CZSK verze 1.7

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Jasnĕ a beru na vĕdomí, ale v reálu by jsi se rozjet mĕl i s 0, akirát nezabrzdíš, proto je tam i ta ručka, nebo se pletu? To mne zajímá, jestli se ve skutečnosti rozjet dá?

Jasnĕ a beru na vĕdomí, ale v reálu by jsi se rozjet mĕl i s 0, akirát nezabrzdíš, proto je tam i ta ručka, nebo se pletu? To mne zajímá, jestli se ve skutečnosti rozjet dá?
Pokud se nepletu, tak u 363.0 se s 0bar v potrubí nerozjedeš, proto je tam přepínač "nouzová jízda", pomocí něj to pak jde

Samozřejmě, že tento parametr je motivován reálem. Třeba u 742 je před cívkou stykače buzení dynama tlakový spínač, který rozepne pod 3.5 bar a sepne při 4.5 bar v hlavním potrubí. U elektrik zase bývá tlakový spínač v přídržném obvodu hlavního vypínače, který vypne při pokusu najet do trakce. A u 810 tohle bude určitě také nějak ošetřené, je to principiální bezpečnostní prvek.

Pokud se nepletu, tak u 363.0 se s 0bar v potrubí nerozjedeš, proto je tam přepínač "nouzová jízda", pomocí něj to pak jde

bob57_cz reaguje:
Pisatel se samozřejmě plete a to silně.
Nouzová jízda obejde pouze regulátor logiky EDB a tlak převodníku PE.

V žádném případě neobejde logiku relátek kotevních a budících proudů K104, K105, K107, jejichž závislosti jsou v klidové/jízdní větvi obvodu přídržného proudu HV spolu s tlakovým spínačem S516 průběžného brzdového potrubí. Je-li tlak brzdového potrubí menší než 3,5/4,5 Bar, je kontakt rozpojen a dojde k výpadku HV při pokusu o nouzovou jízdu.
Tlakový spínač brzdového potrubí je i v obvodech řízení EP ventilů hydrodynamické převodovky vozu 810. Není tlak, nejde zařadit.

Dodatek:
Tlakový spínač brzdového potrubí neměly vozy metra Ečs a 8171. Tyto vozy šlo rozjet i s prázdným brzdovým potrubím.
Byla tam jiná ochrana tlakovým spínačem AVB, který hlídal tlak v brzdových válcích a nedovolil sepnutí trakčního obvodu na J ani B, pokud byl tlak v brzdových válcích.

b57

Ale já se bavím o motoráku 810. Avšak i to je dobré vĕdĕt.
810 má stopro tlakový spínač, pokud není vykrácené jedno z relátek, B6? Nebo jiné B? Protože je to stará autobusácká klasika s lankem, neovlivní motor, ale vyřadí jízdu na převodovce. Nebo jak se psalo, nezařadí. "Jízda" by měla vypadnout i cca v 90 km/h po překročení maximální konstrukční rychlosti, v druhém bezproužkovém rychloměru je kontakt.

Dodatek:
Tlakový spínač brzdového potrubí neměly vozy metra Ečs a 8171. Tyto vozy šlo rozjet i s prázdným brzdovým potrubím.
Byla tam jiná ochrana tlakovým spínačem AVB, který hlídal tlak v brzdových válcích a nedovolil sepnutí trakčního obvodu na J ani B, pokud byl tlak v brzdových válcích.

b57
Obojí můžu potvrdit! Ve hře Garry's Mod existuje mód Metrostroi, který simuluje ruské vlaky metra. Když v něm řídím 81-717 a pokusím se rozjet nebo zapnout EDB, když je vzduch v brzdových válcích např. brzdím vzduchem, nechtíc projedu přes zvednutou jízdní zarážku (tomu se v Metrostroi říká "Autostop" a projetí přes něj spustí rychlobrzdu), vlak nesepne trakci a nezabírá, nebo nezapne EBD a nebrzdí pomocí ní. Ale zjistil jsem, že AVB ve vlaku 81-717 nevypne okruhy, když je tlak ve válcích kolem 1 bar. Také jsem se zkoušel rozjet s 81-717 úplně bez vzduchu, i když pomalu, protože bych ho pak těžko zastavoval. Vlak se normálně rozjel. Taky má vlak 81-717 ochranu, která znemožňuje rozjetí, když jsou otevřené dveře (Ečs tuto ochranu nemá), ale dveře se na 81-717 dají otevřít i za jízdy. Podobný neduh má i Žabák 451. I u něho se dají otevřít dveře za jízdy a stejně jako Ečs, i Žabák 451 nemá ochranu proti rozjetí s otevřenými dveřmi.

Varování! V Open Rails, vždy před odjezdem z nádraží buďto pomocí vnějšího pohledu, nebo pomocí F5 menu (pokud vagóny, které používáte, nemají animaci dveří) důkladně zkontrolujte, zda mají všechny osobní vagóny všechny svoje dveře zavřené! Pokud ne, zavřete je pomocí F9 menu nebo pomocí kláves "Q" nebo "Shift-Q" (pokud má vozidlo, které řídíte, centrální ovládání dveří). Nikdy nejezděte s otevřenými dveřmi, je to velmi riskantní! V Open Rails se sice nic nestane, ale IRL by někdo mohl vypadnout z vlaku, nebo by mohlo něco vypadnout ze zavazadlového/služebního prostoru. Bylo zaznamenáno několik případů, kdy někdo ve starších vagónech otevřel dveře (takové ty s kličkou, kde stačí kličku zatlačit dolů a dveře se odjistí nehledě na to, zdali vlak jede, nebo ne), ať už záměrně či nechtíc a vypadl ven. Většinou to ten smolař, co vypadl ven, nepřežil. Zvláště, když vlak jel hodně rychle.

"Jízda" by měla vypadnout i cca v 90 km/h po překročení maximální konstrukční rychlosti, v druhém bezproužkovém rychloměru je kontakt.
Hmm... To by mě zajímalo, jestli má takovou ochranu IRL i Brejlovec a Bangle? V Open Rails mi nic takového nezasáhlo, když jsem zkoušel překročit konstrukční rychlosti Bangle (90 km/h) a Brejlovce (100 km/h). Z Bangle jsem vymáčknul něco mezi 105 - 110 km/h a z Brejlovce jsem vymáčknul něco kolem 125 - 130 km/h. Pravda, obojím lokomotivám se během testu nic nestalo, ale IRL bych asi u obou lokomotiv přetočil motory (otáčky by byly v červené zóně) a ty by se asi pod moc velkým náporem odporoučeli.

z Brejlovce jsem vymáčknul něco kolem 125 - 130 km/h
No tak trakční motor TE005 má maximální otáčky 3100 1/min. Při převodu 77:16 a středním ojetí kol na 965mm to odpovídá cca 118 km/h. Na zkušebně motor vydrží cca 3600 otáček, což je cca 138 km/h. Jinými slovy - na trati by se trakční motor "ozval" sám, že se mu to nelíbí. Ochrana tam ale samozřejmě není.
Z OpenRails se ochrany na max. rychlost vyřadily (tak jak byly známé z MSTS, kdy to ustřihlo tažnou sílu). Že zareaguje "živák", pokud je v ENG nastavený, to už je druhá věc.

Především bych v provozu u letitých strojů koukal spíš na možnost rozmotání bandáží u motorů, přeskoků apod. A tak neradno konstrukční limity pokoušet. :D Pokud vím, tak u Brejlovců si ani diesely ani jako nové nikdo netroufal zajíždět do rychla s aripotem do okna. Co vím, jezdívalo se do 900 otáček, což ale byla na druhou stranu možná škoda. Motory by šly po letech lehčeji...

A co se třeba zamyslet, jestli pánové mluví o hrách nebo o reálu??? :cool:
1. Sám autor módu Metrostroi na oficiálním Discord serveru potvrdil, že vlaky metra jsou simulovány co nejrealističtěji.
2. Nejsem si jistý, jestli má Bangle/Brejlovec ochranu proti překročení konstrukční rychlosti IRL.
Především bych v provozu u letitých strojů koukal spíš na možnost rozmotání bandáží u motorů, přeskoků apod. A tak neradno konstrukční limity pokoušet. :D
Jo, tohle by se taky mohlo stát, kdyby se naftový motor přetáčel (tj. otáčky by byli v červené zóně), že by vypadly řemeny. I když pod tím pojmem, že by se motor odporoučel, jsem třeba myslel to, že by nám jeden z pístů podal ruku (praskla by ojnice pístu, která jej drží na klikovce a píst by setrvačností vyletěl z motorového bloku), nevyvážená klikovka by se vyhákla z čepů nebo ohnula a zbytek pístů by skončil rozmlácený v bloku motoru.

Jo, tohle by se taky mohlo stát, kdyby se naftový motor přetáčel (tj. otáčky by byli v červené zóně), že by vypadly řemeny. I když pod tím pojmem, že by se motor odporoučel, jsem třeba myslel to, že by nám jeden z pístů podal ruku (praskla by ojnice pístu, která jej drží na klikovce a píst by setrvačností vyletěl z motorového bloku), nevyvážená klikovka by se vyhákla z čepů nebo ohnula a zbytek pístů by skončil rozmlácený v bloku motoru.
Ona se ta diskuse netýkala spalovacích motorů, ale trakčních motorů. Spalovací motor samozřejmě v reálu přeotáčkovou ochranu má a pokud zareaguje, spalovák se zastaví (např. při rychlém sjetí z výkonu, kdy odpadnou linkové stykače a čerpadla se ještě nestihnou odstavit - SM se roztočí až do přeotáčkové ochrany, která ho zastaví). V OR toto samozřejmě zatím simulované není.
Ochrana na rychlost lokomotivy v reálu u dieselelektrických lokomotiv od ČKD neexistuje.

Tak já prostě nevím....
Se sólo voze už jsem se rozjel, dneska jsem aktualizoval, mám test 810+2Btax (ČSD)
"Vlezu na stanoviště"
- U dvou Btaxů povolí ruční brzdu. (pof F9), hadice a vše je spojeno
- Ctrl+B, baterie
- Shift+Z nahodím motor
- po chvilce přitáhnu lokomotivní na cca 30%, ta už funguje a mohu povolit vlakovou, která je v závěru a přestavím ji do polohy odbržděno
- Mašina stále plní potrubí i jímku a teď nevím, kde je ta hodnota 3.5 barů, ale mám za to, že je to ten 5. zlevy:
start810.jpg

Pak chci udělat zkoušku brzdy, ta nereaguje, až když jsem sjel do závěru a povolil, ale stejně jsem se nerozjel a nefungují ani dveře, hoši, tohle je maturita. :) Co tam je furt blbě?

Tak se sólo jsem se už rozjel, ona chce 5 barů. :) Jdu to zkusít s vozy. Jinak starou aktivitu do provozu nedám. :)

Vždyť ti to Pavel napsal. :) Pokud tlak spadne pod 3.5bar, tlakáč rozepne a pohon se zablokuje. Tlakáč opět sepne až po nafoukání 4.5bar a více.

Vždyť ti to Pavel napsal. :) Pokud tlak spadne pod 3.5bar, tlakáč rozepne a pohon se zablokuje. Tlakáč opět sepne až po nafoukání 4.5bar a více.
Jo, je to v rukách, nahoře bylo 5 bar a já, tím, že jsem zabrzdil, ubral jsem a tím to spadlo. Už jsem se rozjel i se dvěma vozy, není to prostě prděl. :) Ale je to bomba.

... Nikdy nejezděte s otevřenými dveřmi, je to velmi riskantní! V Open Rails se sice nic nestane, ale IRL by někdo mohl vypadnout z vlaku, nebo by mohlo něco vypadnout ze zavazadlového/služebního prostoru. Bylo zaznamenáno několik případů, kdy někdo ve starších vagónech otevřel dveře (takové ty s kličkou, kde stačí kličku zatlačit dolů a dveře se odjistí nehledě na to, zdali vlak jede, nebo ne), ať už záměrně či nechtíc a vypadl ven. Většinou to ten smolař, co vypadl ven, nepřežil. Zvláště, když vlak jel hodně rychle.
No to kdybys viděl jak se kdysi jezdilo s otevřenými dveřmi u pater na Posázavském pacifiku, to by tě vomejvali! :oops:

Back
Nahoře