Legendy jsou i o průjezdu laminátky až do Kolína. Po zvednutí sběrače to ale mělo znamenat podstatný průser, což je zřejmé, protože AC vypínač neudělá nic a zkratovka v napáječce vypíná zhruba za 250 ms. Ostatně ta jízda se dá i nasimulovat, že? Dojel by to někdo?
Mno... Mám dojem, že ten DC proud by pěkně smahnul primární vinutí trafa, ale zbytek el. okruhů by zůstal netknutý. Ono když pustíš DC proud do trafa, tak se primár chová jako solenoid s nízkou impedancí. Jednou jsem tohle zkusil v simulátoru el. okruhů, kdy jsem do primáru trafa pustil 12V DC. Na sekundáru žádné napětí nebylo, a proud v primáru nebyl naštěstí tak velký (to bylo tím, že tam bylo 12V). Nicméně 3kV DC znamenají tak obrovský proud, že to trafo v laminátce zničí, a nejbližší měnírna by se sama kvůli bezpečnosti vypnula. I když je ale pravda, že se slabý DC proud do trafa pouští, když se zjišťuje, zdali není vinutí přerušené, nebo proražené.
Když to shrnu, po napojení laminátky na 3kV DC, by si ze strojovny uslyšel "sssssssssssssst, blaf, cvak, šššt" (gigantický proud by podpálil izolaci trafa a naproudovka by vypnula HV), no a pak bys musel popadnout hasičák a upalovat do strojovny to tam uhasit, než by se z laminátky stala pokroucená hrouda sklolaminátu.
Asi by nedojel kvůli vzduchu. Není proud, nejdou kompresory. A nákladní vlaky bývají děravé.
Jednou jsme to zkoušeli na žabotlamně. Přijedeme od Benešova do Praha Strašnice a bum, nejde proud. Odbavíme cestujících a proud stále nejde. Tak odbrzdit a souprava se začala pomalu kutálet. Až do Praha Vršovice a proud stále nešel. Výpravčí na nás kouká jako vrána "Jak jste se sem dostali, když je výpadek proudu?" Ale vzduch v jímkách vyšel tak tak.
Jenomže to bylo proti předpisům. Vypnutí proudu bylo i jako možnost zastavení dopravy, jako nyní generální stop. Proto mají všechny vlaky zůstat stát. Ale parťák volil menší zlo v tom, abychom nezůstali viset na širé trati, ale vlak dostali do stanice. To bylo tenkrát také pravidlo. Pokud možno v případě poruchy vždy dojet do stanice a neblokovat širou trať.
Tak tímhle si mi připomněl, co jsem nedávno zkusil na mapě železniční sítě kolem Luhačovic. Když jsem jel ze Starého Města u U. H. přes Moravský Písek na Bzenec. Tak jsem s Esem záměrně vjel do neelektrifkovaného úseku mezi Moravským Pískem a Bzencem. No jakžtakž jsem do Bzence dojel a jímky jsem měl napumpované na maximum, takže o vzduch jsem neměl nouzi + byl to vlak s dvojsilovým pohonem, takže Eso a Brejlovec měli jímky navzájem propojené. No a jelikož to byl vlak s dvojsilovým pohonem, tak jsem v Bzenci přešel dozadu do Brejlovce, nahodil ho, počkal, až se mu zahřeje motor a až se vytopí vagóny, a vyrazil jsem směr Uherský Ostroh.