Icik`s MG OpenRails - upravená verze pro realističtější zážitek

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Josefe, právě jsem to testoval a co říkáš se nepotvrdilo.
Jelikož Railjet se chová, jak jsem popisoval, tedy z ČT až do Brna jízdu regulujete jenom EDB, tak jsem z lokomotivy Tauruse použil Friction na gorilu 350. A za ní jsem zapřáhl 7 Béček, které mají friction z žabotlamy. Nejprve test v Letohradě. Souprava se po odbrzdění hne.
A teď jízda.
Jako absolvující študák jsem se s sešitem provozní praxe vetřel na prototypovou jízdu ES499001 na Slovenské strele. Jel tam zaškolující cvičnej a když jsme jeli z Tišnova do Vlkova, tak fírovi povídá, že ten kopec vyjede jenom na sérii a shunty.
Tedy jsem udělal test z Tišnova. Neměl jsem ne rozjezdu pocit, že bych netáhl 7 vozů. Souprava tedy podobná jako ta Slovenská strela. Série, shunty a do kopce jedu kolem 97 km/h. Ale hlavně s touto soupravou už pojedu ze Svitav do Brna konečně jako v reálu. Jenom se budu kutálet na těch 2.5 až 5 promile spádu. Tohle není jenom o teoretických výpočtech, ale je nutné porovnávat s praxí. Ještě porovnám s vozy Railjetu a pak ve finále, když se vše osvědčí po všech testech, tak to rozklonuji, ať jezdíme blíž realitě.

PS. právě jsem před tím stoupáním 20 promile, které mi vytýká Petr Šimral, že mu to zkresluje jeho testovací jízdu. Tady má být asi 18.6 nebo tak nějak. Jenomže MSTS skáče po 17.5 a pak 20. Ale je to jen na kousku. Potřeboval jsem to odlišit.
doVlkovaNaSerii.jpg

Já snad nejsem jediný, který měl tu čest s reálným vlakem. Tak bych rád názory lidí co jezdí. Vím jenom tolik, že na sebemenším sklonu, když ve stanici nezatáhnu přídavnou, tak se mi to začne samo kutálet.
Před chvílí jsem si vyzkoušel dát friction z vložáku žabotlamy do Béček. Jinak naladěné do Openrails. Originál ladění se v Letohradě nerozjelo. Tak jsem přepsal Friction ze žabotlamy. V Letohradě po odbrzdění to sice nejelo tolik jako s těmi nákladními vozy, asi menší váha než to uhlí (opět 181), ale hne se to. Rozjezd vlaku mi nepřipadal, že jede sólo mašina, jak má obavy Josef, tedy se asi nejedná jenom o odpory ve Friction, ale i o váhu vozu.
Nejde ani tak o rozjezd samotíží ze stanice, jako o to, pokud pojedu například z České Třebové do Brna, tak jakmile vyjedu na kopec před Svitavy, tak následuje další jízda až do Brna bez výkonu. Při filmování dokumentace trati jsem jel s jedním fírou na Taurusu s Vindobonou a oni normálně mezi sebou soutěží, kdo nejhospodárněji a nejrychleji samotíží do Brna dojede. V Brně si fotil na telefon diagnostiku s jásotem, že je lepší než kolega a hned mu to posílal. :)
Tak si to zkuste v Openrails s normální soupravou. Kdepak, musíte na spádu na výkon i z těch hloupých 2.5 i 5 promile. Ale když si sednete do Railjetu, který má asi podle vás také chybně nastavené Friction, tak samotíží do Brna od Svitav dojedete a maximální rychlostí, jen se používá brzdič. Další jednotka z TBP, která správně funguje. To jsem zapomněl napsat do seznamu Josefovi.
Já osobně mám zkušenost např. s pantografy 560 a nebo jinou soupravu např 242+4Bdmtee na zastávkách Svitávka, dolní Lhota, popř i Brno-Židenice. Tam se to ve směru po spádu dá do pohybu vždy..

Není problém ve staničních řádech pohledat vhodné kolejiště vlakotvorných stanic (tedy ne průjezd) a nechat to vyzkoušet v praxi. Co se mi vybavuje, tak v mých končinách je kolem tří promil v O-Kunčicích (ve směru k Ostravě), tak stačí zalarmovat kamarády a hrbny jsou tam častým HV. Jinak peršingy a esa se na 2.5 promilích určitě rozpohybují, tedy bavíme-li se o přímé, ne oblouku. Teď netuším, jestli nemá hrbna kolo navíc jako uhelky, tak by mohla na tom být huře, ale asi spíše nemá. Takže můj tip Zbyňku, peršing se v pohodě rozpohybuje i na 1,5 promile a hrbatá na 2. Samo, že záleží na stavu hlavy, ale i to se dá při testech omrknout.
PS: jaja, ten spád na svitavské a spotřeba, Zbyňku. To máš recht. Spotřebu tam dokonce ovlivňuje i rekuperace energie do sítě (když je), kterou si vlastně vyděláš na ty oblouky kolem Babic, kde je to třeba občas potáhnout. Rájec-Jestřebí, když je čas ani neroztahuješ a necháš to tam koulet.

V prvé řadě by bylo třeba ověřit, zda mají všechna ta kritická vozidla, která Zbyněk používá při svých testech, vůbec jízdní odpory nastavené správně a v souladu s onou teorií - ještě než tuto teorii začneme kritizovat. Teprve pokud by tomu tak mělo být, byla debata o tom, do jaké míry a zda vůbec z teorie jízdních odporů vycházet a jakou formou jí případně nahradit vzpomínkami, pocity a dojmy, na místě. Já se ale vsadím, že tomu tak není. Navrhoval bych tedy počkat s případnou kritikou a debatou o jízdních odporech alespoň do té chvíle, než se pro tuto verzi OR nějaké ladění vůbec oficiálně vydá.

V prvé řadě by bylo třeba ověřit, zda mají všechna ta kritická vozidla, která Zbyněk používá při svých testech, vůbec jízdní odpory nastavené správně
Asi správně většinou nebudou. I když to ladil ŽSR. Krakena ladil bob57_cz, tenkrát jsem mu to chválil, že se hne hned po povolení přídavné brzdy. Protože jsem si myslel, že to MSTS neumí a zřejmě z tohoto důvodu Martin 321 sklony do 5 promilí stavěl jako rovné úseky. Jenomže šikovný ladič to dal i na ty 2.5 promile.
Takže zkontrolujte odpory i u krakena, to ladil profík, který je strojvedoucí. Pak se podívejte na nastavení Railjetu od J Tovačovského. Netuším, kdo to ladil. Ale tohle jsou soupravy, které se chovají, jak se chovat mají. Já s ním testoval rekonstrukce na trati 260 a pak to vyměnil za gorilu a nejelo to. Musel jsem proti přírodě do Brna jet na nějakém minimálním výkonu.
Berte jako zákon, že se správně nastavenými odpory dojedete výběhem z těch Svitav až do Brna a maximální povolenou rychlostí. Jenom na těch 140 přes Rájec Jestřebí se to za tou devadesátkou nerozkutálí. Tam je sklon střídavě 2.5 a 5 promile.
Pokud se tedy bavíme o reálném chování vlaku. Protože výběh patří k technologii řízení vlaku.

Zdravím,
musím pochváliť autora tejto verzie,SUPEEER,akurát sa chcem opýtať je aj kabína ZSSK 162/163 určená pre Icikovu verziu?

Ďakujem za odpoveď

Nepoužívej nastavení co ma Icik u downloadu, pokud nemáš PC aspoň jako on tak všude uber, hlavně na Multisamplingu a dohlednosti. Nestíhá ti mašina jako mě. Když ubereš bude v troleji stále šťáva.

Ďakujem za informácie. Pc to asi nebude mám to cez Rivu locknuté na 60 a nižšie to nikde nejde a ani obraz nejde trhane čiže tým to asi nebude.

A ešte jedna vec pre doplnenie keď používam dynamickú brzdu tak mi potom nejde vypnúť a musím uložiť hru a nanovo zapnúť ale keď dám resume a chcem pokračovať tak sa spustí tá ochrana. Čo sa týka samotnej verzie OR veľmi sa mi páči a prepracovanosť je na super úrovni. Ak sa vychytajú ti muchy tak to bude perfektné. Držím palce len tak ďalej.

Nepoužívej nastavení co ma Icik u downloadu, pokud nemáš PC aspoň jako on tak všude uber, hlavně na Multisamplingu a dohlednosti. Nestíhá ti mašina jako mě. Když ubereš bude v troleji stále šťáva.
Jsme na tom Vašku úplně stejně. Já s elektrikama na nové verzi bohužel :( palec dolů. Neodjedu ani od nás Kutné Hory.

Zatím jenom sleduji komentáře a chtělo by to trochu shrnout, stále nemám jasno proč do toho jít. Respektive až kdy, do toho jít.

1. úpravy tratě. To není problém.

2. přeladit všechna vozidla, což už je dost zásadní problém, pokud se chceme bavit o přiblížení se realitě.
První krok by tedy mohl být na tohle trainset připravit. A než budou venku naladěné vzory všech typů vozidel, myslel jsem, že si všechny vozy, osobní i nákladní nasměruji do common.inc Abych pak nemusel přepisovat například u stovky ypsilonových osobních vozů parametry u každého vozu, ale jenom totožné skupiny. A pokud to není zpětně kompatibilní, tak by mohlo takto být více verzí ladění.
Jenomže. Včera večer jsem takto zkoušel jeden rychlíkový vůz. Jeden inc jsem udělal zápis AdhesionFriction a druhý brzdy. Ve wagu zůstanou jenom rozměry a světla a drobné veličiny bez vlivu na ladění chování. Spustím Openrails a vozy se takto zapsané nezobrazí. Když ty samé hodnoty přesunu zpět do wagu, tak vozy fungují, tedy chybu v zápisech nemám. Ale i u lokomotiv se mi stalo, jen u laminátek, že do inc jsem nesměl dát ani monitory ani ovládání. Obojí znefunkčnilo po načtení lokomotivu. Jinde monitory v inc mám a není problém.
Může někdo poradit, jaká jsou pravidla pro common.inc, že to OR někde nepřečte? Přitom lokomotivy ve většině takto fungují. Ty mám už téměř všechny částečně rozincuidované. :) A proč řetězce ../../ zapisujete zkráceně ../ To jsem také zkoušel a nefunkční nefungují také.
Jinak tohle by byla cesta, jak nejrychleji kdykoli přizpůsobit celý trainset MG Icik nebo každému novému ladění. Pokud to bude Josef sám postupně aktualizovat, tak se bavíme o několika letech, než budeme moci vyjet svou první aktivitu. A to ještě za předpokladu, že práce neodloží na neurčito.

3. Píše se i o kabinách. To je také nutnost pro provoz v tomto MG nebo jenom volitelné vylepšení ?
Ale pokud nová přepíše původní kabinu, tak bych udělal jen jiný cvf a doplněné textury.

V každém případě by měla být volba vrátit vše zpět, protože jak čtu diskusi, tato verze je jenom pro silné počítače.

Ahoj. Tak jsem fakt v rozpacích... Proto to dávám přímo sem do vlákna.
Iciku, někde jsem četl (nevím kde), že jsi psal, že Reshade nechtěli vývojáři OR v zahraničí akceptovat, pomalu začínám chápat proč. Řešíte tu furt brzdy, ale... Zkoušeli jste při vývoji OR taky varianty vzhledu, mímo jízdy přes den za nádherného počasí? Ony se totiř nerozhodily jen jízdní vlastnosti vlaků, nenarušilo se to, že se musí dělat zásahy do tratí jen pro tuhle verzi, ale totálně kolabuji dynamické změny počasí, co se týká hodnot pro změny, kromě stavu postupného zatažení a vyjasnéní oblohy, to vypaadá hezky. Nevím, jestli je to díky Reshade, nebo nějakým zápisem v novém OR, ale třeba vzhled noc, jasno je tragický. Takhle vypadá noc za jseného počasí, nebe chytá pruhy a kolem objektů jsou opary mlhy, jak když měla kdyi televize duchy:

Tohle vám příznivcům Reshade přijde jako vylepšený požitek z jízdy, vždyť je to něco fakt nepěkného, abych ty "duchy" odstranil, musím zadat polojasno a ono se to jakž takž spraví. O hodnotách třeba změny mlhy a deště, kde starý OR reagoval už při nepatrných změnách a tím se dal vytvářet realistický vzhled změn počasí v aktivitě, tenhle nový OR , u mlh reaguje až po skocích po opravdu vlekých hodnotách a deště jsou fatální tragedie, kde, když jsem chtěl docílit vizuální změnu hustoty a dosáhnout třeba tzv krápání jsem musel hodnotu omezit, na 0.001 a stejně to není ono. Takže v globálu, tu máme OR, který:

- rozhodil komplet celý trainset
- bez doplňků nefungují tratě, jak by měly
- nefungují všechny staré aktivity pro všechny jiné verze OR
- Reshade, hází nechtěné duchy a nevím zda díky Reshade,, nebo samotnému novému OR zkolabovalo vše, co staré verze uměly s dynamikou vzhledu počasí.

Chlapi, neberte to jako bych chtěl do někoho rýpat, nebo odepisovat nečí práci, vím, že dělat nějakou práci na vývojích obnáší neskutečné množství hodin u PC, ale já začal hrát OR z toho důvodu, že se dalo vyhrát s dynamikama počasí, že traffic PC spolupracuje s traffic hráče a traffic PC drží jízdní doby dle jř., což se po update opravilo, Ale když se v nové verzi or v testu Aktivity co chystám, setmělo a viděl jsem co se děje s dynamikou vzhledu počasí v noci, normálně jsem to vypnul. Takže né jen brzdama, ale i vzhledem a chováním celého simu by se mělo zabývat.

ReShade je zabudovaný v tej verzii od Icika Mne osobne najviac vadia 2 veci:

Tá podpěťová ochrana a
Dynamická brzda. Nie som nejaký profesionál takže mne ide len o to aby som išiel normálne bez rušenia každých 5 minút.

Dane, tohle je vývoj hry. Asi máme jen testovat, aby Icik věděl co nefunguje nebo se chová divně, ale ostrou hru jezdit v Openrails nebo nějakém stabilním MG. Cyberpunk vyvíjeli 8 let a vydali až loni i s bugy. :) A tady máme asi mnohem vyšší nároky na realitu.

Sto lidí, sto chutí. Pro mě, jako pro potenciálního uživatele, je zase lcikova verze nadějí do budoucna - už léta jsem si jako hráč nic nesjel, protože nedostatky starého MSTS a následného OR až do jeho dnešní oficiální verze, hlavně na poli reálného ovládání a fyziky, pro mě byly nepřekousnutelné. Nyní se těším, že se třeba časem vydá pár mašin, k nim nějaké základní spektrum tažených vozidel, nějaký všímavý aktivitář s těmito vyladěnými vozidly vytvoří pěknou aktivitu, klidně i jen prostou jízdu z bodu A do bodu B, a já si po letech zase sjedu. A vůbec bych neměl problém s tím, kdyby se třeba během prvního roku fungování objevily vyladěné mašiny jen tři nebo čtyři. I v reále člověk jako strojvedoucí začíná jen na pár mašinách a autorizace na další řady přicházejí až časem. A co se těch vyladěných tažených vozidel týče, u nich lze očekávat, že by se ono základní spektrum rozrůstalo velice rychle, protože vyladit vůz je mnohem méně práce, než vyladit hnací vozidlo.
U vozidel, zejména hnacích, která by zatím nebyla určená do vlaků hráče, by šlo jen o to, aby v aktivitách fungovala bezproblémově - a tam si myslím, že není problém, aby v případě potřeby aktivitář, který vysleduje problém u "traffic vozidla", kontaktoval nějakého ladiče, a společně vytvořili dočasný opravný eng/wag soubor jako přílohu do balíku s aktivitou. Strukturu dvou kategorií vozidel (vlak hráče x traffic) jsem navrhoval již kdysi a pořád si myslím, že je to nejlepší cesta. Byť chápu, že například Zbyněk asi těžko bude na DVD distribuovat Trainset s poznámkou "s tímhle nejezdi" u 95 % hnacích vozidel, anebo že s obdobnou poznámkou bude nějaký modelář mít uveřejněné modely na svých stránkách.

Back
Nahoře