S tím chlazením, já mám problém to vůbec ohřát a zvyklý z reálných "velkých" motorů, je na mě simulátorové chlazení až moc bezproblémové.

Ohledně té expanzky a nepřetlakovaného okruhu určitě je dobré odlišovat druhy chlazení, ale určitě bych neřešil teplotu oleje, pokud by nedosáhla cca nad 130°, to už je hodnota, kdy jeho viskozita klesá tak, že přestává mít potřebné mazací vlastnosti. Olej na 100, 110, ale i 120° je ještě dobrý olej. Totéž s vodou, když má přetlakovaný okruh. S Karosami 741 a 941 v parném létě se běžně jezdilo do Prosecké estakády v Praze nad 110° vody. Kolik měl v tu chvíli olej, na to naštěstí neexistoval měřák. A na rovině to nešlo srazit pod 100°. Rychlý stupeň hydromotorového větráku běhal a hučel už od rána, pokud nefungoval = problém. Některé autobusy měly proklemovaný dvoustupňový termospínač ventilu hydrauliky, aby druhý stupeň pořád běžel natvrdo. Někdy se stalo, hlavně když už bylo načaté těsnění pod hlavou, na to hrozně trpěly motory Renault, že to nejslabší článek okruhu nevydržel - nejraději nějaká hadice, a letělo to ven. Když zrovna bohužel rupla hadička topení pod sedadly, na kterých někdo seděl, byly případy, kdy tam bylo popálení a opaření...
To simulátorové stroje kolikrát mám pocit, že trápím, když nemá motor minimálně 80°. Spočítáno to museli mít asi dobře, protože třeba takový podtlak a kavitace na vstupu do vodního čerpadla by způsobila, že nepřetlakovaná voda by ve vyšších nadmořských výškách vařila i poměrně hodně pod 100°. To jsem si takhle vyjel před lety se Škodou 130 nahoru na Churáňov. Načaté těsnění, takže povolená expanzka. Teplota na výstupu z motoru pod 90°, ale voda začala jít ven - pokus s vyšší nadmořskou výškou a nižším bodem varu neuvědoměle provedený na sobě, vyšel. :-/
Ale to už zase utíkám do OT. Shrnuto: olej do 120° naprosto v pohodě, voda v přetlaku do cca 120° neuvaří a nebude lítat expanzním ventilem ven, olej v tu chvíli má cca 130° a ještě pořád by to jelo bez destrukce motoru. U BrejloBardot radši níž, ale tam jak říkám, je vůbec problém dostat se na 80°.
...a s nimi lomcuje simulátor poměrně víc, než v praxi, protože tam byl u leckoho ze staré školy zabiják jít nad 900 otáček. U simulátorového si to nedovedu představit strop omezovat, to by ten Rapotičák, Babylon a Hojsovku jel i ve čtyřech vozech asi 30 km/h (tj. stále se domnívám, že simoví Brejlovci jsou podmotorovaní).