CZSK verze 1.8

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Kdysi dávno jsem stal s rychlíkem v Bohumíně. Dojelo EC z Polska, najížděla na to 380. Fíra to pomalu ani nenamáčkl, a už posunovač tasil z kapsy svojí kličku od topné spojky a lupnul tam kabel od vozu hezky rychle pod napětím. To je jenom taková vsuvka na jaké magory narazíš na dráze.
Jo jo. Bohumín je kapitola sama pro sebe.

A tú vykurovaciu spojku nemohol len tak niekto vypnúť, musel prísť daľší posunovač, čo mal na to kartičku a majster mu dal na výmenu za kartičku kľúč od kúrenia z pultu :)
A když bylo víc mašin propojených VN kabelem, tak musel mít závěrný klíč od všech.

Kdysi dávno jsem stal s rychlíkem v Bohumíně. Dojelo EC z Polska, najížděla na to 380. Fíra to pomalu ani nenamáčkl, a už posunovač tasil z kapsy svojí kličku od topné spojky a lupnul tam kabel od vozu hezky rychle pod napětím. To je jenom taková vsuvka na jaké magory narazíš na dráze.
Co na to fíra z té 380? Tady snad není jiná možnost, než namačkávat vozy s připravenou jednou nohou a pořádnou botou venku ze dveří stanoviště.:rolleyes: Nechtěl bych tedy mít kariéru spojenou s grilováním posunovače... :-/

Nevím, jestli jsem trefil kompromis, ale dal jsem to takto (platí pro loko se dvěmi oddělenými stanovišti):
- pokud loko stojí, fíra může jít venkem a smeták nemusí shazovat, hra dovolí přechod, ale fíra musí před tím vystoupit z lokomotivy stisknutím kamery 8 (volná kamera)
- pokud loko jede menší rychlostí než 1 km/h a je pod napětím, hra nedovolí přechod
- pokud loko jede menší rychlostí než 1 km/h a není pod napětím, hra dovolí přechod
- pokud loko jede rovno nebo větší rychlostí než 1 km/h, hra nedovolí přechod
Jo. Trefil si kompromis. Přeci jenom, jak jsem tady vyčetl z té diskuze, každý z nás tady přechod mezi stanovišti preferuje různě. Já osobně bych to IRL preferoval skrz strojovnu. Venkem bych šel jenom tehdy, pokud bych nemohl vnitřkem, např. neprotáhnu se skrz strojovnu, když mám u elektriky zvednuté smetáky a zapnutý HV a nechci to všechno vypínat, a když dieselu jede spalovák. To musí být ve strojovně pěkný kravál, když spalovák jede. Zvlástě u Berty nebo Brejlovce 754.
A to ještě u dieslu, když připojuješ topnou spojku, tak musíš stopnout spalovák.
Tak to je jasný proč. Aby se při zapojování topné spojky u dieselu nestala situace, kdy někdo zapojí spojku topné spirály, zazní BZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZT a dotyčný se skácí k zemi, celý smahnutý od el. oblouku.

Jo. Trefil si kompromis. Přeci jenom, jak jsem tady vyčetl z té diskuze, každý z nás tady přechod mezi stanovišti preferuje různě. Já osobně bych to IRL preferoval skrz strojovnu. Venkem bych šel jenom tehdy, pokud bych nemohl vnitřkem, např. neprotáhnu se skrz strojovnu, když mám u elektriky zvednuté smetáky a zapnutý HV a nechci to všechno vypínat, a když dieselu jede spalovák. To musí být ve strojovně pěkný kravál, když spalovák jede. Zvlástě u Berty nebo Brejlovce 754.

Tak to je jasný proč. Aby se při zapojování topné spojky u dieselu nestala situace, kdy někdo zapojí spojku topné spirály, zazní BZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZT a dotyčný se skácí k zemi, celý smahnutý od el. oblouku.
Nejenom. Stykač VT může zůstat slepený, nebo může někde něco probíjet. Správně by se u elektrik, vzato do důsledku, mělo před manipulací s topnými spojkami zavřít kohouty vzduchu ke sběračům a podívat se fyzicky, že oba leží na střeše. To ani nevím, jestli vůbec dneska někdo dělá.

Strojovnou se projít dá, diesel nekouše a poslouchat se dá. Ale na stanovišti v denním turnusovém provozu bych na těchto řadách nedal šichtu bez "Otíkových" ochranných sluchátek, na to mám tento smysl příliš rád. Ona tam člověka brzo přejde ta touha po beztlumičovém svistu turba a štěkotu šesti prádelních hrnců.

Pokud fíra přechází mezi stanovišti po nástupišti a má lokomotivu "nahozenou" ,pak se v drtivé většině případů jedná o to, že na zadním stanovišti něco má, co zrovna potřebuje a nebo něco zapomněl a nechce lokomotivu znovu shazovat.
Je pravda, že v poslední době se mezi novými kolegy objevují případy, kdy přecházejí po peroně, asi se bojí elektřiny, ale třeba u původních 162 163 263 363 362 musí přenášet "spínač řízení", který, aby ho vyndal z pultu, musí vypnout a tím vypne napájení téměř všeho - hlav. vypínače, sběračů, ovladače brzdiče ( vzduch z brzdového potrubí se vypouští do té doby, než spín. řízení opět zapne na opač. stan., nebo než dojde k úplnému vyprázdnění). Takže pokud byl sběrač nahoře i když má tento spínač v kapse, pak došlo k nějaké závadě - třeba zamrznutí a pak je stroj neschopný.

Nevím, jestli to souvisí se současnými změnami, ale když se pokusím přejí na druhě stanoviště v 749 (s 3D kabinou), OR spadne:

Přílohy

• crash.jpg
    crash.jpg
    58.1 KB · Zobrazeno: 0
Pokud fíra přechází mezi stanovišti po nástupišti a má lokomotivu "nahozenou" ,pak se v drtivé většině případů jedná o to, že na zadním stanovišti něco má, co zrovna potřebuje a nebo něco zapomněl a nechce lokomotivu znovu shazovat.
Je pravda, že v poslední době se mezi novými kolegy objevují případy, kdy přecházejí po peroně, asi se bojí elektřiny, ale třeba u původních 162 163 263 363 362 musí přenášet "spínač řízení", který, aby ho vyndal z pultu, musí vypnout a tím vypne napájení téměř všeho - hlav. vypínače, sběračů, ovladače brzdiče ( vzduch z brzdového potrubí se vypouští do té doby, než spín. řízení opět zapne na opač. stan., nebo než dojde k úplnému vyprázdnění). Takže pokud byl sběrač nahoře i když má tento spínač v kapse, pak došlo k nějaké závadě - třeba zamrznutí a pak je stroj neschopný.
Čeho se bojí? To by byl snad špatný vtip, i když nedivil bych se už dneska ničemu:eek: :rolleyes: Oni už se snad vůbec neučí techniku? Když se na trati přepálí pojistka, nebo zůstane slepený stykač, nebo je potřeba vyřadit podvozek, tak oni vyrobí neschopnost?:rolleyes:

a má lokomotivu "nahozenou" ,pak se v drtivé většině případů jedná o to, že na zadním stanovišti něco má, co zrovna potřebuje a nebo něco zapomněl a nechce lokomotivu znovu shazovat.
Tohle byl normální stav. A pamatuji si, když jsem se poprvé svezl na příchozím Taurusu na zkušební jízdy mezi Brnem a Vídní, tehdy mne pozval spolužák cvičnej. A povídá mimo jiné, že tady se konečně dá přecházet strojovnou, aniž by se musela mašina shazovat. Ale také poprvé jsme byli "v úžasu", že po vypínačce mašina navrčí opravdu až po nějakých 30 sekundách a ne hned, jak jsme byli zvyklí.

Jinak by mělo fungovat to, že u kapotových loko můžete přecházet na druhé "mrtvé" stanoviště i za jízdy. To je plně funkční kromě ovl.prvků, které se musí aktivovat odemčením pultu.

Čeho se bojí? To by byl snad špatný vtip, i když nedivil bych se už dneska ničemu:eek: :rolleyes: Oni už se snad vůbec neučí techniku? Když se na trati přepálí pojistka, nebo zůstane slepený stykač, nebo je potřeba vyřadit podvozek, tak oni vyrobí neschopnost?:rolleyes:
A i kdyby, tak co? Fíra je v první řadě řidič.
Ve stresu někde na širý trati na hlavním koridoru bych tě chtěl vidět, jak bys promptně odstranil každou závadu, hned věděl, kam máš jít a co dělat, hned věděl, co se vlastně stalo... Všemožných pojistek je hromada. Stykačů jakbysmet... A vyřazení motorové skupiny, ke kterému ovšem u novějších mašin včetně Esa do strojovny chodit nemusíš, ti nemusí vzhledem k hmotnosti vlaku a stoupání tratě bejt taky nic platný...
Že to Meridian myslel jako legraci je snad jasný. Elektriky se může bát někdo, kdo se bojí nahodit HV do ozubu nebo udělat nouzák. Ne někdo, kdo jde po perónu venkem, aby se trochu nadejchal čerstvýho vzduchu nebo chvilku pobyl v otevřeným prostoru.

Pro někoho možná důležitá informace - opravil jsem vypravení vlaku výpravčím, pokud se cestující už nevlezou do vlaku. Prostě výpravčí ukončí nástup a zavře dveře tam, kde je to potřeba a vypraví vlak.
Ale že cestujících je někde jak na indickém nádraží, to zatím nevím, čím to je. :rolleyes:

Přesně tak. "Strojvedoucí" vymírají, a rychlokvašky neví (čest vyjímkám!). Ale chytrý jsou jak rádio! ;)

Tom Kanka: Prozradíš mi, co tě na mojem příspěvku tak pobavilo?
"Pobavilo" mě osobně to, jak jsi po mně vyjel, naprosto zbytečně, jen proto, že jsi prostě asi "musel". Tak ti to nechám, beru to.
Nicméně, až budeš sedět v jednom z těch vlaků, které kvůli zablokovanému koridoru a spálené pojistce čekají na díru, aby projely, zatímco fíra všem s úsměvem ohlásí, že je především řidič a že si tu pojistku přijede vyměnit dílenskej z Prahy. Nebo přijede záloha jako PMD, takže kdykoliv zbytečné riziko srážky s uvázlým vlakem, jenže jako na potvoru bude mít práci jinde a na náš uvázlý vlak se dostane až kdoví kdy - a bude spěchat. Všude nervózní dispečeři, nas*ané stovky lidí a když budou čekat, že ten neschopný vlak minimálně vyhořel, fíra půjde na čertsvý vzduch jim oznámit, že je přeci jen řidič... Máš pravdu. Já jsem holt ještě z jiných poměrů a když jsem dostal svěřenou jakoukoliv zodpovědnou věc, neznamenalo to, že se u toho vyfotím, natočím, dám si to na instáč. Znamenalo to, že ode mě všichni dotčení očekávají zodpovědnost i ve chvíli, kdy to nejde jen rovně, skvěle, na zelenou, samo, dopředu a nahoru. Jinak by tu věc svěřili těm, od nichž se zodpovědnost neočekává a pak by bylo možné, aby všichni dělali všechno. Myslel jsem, že to pořád platí i pro novou generaci strojvedoucích, když jsou zaměstnáni jako strojvedoucí a ne řidiči. Omlouvám se.

ML636: To byla otázka na Toma Kanku. Nicméně, já jsem po tobě nijak nevyjel. A pokud máš ten pocit, zameť si před vlastním prahem – při každý příležitosti si tady kopneš do služebně mladých fírů. Jednou ti vadí, že k životu potřebují upozornění na vypínačky, podruhé ti vadí snad to, že nenosej v batohu krokosvorky...

Věř nebo ne, ale většina fírů, ještě z dob dráhy dráhou, ti sama přizná, že na trati nemáš čas nic moc řešit. A já jsem se svým příspěvkem snažil říct jen to, že i při nejlepší vůli a snaze se může jakýmukoliv fírovi stát, že v rámci nějakýho rozumnýho časovýho limitu závadu nebude schopen najít a odstranit, byť se nakonec ukáže, že šlo o prkotinu. A že na tom neni žádnej důvod k despektu, protože fíra je dnes hlavně od toho, aby řídil, ne aby suploval dílenskou činnost. Samozřejmě, že se přitom každej snaží za každých okolností dojet a nikdo nezneschopňuje mašiny rád, protože to ve finále většinou znamená nejvíc starostí a problémů pro něj samotnýho... Takže aby někdo stál vysmátej na trati jen proto, že odmítá provést jednoduchou opravu, třebaže ví, kde je problém a potřebný vybavení má, to se opravdu neděje. Tahle fabulace pěkně ilustruje tvojí zkreslenou představu o dnešní situaci.

Posun těžiště týhle profese k samotnýmu řízení je oficiální politika. Řadu úkonů už fíra dělat vůbec nesmí (třeba prohazovat karty u EDYNu-12, nebo cokoliv vykracovat), čemuž odpovídá i výrazně nižší dotace zácviků na danou řadu HV, než tomu bývalo v dobách dřívejších. Takže rychlokvašce nezbývá nic jinýho, než si pro svoje vlastní pohodlí snažit osvojovat řešení co nejvíce závad samostudiem, ale zároveň, v případě, že na trati nastane závada, se kterou nehne, se z toho nehroutit, a brát to prostě tak, že oficiálně je jeho stěžejní úlohou to, aby řídil schopný stroj...

Jinak, řadě lidí s tvojí rétorikou souznících jistě nic nebrání projít rychlokvasným procesem a úroveň „řidičů“ pozvednout. Stačí k tomu poctivej kus srdcařiny – kterej, pokud někdo postrádá, měl by se jakýkoliv kritiky zdržet...

Ale já nechci aby se něco vykracovalo, nebo přehazovaly karty v Edynu. Vykracování je prasárna a nezřídka končí požárem, když se vykrátí ochrana toho, co předtím zásah té ochrany vyvolalo. Mašiny mají být v pořádku, na tom se shodneme.
A že využívám příležitostí ke kopání do mladých fírů, to vypadá, že někdo chce, aby to tak vypadalo a zjevně sleduje vše, co se kolem toho objeví.
Mně jen vadí, že se schovává v tolika profesích, nejen v těch fírovských, ale třeba i řidičských, a dalších jiných - rychlokvašství hraničící s neprofesionalitou za slovo "dneska" nebo "jiná doba". Houby jiná doba. "Dneska" kdejaký truhlík si na youtube vyvalí svoje počiny, třeba z lokomotivy... A třeba i z lokomotivy, kterou dříve obsluhovali lidi, kteří k tomu měli cajk a kteří se na tu lokomotivu postupně vypracovali.
A tenhle umělec potom veze dvouvozový "vlak" s rychlíkovou lokomotivou a protože je to děsně velký Fýra, tak během vteřiny jak kdyby lomcoval s vraty od stodoly, brzdičem prudce migá mezi polohami B-Š a dává tam půlsekundové švihy. Proboha proč?? Může mi to nějaký strojník, nebo řidič vysvětlit, proč mu někdo už neurazil ruce? To je za vás mladé fíry v pořádku? Tohle mně někdo dělat na (příklad) turnusové mašině, tak ho z toho skopnu a už nikdy mi s tím nepojede. Nebo pojede, ale bude si to spravovat.:mad:
Druhý světák, zase samozřejmě vídeo, krutopřísná muzika na stanovišti slovenské rychlíkové lokomotivy, kdysi ve vozbě nejelitnějších turnusů, dnes stále na vlacích vysoké kvality. Šatičky jako z reklamy na nástup k ČD, vlásky ulízané jako na přehlídku, jenomže podle pohybů s řídícími pákami má ADHD jak prase. Rampampam, bubnuje si do pultu, nervózně, než mu naskočí EDB, protože dole kopcom tam valí jeden stupeň za druhým, aby to pak naráz shodil a rval tam brzdu. Na peróně na něj čeká nějaký kámoš. Frajer div neurve přepínač reflektoru, točí s ním jako zběsilý, smyslama je všude jinde, než u přistávání. Výsledkem jsou vidle. Hlavně, že pozdravil, ON Veliký Fýra, kámoše. Bývaly doby, kdy se za obutou jednotku nebo lokomotivu dávala kolegovi flaška. Dneska na tom slavném koridoru slyšet neobutý vlak, to aby si tam člověk rozbil stan.
Nebudu to tady už dál plevelit, přeber si to jak chceš, podívej se jak jezdí člověk, který na té dráze vyrostl, nebo má ke strojům cajk. A podívej se, jak jezdí ten, kdo vyrostl s foťákem v ruce a jenom zdravotní limity trochu povolily (a psychologové jeden po druhém rezignují) tak dostal do ruky několik stovek tun a chová se k tomu jako k Piko vláčku. Nevím, stárnu, blbnu, ale za mě toto v pořádku není... Ale jsem zaujatý a kopu. Asi jo...

Back
Nahoře