Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Pokud se nepletu, tak u 363.0 se s 0bar v potrubí nerozjedeš, proto je tam přepínač "nouzová jízda", pomocí něj to pak jdeJasnĕ a beru na vĕdomí, ale v reálu by jsi se rozjet mĕl i s 0, akirát nezabrzdíš, proto je tam i ta ručka, nebo se pletu? To mne zajímá, jestli se ve skutečnosti rozjet dá?
Samozřejmě, že tento parametr je motivován reálem. Třeba u 742 je před cívkou stykače buzení dynama tlakový spínač, který rozepne pod 3.5 bar a sepne při 4.5 bar v hlavním potrubí. U elektrik zase bývá tlakový spínač v přídržném obvodu hlavního vypínače, který vypne při pokusu najet do trakce. A u 810 tohle bude určitě také nějak ošetřené, je to principiální bezpečnostní prvek.Jasnĕ a beru na vĕdomí, ale v reálu by jsi se rozjet mĕl i s 0, akirát nezabrzdíš, proto je tam i ta ručka, nebo se pletu? To mne zajímá, jestli se ve skutečnosti rozjet dá?
Jasnĕ a beru na vĕdomí, ale v reálu by jsi se rozjet mĕl i s 0, akirát nezabrzdíš, proto je tam i ta ručka, nebo se pletu? To mne zajímá, jestli se ve skutečnosti rozjet dá?
Pokud se nepletu, tak u 363.0 se s 0bar v potrubí nerozjedeš, proto je tam přepínač "nouzová jízda", pomocí něj to pak jde
810 má stopro tlakový spínač, pokud není vykrácené jedno z relátek, B6? Nebo jiné B? Protože je to stará autobusácká klasika s lankem, neovlivní motor, ale vyřadí jízdu na převodovce. Nebo jak se psalo, nezařadí. "Jízda" by měla vypadnout i cca v 90 km/h po překročení maximální konstrukční rychlosti, v druhém bezproužkovém rychloměru je kontakt.Ale já se bavím o motoráku 810. Avšak i to je dobré vĕdĕt.
Obojí můžu potvrdit! Ve hře Garry's Mod existuje mód Metrostroi, který simuluje ruské vlaky metra. Když v něm řídím 81-717 a pokusím se rozjet nebo zapnout EDB, když je vzduch v brzdových válcích např. brzdím vzduchem, nechtíc projedu přes zvednutou jízdní zarážku (tomu se v Metrostroi říká "Autostop" a projetí přes něj spustí rychlobrzdu), vlak nesepne trakci a nezabírá, nebo nezapne EBD a nebrzdí pomocí ní. Ale zjistil jsem, že AVB ve vlaku 81-717 nevypne okruhy, když je tlak ve válcích kolem 1 bar. Také jsem se zkoušel rozjet s 81-717 úplně bez vzduchu, i když pomalu, protože bych ho pak těžko zastavoval. Vlak se normálně rozjel. Taky má vlak 81-717 ochranu, která znemožňuje rozjetí, když jsou otevřené dveře (Ečs tuto ochranu nemá), ale dveře se na 81-717 dají otevřít i za jízdy. Podobný neduh má i Žabák 451. I u něho se dají otevřít dveře za jízdy a stejně jako Ečs, i Žabák 451 nemá ochranu proti rozjetí s otevřenými dveřmi.Dodatek:
Tlakový spínač brzdového potrubí neměly vozy metra Ečs a 8171. Tyto vozy šlo rozjet i s prázdným brzdovým potrubím.
Byla tam jiná ochrana tlakovým spínačem AVB, který hlídal tlak v brzdových válcích a nedovolil sepnutí trakčního obvodu na J ani B, pokud byl tlak v brzdových válcích.
b57
Hmm... To by mě zajímalo, jestli má takovou ochranu IRL i Brejlovec a Bangle? V Open Rails mi nic takového nezasáhlo, když jsem zkoušel překročit konstrukční rychlosti Bangle (90 km/h) a Brejlovce (100 km/h). Z Bangle jsem vymáčknul něco mezi 105 - 110 km/h a z Brejlovce jsem vymáčknul něco kolem 125 - 130 km/h. Pravda, obojím lokomotivám se během testu nic nestalo, ale IRL bych asi u obou lokomotiv přetočil motory (otáčky by byly v červené zóně) a ty by se asi pod moc velkým náporem odporoučeli."Jízda" by měla vypadnout i cca v 90 km/h po překročení maximální konstrukční rychlosti, v druhém bezproužkovém rychloměru je kontakt.
Hmm... To by mě zajímalo, jestli má takovou ochranu IRL i Brejlovec a Bangle? V Open Rails mi nic takového nezasáhlo, ...
A co se třeba zamyslet, jestli pánové mluví o hrách nebo o reálu???Obojí můžu potvrdit! Ve hře Garry's Mod existuje mód Metrostroi, který simuluje ruské vlaky metra. ...
No tak trakční motor TE005 má maximální otáčky 3100 1/min. Při převodu 77:16 a středním ojetí kol na 965mm to odpovídá cca 118 km/h. Na zkušebně motor vydrží cca 3600 otáček, což je cca 138 km/h. Jinými slovy - na trati by se trakční motor "ozval" sám, že se mu to nelíbí. Ochrana tam ale samozřejmě není.z Brejlovce jsem vymáčknul něco kolem 125 - 130 km/h
1. Sám autor módu Metrostroi na oficiálním Discord serveru potvrdil, že vlaky metra jsou simulovány co nejrealističtěji.A co se třeba zamyslet, jestli pánové mluví o hrách nebo o reálu???![]()
Jo, tohle by se taky mohlo stát, kdyby se naftový motor přetáčel (tj. otáčky by byli v červené zóně), že by vypadly řemeny. I když pod tím pojmem, že by se motor odporoučel, jsem třeba myslel to, že by nám jeden z pístů podal ruku (praskla by ojnice pístu, která jej drží na klikovce a píst by setrvačností vyletěl z motorového bloku), nevyvážená klikovka by se vyhákla z čepů nebo ohnula a zbytek pístů by skončil rozmlácený v bloku motoru.Především bych v provozu u letitých strojů koukal spíš na možnost rozmotání bandáží u motorů, přeskoků apod. A tak neradno konstrukční limity pokoušet.![]()
Ona se ta diskuse netýkala spalovacích motorů, ale trakčních motorů. Spalovací motor samozřejmě v reálu přeotáčkovou ochranu má a pokud zareaguje, spalovák se zastaví (např. při rychlém sjetí z výkonu, kdy odpadnou linkové stykače a čerpadla se ještě nestihnou odstavit - SM se roztočí až do přeotáčkové ochrany, která ho zastaví). V OR toto samozřejmě zatím simulované není.Jo, tohle by se taky mohlo stát, kdyby se naftový motor přetáčel (tj. otáčky by byli v červené zóně), že by vypadly řemeny. I když pod tím pojmem, že by se motor odporoučel, jsem třeba myslel to, že by nám jeden z pístů podal ruku (praskla by ojnice pístu, která jej drží na klikovce a píst by setrvačností vyletěl z motorového bloku), nevyvážená klikovka by se vyhákla z čepů nebo ohnula a zbytek pístů by skončil rozmlácený v bloku motoru.

Jo, je to v rukách, nahoře bylo 5 bar a já, tím, že jsem zabrzdil, ubral jsem a tím to spadlo. Už jsem se rozjel i se dvěma vozy, není to prostě prděl.Vždyť ti to Pavel napsal.Pokud tlak spadne pod 3.5bar, tlakáč rozepne a pohon se zablokuje. Tlakáč opět sepne až po nafoukání 4.5bar a více.
No to kdybys viděl jak se kdysi jezdilo s otevřenými dveřmi u pater na Posázavském pacifiku, to by tě vomejvali!... Nikdy nejezděte s otevřenými dveřmi, je to velmi riskantní! V Open Rails se sice nic nestane, ale IRL by někdo mohl vypadnout z vlaku, nebo by mohlo něco vypadnout ze zavazadlového/služebního prostoru. Bylo zaznamenáno několik případů, kdy někdo ve starších vagónech otevřel dveře (takové ty s kličkou, kde stačí kličku zatlačit dolů a dveře se odjistí nehledě na to, zdali vlak jede, nebo ne), ať už záměrně či nechtíc a vypadl ven. Většinou to ten smolař, co vypadl ven, nepřežil. Zvláště, když vlak jel hodně rychle.
Moje upřímná reakce:No to kdybys viděl jak se kdysi jezdilo s otevřenými dveřmi u pater na Posázavském pacifiku, to by tě vomejvali!![]()