Zapadlá 1935

Dane, nikoliv drezína, ale motorový vozík Tatra T14/30 :)
mot vozík.jpg
Tady něco málo k němu - mělo ho každé traťmistrovství, sloužil k přepravě materiálu (někdy i lidí) na místo práce. Tam se vyheveroval z kolejí - u některých strážních domků byla kolmo k trati kolej, na kterou se nasunul. Telefonem z domku ohlásil úpravčí tratě, že vozík je z kolejí a trať je volná.

Dane, nikoliv drezína, ale motorový vozík Tatra T14/30 :)
Vm14.jpg
Mechanizace Odboru pro udržování dráhy (traťová distance byla až komunistický pojem po roce 1953) připravená k akci ( Muzeum Tatra)
A na téhle mizerné fotografii je vidět celá levá strana i s houkačkou...:-)
s houkačkou.jpg

Taky se dá, ale vůz Ndk nechám. Mám fotku někde z výstavby tratě přes Ludgeřovice do hlučína a tam jsou normální vozy.

Něco pro fajnšmekry - tohle by ale chtělo Pana Modeláře... Lidové Noviny 19.9.1926...Lidové noviny 19 9 26.jpg
...a tovární fotografie téhož. Barvu bohužel nelze doložit (foto Muzeum Tatra)novinová Tatra.jpg

Taky se dá, ale vůz Ndk nechám. Mám fotku někde z výstavby tratě přes Ludgeřovice do hlučína a tam jsou normální vozy.
Ja, souhlas. Materiál se přivezl a rozmístil v úseku plánované opravy a pak nastoupil stroj KL 20/M (Krumpáč Lopata 20 Mužů :-))
Zavorarske_stanoviste_c.92_u_Opretic-1.jpgStavba trati v Oticich 1892.jpg
Tohle je ještě za Rakouska, ale v roce 1935 se toho mnoho nezměnilo...

Ja, souhlas. Materiál se přivezl a rozmístil v úseku plánované opravy a pak nastoupil stroj KL 20/M (Krumpáč Lopata 20 Mužů :))
Zobrazit přílohu 38618Zobrazit přílohu 38619
Tohle je ještě za Rakouska, ale v roce 1935 se toho mnoho nezměnilo...
On ten vozík sloužil k udržování, ne ke stavbě tratě - tam by moc platný nebyl...:-) Výměna pražců, podbíjení, opravy přejezdů (i strážních domků) - to byla jeho parketa.

On ten vozík sloužil k udržování, ne ke stavbě tratě - tam by moc platný nebyl...:-) Výměna pražců, podbíjení, opravy přejezdů (i strážních domků) - to byla jeho parketa.
Ano, naprostý souhlas a dojde i na tohle. Jinak v seriálu Četnické humoresky jedna scéna s maníkem od barabů je. I když těch 20 chlapů tam není, zato tam stojí nesmyslně parní lokomotiva pro doplnění scény o železnici. :-) On je ten seriál nádherný a sedí 80% scén, jen nechápu, proč filmaři vždy dodrbou veřejnou dopravu, jakoby nemohli vzít poradce, když už mají vypiplané jiné scény. Úplně mně tam vždy vydeptají Rybáky a autos Praga RND 100x jinak. Ještě tam mohli zařadit Škodu 706 RO a zabili by to úplně, podobně jako v seriálu Vyprávěj s T334+Bai milionkrát dokola.

A "zblízka" je k vidění i v hale nově opraveného hl. nádraží v Plzni (další zapůjčenou jsem viděl v hale hl.n. Praze):

obrázek_2024-06-01_124757355.jpeg
Bohužel foceno při čekání na vlak mobilem a netuším, zda má nějaký nástroj na eliminaci odlesků vitríny. Na klasickém foťáku na to mám polarizační filtr.

Jinak rozdělaný model drezíny Tatry 52/47 leží na mém disku už asi 15 let, a tak to i zůstane. To jsem s GMax začínal a vzal jsem si na začátek opravdu veliké sousto - dát tomu nějaký odpovídající tvar:Tatra.jpg
Do dneška jsem si myslel, že jsem nic horšího už dělat nemůžu.
Můžu. Výkolejku z první republiky! :mad:

Back
Nahoře