Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha - archív #7

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Re: Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha

VáclavS napsal:
No dobře, takhle to funguje pouze na střídavé soustavě. Na stejnosměrné mezi značkami také není napětí, mohlo by docházet k velkým rozdílům v napětí.
Naopak, na ss mezi značkami napětí je a to v celé délce. :lol:

Na této fotce z Nedvědice je krásně vidět jak trať 251 stoupá. Už se těším, až takový pohled bude i v MSTS. Ale daleko už od toho není. Kulisa hradu snad velký problém nebude.
79e9fd12e2514edf156c65c619c8c38f.jpg

Naposled editoval moderátor:

Bohužel, můj počítač již nevydržel nápor a MSTS sem musel odinstalovat. Až si koupím nový počítač v září, projedu si všechny ty nádherné úseky, které sem propásl. Zatím mi ale jen zbývá slintat nad fotografiemi. Hodně štěstí v další práci. Jen bych se vás chtěl zeptat, nechystáte propojit úsek Nymburk hl.n, - Chlumec nad Cidlinou přes Veleliby, Křinec, Městec Králové a Běrunice? Je to pěkná trať hlavně z Křince do Městce. Sem místní, takže s dokumentací není problém, navíc se znám s pár strojvedoucími...
Další nádherná trať je trať z Chlumce nad Cidlinou přes Nový Bydžov, Ostroměř, Starou Paku a Martinice v Krkonoších vedoucí až do Trutnova? Je to tam velmi pěkné. Něchystáte aspoň jeden úsek stavět?

Peta napsal:
... Jen bych se vás chtěl zeptat, nechystáte ...?
NE. Je tak těžké si projít vlákno a domovskou stránku autora ?
Autor staví napřed to, co má sám projeto pracovně a je jeho "srdeční záležitostí".
Po "odskoku" k Vysočině by to měl být pravděpodobně návrat k propojení V.O. - H.K. a v daleké budoucnosti možná Beroun a Benešov :D .

Já věřím, že je mnoho krásných tratí. Ale opravdu podle takové šablony nestavím. Však příležitost stavět má každý. Také pokud stavím jeden úsek, tak souběžně plánovat jiný nemohu. To v rámci jednoho člověka prostě nelze. Soustředit se dá jen na jednu věc. To co jsem si vytýčil je na mých stránkách.
Ale pokud se Vám nelíbí koridory, tak na 250/251/230 bude pěkná změna v prostředí. V Novém Městě zastávka u trati jsem si vyfotil bytovku, kde svého času byla na jednom zvonku jmenovka MUDr Šemora. Jeho už bejvalka měla myslím také svou jmenovku, byla dětská lékařka. To byly doktorské byty. Také jsem obhlížel hřiště, kde jsme s klukama hrávali fotbal (bylo mi tehdy 15). Kdybych tam nejezdíval na prázdniny a později na cyklovýlety, tak si na 251 netroufám. Bude to po přesné pokládce kolejí ještě další náročná práce a bez silné motivace se stavět nedá. Mé váhání stavět/nestavět rozhodl Lubomír, který má vymodelována téměř všechna nádraží a zbytky jsem dofotil s Deteriem v neděli.
Ale když jsme před dvěma lety dělali cyklovýlet s Honzou Švecem a Michalem v Krkonoších, tak jsem nelenil a nafilmoval Pardubice - Stará Paka. Trať do Liberce, s rodiči jsme jezdili na prázdniny k tetě do Smržovky a v 16 letech, když jsem v Brně vyhrál krajskou soutěž ve hře na violoncello, jsem jel do Liberce, abych tam v celostátní soutěži vyhrál cenu druhou (první byla Praha a za mnou také Praha, nikdo jiný se tam neprobojoval). Tenkrát jsem si jízdu vlakem také vychutnával.
Takže možná příští rok, pokud budou sklony a směr, by se mohlo stavět i tímto směrem.

Na Intranetu ČD lze nalézt stránky Železniční geodézie s JŽM (Jednotná železniční mapa). Práce na mapě celé republiky zatím není dokončena ale v současné době je k dispozici klad listů téměř celé Moravy. Z této mapy lze získat kilometráž, polohy návěstidel, sklony, oblouky, přechodnice, atd. - prostě téměř vše, co je ke stavbě potřeba. Třeba už příští rok budou i Čechy! :wink:

Tom Kanka napsal:
Na Intranetu ČD lze nalézt stránky Železniční geodézie s JŽM (Jednotná železniční mapa). Práce na mapě celé republiky zatím není dokončena ale v současné době je k dispozici klad listů téměř celé Moravy. Z této mapy lze získat kilometráž, polohy návěstidel, sklony, oblouky, přechodnice, atd. - prostě téměř vše, co je ke stavbě potřeba. Třeba už příští rok budou i Čechy! :wink:
To je sice pěkné co píšeš. Ale z tohoto sdělení vyplývá, že tyto informace jsou a nebo budou pouze na intranetu ČD, tudíž dostupné pouze omezenému okruhu lidí. No doufám, že se i tak najde někdo, kdo tyto v podstatě veřejné informace předá dál....

Miran napsal:
Tom Kanka napsal:
To je sice pěkné co píšeš. Ale z tohoto sdělení vyplývá, že tyto informace jsou a nebo budou pouze na intranetu ČD, tudíž dostupné pouze omezenému okruhu lidí. No doufám, že se i tak najde někdo, kdo tyto v podstatě veřejné informace předá dál....
Podstatné je, že se tyto informace konečně objevily alespoň na intranetu a jsou tedy alespoň nějak dostupné! Podobně je to se sešitovými jízdními řády, grafikony oběhů, plánky stanic a pod. Kolikrát byl uveden na webu uveden odkaz, kde si je možno tyto dokumenty "Jen pro služební potřebu" stáhnout a jak dlouho ten odkaz fungoval?
Samozřejmě, že se jedná o interní záležitost ČD ale přesto když někdo dá požadavek typu "Sháním oběhy řady 350" buď dostane odpověď: "Kam Ti je mám poslat?" nebo se záležitost řeší v tichosti přes SZ nebo e-mail. :wink:
Pochopil?

Zbyněk Šemora napsal:
Kulisa hradu snad velký problém nebude.

Nebude, stačí vylézt na návěstidlo L1 popřípadě L3 a mělo by to být podle našich představ.

Zdraví Heme

Je to škoda, že není dostavěný VO - HK, tak doufám, že se vydaří. Když chcete jet s rychlíkem z Hradce do Prahy musíte to otáčet v Pardubících a dál jet na Přelouč. Já osobně plánuji aktivity, zatím mám naplánováno 5 aktivit týkajících se převážně Polabí, ale jelikož nemám nainstalovanou trať MSTS, nemohu je vyrobit. Bohužel, byla by to jízda.
Pokud byste chtěl materiály na 020 VO - HK, není problém, foťák mám a trať mám hned za rohem.
Ještě malý dotaz, je v Praze ONJ? Plánuji 8 hodinovou aktivitu vysoce náročnou, v Praze a okolí.

ONJ je sice postaveno, ale chybí modelář, který by vymodeloval alespoň panťákovou a pendolinovou halu, nějaké to stavědlo, ubytovnu, myčku a přemostění modřanky :D "Skromné" přání.
Trať na Chlumec čeká na směrové a sklonové poměry. (metodou pokus/omyl už odmítám stavět, protože je to vždy hodně práce navíc a je nutné později dodatečně cokoli upravovat, viz nedávné přestavby) Ale i tak, minimálně do podzimu mám stavební buňku postavenou někde na Vysočině a veškeré práce budou probíhat jen tam.
Ale do budoucna budou i nějaká překvapení mimo tečkované trasy na mé mapě. Jen toho času by to chtělo více. Zatím budu rád, když dokončím rozestavěné.

Můj táta má na nádraží v Chlumci nějaké známé, takže pokud byste měl zájem, pokusil bych se to sehnat.

Dobrý den, chtěl bych se trochu poptat na nádraží Břeclav. V trati BP tu chybí točny a depa. Daly by se tam umístit nějaká už hotová depa z mapy, případně je alespoň přetexturovat? S fotkama by snad velký problém nebyl, i když se mi tam moc motat po kolejišti (ještě k tomu rozkopaném) nechce.
Postupně stavím nějaké budovy na toto nádraží, některé už by měly být v pracovní verzi i umístěny. Zrovna začínám pracovat na budově pošty a některé další mám v plánu. Postavil bych i depa, jenže nemám ani páru o rozměrech aby to pasovalo jak má.

Jinak tady někde nedávno byla zmínka o stavbě nových objektů na trati Břeclav - Lednice. Na kterých se pracuje? (Případně které jsou v plánu?) Jelikož bydlím v Poštorné a tato trať mi vede takřka okolo domu, na některé objekty vidím z okna (Poštoranské keramické závody naproti zastávky Poštorná, hala prodejny koberců K+K a obytné domy hned vedle) Tyto objekty jsem měl v plánu postavit, tak aby se nevyskytnuly dvakrát. V případě potřeby můžu poskytnout nějaké fotky.

Hodně štěstí při další stavbě.
Zdeněk

//Edit: Ovšem teďka nevím jestli jsem si tu informaci s objekty z trati Břeclav - Lednice nějak nevycucal z prstu, protože ji tu teď nemůžu najít. No, možná byla jinde nebo jsem slepej :)

Ve stanici Břeclav je hodně nedodělků a to i z důvodu nedostatku dokumentace. Nedávno jsem se dostal na lávku (těsně před zbouráním) a něco si vyfotil. Jenomže smůla, začaly výluky a koleje byly přeplněné vozidly. Pokud by se našel ochotný modelář, myslím, že bych měl nějaké kontakty k povolení, abych si mohl rotundy a depo nafotit. Ale ideální by byl nákres stanice (ne v Excelu), takové možnosti nemám. Dokud do depa nepovedou koleje, tak nic plánovat nemá smysl.
Na trati Břeclav - Lednice Deterio dodal čistě nádražní budovy Boří Les, Poštorná a upravenou Lednici. Ostatní domy kolem myslím nikdo neplánuje, takže je volná ruka a ne třeba se obávat, že někdo modeluje totéž.

Teď se stavebně motám kolem trati 251, než zapomenu zážitky z minulé neděle. Potřeboval bych vyrobit zídku pod tratí mezi Prudkou a Boračí. Jelikož nemám ještě video, tak nevím přesně, kde začíná a končí, proto jako stavebnici po 50m blocích. Nahoře štěrkové lože (s přechodem na okraji do trávy jako jsou náspy) a zábradlí a dole chodníček dle fotek, zde stačí jen kamení, trávu doplním solo. Jedná se o rovné díly 50 a 10m (krátký pro doladění a změnu sklonu) a obloukové 500r pod kolej A1t500r5d na přechodnice a dále 180r pro vlastní oblouk ( 50m díly) Jedná se jen o zeď ve vnitřním oblouku. Na druhé straně je opět svah nahoru, tak horní šířka, kde jsou koleje bude vhodná větší, aby pronikla do tohoto svahu a nevznikaly tam díry. Také dolní část by mohla být zapuštěná do vody. Šířka chodníku by mohla být max 2m a výšku odhaduji 5m (asi 2.5 dílů Deteria) Originál zdivo na texturu nafotit nešlo, musel bych do vody, ale určitě někde bude něco podobného.
e1e236d2749fd2083273ef12f290b629.jpg
9969e0431201e65204794f825a3445bd.jpg
Další zdi tentokrát vysoké a bez dolního chodníku budou potřeba za Nedvědicí a tam mám poloměry (z Nedvědice) levý oblouk 225r pravý 200r a levý 300r. Přechodnice z A1t500r5d nejsou jen u 225r, zídka je z pravé strany trati. Zde také nevím, kde přesně zeď začíná a kde končí.
Ještě několik pracovních screenů. Modely jsou od Lubomíra. Je to jen hrubé tvarování bez vegetace. Chybí nám i vhodné skalní bloky v místech, kde jsou prostřílené zářezy trati. To co jsem použil je opravdu jen nouzovka.
01edba68fecd250b46a3b6ef7f0e55dc.jpg
4cd6ce0f0c7a3d26188af7c340e4ae73.jpg
f2ce087e8319e105ace9bd72834d0c7e.jpg

Naposled editoval moderátor:

Zbyněk Šemora napsal:
... Chybí nám i vhodné skalní bloky v místech, kde jsou prostřílené zářezy trati. To co jsem použil je opravdu jen nouzovka.
Ja som už dávnejšie dostal požiadavku na model skalných útvarov, čo by nebol problém vymodelovať. Celé to ale zatiaľ stojí na textúrach skál. Chcelo by to mať odfotený poriadny kus skaly, tak aspoň 15*15m, alebo ešte viac. Mal som na fotke iba menšie kúsky a keď som to aplikoval na väčšie plochy, tak vznikali obludné kamene ( toto vidno aj na niektorých existujúcich modeloch skál ) a viacnásobné nanášanie sa nezaobišlo bez škaredých prechodov. Takže pokiaľ niekto máte možnosť nafotiť nejaké sklané bloky, prípadne kameňolom s vhodnou farbou skaly - skúste nafotiť. Vhodné fotky by pokiaľ možno nemali obsahovať vegetáciu a tiene.

Dotaz, k mé plánované aktivitě potřebuji toto. Jet z Vysočan na Libeňské záhlaví, tam se otočit a jet na Masaryčku. Lze to tak?

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře