CZSK verze 1.7

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Stáhni si z webu nejnovější balík x6x. Možná je chyba v tomto.
Díky, s novým balíkem to funguje.
Jen teď nastala další věc. Nedaří se mi vypnout horní pozičku. I když mačkám Shift+H jak zběsilý, tak mám stále zapnuté všechny tři pozičky.

vaskovy vlaky napsal:
Jo, řádně jsem funkce postrku vyzkoušel s vlakovou 750.213 a na postrku 742.273. Vše fungovalo naprosto vpořádku, díky moc za tuhle skvělou funkci, akorát se hned na začátku vyskytl menší problém a to ten, že mi zůstal postrk zabržděný, dvakrát jsem na něj "přeběhnul" znova odbrzdit přímočinku ale pořád nic, až do té doby než jsem u obou loko (vlaková i postrková) zapnul "spojení hadic napájecího potrubí", čímž se nic nestalo, ale najednou se postrk normálně odbrzil a po zkoušce brzdy fungoval jak má. Ještě bych pochválil že si postrk sám zapískuje když potřebuje, stalo se mi to asi dvakrát za tu cestu a je fajn že si to postrk vyřeší sám
No na ten systém ovládání postrku si fakt nemůžu stěžovat. Fakt mi to hodně pomohlo. Třeba při simulaci R vlaku s dvojsilovým pohonem v úseku Plzeň hl. n. - Železná Ruda-Alžbětín jsem potřeboval postrk v úseku Nýrsko - Železná Ruda-Alžbětín (v tomhle úseku je trať fakt strmá, někdy až 20‰), no a jelikož Open Rails jezdím jen ve volné jízdě (v mém podpisu je důvod, proč), tak jsem si do consistu přidal 2 brejlovce. Vlak byl ve složení: 1 Eso 362-161-2 (používáno v úseku Plzeň hl. n. - Klatovy) + 7 osobních vagónů B249-515 + 1 osobní vagón BDs449 440 + 2 Brejlovci (používáni v úseku Klatovy - Železná Ruda-Alžbětín). Ve stanici Klatovy jsem přehodil oba Brejlovce dopředu před Eso, a Eso vypnul. A v tomhle případě jsem využil to ovládání postrku! V úseku Klatovy - Nýrsko, jsem na zadním Brejlovci nastavil, "Přestaň tlačit" (postrk je nečinný) a zadní Brejlovec nezabíral, jen se vezl. V úseku Nýrsko - Železná Ruda-Alžbětín, jsem pak nastavil "Následuj" (postrk pak kopíruje nastavení kontroléru v lokomotivě, kterou řídíte). Oba Brejlovci pak hezky zabírali (čelní Brejlovec trochu méně, měl jsem zapnuté el. topení) a pěkně jsem vyjel to stoupání do Železné Rudy-Alžbětína.

Zdravím, pri načítaní trasy v Opava-Východ na 321-ke sa kilovolty vyšplhajú až na hranicu budíku a OR CZ/SK po chvíli vypíše hlášku o poškodení zberačov na mašine. Neviem či je problém iba u mňa alebo v nejakých markeroch.
Zobrazit přílohu 32341
Hmmm... To vypadá, že si hra myslí, že jsi na trati s napětím 25kV 50Hz AC. Soudě podle kabiny, je tohle Peršan (162). Peršan je určen pouze pro napětí 3kV DC. To není chyba na tvé straně, někdo odbyl práci s napěťovými markery v editoru. Dám ti radu pro příště, pokud si nebudeš jistý, jaké napětí je v troleji v určité oblasti mapy, vezmi si Eso (362) a celou oblast si pomocí něho projeď.
Jen pro zajímavost: Kdyby si IRL napojil Peršana na napětí 25kV 50Hz AC, tak by nedopadl dobře. V nejlepším případě by jenom zaznělo pár pořádných pecek jak z kanónu a ze strojovny by se vyvalil smradlavý čoud. V nejhorším případě by si měl z Peršana gigantický táborák, ze kterého by pak zbyla pokroucená hrouda oceli.

Jen tak lehčí OT: Matěj B.: Také jezdím jen volné jízdy. Nalinkuju si trať, nástupiště, koleje, soupravu jakou chci a jedu podle reálného tabeláru. Zatím mi to stačí. Stejně se dá říct, že při jízdě častěji testuju, než jezdím. :D

Pri testovaní TT so 754 som narazil na jednu zvláštnosť. Po naštartovaní nejde zapnúť LVZ ani ARR a páka OBE je "zaseknutá" v závernej polohe, pričom ostatné ovládacie prvky fungujú. Po save/load všetko funguje ako má. Súpravu tvorí samostatná 754.047.

A ešte jeden poznatok z chovania AI. Občas sa stáva, že AI ide zo zhasnutými svetlami a rozsvieti ich až po zastavení v stanici.

Jen pro zajímavost: Kdyby si IRL napojil Peršana na napětí 25kV 50Hz AC, tak by nedopadl dobře. V nejlepším případě by jenom zaznělo pár pořádných pecek jak z kanónu a ze strojovny by se vyvalil smradlavý čoud. V nejhorším případě by si měl z Peršana gigantický táborák, ze kterého by pak zbyla pokroucená hrouda oceli.
Domnívám se, že nevíš jak funguje bleskojistka nebo ti nedošlo že nemá jen jednu funkci . Vzpomeň si na uhelku v Kutné Hoře co tam zvedla na střídavině smeták, žádný dým ze strojovny nebo dokonce gigantický táborák z ní nešlehal

Pri testovaní TT so 754 som narazil na jednu zvláštnosť. Po naštartovaní nejde zapnúť LVZ ani ARR a páka OBE je "zaseknutá" v závernej polohe, pričom ostatné ovládacie prvky fungujú. Po save/load všetko funguje ako má. Súpravu tvorí samostatná 754.047.
Přesně ten stejný problém mám u všech 754 s novým laděním. Někde bude drobná chybka v programu, Esa dělají podobné kraviny. Save/Load mě nenapadl, ale to je dalších 10 minut načítání. :D

Nějaká sabotáž všech TT nebo co. :D (prosím nebrat vážně, jedná se o vtip!)

A ešte jeden poznatok z chovania AI. Občas sa stáva, že AI ide zo zhasnutými svetlami a rozsvieti ich až po zastavení v stanici.
No to bude nejspíš tím, že první poloha světel má patřit světlům pro posun. Některé ladění to mají na světla vypnuté.
AI, pokud manipuluje, používá právě tato světla. Při normální jízdě rozsvítí další stupeň pro poziční světla.

No, len ono sa to stáva práve počas normálnej jazdy AI. Napr. hráč s rýchlikom z Brna čaká v Střeliciach na oprotiidúci Os v zložení 854+954. Ten však do stanice vchádza s vypnutými svetlami, pozičky rozsvieti až keď zastaví v stanici.
Mimochodom, ako vlastne OR rozlišuje medzi posunom a normálnou jazdou?

Ale podmínil jsem výskyt poruchy podmínkou, že vlak s těmito vozy musí být delší než 5 vozů.
Já bych to teda nastavil na 20 vozů s tím, že porucha se nevyskytne před 17. vozem. Vždycky to bývá u delšího vlaku a vždycky to bývá na konci.

No, len ono sa to stáva práve počas normálnej jazdy AI. Napr. hráč s rýchlikom z Brna čaká v Střeliciach na oprotiidúci Os v zložení 854+954. Ten však do stanice vchádza s vypnutými svetlami, pozičky rozsvieti až keď zastaví v stanici.
Mimochodom, ako vlastne OR rozlišuje medzi posunom a normálnou jazdou?
Včera večer mi to nedalo a koukl se ještě do kódu. Našel jsem tam chybu a snad ji opravil.
Můžete prosím někdo potvrdit, že světla už fungují?

Ale podmínil jsem výskyt poruchy podmínkou, že vlak s těmito vozy musí být delší než 5 vozů.
Tohle je super řešení, úplně jsem to namobilu přehlídl. Vzal bych v potaz ještě radu od Mikuldy. Pak se s tím dá v aktivitách počítat a pokud budou všechny vozy OK, bude to vyjímka.

Tohle je super řešení, úplně jsem to namobilu přehlídl. Vzal bych v potaz ještě radu od Mikuldy. Pak se s tím dá v aktivitách počítat a pokud budou všechny vozy OK, bude to vyjímka.
Dane jak jsem psal. Porucha má celkem malou pravděpodobnost výskytu. Nedá se spolehnout na to, že u nákladního vlaku nad 5 vozů se ta porucha (může být vícero závad) vůbec objeví. Na posledním vozu se neobjeví nikdy. To je také ošetřený.

Domnívám se, že nevíš jak funguje bleskojistka nebo ti nedošlo že nemá jen jednu funkci . Vzpomeň si na uhelku v Kutné Hoře co tam zvedla na střídavině smeták, žádný dým ze strojovny nebo dokonce gigantický táborák z ní nešlehal
Uhhh... Uhelka, co v Kutný Hoře najela na AC trolej? O tom nic nevím. Nevíš o nějakém článku, který by tohle popisoval, nebo něco takového? Google nic nenašel.

Uhhh... Uhelka, co v Kutný Hoře najela na AC trolej? O tom nic nevím. Nevíš o nějakém článku, který by tohle popisoval, nebo něco takového? Google nic nenašel.
Legendy jsou i o průjezdu laminátky až do Kolína. Po zvednutí sběrače to ale mělo znamenat podstatný průser, což je zřejmé, protože AC vypínač neudělá nic a zkratovka v napáječce vypíná zhruba za 250 ms. Ostatně ta jízda se dá i nasimulovat, že? Dojel by to někdo?

Asi by nedojel kvůli vzduchu. Není proud, nejdou kompresory. A nákladní vlaky bývají děravé.
Jednou jsme to zkoušeli na žabotlamně. Přijedeme od Benešova do Praha Strašnice a bum, nejde proud. Odbavíme cestujících a proud stále nejde. Tak odbrzdit a souprava se začala pomalu kutálet. Až do Praha Vršovice a proud stále nešel. Výpravčí na nás kouká jako vrána "Jak jste se sem dostali, když je výpadek proudu?" Ale vzduch v jímkách vyšel tak tak.
Jenomže to bylo proti předpisům. Vypnutí proudu bylo i jako možnost zastavení dopravy, jako nyní generální stop. Proto mají všechny vlaky zůstat stát. Ale parťák volil menší zlo v tom, abychom nezůstali viset na širé trati, ale vlak dostali do stanice. To bylo tenkrát také pravidlo. Pokud možno v případě poruchy vždy dojet do stanice a neblokovat širou trať.

Legendy jsou i o průjezdu laminátky až do Kolína. Po zvednutí sběrače to ale mělo znamenat podstatný průser, což je zřejmé, protože AC vypínač neudělá nic a zkratovka v napáječce vypíná zhruba za 250 ms. Ostatně ta jízda se dá i nasimulovat, že? Dojel by to někdo?
Mno... Mám dojem, že ten DC proud by pěkně smahnul primární vinutí trafa, ale zbytek el. okruhů by zůstal netknutý. Ono když pustíš DC proud do trafa, tak se primár chová jako solenoid s nízkou impedancí. Jednou jsem tohle zkusil v simulátoru el. okruhů, kdy jsem do primáru trafa pustil 12V DC. Na sekundáru žádné napětí nebylo, a proud v primáru nebyl naštěstí tak velký (to bylo tím, že tam bylo 12V). Nicméně 3kV DC znamenají tak obrovský proud, že to trafo v laminátce zničí, a nejbližší měnírna by se sama kvůli bezpečnosti vypnula. I když je ale pravda, že se slabý DC proud do trafa pouští, když se zjišťuje, zdali není vinutí přerušené, nebo proražené.
Když to shrnu, po napojení laminátky na 3kV DC, by si ze strojovny uslyšel "sssssssssssssst, blaf, cvak, šššt" (gigantický proud by podpálil izolaci trafa a naproudovka by vypnula HV), no a pak bys musel popadnout hasičák a upalovat do strojovny to tam uhasit, než by se z laminátky stala pokroucená hrouda sklolaminátu.
Asi by nedojel kvůli vzduchu. Není proud, nejdou kompresory. A nákladní vlaky bývají děravé.
Jednou jsme to zkoušeli na žabotlamně. Přijedeme od Benešova do Praha Strašnice a bum, nejde proud. Odbavíme cestujících a proud stále nejde. Tak odbrzdit a souprava se začala pomalu kutálet. Až do Praha Vršovice a proud stále nešel. Výpravčí na nás kouká jako vrána "Jak jste se sem dostali, když je výpadek proudu?" Ale vzduch v jímkách vyšel tak tak.
Jenomže to bylo proti předpisům. Vypnutí proudu bylo i jako možnost zastavení dopravy, jako nyní generální stop. Proto mají všechny vlaky zůstat stát. Ale parťák volil menší zlo v tom, abychom nezůstali viset na širé trati, ale vlak dostali do stanice. To bylo tenkrát také pravidlo. Pokud možno v případě poruchy vždy dojet do stanice a neblokovat širou trať.
Tak tímhle si mi připomněl, co jsem nedávno zkusil na mapě železniční sítě kolem Luhačovic. Když jsem jel ze Starého Města u U. H. přes Moravský Písek na Bzenec. Tak jsem s Esem záměrně vjel do neelektrifkovaného úseku mezi Moravským Pískem a Bzencem. No jakžtakž jsem do Bzence dojel a jímky jsem měl napumpované na maximum, takže o vzduch jsem neměl nouzi + byl to vlak s dvojsilovým pohonem, takže Eso a Brejlovec měli jímky navzájem propojené. No a jelikož to byl vlak s dvojsilovým pohonem, tak jsem v Bzenci přešel dozadu do Brejlovce, nahodil ho, počkal, až se mu zahřeje motor a až se vytopí vagóny, a vyrazil jsem směr Uherský Ostroh.

Back
Nahoře