Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Ale určitě by tam šlo osadit
Víš, jsme jenom lidi a nemůžeme pracovat na několika frontách. Přesně takto skončilo mnoho nadějných stavitelů i modelářů, protože všechny požadavky nezvládli a pak zjistili, že bez MSTS editorů a gmaxů se jim žije mnohem lépe. Konečně si mohou i dovolit nějakou dovolenou nebo jezdit na víkendy do přírody.
Já mám ještě tolik dodělávek na modelech, co by šlo vylepšit, ale jednoduše to už nejde. Díky aktivitě Topírna noc po 20 letech jsem zjistil jaké hrůzy se zobrazují v noci, tedy hodně Las Vegas jsem už opravil, ale ještě něco málo chci na nočních texturách dořešit.

Ale jinak. Aktivita Topírna noc je konečně hotová a funkční, jenom jsem doplnil nějaké ochranné prvky, aby někdo svévolně se nerozjel na návěst dovolující jízdu i když podle pokynů má ještě čekat. Také je nutné otestovat doplnění hlídání stanovené rychlosti. Není třeba se bát, hra se neukončí, ale dostanete až vynadáno. Tedy si celou aktivitu budu muset zahrát ještě jednou. (Je to záležitost tří dnů) A když vše bude poslouchat jak má, může vyjít aktualizace. A na trati bude zkrášleno vše, kolem této aktivity. Hlavně ty pražské objekty jako nádraží Masarykovo a Výtoň.
Ale myslím si, že některým se aktivita asi moc líbit nebude. :) Je to takové neobvyklé pojetí rovnou z provozu. I když první část je téměř stejná jako před 20 lety, ale hlášky jsou už trochu jinak. Asi tak nějak Topírna noc vypadá. Místních hlášek je 120 a těch časových a jako úloha je po asi šedesáti. Tedy žádná legrace vše sepsat a vzájemně propojit.
TopirnaNocBP103.jpg

Tak jsem zkusil na Deteriově patinové textuře návěstí EP s odrazkami tyto odrazky očistit hadrem a mám pocit, že už to vypadá líp, je na ně i vidět. Ještě uvidím až se setmí. V Nymburce jsem měl asi 6 minut pauzu, tak jsem oběhl s foťákem nádraží. :) Zajímavé je, že první fotka je osvícená zapadajícím sluncem a odrazky jsou jasnější. Druhá je proti. Ale také je to čitelné.
NavestiEP1.jpg
NavestiEP2.jpg

Víš, jsme jenom lidi a nemůžeme pracovat na několika frontách.
Nenaléhám, chápu, jen dohlašuji, když se tím směrem jede a probíhají dodělávky na tratích a zrovna na téhle trati s perfektně zapsanými a nechybějícími žádnými hradly, je to letitý kostlivec. :cool: Ale fakt jak říkám, nemělo to být naléhání.:)

Deterio, nebuď smutný. Takto se opravdu nedalo jezdit. Fakt ne. A vím, že tohle neopravíš. Já jsem přehlédl s tvou patinou pro skanzen zrušené trati každou druhou stahovačku. Například v Poříčanech do Sadské za stanicí, jsem to nejprve dvakrát projel jen s domněním, tady přece byla stahovačka. A nenašel jsem jí. Napotřetí při silném soustředění v zanikající šedi jsem ty tabule konečně uviděl. V Roztoklatech jsem viděl až zdvihni sběrač, tedy jsem to projel natvrdo. A nechtěl jsem na druhou stranu dávat zpět staré textury, které tento problém neměly. Ale měl jsem strach, abych děláním světlých teček neudělal nějaké křivice. Ale pak jsem si všiml, že také nemáš všechny odrazky úplně v lajně. Však, když mi to ujelo, je funkce zpět. Já jsem nyní spokojený.

Jinak jsem objevil ideální reflektor pro tlumené světlo na lokomotivě 130 a to jsem aplikoval za to zažloutlé a s dosahem pár metrů před sebe na Peršinga. Samozřejmě, jen pro klasický Openrails, vrtání do CZ je pro mě tabu.
Já totiž potřebuji kontrolovat noční modely. Dálkový reflektor je moc ostrý a ten tlumený je značka ideál. Však posuďte sami.
1708TN1.jpg
1708TN2.jpg
1708TN3.jpg
Návěsti EP s odrazkami jsou OR, ale ty viaflexové jsou nic moc, tak zde udělám noční textury, protože kdo jezdí, tak ví, že to nasvícené krásně svítí.
Na Výtoň jsem doplnil pouliční lampy, aby byl důvod, proč to tam svítí. Ještě se chystám zde změnit kamennou texturu.
1708TN6.jpg
A za poslední, může někdo identifikovat tohle pokažené auto? Já jej nemohu najít a rád bych jej vyřadil. Sice je to noční snímek, ale ve dne se mi neobjevilo.
auto_zmetek.jpg

Jinak jsem objevil ideální reflektor pro tlumené světlo na lokomotivě 130 a to jsem aplikoval za to zažloutlé a s dosahem pár metrů před sebe na Peršinga. Samozřejmě, jen pro klasický Openrails, vrtání do CZ je pro mě tabu.
Já totiž potřebuji kontrolovat noční modely. Dálkový reflektor je moc ostrý a ten tlumený je značka ideál. Však posuďte sami.
Zobrazit přílohu 43955
Zobrazit přílohu 43956
Zobrazit přílohu 43957
Návěsti EP s odrazkami jsou OR, ale ty viaflexové jsou nic moc, tak zde udělám noční textury, protože kdo jezdí, tak ví, že to nasvícené krásně svítí.
Na Výtoň jsem doplnil pouliční lampy, aby byl důvod, proč to tam svítí. Ještě se chystám zde změnit kamennou texturu.
Zobrazit přílohu 43958
A za poslední, může někdo identifikovat tohle pokažené auto? Já jej nemohu najít a rád bych jej vyřadil. Sice je to noční snímek, ale ve dne se mi neobjevilo.
Zobrazit přílohu 43959
Zdravím Zbyňku. Našel jsem. V trati SHAPES / liaz4. ;)

Díky moc. To asi bude nějaký německý barák. Ale to je tak, když modelář zvolí moc jednoduchý obecný název a neuvědomí si, že stejnou zjednodušeninu může použít někdo jiný. Smazáno z provozu.

To si nemusel mazat. Stará, dobrá liazka. :) Například v trati 042 ji má Ricar v pořádku. Tak si ji jen zkopíruj.

Tak si ji jen zkopíruj.
Ale to je tak, když modelář zvolí moc jednoduchý obecný název a neuvědomí si, že stejnou zjednodušeninu může použít někdo jiný
To bych musel přejmenovat textury. Nějaké L2 a L3. to je opravdu hrůza. Ale Brzda to tak dělal, bohužel. To je jeho podpis. A to samé napadlo nějakého modeláře z Německa. Já na to nemám čas, tak ty jeho textury někdo přejmenujte a opravte i v Shapes. Tedy dekomprimace, oprava Textur a komprimace. Já ty textury stejně už nemám. A pošlete.

Zdravím, neměla by být mezi závorkami mezera? Flip ( )
Díky moc. Už mám konce jak potřebuji. Funguje to. Jinak by mne zastavovali výpravčí, že nemám konce. Tohle nebyla žádná sranda.
1708TN5.jpg
Jinak jsem udělal noční textury pro viaflexové návěsti pro EP a už je to nepřehlédnutelné. Možná by stálo za to udělat noční i odrazky. Od dráhy jsem 31 let ale když svítí i tlumený reflektor, tak tyto byly podobně vidět. Sice jsem jas ztlumil na maximum, ale je to myslím dobré.
1708TN4.jpg

Já bych to nechal tak, jak to bylo. Vidím tady risk, že to bude stejně jako některé textury svítit do tmy jako lampa. I když ty staré odrazkové návěsti jsou fakt extrémně pěkné s tou úpravou. :cool: Ve svitu dálkového reflektoru nešly přehlédnout ani nepředvěstěné vypínačky, když tedy nebyly úplně zasekaně hnědé od polétavé rzi. Reál je ovšem spíše ta druhá varianta, pokud se nebavíme o právě dostavěném koridoru. Dostanu sice zase sekec za memorování, ale v tomhle bych měl jasno: fíra s poznáním trati má vědět, kde tyhle návěsti jsou.

A na nejdelší trati s největším počtem nepředvěstěných vypínaček (ponechat), mi dlouho sloužila vlastní pomůcka "Čebiš vzal vlka na ostrov ronit slzy za Havlíčka ze Sázavky a pana Golče. V čemž jsou posloupně skryty názvy blízkých stanic s vypínačkami mezi Brnem a Kutnou Horou. Jako "Še-tři-se, os-le" zachránilo nemálo školáků, když měli určit vzdálenost rovníkového poloměru zeměkoule 6378 m.:D

A nestačilo by místo nočních textur nastavit u té denní Lighting Palette na OptSpecular25?
Tak této tvé řeči vůbec nerozumím. Tak daleko se vzděláním nejsem. :) Ale jelikož se jedná o 20 let starou záležitost, mohl tohle někdo upravit u všech viaflexových a odrazkových návěstí. Nikdo se nenašel? Tak jsem udělal ty noční a jsem velmi spokojený. Jen u těch odrazek jsem zapomněl na zadní plochu. Ta opravdu nepřirozeně svítí. Ale opravit to půjde.
Ale jinak například tu stahovačku v Malešicích jsem vždy přehlédl. Nyní už opravdu nehrozí.
Ještě rozsvěcuji nádraží v Libni. Také celá desetiletí nikomu nevadilo, že je tam v noci tma. A myslím i Velim. Všechno v aktualizaci bude.
No není to paráda? V noci to už bude o něčem jiném. A stačilo jen obnovit aktivitu Topírna noc. :) Já jinak v noci také nejezdím.
1808TN1.JPG
1808TN2.JPG
1808TN3.JPG

Tak této tvé řeči vůbec nerozumím. Tak daleko se vzděláním nejsem. :)
V GMax, když přiřazuješ objektu texturu v Material Tools zadáváš kromě vlastní textury také její vlastnosti - Shader, Lichting Palette, Filter Mode, atd. A právě pomocí Lichting Palette určuješ, jak se bude textura chovat ve světle. Tam nastavíš OptSpecular na 25, a textura se bude chovat jako odrazka, tzn. bude svítit při ozáření reflektorem. Noční textura svítí vždy i když není ozářena, jak je vidět na třetím screenu (Pokud tedy proti tý Hrbatý něčím nejedeš):
;)

V GMax, když přiřazuješ objektu texturu v Material Tools zadáváš kromě vlastní textury také její vlastnosti - Shader, Lichting Palette, Filter Mode, atd. A právě pomocí Lichting Palette určuješ, jak se bude textura chovat ve světle. Tam nastavíš OptSpecular na 25, a textura se bude chovat jako odrazka, tzn. bude svítit při ozáření reflektorem. Noční textura svítí vždy i když není ozářena, jak je vidět na třetím screenu (Pokud tedy proti tý Hrbatý něčím nejedeš):

;)
Možná bys mohl vědět, jak naložit s objekty, které mají problém se zobrazením mlhy. Jde většinou o dlouhé peróny nebo modely kolejí s náspem, které se celé vybarví "mlhovou barvou" i když si u nich blízko, ale jejich konec je ještě za hranicí mlhy. Je to pak takové hnusné. Možná to souvisí s pivotem objektu. Ale nevím.

mlha hnus.jpg

Jak brouzdám po netu, s pivotem to bude určitě souviset, protože se aplikuje mlha na objekty dle vzdálenosti pivotu. To bych musel přepsat shader kód na per pixel. Jenže zatím tápu. :(
Také možné řešení pro stavitele je rozdělit dlouhý objekt na krátší díly.

V GMax, když přiřazuješ objektu texturu v Material Tools zadáváš kromě vlastní textury také její vlastnosti
Díky, ale tohle nejsou moje modely. Tohle celé má na svědomí zde škodolibě vytrvale pošklebující se Deterio. Nechápu, když už byl tak iniciativní, že to nedotáhl do konce. Asi proto, že ve hře moc nejezdí a v noci asi vůbec.

Chlapi, tak jedna radost. Zbyňku, nejdříve omluva, že s tím tady otravuju, ale aby to bylo po kupě.
Po pár pokusech a omylů jsem shadery naučil mlhu per pixel a nyní se budou zamlhovávat objekty ne podle pivotu a jeho vzdálenosti od kamery, ale po pixelech si každý počítá svoji vzdálenost od kamery. :)

Výsledek je naprosto super!!!
mlha ok.jpg

Také celá desetiletí nikomu nevadilo, že je tam v noci tma.
Ale vadilo, od první chvíle co jezdím sim...:( Dráždil jsem s tím před několika lety jen 1x, ale dál jsem do toho nechtěl rýpat.
Já zase jezdím v noci poměrně často. V BP právě noční nejčastěji přes Vysočinu, nebo Metropol vrchem.

Tak i za to rozsvěcení stanic moc děkuji, mě to třeba fakt potěší.:)

Back
Nahoře