CZSK verze 1.9

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Dodo
  • Datum začátku Datum začátku
Ten chudák buď skončil suspendovaný na nějakou nižší pozici, nebo ho rovnou vyrazili. A to za nebezpečnou, bezohlednou jízdu
Já už si to nepamatuji, ale tenkrát to myslím bylo za 300 na prémiích. Ale nebezpečnou jízdou bych to nenazval. Na Blatově byla přes výhybky stovka, tak oba, rychlík i pantograf zpomalili na 100. :) V té době bylo na nulté koleji několik pomalých jízd, tak rychlík i osobák se opakovaně vzájemně předjížděli. proto to bylo i zajímavé divadlo pro cestující. Panťák měl přece jen mnohem rychlejší rozjezd než těžký dlouhý rychlík.

A co se týká rychlosti. Potkali se dvě pantografové jednotky. Ta první naleštěná po dílnách s novými obručemi a s ní spojená vyježděná jednotka před dílnami, to se říkalo, že namísto obručí má galusky. A jedeme na postrku na té galuskové a koukáme na rychloměr, který po každém rozjezdu ukazuje 120. A tak to bylo. Rychloměr nastavený na nějaké střední ojetí obručí, tedy ten fíra vpředu rychlost 100 nepřekročil. Tedy neplatí, když nepatrně překročím rychlost, tak vykolejím. Proto jsem se i ohradil k nastavení vykolejení u Icika. Dal bych tomu větší toleranci. Ale jinak tu animaci drncání po pražcích má udělanou pěkně.

Za mých časů jezdil jeden mladý strojvedoucí a jemu prošly snad všechny průšvihy. Když začínal na posunu, na hlavním v Praze byla celou věčnost maximálka 10. On tam jezdil asi jediný 40. Ale mám pocit, že tohle vyžadovali posunovači. Kdo se nepodřídil a jezdil 10, tak mu z noční udělali peklo. (proto i v aktivitě Topírna noc se může jezdit po depu až 19 km/h.) S dodržováním rychlosti si také hlavu nelámal. (s ním jsem tenkrát jel těch 125. :) On bydlel v Praze Klánovicích a když končil směnu a jel na postrku, tak namísto do Prahy vystupoval už doma. Zamknul stanoviště, otevřel boční okénko a klíče pověsil na kliku rychlobrzdy pod okénkem. Tak se to dělávalo. Ale v Běchovicích bydlel náčelník lokomotivního depa (tehdy to byli náčelníci jako u indiánů) a do práce jezdil vlakem. Vlak byl narvaný, tak že to z peronu obejde k bočním dveřím kabiny a sveze se na zadním stanovišti. Vyleze po schůdkách a tam nikdo. Mezi tím se vlak rozjel. A pak jeho sekretářka povídala, že v Počernicích přistoupil a měl dost rozcuchané vlasy. Tedy cestoval na madlech. Ten fíra mi pak vyprávěl proces, když byl předvolaný na kobereček na Provozní oddíl. To byla tehdy nadřízená instituce. A na místo "ty ty ty", tak se tam všichni rozesmáli "..tak ty jsi svezl starýho na madlech? ha ha ha " Dostal nějaký symbolický postih a jezdil dál.

Mezi tím se vlak rozjel. A pak jeho sekretářka povídala, že v Počernicích přistoupil a měl dost rozcuchané vlasy. Tedy cestoval na madlech.
Když jsem pár let zpátky jezdíval ze Zbraslavi vlakem do školy, tak jednou přijela místo té relativně naplněné regionovy jedna úplně narvaná 810, čili nikdo z nás čekajících na peróně už se tam nevešel. No a v jednom chlápkovi v tu chvíli něco cvaklo a vylezl na stupátko u předního stanoviště. Kdyby se pověsil kamkoliv jinam, tak mu to snad i vyšlo, ale než dojeli na zhlaví, byl konec představení. Fíra si ho všimnul, zastavil a pána seřval.

Na jeho obranu, cestovat na pacifiku se sice nedá srovnávat třeba se 171, ale i tak to byla loterie. Zvlášť než tam k 814.2 přišly i 814.0, které jsou přeci jen kapacitnější záloha. Tehdy snad té regionově dokonce upadl kardan, ale podobných zpestření byly mraky a zatím co já šel vždy vysmátý se zpožděnkou do školy, u pána v práci už nejspíš ztráceli trpělivost.

A abych to tu jen neplevelil, tak poděkuju za ty skvělé 842, které se náramně hodí na novou 183. Jen škoda, že na nich nejde retardér, ale chápu, že to bude chtít ještě hodně programování.

... Zvlášť než tam k 814.2 přišly i 814.0, které jsou přeci jen kapacitnější záloha. Tehdy snad té regionově dokonce upadl kardan, ...
Obráceně - 814.2 přišly až po 814. ;)
O upadlém kardanu na Regině slyším prvně, ale pamatuji u 810 mezi Davlí a Skochovicemi, Bohoušovi Kunovjánkovi dokonce u Šukafonu vypadl celý motor.
A ještě k těm rychlostem - vloni u nás jela Regína na traťové padesátce něco kolem kila! :cool:

To byla ta ujetá že?o_O:D
-------------------------------------------
A teď zase něco k tématu: Ty kouřové seance a přelaďování u 843 rozhodily barvu kouře dieselů. Kouří teď spíš jako pára, bílošedě, takhle se hulilo z našich Liazek, když braly vodu a na přístrojovce bývala zpravidla žlutá etiketa "motor na dojetí".:D Ve volnoběhu průměrně dobrá Liazka nekouří vůbec, při velké zátěži černě, něco mezi tím je buď žádný, nebo namodralý kouř.

Ahojte, robilo sa nieco s loko x5x ? akonahle dam kontroler do polohy b a chcem ho dat naspat do 0 tak nejde skusal som aj podrzat klavesu aj spravit dvojklik ma s tym niekto skusenosti ako to opravit ?

Obráceně - 814.2 přišly až po 814. ;)
O upadlém kardanu na Regině slyším prvně, ale pamatuji u 810 mezi Davlí a Skochovicemi, Bohoušovi Kunovjánkovi dokonce u Šukafonu vypadl celý motor.
A ještě k těm rychlostem - vloni u nás jela Regína na traťové padesátce něco kolem kila! :cool:
Mne jeden majster vravel, že na pantografe 560 kardan prerazil podlahu a vošiel dnu. Našťastie bez ďaľších následkov.

Ahojte, robilo sa nieco s loko x5x ? akonahle dam kontroler do polohy b a chcem ho dat naspat do 0 tak nejde skusal som aj podrzat klavesu aj spravit dvojklik ma s tym niekto skusenosti ako to opravit ?
Rada: Stiskni 2x rychle za sebou klávesu D a pak ji podrž, dokud nepřeskočí ovladač do pozice 0. ;)

Co máš za klávesnici? Taky se mi někdy stává, že když hraju "přenosnou/kapesní verzi" Open Rails CZ/SK na svým starším noťasu (viz můj podpis), tak mívám problémy zmáčknout klávesy "A" a "D" rychle po sobě, když řídím Gorilu (350), nebo Krysu (151). Tenhle problém ale na svým herním PC nemám, takže definitivně tohle záleží na designu klávesnice.

Ale ohledně tohoto by mě zajímalo, proč není systém ovládání sjednocený. U 350 a možná 131 je ovládání na podržení a dvojstisk je potřeba jen při přechodu z EDB do výběhu. Ale 150.2 a 151 to mají jinak a na vše je potřeba dvojí rychlé stisknutí. I když... už se mi i povedlo, že jsem u 151 podržel D a po chvíli to tam, bez animace přestavení páky, začalo ty stupně sypat. Bez dvojkliku. :)

Ale ohledně tohoto by mě zajímalo, proč není systém ovládání sjednocený. U 350 a možná 131 je ovládání na podržení a dvojstisk je potřeba jen při přechodu z EDB do výběhu. Ale 150.2 a 151 to mají jinak a na vše je potřeba dvojí rychlé stisknutí. I když... už se mi i povedlo, že jsem u 151 podržel D a po chvíli to tam, bez animace přestavení páky, začalo ty stupně sypat. Bez dvojkliku. :)
Protože i v reálu se ty páky ovládají jinak, tak asi autoři chtěli odlišit ovládání i tady. Já jsem docela pro, i když lenost říká, že na 350 se s tou jízdní pákou pohybuje lépe. Ale! Na 350 se trakce nerozepíná pod 300 A jízdní pákou, ale stupně krokují po jednom dolů. Aby se tohle krokování v poloze -1 po jednom stupni dolů mohlo uplatnit i na řadě 150/151, musí tam být použit dvojklik, jinak by páka přešla hned do 0 a pod 300A by se rozepnula trakce hned.
Na 350 je pro okamžité rozpojení potřeba být na sérii pod 300A a obsloužit směrovou páku. Na 15x je to závislé jen na proudech, takže se trakce může rozpojit i třeba ve 44. stupni. Na 350 je okamžité rozpojení trakce v paralelu už nedovolená manipulace (mimo nouzi) přestavením jízdní páky do +B, jinak to nelze. Proto jsou na 15x jako pojistka ty dvojkliky. Za mě je to skvělé a přesně tak jsem si představoval ladění těch mašin.

Beztak je tam na 15x taková mimoreálná úleva, že se směrová páka chová jako na 350 a spouští v poloze 0 krokování dolů. Správně by přeložením do 0 měl na 15x prásknout HV. Na polohu 0 směrové páky, se za jízdy u 15x vůbec nesahá, vše lze odkrokovat a odskákat jen pomocí pravé páky a levou jen obsluhovat šunty a hospodár.
Mně osobně přijde snazší ovládání našeho HS198 oproti Mirelu na 350 (dříve se říd. syst. stykačů označoval jako Mirer). Proto asi i tvůrci simulátorových mašin zvolili pro snazší přechody a možnost skoků, plynulý pohyb páky. Zatímco u 15x, kde by plynulý pohyb akorát rozepínal trakci i v nežádoucích případech, je to pojištěné dvojkliky. Za mě dobrá věc. Ještě bych vám tam přidal ten bumHV v poloze směrové páky 0 na 15x. Aby to bylo fajn a abyste tyhle krásky našich kolejí vodili řádnou technologií jízdy, jak se na elitní turnusovou expresní vozbu slušelo.:p:cool: ...Než se mašiny za posledních 10 let dostaly pod ruku už kdekomu, kdo s tím kvedlal jak zběsilý a ještě se u toho natáčel.

Mne jeden majster vravel, že na pantografe 560 kardan prerazil podlahu a vošiel dnu. Našťastie bez ďaľších následkov.
To je dost možné, 560 na ty kardany docela trpěly při jedné šichtě se kolegovi kardal zasekl, a dostal nařízené, aby bez zastavení dojel soupravově do Brna a rovnou do Malo do depa. Vše šlapalo až před vjezdem na hlavas, kde ho zastavili, no už se nerozjel, a musel vyjet nehoďák

Né, prosimvás nešťourejte se lidi do toho. Já mám už asi třetí klávesnici ConnectIT s podsvícením, není to žádné dělo, obyčejná kancelářská klávesnice pro Windows a problém s tím nemám. Prostě cvakcvak a chvíli držím. Rajčák přejde B-0-J. Nešahám. Spadnou proudy, pod 100A se rozpadne EDB, přepne jízdní schéma -0 > 0, další dvojklik a skok kam proudy dovolí. A klap klap klap klap, sázím jeden za druhým. Dá se s tím jezdit naprosto krásně. Když se do toho začne vrtat, tak se to rozvrtá a rozj3be a zase s tím budou akorát problémy, které se budou dlouho zase dávat dohromady. :(:(:( Jsou tam prostě odlišnosti, stejně jako v reálu, kde jich je mnohem víc a fíra si je prostě musí uvědomit, nebo ať na té řadě nejezdí... Buďme rádi, že sami máme možnost co nejlépe simulovat realitu jednoho dne vézt Ostravan a druhý den na Siemensu do Břeclavi a z Břeclavi pak 350 do Prahy. Naprostá denní realita rychlíkového letmo fíry na PP Praha-Hlavní. A boxovalo se o pořadník.

Back
Nahoře