Pevně doufám, že pan Šemora
Ještě jednou se omlouvám, že komunikace byla jinak pochopena. Já zatím měl jenom dotazy, ale z diskuse vyplynulo, že pro testovaní je nutné mít správně naladěná vozidla, tedy zatím nemám čím testovat. Vznikla tady ale debata od teoretiků, že se vlak na spádu 2.5 promile nemůže rozjet. Pokud tohle ladičové nepochopí, tak vozidla správně naladěná nebudou. Proto jsem včera poprosil Petra Šimrala, který má vymazlenou svoji soupravu Metrans, kterou vozí v reálu. Nedávno tady dělal porovnání jeho nejrychlejší jízdy z Bratislavy do Prahy Uhříněves v reálné šichtě a chtěl zkusit překonat rekord v Openrails. Vyšlo mu to tak nějak na stejno. Což hovoří za vše. Včera jsem jeho vlak 1700 tun zkoušel nejprve z Letohradu, samozřejmě že to jelo hned po odpadnutí zdrží a HV jsem nahazoval už za jízdy.

Pak jsem zkoušel z Tišnova do Vlkova, kde to bylo přes normu. Vyjel jsem, většinou to jelo kolem 55 km/h, ale v kritickém krátkém úseku, který mi Petr vyčítal, že to mám moc, mi rychlost spadla na 35 km/h. Ještě mi napsal porovnání brzdění reál a jízda v OR. Brzdí mu to trochu méně, ale je prý je už na hranicích nastavení. A poznamenal, že tohle nastavení by ladiči neprošlo. A přitom já si tam připadal jako po návratu na skutečnou lokomotivu. Tak co je tedy pikovláček a co reál?
Mám další otázku, jestli tento MG Icik řeší i plnění brzdy vzhledem k připojeným vozidlům.
Mám ladění OR od Acatuse naklonovanou soupravu Béček 8 vozů, jeho ladění laminátek i 350. Jen to Friction jsem změnil, aby vlak jel i výběhem.
Ale otázka je na průběh brzdění. Když zapřáhnu gorilu a udělám zkoušku brzdy, tak průběh je v souladu s reálem. Ale, když za stejnou soupravu zapřáhnu laminátku, tak při zkoušce brzdy to plní, jako bych měl snad jeden vůz. Jinak vlastní jízda je už OK.
Z toho plyne, že oproti reálu vlaková brzda neplní podle počtu vozů, ale tak, jak je nastaveno v ladění lokomotivy. Bude tohle opraveno?
Jinak těch nově naladěných lokomotiv pro OR je víc takových, které nabíhají a povolují příliš rychle. S tím se opravdu nedá jezdit, tedy pokud to nemám v ruce z reálu. Tohle je pikovláček.
Ale pokud tohle jinak nejde a vše se nastavuje podle kompromisů podle ucelené nějaké vzorové soupravy, tak je bezpředmětné se ohánět výpočty, že to musí být tak a tak. Tedy nejprve spočítat a pak ještě porovnat s reálem a poté dělat v ladění korekce. Ten kdo na skutečné mašině nikdy nejel (neodvezl si nějaký vlak), tak asi nepochopí. A bude skálopevně věřit nastaveným tabulkovým hodnotám.