CZSK verze 1.7

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
No to kdybys viděl jak se kdysi jezdilo s otevřenými dveřmi u pater na Posázavském pacifiku, to by tě vomejvali!
A jak lokomotivní čety vyskakovaly z posledního vozu rychlíku přijíždějícím na Praha hlavní nádraží u Brázdových schodů, aby to měli blíž do depa na Masaryčce. Tenkrát tam byla desítka rychlost, ale někteří fírové to jezdily rychleji. Upřímně, já jsem se bál vyskakovat a raději jel až do stanice a cestu do depa absolvoval přes halu nádraží. Tenkrát neexistovalo, že by si někdo stěžoval, že za jízdy jdou otevřít dveře. A nikdo nevypadl, protože cestující měli respekt.

Ovšem nešťastné náhody existovaly. Jedna zafungovala někdy koncem 70. let v semilských tunelech. Kluk chtěl využít situace a namáčkl se na holku, co spolu chodili. Bohužel, za nimi byly červenou kličkou nezajištěné dveře Baiky a v tom tunelu vypadli oba ven. On měl štěstí, pád přežil, ovšem to děvče pád na záda a hlavu zabil. O ty nešťastné dveře se opírala ona a vypadla první, on na ní a klukovi tak vlastně zachránila život.
Nevím, jestli měli respekt, ale doplatili na něčí chybu

Jojo, Pacifik mě v Patrech i Bixech týdně vozil z Prahy přes Čerčany na chatu až do 13 let, než se s velkou slávou pořídilo auto :D Tenkrát v divokých devítkách jsme spíš řešili čistotu interiéru na stupnici humus-špína-dneska to ujde. Než nějaké dveře. Nebyly zajištěné, nezavíraly centrálně a kolikrát už ke konci mezi Týncem a Čerčany, byly dokořán. To vždycky máma šílela a v závratích na schodech bledla a museli jsme čekat nahoře než to zastavilo. :D Potom s bágly, dvěma psy, košíkem se želvama úprk z 5. koleje na první na 810+010+010+810. Ten kolikrát jen popotahoval zezadu před dopravu, já uvnitř s taškama, rodiče venku u stánku, dveře se zavřely, vlak se rozjel bez nich, já uvnitř hysterák... Lidi já si na dráze tak užil, i staré údolí Orlice si pamatuju jako na dlani. A 150ky v čele dlooouhých tatranských rychlíků na prázdniny. Ale proč mám tak nějak pocit, že přes tuhle partyzánštinu byly celé ČSD+ČD tak strašně v pohodě, narozdíl od dnešní sterility a upjatosti.
No a na chatě jsme měli souseda, Vašíka L., s tím jsme jezdili na kolech a se vším co bylo po ruce jako vlaky, měli jsme na osadě stlučené závory, návěstidla, rozestavili jsme hradlaře, závoráře... Z něho je teď zasloužený počestný fírovský bard na Pacifiku, mě život zavál leda do p*** a kolejema jsem se živit nezačal. Snad... třeba... někdy... Promiňte to OT, trochu jsem se stárnutím rozvzpomínal.:D

Ahoj, možná se to tu řešilo, ale mám místy problém se zobrazováním oblohy, kdy se mi na určitých místech objevují takové černé "pavučiny". Zobrazují se mi na trati BP a 321.Open Rails 2022-12-06 08-13-12.jpgOpen Rails 2022-12-06 08-13-14.jpgOpen Rails 2022-12-06 08-13-20.jpg

Ahoj, možná se to tu řešilo, ale mám místy problém se zobrazováním oblohy, kdy se mi na určitých místech objevují takové černé "pavučiny". Zobrazují se mi na trati BP a 321.Zobrazit přílohu 32656Zobrazit přílohu 32657Zobrazit přílohu 32658
To není chyba nebe, ale chyba modelu těch stromů. Mám dojem, že to má asi spojitost s grafárnou, protože tyhle "pavučiny" mám taky a možná je to tím, že mám AMD grafárnu. U některých her grafárny AMD mají tendenci dělat grafické glitche.

To není chyba nebe, ale chyba modelu těch stromů. Mám dojem, že to má asi spojitost s grafárnou, protože tyhle "pavučiny" mám taky a možná je to tím, že mám AMD grafárnu. U některých her grafárny AMD mají tendenci dělat grafické glitche.
Možna je to tím hardwarem, já mám teda grafickou kartu gigabyte geforce gtx 1070 g1 gaming 8gb.

Ovšem nešťastné náhody existovaly. Jedna zafungovala někdy koncem 70. let v semilských tunelech. Kluk chtěl využít situace a namáčkl se na holku, co spolu chodili. Bohužel, za nimi byly červenou kličkou nezajištěné dveře Baiky a v tom tunelu vypadli oba ven. On měl štěstí, pád přežil, ovšem to děvče pád na záda a hlavu zabil. O ty nešťastné dveře se opírala ona a vypadla první, on na ní a klukovi tak vlastně zachránila život.
Nevím, jestli měli respekt, ale doplatili na něčí chybu
A přesně takové incidenty se stávaly u vagónů, kde se dveře otvíraly tak, že se vzalo za kliku a dveře se pak odklopily na stranu ke stěně. Tyhle dveře nebývaly zajištěné, takže se daly otevřít za jízdy, tudíž opírat se o ně byla taky chyba. Taky na nich byli různé varovné piktogramy, které hovořili jasně - Neopírat se o dveře a otvírat je jenom ve stanici

Ale, co se jedná o jiné druhy dveří, pamatuju si třeba u Šukafonu 810, že se tam dveře otvíraly tak, že se vzalo za takové hranaté poutko a po zatáhnutí za něj dveře povyskočily ven. Pak se dveře ručně odtáhly dozadu. Ve většině případů, když někdo nechal dveře otevřené a byl čas odjet, tak zazněl bzučák a dveře se sami zavřely. Dá se říct, že Šukafon měl jakýsi mix mezi ručně ovládanými a centrálně ovládanými dveřmi. Za jízdy byli dveře zajištěné a při zatáhnutí za poutko zevnitř se dveře neodjistily a neotevřely.

U Hydry 854 se dveře otvírali stejně jako u Šukafonu, jen s tím rozdílem, že se zmačknul čudlík poblíž dveří (uvnitř Hydry), nebo na dveřích (zvenčí) a dveře se samy otevřely. Když byl čas odjet, proběhlo to stejné, jako u Šukafonu. Za jízdy vnitřní čudlík otvírající dveře nesvítil a jeho mačkání nic neudělalo.

U Žabáka 451 byly dveře centrálně otvírané a při otvíraní se zasunuly do rámu. Dveře se otvíraly pneumaticky. Vždycky to v rámech lehce zasyčelo, když se dveře otvíraly či zavíraly.

Ale, co se jedná o jiné druhy dveří, pamatuju si třeba u Šukafonu 810

U Hydry 854

U Žabáka 451
To máš hodně nové informace už z doby po mnoha rekonstrukcích. Co vím, staré Hydry, tj. 852 a 853 které taky na tom zmíněném Pacifiku před rekonstrukcemi dosluhovaly hlavně na dobříšské větvi, měly klasické lámací bouchačky. Předsuvky a tlačítka dostaly až s rekonstrukcí na Katry, tj. 854. Jak to bylo s jištěním, ani za mák netuším. Asi to bylo podobné, jako na Béčkách, resp. možná 460/560.

Šukafon od počátku žádné houkání před zavřením neměl. Dosazuje se to až teď, určitě to mají 809, 810 nevím, v těch XXX variantách krajů se to možná někde objevuje. Původní 810 to ale nemají. Dveře by u 810 měly v ideálním případě po ručním odjištění madlem, samy vyjet a otevřít se. V praxi co jsem zažil na vozbě jinak perfektních čerčanských a pak méně perfektních vršovických 810, to ale spíše jen vlažně "pomáhalo" a na některých kusech člověk při otevření musel zabrat.
Na Žabáku byl úplně primitivní systém, bezporuchový, ale i bez eliminace blbců. A o tichém zasyčení se zrovna moc říkat nedalo. VPUFF---PŠŠŠŠŠŠSSSSS-BUCH-BUM-BÁC. A jelo se. Jaká pakáž. Jednoduché, účinné. 3-4x týdně do Benešova a zpět, ptž Budějčáky v Čerčanech projížděly 60kou. Co se mě ty Žabí huby navozily. :cool:

Co se mě ty Žabí huby navozily
Já na nich měl druhý domov 19 let. :) Ale s dveřmi tam byla legrace. Když jsme potřebovali otevřít jenom první dveře, tak se musel ručně zavřít kohoutek od vzduchu. Například, když jsme zastavovali na nějakém hradle pro střídání zaměstnanců. (Bedrč, Mirošovice, Na Výšinách atd. ) Ale já jsem byl dlouhý a dosáhl na lanko pod poklopem dveří, tak stačilo zatáhnout a ty konkrétní dveře se otevřely vzduchem. Když jsem lanko pustil, tak se dveře zavřely. Jednou jsme vezli nějaký půlnoční opilecký vlak s omladinou po diskotéce. A pořád svítila po centrálním zavření dveří kontrolka. Kouknu z okna a jeden opilec měl ve dveřích hlavu. Tak jsem otevřel a zavřel, aby hlavu vyndal, ale on nic. Dveře jej znovu přivřely. Asi mu to bouchání dveří do hlavy dělalo dobře. Tak jsem na něj zařval, "jedeš dovnitř". A pak tedy tu hlavu ze dveří vyndal a mohli jsme jet. Jindy nám zase vystupující omladina rozbujelá po diskotéce strhávala záchranky a okamžitě utekli. A u těch starých 451 to šlo někdy blbě nahodit. Tak jsem si k tomu brával kompresorovou tyč, kterou ten ventil nabouchám zpět. Tak jsem s tou velkou železnou tyčí vešel do přeplněného vozu a hned se ozvalo "pane, jdete nás bít?" :) "Kdepak, jestli neuhnete z této sedačky, abych pod ní mohl nahodit ventil té záchranky, tak ten vlak dál nepojede." Ještě mi musel jeden asistovat, aby přidržel tu vytaženou rukojeť záchranné brzdy. Pak přijedeme na konečnou na Praha hlavní nádraží a jeden mladík ve voze usnul tak tvrdě, že jsme jej nemohli z vlaku dostat. Tak jsme volali pro policajty. Ale než dorazili, tak se ten mladík stačil pokakat. To bylo smradu v celém voze. Policajt se musel venku nadechnout, zadržet dech a nějak dostat ven toho smraďocha. To se opravdu nedalo. A pak přišly uklízečky, aby tam ta lejna uklidily. Jak jej policajti táhli ven, tak ta lejna z něj padala na podlahu nohavicí. Ale oni snad měly ten nejodolnější žaludek. Bez emocí Utrhli záclonku ČSD z oken, snad poslední co tam ještě zbyla a tou podlahu utřely. Pak kýbl a voda. Ale smrad se tam držel ještě dlouho.

Zdravím, snáď nikoho týmto nepohorším. No k pripravovaným skinom Vectronov nám schádza ladenie svetiel ktoré by odpovedalo reálnosti. Teda sa jedná o LED diaľkové, plné spodné (bez toho kruhu v strede dolných pozičných) + 4 bodové svetla v reflektore. Ak by sa niekto ochotný našiel, bol by som veľmi rád a predovšetkým vďačný .
SvetloVectron.jpg

Bohužiaľ svetla na Vectrone budú tak ako sú teraz. Diaľkové sú len jednobodové pretože ani žiadný skin nemá fototextúru tohoto reflektoru.
Pozičné svetlá su mierna napodobenina a lepšie to nebude. Keď sa ti nepáči čo je v balíčku pre Vectrony použi základne staré osvetlenie od Maďarov. :)

Já na nich měl druhý domov 19 let. :)
Tak flamendry jsem potom zažíval léta na autobusech, včetně ohozených oken a také podělaného "klienta", ale panťáky jsme jezdili ve vhodnějších hodinách s počestnými pracanty, rekreanty a drbnami z osady po nákupech. :D
Omlouvám se za lehčí OT, ale když už tady běží ta souhrnná doprava Benešov u Prahy - Praha, Zbyňku, určitě budete vědět, mezi Mračí a Benešovem spíše blíže Benešovu, se za jedním lesním obloukem nacházely nějaké tajuplné závory, mechanika, snad ještě se zvonečkem, takže dálkově obsluhovaná, ale za mě během 90. let už ten přejezd byl podle mě opuštěný, cesta zarostlá a závory už ve stavu trvale uzavřeno. Věděl byste o tom přejezdu něco podrobnějšího? Ovládán jedním z hradel? Dokdy fungoval? Vedl odnikud nikam, možná tam kdysi byla nějaká spojnice vesnic, významnější polňačka... ?
... a ehm... bylo by možné si je v tom polorozpadlém zarostlém stavu vyprosit do aktualizace BP? :p

Když už jsem zde zahájil elektrický provoz, tak mám několik připomínek. Začaly se na mne vztahovat ty vaše závady.
Jel jsem zkušebně se 451, abych ověřil funkčnost správného zápisu 3000V. Jel jsem z Milovic směr Dřísy.
V Milovicích hned za zhlavím došlo k poškození lokomotivy. Myslel jsem že mám něco špatně zapsané, ale po druhém načtení to samé a opět o kus dál jsem jednotku nahodil a pokračoval v jízdě. Aha, asi je tam aktivovaná stahovačka, která tam asi být nemá. Tak jsem schválně do Lysé, kde stahovačka je, sběrače nestáhl a nic se nedělo. Hned za Lysou je podmíněná stahovačka, která nesvítila, ale při projetí se zdviženým sběračem opět poškození lokomotivy.
Tedy pánové. Kdybych projel v reálu svítící stahovačku, asi by to jen víc zajiskřilo (zkrat rozdílu napětí mezi dvěma měnírnami), ale víc by se nestalo. To by na troleji musela být hákovnice. Jelikož určitě nemáte vazbu na to, jestli stahovačka svítí nebo ne, tak bych tuto poruchu na stejnosměrné trakci úplně vyhodil.
Další věc, co se mi stala. Elektrickou brzdou jsem přibrzdil na 50 a jel dál podél peronu výběhem. Pak jsem se chtěl rozjíždět na 60, ale hláška, že jsem moc intenzivně brzdil vzduchem a druhý vůz v jednotce zůstal zabrzděný. I kdybych ten vzduch použil, a brzdil velmi intenzivně, tak se ještě nikdy za mou praxi nestalo, že by nějaký vůz poté neodbrzdil. Ocucávat jsme museli snad jen jednou, když se spojovaly dvě jednotky a kolega vedle to měl trochu přebité. Za jízdy se tohle nikdy nedělo. Pak mne při rozjezdu vypadávala nadproudová ochrana. Na 451 je automatika, která hlídá rozjezdový proud, tedy nelze jej překročit, aby zasáhla nadproudová ochrana. To spíš klouzala kola, když pršelo nebo bylo listí na kolejích. Tedy když dám tři sta z místa, respektive po výpravě vlaku z M rovnou do CH, tak tomu se říkala jízda na automatiku. Ale moc se tento styl jízdy nepoužíval. Jen v ideálních podmínkách. V žádném případě nadproud nezasahoval.
Ale je možné, že je to i laděním, které by se mělo přizpůsobit. Já mám zatím jenom upravené MSTSácké.
Anebo si poruchy zrušit v nastavení hry. Jestli to jde.

Ale ohledně stahovaček, to by chtělo prověřit, kde je máte nesprávně aktivované. A nějak to synchronizovat.

Ale ohledně stahovaček, to by chtělo prověřit, kde je máte nesprávně aktivované. A nějak to synchronizovat.
Také se přimlouvám. 451 se tu nedávno řešila, myslím, že se na to dával nějaký upravený eng, já sám jsem ho ale ještě nezkoušel. Bylo to někde v tom vlákně, kde se řešilo vypadávání EDB u 451.
Světelné stahovačky po pravdě... nestahuju v 90% případů, protože prostě předpokládám, že nebude svítit, když roztahuju vlak do nějaké přijatelnější rychlosti. Většinou to projde. Na druhou stranu, na projektu 321 jsem snad nikdy nezažil rozsvícenou stahovačku, zatímco v BP svítí strašně rády skoro pořád. :D V reálu z líného kouta jsem snad nezažil svítit ani jedinou. Prý ale bylo obvyklé, že svítily relativně často v Hranicích n/M směr OV.
Simulátor na ty světelné podle mě nereaguje a pod některými světelnými zasahují ochrany i když jsou zhaslé. Tedy je to asi nastavené formou náhodné funkce.:D
S hláškou "došlo k poškození lokomotivy" se setkávám u všech elektrik, neladěnými pro CZ/SK verzi. Proto s nimi nejezdím, do engů se snažím nikdy nezasahovat bez vysloveně funkčních a ověřených návodů na úpravy pro konkrétní eng.
Ne-CZ/SK vozy se mi podobným způsobem po silnějším zabrzdění zase obouvají a vlak potom mlátí až do konce jízdy s tou konkrétní soupravou. Z autentického hlediska super, ale zase to svádí u těch přebrzděných vozů k úpravám, aby se člověk nemusel bát trochu více přiškrábnout. (po zásahu Mirelu se běžně obuje celá neCZSK souprava).

Děkuju za info, takže závory neexistovaly jen v mých snech, ale už jsem je zažil jako zrušené, protože drátovody k nim vidět už nebyly. Nebo byly už zarostlé. Pokud jsem správně pochopil výkres TTP, tak tam k nim podle všeho bylo samostatné stanoviště Zv...?

Když už jsem zde zahájil elektrický provoz, tak mám několik připomínek. Začaly se na mne vztahovat ty vaše závady.
Jel jsem zkušebně se 451, abych ověřil funkčnost správného zápisu 3000V. Jel jsem z Milovic směr Dřísy.
V Milovicích hned za zhlavím došlo k poškození lokomotivy. Myslel jsem že mám něco špatně zapsané, ale po druhém načtení to samé a opět o kus dál jsem jednotku nahodil a pokračoval v jízdě. Aha, asi je tam aktivovaná stahovačka, která tam asi být nemá. Tak jsem schválně do Lysé, kde stahovačka je, sběrače nestáhl a nic se nedělo. Hned za Lysou je podmíněná stahovačka, která nesvítila, ale při projetí se zdviženým sběračem opět poškození lokomotivy.
Tedy pánové. Kdybych projel v reálu svítící stahovačku, asi by to jen víc zajiskřilo (zkrat rozdílu napětí mezi dvěma měnírnami), ale víc by se nestalo. To by na troleji musela být hákovnice. Jelikož určitě nemáte vazbu na to, jestli stahovačka svítí nebo ne, tak bych tuto poruchu na stejnosměrné trakci úplně vyhodil.
Další věc, co se mi stala. Elektrickou brzdou jsem přibrzdil na 50 a jel dál podél peronu výběhem. Pak jsem se chtěl rozjíždět na 60, ale hláška, že jsem moc intenzivně brzdil vzduchem a druhý vůz v jednotce zůstal zabrzděný. I kdybych ten vzduch použil, a brzdil velmi intenzivně, tak se ještě nikdy za mou praxi nestalo, že by nějaký vůz poté neodbrzdil. Ocucávat jsme museli snad jen jednou, když se spojovaly dvě jednotky a kolega vedle to měl trochu přebité. Za jízdy se tohle nikdy nedělo. Pak mne při rozjezdu vypadávala nadproudová ochrana. Na 451 je automatika, která hlídá rozjezdový proud, tedy nelze jej překročit, aby zasáhla nadproudová ochrana. To spíš klouzala kola, když pršelo nebo bylo listí na kolejích. Tedy když dám tři sta z místa, respektive po výpravě vlaku z M rovnou do CH, tak tomu se říkala jízda na automatiku. Ale moc se tento styl jízdy nepoužíval. Jen v ideálních podmínkách. V žádném případě nadproud nezasahoval.
Ale je možné, že je to i laděním, které by se mělo přizpůsobit. Já mám zatím jenom upravené MSTSácké.
Anebo si poruchy zrušit v nastavení hry. Jestli to jde.

Databázi stahovaček spravuje Jindřich a pokud se klucí rozhodli, že světelná bude práskat, tak bude práskat. Je to 50:50 a na jejich volbě. Co to komu udělá sundat smeták zvlášť Zbyňku na Tvé BP, kde to svítí jak o život. Místo stahovaček se opraví v databázi, ale to musí Jindřich.

V OR CZ/SK máte možnosti jak si přímo ve hře brzdu přepnout na daný vůz. Od začátku jsem varoval, že brzdící váhy se nedají počítat správně. Je na vás, abyste si každý vůz a loko doplnili o správný údaj z boku skříně nebo zatím používejte jen ty laděné pro OR CZ/SK.

Zbyňku, pokud někdo odbrzdí švihem a pak si vzpomene, že to tam nechal dlouho, tak je to jen a jen jeho fail. Poukazuje se na 451, která není absolutně laděná. Nevím, co k tomu více dodat. OR CZ/SK disponuje spousty parametry, jak ji vyladit. Nikdo nemá odvahu ji dát aspoň, co se týče základu, do kupy? Z týmu OR CZ/SK se jí nebude teď ale nikdo zabývat. Není zkrátka na pořadu dne. A víte jak trvá, než se vydá kompletní model s laděním.

Poruchy na lokomotivách se rozhodně nebudou vypínat. Jde jen o to si model dobře naladit a naučit se na něm jezdit. Do budoucna se poruchy můžou více specifikovat, ale ty teď nechávám zatím u ledu. Až se vychytají opravdu ty důležité problémy, dojde na ně také řada.

Back
Nahoře