Elektrické lokomotivy ŠKODA pro Open Rails z dílny Pikku Locomotive Works Inc.

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Pikku
  • Datum začátku Datum začátku
Ještě pro ilustraci ukázka fungování LED světel na lokomotivě DB 102. Animace opět řešena pomocí Shift+V místo zrcátek. Díky přepínání směru jízdy u tohoto typu lokomotiv se objevil problém s 3D kabinou, musely by se vytvořit obě dvě stanoviště. Tak uvidíme, možná ten MsTS placeholder bude stačit i v jednadvacátém století.

test01.jpgtest02.jpgtest03.jpgtest04.jpgtest05.jpg

Básnil jsem samozřejmě o ovládání světel vypínačem. Další parametry jako závislost na reflektoru, postavení ve vlaku, směru jízdy, denní době nebo počasí, jsem záměrně vynechal, neb to nedostatek simulátorů v ovládání reflektorů a návěstních světel neřeší.
A tady jde navíc o vychtávku na pricipu animace modelu při otáčení směru jízdy. Tedy nad rámec standardního ovládání světel. U toho pořád tvrdím, že je nedostatečné a řeší jen tři stavy reflektorů. Spousta kombinací návěstních světel se potom musí přifařit k těmto třem stavům

... (většinou není žádný, tento nešvar není na štěstí na všech mašinách).
... tady jde navíc o vychtávku na pricipu animace modelu při otáčení směru jízdy. ...
Chlapi, tohle je opravdu spíš můj rozmar, moc se mi to líbí a obětuji definice svícení za textury LED nebo obyč. světel. Panáka v kabině považuji osobně taky za nešvar. :cool: Ale nemůžu si prostě pomoci, cpu to do všech parních, motorových i elektrických modelů nové generace. Musíme všichni tak nějak doufat, že mě tento zlozvyk přejde. :D

Chlapi, tohle je opravdu spíš můj rozmar, moc se mi to líbí a obětuji definice svícení za textury LED nebo obyč. světel. Panáka v kabině považuji osobně taky za nešvar. :cool: Ale nemůžu si prostě pomoci, cpu to do všech parních, motorových i elektrických modelů nové generace. Musíme všichni tak nějak doufat, že mě tento zlozvyk přejde. :D

až se budou moci v OR ovládat pozičky, tak tě to přejde :D

Doba uvádění do provozu skutečné lokomotivy řady 380 je prakticky shodná s dobou vývoje mého modelu pro (nejprve) MsTS a pak ORTS. Někdy před deseti lety jsem dostal od Jardy Skůry skříň jeho modelu a pokusil se pomocí různých úprav o jinou variantu téhož stroje. Bylo to míněno spíše jako technologický vzorek a testování nových postupů, než vážně myšlené release. Čas běžel a postupně jsem model upravoval a upravoval až vznikla jakási alfa verse pro zkoušky v MsTS. Tuto variantu jsem rozeslal na posouzení mým přátelům a nějakým záhadným způsobem se stalo, že ji teď má každý, kdo zná nějaké to úložiště. Takže všichni víte, jaký je model ostudný, navíc když se na něj nalepí šílenými kindermafiány šílené reklamní skiny z šíleně nekvalitních fotek od šílených šotoušů. Tak jsem v roce 2017 model předělal potřetí a myslel jsem si, že je to asi naposledy. Doplnil jsem model samozřejmě o mojí naprosto dokonalou a úžasnou vychytávku s animovanými LED světly. A samozřejmě nebyla to poslední úprava, i když tu vanu vlastně nechci ani vidět. Povedlo se mi nějakým záhadným způsobem dostat se k fotodokumentaci střechy a tak jsem model 380 předělal počtvrté. A protože @Josef Vogeltanz využil nápad s definicí LED světel ( původní ideu zpracování a celý nápad s LED světly vymyslel myslím @Dodo ) tak jsem se zbavil mojí naprosto dokonalé a úžasné vychytávky s animovanými světly a využil Josefovy nabídky, která se neodmítá. Nakonec, pár screenů pro potěchu oka, nějaký ten teaser a celkově chvála o tom, jak jsme všichni dobří, znáte to. Pokud jste dočetli až sem, tak už víte, že jak člověk stárne stává se upovídanějším a samolibějším. Pokud jste dočetli až sem tak evidentně nemáte co na práci. Jo, a nový model mesouna má pouhých 97 tis. polygonů. Jo, a LODs nejdou, protože je model v prvním LODu moc polygonově náročný a conv3ds to prostě nedá. A NIM Němka bude samozřejmě taky.
380001wip.jpg
wip06.jpg
whitelight.jpgredlight.jpg

Krásna robota, Hozno... a tie svetlá sú podľa môjho skromného názoru lepšie ako v RW u chalanov...

Světla jsou definována v enginu neboli blueprintu, s modelem souvisí jen okrajově. Model má hromadu much, dost věcí mi na něm vadí, ale jezdit se s tím dá. Mrzí mě, že v propadlišti času zmizely originály textur od @viaxern , mám jen zpětně importované ex-DXT komprimované textury a je to bohužel vidět.

Dá se eště upravit barva těch světel? Takhle je má oproti originálu "nezdravě" bílé. Ve skutečnosti je barva led víc "teplejší".

:D Dočetl jsem to až sem a přitom mám co na práci :D Krásný model i zajímavé povídání o testerech, kteří si to nenechali pro sebe. :D

Dá se eště upravit barva těch světel? Takhle je má oproti originálu "nezdravě" bílé. Ve skutečnosti je barva led víc "teplejší".
Jistě, pořád testujeme a zkoušíme. Nejsou to jen světla, ale přiznám se, že z nich mám asi největší radost. Ještě jednou chci poděkovat @Dodo a @Josef Vogeltanz za jejich snahu, invenci a píli.
:D Dočetl jsem to až sem a přitom mám co na práci :D ...
Jo jo, to známe. :p

Vidím že bol to skvelý nápad a som rád že Jozef sa toho chytil do takýchto rozmerov. Ja som ich mal skúšobne vodorovne zoradené. Samozrejme robím upgrade do X6X a potom to môže ísť von :) No na 380 je to perfektne za tým sklom.

.. No na 380 je to perfektne za tým sklom.

Velká výhoda a krok vpřed u ORTS proti MsTS - světlo definované za průhledným materiálem je viditelné ve hře. Hodně by to pomohlo u Regiosharka třeba a obecně u všech aerodynamičtějších strojů.

To je ten nejmenší problém. Šlo by o hromadnou změnu parametru LightColour. Ale k tomu je potřeba znát teplotu chromatičnosti použitých LEDek.
Tuhle "chirurgickou" bílou mám např. v koupelně. Ráno ok protože nakopne mozek, večer horší protože se déle zabírá (skutečně prokázáno). Jinde do bytu jsem si už potom dával pozor, aby šlo o teplé zabarvení.
Netuším však, co používají technická svítidla použitá na drážních vozidlech.

... Pokud jste dočetli až sem tak evidentně nemáte co na práci. Jo, a nový model mesouna má pouhých 97 tis. polygonů. Jo, a LODs nejdou, protože je model v prvním LODu moc polygonově náročný a conv3ds to prostě nedá. A NIM Němka bude samozřejmě taky.

S polygony jsi mohl klidně šetřit. Stačilo by, kdyby jsi umíněně nemodeloval každé měděné vlákno v těch flexi propojkách na střeše .... ;)

Někde jsem našel informaci, že teplota barvy u výkonových LED bývá okolo 5000K (teplá bílá). Tomu přibližně odpovídá RGB (255, 230, 210) a tomu zase HEX kód FFE6D2. S max. transparentností tedy LightColour ( FFFFE6D2 ).

A tady je srovnání:
Světla380.jpg

Musím ještě upozornit, že ve svém trainsetu používám modifikovanou masku světel. to má ale u tohoto typu osvětlení minimální vliv.

Ještě poznámka na okraj: Prázdný střed u LEDkových návěstních světel lokomotivy řady 380 zaujímá malý reflektor s klasickou žárovkou. To je kvůli předpisům rakouských drah, které používání LED návěstních světel (zatím?) vylučují. Není problém tento přídavný reflektor také nadefinovat, problém je jeho použitelnost. OR má pro zapínání světel omezené možnosti, kvůli tomu jsem založil samostatné vlákno.
Tmavé body v rozích jsou vynechané LEDky v místech montážních šroubků.
A pokud by světla měla být "echtovní", musela by být správně vysvícená jen každá druhá LEDka rastru. Ty jsou totiž samostatné bílé i červené. Na fotografii je "řidší" rastr patrný.
To už mě přišlo jako zbytečné nimrání. Osvětlení je efektní záležitost. Třešnička na dortu. Gró spočívá v modelu samotném a solidním nastavení engu.

Back
Nahoře