Lakovna Acatus

Když má model nějakou patinu, tak je to OK, ale tohle je fotka z kovošrotu a takové vozidlo by ani na trať nesmělo. Jedině si to dát na pole jako zahradní boudu. Ale třeba někomu se to tak líbí. Každý máme jiný vkus.
Tak jako laminátky jezdily ještě v horším vzhledu :D a takto volezlý mašiny některý vypadaj i teď např. 742 některý :D

Když má model nějakou patinu, tak je to OK, ale tohle je fotka z kovošrotu a takové vozidlo by ani na trať nesmělo. Jedině si to dát na pole jako zahradní boudu. Ale třeba někomu se to tak líbí. Každý máme jiný vkus.
Spousta čmeláků, brejlovců, barun a dalších hlavně motorů dojezdila právě v takovém stavu. Některá byla mnohem horší než tenhle čmelák a jezdila dlouho. Najdi si třeba, do kdy jezdila Liberecká 753 187...

+ kdo skinuje tak ví, že s trochou snahy z toho bez problému pujde udělat relativně provozní stroj, dle fotek.

Určitě schvaluji "provozní špínu", realita čisté loko je pár měsíců od nasazení do provozu. Ale "extrémní ohníváky" si asi dnes nedovolí ani "soukromník". Přeci jen to je vizitka dopravce na první dobrou.
Možná nějaká "posunka" v zapadlém závodě s vlečkou, moc neježděná či "depská kopřivová", leč stojící a větru a dešti co?? Zreziví, ale především koroduje, vy ..... ;):D

No vy mě tu bavíte.:oops: Kritériem diskuse je lak na té 771.194 někdy z roku 1993, tedy zhruba 32 let starý lak.o_O
Řekl bych běžný stav většiny vozidel v 90. letech.;)
No jistěééé! Tam jich bylo 30letých laků v provozu:D Možná tak páry a karkule v kopřivách.
+ kdo skinuje tak ví, že s trochou snahy z toho bez problému pujde udělat relativně provozní stroj, dle fotek.
Ano. Je přirozené to takto vnímat. Ostatně já sám jsem stejně vnímal mizící páry, zatímco děda to prožíval s lítostí. Ale lepru fakt skinovat nehodlám. To si enjoy sám.

Nejpodstatnější na této blábolině je skutečnost, že vydávat cokoli staršího pod rok 2010, je zde naprostá zbytečnost. Ony tomu napovídají i počty lajků.
Zbyňku, bohužel musím ustoupit. Jsme už v menšině.

No vy mě tu bavíte.:oops: Kritériem diskuse je lak na té 771.194 někdy z roku 1993, tedy 32 let starý lak.o_O

No jistěééé! Tam jich bylo 30letých v provozu:D Možná tak páry a karkule v kopřivách.

Ano. To je přirozené, to takto vnímat. Ostatně já sám jsem takto vnímal mizící páry, zatímco děda to prožíval s lítostí. Ale lepru fakt skinovat nehodlám. To si enjoy sám.

Nejpodstatnější na této blábolině je skutečnost, že vydávat cokoli staršího pod rok 2010, je zde naprostá zbytečnost. Ony tomu napovídají i počty lajků.
Mně se to právě líbí ty starší stroje, k těm novějším tak kladný vztah moc nemám. A upřímně, radši si zajezdím s motory z 60-80 let, to samé s elektrikami.

Před fírovskými dopravními zkouškami, jsme dostávali různé práce v depu (tehdy Praha střed). A také občas na myčce. Tam to celé navijáky s lany obsluhovala taková bába, až mi to připadalo tenkrát úsměvné. A my pěšáci jsme kartáčům myčky pomáhali dlouhými košťaty. A právě ta vedoucí bába nám hrdě tvrdila, že pražské lokomotivy mají pěkně udržované skříně, což byla pravda. Veškeré lokomotivy byly stále i fotogenické. Ale jako odstrašující případ jmenovala lokomotivy z České Třebové nebo z Ústí. To byly opravdu na pohled šroty. Ale ne tak strašné, jako ten čmelák zde.
Vždyť veškeré popisky na skříni musely být čitelné, aby to vůbec smělo na trať, což případ toho čmeláka není.

A jen tak mezi námi, já patřil na dráze mezi blázny, kteří chtěli mít pěknou svou turnusovou mašinku, tedy o pauzách, když se myly čelní okna jsem to někdy vzal celé komplet i s čelní karosérii. A když byla chuť, rozebral jsem i čelní poziční světla, vše šlo do kýblu s mydlinkami včetně žárovek a všech sklíček. A pak v noci jsme viděli na štreku i jen s pozičkami. Ale dostat do směny něco jako ten prorezivělý čmelák, na to by se člověk štítil i plivnout, aby si neumazal slinu. Můj parťák tenkrát přitakal jadrněji, že by se to štítil i poch****. Na takovou popelnici bych nevlezl ani v Openrails :)

á! Vršovická bída:-´) Krásná patina. Nepohrdnul bych, ale promiň ten loupák 771 nahoře .....
Co je to za rok? podzim 1989? Taky vypadala takto nebo takto.
O tom, že za komančů lak vydržel jedny dílny a byly i špíny souhlas, ale tvrdit, že bídy v devadesátkách byla většina, by byla urážka turnusových čet a všech, co se snažili, aby mašiny vypadaly, když už myčky a prach průmyslové republiky stály za prd. Navíc v 1992 začaly chodit na dráhu lepší barvy, čehož je 771.194 důkazem.
Máš v archívu i nějakou barevnou "bídu", co by se nechala obšlehnout na model?

á! Vršovická bída:-´) Krásná patina. Nepohrdnul bych, ale promiň ten loupák 771 nahoře .....
Co je to za rok? podzim 1989? Taky vypadala takto nebo takto.
O tom, že za komančů lak vydržel jedny dílny a byly i špíny souhlas, ale tvrdit, že bídy v devadesátkách byla většina, by byla urážka turnusových čet a všech, co se snažili, aby mašiny vypadaly, když už myčky a prach průmyslové republiky stály za prd. Navíc v 1992 začaly chodit na dráhu lepší barvy, čehož je 771.194 důkazem.
Máš v archívu i nějakou barevnou "bídu", co by se nechala obšlehnout na model?
Pokud je poslední otázka na mě, záleží co chceš. Sám tvořím spíše skiny právě z doby před rokem 2010, čím starší, tím lepší, hlavně brejlovce, ale všeho je dost...

No vy mě tu bavíte.:oops: Kritériem diskuse je lak na té 771.194 někdy z roku 1993, tedy zhruba 32 let starý lak.o_O

No jistěééé! Tam jich bylo 30letých laků v provozu:D Možná tak páry a karkule v kopřivách.

Ano. Je přirozené to takto vnímat. Ostatně já sám jsem stejně vnímal mizící páry, zatímco děda to prožíval s lítostí. Ale lepru fakt skinovat nehodlám. To si enjoy sám.

A mimochodem, zbytečnost to vážně není. To že jsme v menšině a lidi mají rádi spíš nové stroje, to je jejich věc a jejich boj. Ale i tak se stále najde dost lidí, co to ocení. Jen třeba nejsou tolik vidět, z moji zkušenosti. A vůbec bych se neorientoval podle nějakých lajků. Jak na tom sejde? :D
Podstatné přece je, že se to líbí mně jako autorovi, a to že chci něco vydat je jen moje dobrá vůle...

Dovolím si hodit svůj názor - jednak, ono za tím vzhledem připomínajícím šrot není potřeba chodit tak daleko, třeba taková 742.140 je hezkou ukázkou. Celkově na to mám asi zajímavej pohled, vždy se mi líbila představa vdechnout alespoň virtuálně život mašině, která je na fotkách ve stavu, ve kterým zcela jistě už ve skutečnosti jezdit nebude. Nevím jak to líp popsat, ale vždy se mi to líbilo.

Naopak třeba dělat z mašiny, která je na fotkách zašlá díky delšímu odstavení, její stav před odstavením mě nelákalo nikdy. Nevím proč. Ale přijde mi to ve výsledku fajn, každej jsme jinej, každej máme na věc jinej pohled a díky tomu není vše stejné a stereotypní. Ve výsledku to, že v simulátoru jezdí mašina, která by v realitě v daném stavu nejela mi přijde jako nejmenší problém, naopak mi to přijde jako lehce "vzrušující" ji vdechnout život v takovém stavu.

Dovolím si hodit svůj názor - jednak, ono za tím vzhledem připomínajícím šrot není potřeba chodit tak daleko, třeba taková 742.140 je hezkou ukázkou. Celkově na to mám asi zajímavej pohled, vždy se mi líbila představa vdechnout alespoň virtuálně život mašině, která je na fotkách ve stavu, ve kterým zcela jistě už ve skutečnosti jezdit nebude. Nevím jak to líp popsat, ale vždy se mi to líbilo.

Naopak třeba dělat z mašiny, která je na fotkách zašlá díky delšímu odstavení, její stav před odstavením mě nelákalo nikdy. Nevím proč. Ale přijde mi to ve výsledku fajn, každej jsme jinej, každej máme na věc jinej pohled a díky tomu není vše stejné a stereotypní. Ve výsledku to, že v simulátoru jezdí mašina, která by v realitě v daném stavu nejela mi přijde jako nejmenší problém, naopak mi to přijde jako lehce "vzrušující" ji vdechnout život v takovém stavu.
Ono pokud chceš dělat mašinu před odstavením, ale jediné fotky co máš, tak jsou až po odstavení, tak pokud nechceš dělat bud omalovánku, nebo patlat X strojů dohromady, nemáš moc na výběr.

Ono pokud chceš dělat mašinu před odstavením, ale jediné fotky co máš, tak jsou až po odstavení, tak pokud nechceš dělat bud omalovánku, nebo patlat X strojů dohromady, nemáš moc na výběr.
To já vůbec nezpochybňuju. Jak říkám, každej jsme jinej a každej na k tomu máme svůj přístup - já osobně bych zkrátka raději udělal mašinu v takovým stavu, jak je nafocená, ale to, že ty bys z toho udělal její podobu v provozním stavu rozhodně nijak "horší" nebo méněcenný není. ;)

To já vůbec nezpochybňuju. Jak říkám, každej jsme jinej a každej na k tomu máme svůj přístup - já osobně bych zkrátka raději udělal mašinu v takovým stavu, jak je nafocená, ....
Samozřejmě je to nejjednodušší cesta, ale když máš srdce v době před 35 lety, tak tady už cesty není. Jen fejky, či úpravy dnešních retrovek, či dostupných fotek.
Lak vzor 1988 (unifik). Ve své době nenáviděný, fotograficky často ignorovaný. Dnes? Stále nic moc, ale jeho hodnota díky nostalgii byla povýšena, a tak skinuju, co lze obšlehnout, nafotit, doeditovat. Proč?
Mám ten provoz stále před očima. 13vozové rychlíky, zápach ve vozech, režijka, chabá fototechnika a ještě horší slída v ní.
Dnes.... dostupné JŘ i řazení na vagonwebu, občas fotka, do toho se MSTS zdokonalil na luxusní úroveň dynamiky ORCZSK.... a je tu možnost si to osahat alespoň v compu. Připomenout, slyšet to.
No jo! Ale jak v misi vyřešit otázku trafficu (vozidel), když použitelných ČSD skinů je hrstka.
Mise R 649 Hron. Dvojky do Přerova, peršingy do Martina a v 1992 dvojče 754 přes Turiec. To sežere po cestě hromadu ČSD skinů. Do Ostravy byly dodány nové "patrioty". Asi vám to nic neříká, co? V Ově byly 163 peršany a 162 patrioty. Později to utichlo a sjednotilo se na peršingy.
BP a 321 už ale omládly a úseků není mnoho, které by tomu daly tu reál patinu. Na BP se jich pár stále najde a tam to s tou 150kou krásně jede. Navíc dobře i s PJízdami vychází originál JŘ vlaku a pošta stihá i nakládku v nácestných.
Úsek Přerov - Martin (321) nejspíš ale nevydám, byť přepřah v Přerově je úžasný.. Ze šturcu na most, přifuní 150ka se 14 vozy a šup na konec vlaku. 150 a přerovská pošta pryč a ty doháníš s fungl patriotem sekyru.
Ale 3. díl, Vrútky-Kostiviarska, to je maso! Malá ochutnávka zde.
Narazím ve Vrútkách na staršího fíru, tak se s ním dám hned do řeči, jak na ten kopec vozili tu dardu s těmi brejláky? Poladím si chlazení vody a oleje, ať mi to uchladí a z Turčianek se nemůžu dočkat Čremošného. Na odbočce nestahuju ani z výkonu, topení vlaku vypnuté. Hrabu se tam 45-50. Ten Sergej z dřívějších grafikonů na Pk citelně chybí.
Otisk: Na Turci svítá... na odbočce duní čtverky a klapou podvozky 13 vozů. To musela být hudba. Po průjezdu už jen poch/s..né koleje, jak se substrát budí a vykonává potřebu na gravitačních hajzlících. Všude kolem ale samé agro, tak to splyne:-´)

R649-1.jpg

A vozidla? ... to je ten objem práce, co žere čas nejvíce. Zatím mi tu leží zhruba dvacka rozdělaných vozidel. Překopávky stávajících, většina nových skinů. Spousta nedodělaného. Patriot má šišatá kola, brejlím levitují víka od nádrží, na té 4053 mám dokonce půjčenou střechu jiného autora a když už se dostanu s dronem k ruďasovi, tak mám zase blbé světlo (slunko s odlesky), čmeláci čekají na ladění..... Cíl byl ale splněn a mise je projeta. A pocity? Úžasné. Ten kdo tu dobu nezažil, nepochopí.
Jen škoda, že tu patinu devadesátek už nedám. Občas bych i "vršovickou bídu" do role obsadil.

BP a 321 už ale omládly a úseků není mnoho, které by tomu daly tu reál patinu. Na BP se jich pár stále najde a tam to s tou 150kou krásně ....
Tady můžu složit se svou sadou retro textur do BP, které ji vzhledově posunou do 80. let, samozřejmě s kompromisy typu peronizované stanice, rychlostníky atd. Dan mě o ně asi před rokem žádal, možná je dal někde ke staženi k dobovým aktivitám.

Back
Nahoře