Trať BP - 24H timetable

Tak po asi měsíci jsem se dokopal(alespoň na něco ta karanténa je)dodělat Os mezi Slavkovem a Brnem. A dnes na vás mám hned 2 dotazy. :D Byl by zájem o protažení TT až k Šumperku a přes Zábřeh na Moravě do Třebové? Nevím jestli jsou tam nějaké zajímavé soupravy či výkony, ale každopádně to TT obohatí(a mě přivede do "blázince"). A pak bych rád věděl, zda někomu vyloženě vadí obraty stylem "§forms" a "§triggers", nebo jste za to naopak rádi? Předem díky a pro zajímavost, na snímku lze vidět Os 4170 a rychlík, jehož číslo jsem zapomněl, ve stanici Brno, Slatina. :)
Zobrazit přílohu 25255
Zdravím !
Obrat typu "§forms" se mi velmi líbí a přivedl mne k tvorbě TT pro různé lokálky. Ale "§triggers" neznám. Prosím, můžete vysvětlit jeho funkci ?? Předem velké díky !

Zdravíčko, "§triggers" je skoro to samé jako "§forms", ale s tím rozdíle, že bere consist toho vlaku, který se má být vytvořen. "§forms" řádek consist u vlaku, který má být vytvořen ignoruje a použije con z toho vlaku, ze kterého je tvořen. :D Zní to složitě, ale je to velice jednoduché. Snad je to srozumitelné, kdyby ne, klidně se ptejte, nemám nic prosti a rád odpovím na otázky i začátečníkům. Je pro mne víc důležité co mi chcete sdělit, než jestli jste někde zapomněli interpunkci atp. :) A aby to bylo trochu pestré, přidávám fotku Krokouše. :)Open Rails 2020-04-10 08-50-29.jpg

Zdravíčko, "§triggers" je skoro to samé jako "§forms", ale s tím rozdíle, že bere consist toho vlaku, který se má být vytvořen. "§forms" řádek consist u vlaku, který má být vytvořen ignoruje a použije con z toho vlaku, ze kterého je tvořen. :D Zní to složitě, ale je to velice jednoduché. Snad je to srozumitelné, kdyby ne, klidně se ptejte, nemám nic prosti a rád odpovím na otázky i začátečníkům. Je pro mne víc důležité co mi chcete sdělit, než jestli jste někde zapomněli interpunkci atp. :) A aby to bylo trochu pestré, přidávám fotku Krokouše. :)Zobrazit přílohu 25353
Díky moc za rychlou odpověď.
Mám na trati Valšov - Rýmařov jeden celedenní pendl, složený z:
M131.1435+Blm+M131.109
Použil jsem příkaz "§forms" a díky tomu mohu plynule odjezdit celou denní nebo noční směnu bez nutnosti opouštět program.
Potom se na této trati pohybuje v době přepravní špičky motoráček z Malé Morávky.
Pokud jedu ten "posilový" tak celkem 4x křižuji pendla:
Když jede z Valšova tak je souprava: M131.1435+Blm+M131.109
Když jede z Rýmařova tak je souprava: M131.109+Blm+M131.1435
Pokud jsem to pochopil správně, tak v případě použití příkazu "§triggers"
by křižující souprava byla vždy M131.1435+Blm+M131.109 ? ? ?
Předem díky za odpověď !

Díky moc za rychlou odpověď.
Mám na trati Valšov - Rýmařov jeden celedenní pendl, složený z:
M131.1435+Blm+M131.109
Použil jsem příkaz "§forms" a díky tomu mohu plynule odjezdit celou denní nebo noční směnu bez nutnosti opouštět program.
Potom se na této trati pohybuje v době přepravní špičky motoráček z Malé Morávky.
Pokud jedu ten "posilový" tak celkem 4x křižuji pendla:
Když jede z Valšova tak je souprava: M131.1435+Blm+M131.109
Když jede z Rýmařova tak je souprava: M131.109+Blm+M131.1435
Pokud jsem to pochopil správně, tak v případě použití příkazu "§triggers"
by křižující souprava byla vždy M131.1435+Blm+M131.109 ? ? ?
Předem díky za odpověď !
Je to přesně tak. :) Já to používám především, když se jedná o nevratné soupravy. Odpadá tím hrozně moc příkazů. Prostě se mi v konečné stanici vytvoří opačná souprava(Např. 242 235+S3 A1 se promění v 242 235+S3 A2). :) Pokud by jsi s čímkoli chtěl poradit, stačí napsat, sem nebo do SZ to je celkem jedno, rád poradím. :)

Dnes parádní pohodová jízda s plechovkou 242 239-2. :) Os 14812 ze Žďáru nad Sázavou do Havlíčkova Brodu. Open Rails 2020-04-13 11-12-49.jpg
Open Rails 2020-04-13 10-46-50.jpgOpen Rails 2020-04-13 11-13-07.jpgOpen Rails 2020-04-13 11-23-06.jpgOpen Rails 2020-04-13 11-28-39.jpg

Je to přesně tak. :) Já to používám především, když se jedná o nevratné soupravy. Odpadá tím hrozně moc příkazů. Prostě se mi v konečné stanici vytvoří opačná souprava(Např. 242 235+S3 A1 se promění v 242 235+S3 A2). :) Pokud by jsi s čímkoli chtěl poradit, stačí napsat, sem nebo do SZ to je celkem jedno, rád poradím. :)
Díky za odpověď.
To znamená, že by se pomocí "§triggers" měl nechat realizovat i takový případ:
První vlak Vn 56798 = T679.1 + prázdné Wap z ELNA Hněvice přijede do Ústí n.L. - západ.
Nechám ho tam chvíli stát (aby se ukázal "osobákům") a v čas Start (2) by se měl změnit na:
druhý vlak Vn 56798a = E469.2026 + prázdné Wap z ELNA Hněvice a ve stanovený čas odjezdu by odjel do Třebušic.
Pokud by to takhle fungovalo, odpadlo by složité přepřahování hnacích vozidel.
Otázkou pro mne zůstáva co se stane, když si takový vlak vybere uživatel ?
Spadne program, nebo se uživatel náhle ocitne v CABu E469.2 ?
Předem díky za odpověď !

Ano, mělo by to jít. Hře je celkem buřt, co je to za soupravu. :D To je hráč potřebuje tu notnou dávku reality. :D Příklad: Os 4474-souprava 810+012. Vlak 4474 bude mít příkaz "§triggers" na vlak Os 4471-souprava 814+012. Tudíž při ukončení vlaku Os 4474 se hráč objeví v kabině 814. Zatímco pokud by pro ten samé případ byl užit příkaz "§forms", bude consist vlaku Os 4471, tedy 814+012 ignorován a hráč zůstane v kabině 810 a bude pokračovat tou samou soupravou. :) Je to složitě jednoduché. :D

Ano, mělo by to jít. Hře je celkem buřt, co je to za soupravu. :D To je hráč potřebuje tu notnou dávku reality. :D Příklad: Os 4474-souprava 810+012. Vlak 4474 bude mít příkaz "§triggers" na vlak Os 4471-souprava 814+012. Tudíž při ukončení vlaku Os 4474 se hráč objeví v kabině 814. Zatímco pokud by pro ten samé případ byl užit příkaz "§forms", bude consist vlaku Os 4471, tedy 814+012 ignorován a hráč zůstane v kabině 810 a bude pokračovat tou samou soupravou. :) Je to složitě jednoduché. :D
Díky moc za odpověď !
Je to opravdu složitě jednoduché ...
Já bych si dovolil (ve vší slušnosti) připravit další dotazy a to opět touto veřejnou formou.
Jsem přesvědčen, že naše "rozhovory" na toto téma mohou přinést mnoho zajímavých informací a zkušeností pro začínající a mírně pokročilé autory TT pro OR.
Vždyť i pouhá informace typu: "Tudy cesta nevede" může ušetřit čas a námahu dalším badatelům ... :-)
Ještě jednou díky !

Není vůbec za co, vždy rád pomůžu či poradím. :) A přesně od toho tu toto vlákno je, abych se podělil o své zdary/nezdary a jiní si z toho mohli něco vzít. A klidně se ptejte, bude se snažit odpověď jak nejlépe budu umět. :)

Není vůbec za co, vždy rád pomůžu či poradím. :) A přesně od toho tu toto vlákno je, abych se podělil o své zdary/nezdary a jiní si z toho mohli něco vzít. A klidně se ptejte, bude se snažit odpověď jak nejlépe budu umět. :)
Zdravím
Dnes bych měl dotaz týkající se uspořádání záhlaví tabulky TimeTable.
Při založení nového TT se vygeneruje formulář obsahující toto záhlaví:

comment
path
consists
start
comment
note

V této tabulce nerozumím posledním dvěma řádkům. Většina autorů TT používá:

comment $dec=2
note $acc=2

Ale existují i TT, které tyto dva poslední řádky tabulky vůbec nemají !
Otázka:
Co je to za parametry a k čemu slouží ???
Předem díky moc za odpověď !

Zdravím,
řádek "comment" je pouze na poznámky a při samotném čtení TT programem je ignorován. A řádek "note" specifikuje a definuje poznámky k danému vlaku. Já nepoužívám ani jeden. Nepřináší to žádnou výhodu. :D Ale někdo to třeba používá. :)

Zdravím,
řádek "comment" je pouze na poznámky a při samotném čtení TT programem je ignorován. A řádek "note" specifikuje a definuje poznámky k danému vlaku. Já nepoužívám ani jeden. Nepřináší to žádnou výhodu. :D Ale někdo to třeba používá. :)
Díky za info.
S angličtinou mám velké problémy.
A tak se snažím rozluštit existující veřejně vydané TT a po jejich projetí z nich dovodit význam některých funkcí.
V TT pro trať 313 se nacházejí další (pro mne nesropumitelné) příkazy:

$create (za údajem času Start)

$keepclear /rear=100 (v dopravně Široká Niva směr Vrbno p.P.)

Předem díky za odpověď.

Za nic. :)Příkaz §create 12:12 vytvoří vlak ve 12:12 nehledě na to, kdy vlak začíná. Tzn, vlak bude mít začátek v 12:30, ale kvůli viditelnosti v TT si nastavíš jeho zobrazení již v 12:12. :) A §keepclear obecně znamená, že v té dané dopravně musí vlak zastavit na určitou vzdálenost od konce nástupiště. (Vzdálenost může být definována od začátku vlaku, či od jeho konce). :) Ale já osobně ani jeden z těchto příkazů nepoužívám, poněvadž mi nijak výrazně nězjednoduší práci v TT. :D

§keepclear obecně znamená, že v té dané dopravně musí vlak zastavit na určitou vzdálenost od konce nástupiště. (Vzdálenost může být definována od začátku vlaku, či od jeho konce). :) Ale já osobně ani jeden z těchto příkazů nepoužívám, poněvadž mi nijak výrazně nezjednoduší práci v TT. :D
Díky za odpověď !
Mylně jsem se domníval, že příkaz "§create" má být na počátku množiny spojů spojených příkazem "§forms" (tedy u prvního spoje).
Když jsem ho použil v TT MHD Ostrava na odpolední službě linky 8 tak s hrůzou jsem zjistil, že za mnou řízeným vlakem byly naskládány všechny předchozí spoje, které dávno měly být na trati. Po odebrání příkazu se vrátilo vše do normálního stavu.

Vaše Vysvětlení existence druhého popisovaného příkazu "$keepclear /rear=100" mne přivedlo ke dvěma otázkám:

1) Příkaz "§wait", který jsem dosud používal při křižování dvou protisměrně jedoucích vlaků je také použitelný pro předjíždění dvou vlaků jedoucích stejným směrem ?

2) Při předjíždění vlaků jedoucích stejným směrem může nastat situace v dopravně, která má "Paltform" hned za vjezdovým zhlavím, že velmi dlouhý nákladní vlak zastaví v Platform, ale neuvolní kolej pro průjezd vlaku, který jej má předjíždět.
Druhá otázka tedy zní:
Testuje si TT (OR) délky vlaků a zastavení provede tak, že tento neblokuje ostatní trasy, nebo je posaná situace právě tím případem kdy se MUSÍ použít příkaz "$keepclear /rear=nnn" ?
Předem díky za odpověď.
P.S.
Pro případ dle bodu 2) jsem zkoušel pro nákl. vlak použít WP3, ale TT jej asi neumí číst ... :(

TT defaultně každý vlak, který má v té dopravně čas odjezdu a příjezdu a zastavuje na koleji kde je "platform" bere jako osobní, je úplně jedno co je to za vlak, a tudíž se OR snaží vlek zastavit cca uprostřed nástupiště(tak by byli všechny vozy u nástupiště a střed vlaku byl cca uprostřed). Na toto je právě dobrý ten příkaz "§keepclear". A ano, příkaz "§wait" funguje jak na křižování tak na předjíždění. :) Já na toto trošku kašlu, protože mi většinou křižování vyjde při dobrém časování tak jak chci. :D Ale rozhodně se to někde může hodit. :)

TT defaultně každý vlak, který má v té dopravně čas odjezdu a příjezdu a zastavuje na koleji kde je "platform" bere jako osobní, je úplně jedno co je to za vlak, a tudíž se OR snaží vlek zastavit cca uprostřed nástupiště(tak by byli všechny vozy u nástupiště a střed vlaku byl cca uprostřed). Na toto je právě dobrý ten příkaz "§keepclear". :)
Díky moc za srozumitelné odpovědi a jejich rychlost !
Ještě se k tomu příkazu "$keepclear /rear=100"

1) číslo udávající vzdálenost je doufám v takové soustavě délkových jednotek, kterou trať má definovánu v trk souboru ?

2) může nastat situace, kdy bude žádoucí nedojet na střed "Platform".
Bude znaménko mínus pro TT srozumitelné ?

Předem díky !

V takovou chvíli nastavíš vzdálenost od konce nástupiště delší, než polovinu vzdálenosti nástupiště, tzn. třeba 60% délky. Nebo vzdálenost od začátku nastavíš třeba na 1 metr. :D

V takovou chvíli nastavíš vzdálenost od konce nástupiště delší, než polovinu vzdálenosti nástupiště, tzn. třeba 60% délky. Nebo vzdálenost od začátku nastavíš třeba na 1 metr. :D
Díky !
Dnes ještě jedna trojice dotazů.
Na mém TT pro lokálky u Bruntálu takový praktický poznatek z provozu v TT:

1) Při pendlování na trati Bruntál - Malá Morávka byla kdysi zastávka "Staré Město u Bruntálu".
Tato zastávka dnes na trati neexistuje. Ani v reálu - ani v MSTS/OR. Ale je hezky patrná v Pepově trati CR 310.
V TT ji tedy oficiálně mít nemohu, ale občas tam zastavím, jako kdyby byla.
Jenže v tu chvíli začne probíhat "odpočítávání" 5 km vzdálené zastávky "Rudná pod Pradědem" !
To znamená, že následující zastavení v zastávce "Rudná pod Pradědem" program již považuje za vyřízené a srovná se až v dopravně "Světlá Hora".
V opačném směru probíhá vše normálně - když zastavím v zastávce "Staré Město u Bruntálu" tak program na to nereaguje.
Lze toto chování nějak vysvětlit ?

2) Při všech "obratech", které v mám TT, když nastoupím do motoráku jsem na stanovišti odpovídající směru plánované jízdy.
Vyjímku tvoří Bruntál, kde mne posadí na opačné stanoviště. Možná je to problém v Paths.
Otázka tedy zní:
Konec trasy minulé a počátek trasy budoucí - mají být na "milimetr" shodné, nebo jaká je přípustná tolerance ?

3) Obecně v TT mi vadí, že se mi program "montuje" do řízení.
Přepíná reverzy, manipuluje se světly a dokonce verze U2020 z Hurvínka M131.1, který má normální ručně řazenou 4-stupňovou převodovku mě udělala automat ... :-)

Předem díky za odpovědi !

Back
Nahoře