Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Ale myslím si že z Bohutic do Rudlíkova bude asi jeden z nejhezčích úseků trati. Opouští se políčka a hurá do lesů. Jinak ty kostrbaté modely zářezů se osvědčily. To byl dobrý nápad.
2901Rudikov2.JPG
2901Rudikov3.JPG
2901Rudikov4.JPG
2901Rudikov5.JPG
2901Rudikov6.JPG
2901Rudikov7.JPG
Jinak Rudlíkov se snad už konečně podobá jak pohled na mapy.com. Nádražní budova je tam stále Gbely, ale model se upraví, tedy podélná část se sníží na přízemí a vymění textura. A jen trochu upraví rampa.
2901Rudikov1.JPG

Ahoj.
Proto tyhle lokálky doslova miluju. I autem je někdy lepší jet mimo dálnici a kochat se krajinou. Zastavit si v nějaké vesničce a dát si gáblík. Tohle je fakt nádhera. Stejně nádherná trať je z Doudleb do Rokytnice v Orl. Horách. Tam se na trati doslova zastavil čas a člověk by myslel, že se vrátil do První Republiky, jen jej neveze ČSD 310, ale RegioNova. Teď jsem tam jel v zině, kdy bylo vše pod sněhem a byla to naprosto úžasná jízda zářezy, skalami a tunely.

Až nyní si všímám, jak přesně jsem nadělal poloměry křovin, které i spodní travičkou kopírují koleje. Mám jen R250, 375, 500 a 1000. (750 byl původní model) Tedy nemusím ke kolejím dávat dodatečnou další travičku. A z tohoto důvodu si ještě musím upravit tyto modely i do roviny. Protože původní rovný model je bez šance jej dát tak blízko ke kolejím, protože tam vždy zavazí do profilu nějaký stromek. Tohle jsem si právě u těch úprav ohlídal. A hlavně, pivot je přesně v ose. Tedy model stačí jen házet ke kolejím a jen posouvat do stran. A nehrozí, že by konce nelícovaly s obloukem. A právě rovné úseky v zářezu tak pěkně zatím udělat nejdou. Tedy jde se nejprve modelovat Tady se jedná jen o jeden model křovin v oblouku, žádná dodatečná travička.
3001kroviny1.JPG
3001kroviny2.JPG
3001kroviny3.JPG
Stejně nádherná trať je z Doudleb do Rokytnice v Orl. Horách.
Ale tu já nemám. Jen vyústění z Doudleb. Neumíš si ale představit, jaká je to pakárna, takové lokálky. (ale nemá ji v projektu Ricar_cz? )Až přijedu na slezinu a budete mít pocit, že mi už trochu hrabe, tak to je právě důsledek stavění této trati Studenec - Křižanov. :) :) :) Takové to má následky. To nechceš. Jedině stavění prostřídat jinou činností, jako například ten nápad si zahrát. Ale to je asi už pasé, protože všichni chtějí mladých a ne se dívat a poslouchat jak vrže na nástroj nějaký dědek. :) :) Zkrátka všeho s mírou. Ale už to snad dostavím, když už jsem skoro ve finále.

A takto vypadá výsledek. Jeden dlouhý model, respektive dva 170m za sebou a model křovíček má i tu travičku dole. To s dosavadními modelu udělat nelze. A mohu to všude vyměňovat. :) Tisícovka jich bude osázených určitě. Možná starému modelu jen dát nový název. Půjde to, nový model je trochu užší, tedy nic by se nemělo pokazit i když je trochu vyšší. Ale hlavně, že mám i kratší verzi 60m, ta byla potřeba jako sůl.

Tady jsou osazené nové rovné díly. a opět není nutné přidávat další křovíčka. Tady je dobré, že tato nová skupina může jít tak blízko ke kolejím, že jsou pěkně prorostlé i ty skály.
A dnes si za to i zasloužím nějaký dobrý oběd. Už vyrážím. :)
3001Krizanov.JPG
3001Martinice.JPG

, Ty nepoužíváš Sabiny a traviny od NR_GREENERY? Jsi relativně můžeš vybrat rovný úsek, ale pokud to tvoříš a Udělal bys takový model do šikma, do kopce nebo z kopce, tak to bych bral i já, protože takové nejsou. Já je tedy naklápím pomocí transformu, nebo po stupni a dávám třeba i čtyři pod sebe hlavně na náspech.
KKřoviny a traviny dám sice do oblouku nemají k nabídce, ale délka 50 m se dá V Oblouku celkem slušně zalomit, I když to není úplně oku lahodicí.

Ty nepoužíváš Sabiny
Nejlepší modely jsou ty, které si podle stavebních zkušeností vyrobíš sám. Žádná stavebnice jen modeláře, který si myslí, že to bude tak stačit není dobrá. Téměř žádný blok nejde zarovnat podle silnice/koleje, vždy musíš ještě trochu pootočit a nejvíc mne vadí samostatné stromy, že po zarovnání s kolejemi mají pivot tak jak nepotřebuji, tedy musím každý model také natáčet. O 22,5° To by se pak osazovaly stromečky u kolejí, kdyby byl pivot podle potřeb stavitelů tratí.
Model do šikma nemá smysl, protože svahy kopců nejsou typizované, každý kopec má jiný sklon. K tomuto účelu se používá blok stromů z Forest. Ten se přizpůsobí terénu. A dokonce uhne i od silnice nebo kolejí, když to přesahuje.

Musel jsem si srovnat celé údolí řeky Oslava, aby šlo postupně zastavět město Velké Meziříčí.

Opět mi vyskočila vzpomínka tentokrát na Velké Meziříčí, když mi bylo asi 7 let a otec mne vzal na Silvestra právě sem kde jsem poznal svou budoucí macechu. Byla tam s malou dcerkou. Byli jsme ubytovaní v hotelu Horácko. Na silvestrovský večer nás děcka dali spát a šli si užívat. V noci mne probudí velká hádka otce s jeho milenkou. Vyčítal jí, že její děcko pláče a vzbudí Zbyňka. A začali se na pokoji surově rvát. Já měl normálně strach, že fotříka zavřou. Tekla i krev z nosu, jak šli na pěsti. Ale jeho milenka se jen tak nedala a dostal od ní takovou ranu, až se svalil mezi židle na zem. Pak se nějak uklidnili. A ráno u snídaně byli už zase samé ťuti muti. Jeho milenka starostlivě: "Miláčku, co to tady na obličeji máš?" A tatík "kde?". A já hned pohotově: "to bude jizva z toho, jak jsi v noci na pokoji dostal pěstí a natáhl se mezi židle". :) Oni si mysleli, že jsem tvrdě spal a nic nevím. Tak se jen zasmáli.
Tady se ta bitva odehrávala:
0102VM_Horacko.jpg
Jinak celé to údolí zastavět bude ještě na dlouho.
0102VMez.jpg

Tak proto ta trať do Studence. :D Škoda, že Zbyňkova rodina nejezdila na Sázavu, protože se stejně tak nabízí propojení Světlé a Čerčan a já budu mít konečně svou domovskou trať přes Posázaví.:D Ne, koukám, kam se to za ten měsíc mé nepřítomnosti na fóru posunulo a nestačím se divit, že i ty fototextury dostávají pěkné kontury. Jen někde je to stále rozsypané uhlí, ale vše nasvědčuje, že bude upraveno.:cool:

Jinak, v průběhu zítřka se dozvím, jestli budu mít v týdnu cestu na Vysočinu a na Blanensko, takže s předstihem, kdyby ano, bych si mohl udělat ve VelMezu přestávku - je zájem o nějaké speciální nafocení něčeho ve městě? Ono je jinak z hlavních silnic a tratě takové, běžné... že tam vyloženě není žádná extra dominanta, kromě mostu Vysočina a ten už je pěkný.

Zbyňku, a vydržel jim ten harmonický vztah?
Myslím, že vydržel relativně dlouho, celé mé dětství, ale bitky tam byly pořád, když jsem za fotříkem jako děcko jezdíval. Když se rozváděli, manželka jej pěkně obrala. Tatík pak povídal, že to byla pěkná mrcha. Pak se nějak ztratil a nás s bráchou asi vydědil, protože jsme se nikdy nedozvěděli ani kdy umřel. Tatík MUDr měl představu, že z nás budou minimálně inženýři s titulem. Když jsem začínal s podnikáním, tak nezapomenu na jeden pohrdavý rozhovor se mnou. "Co můžeš chtít za opravu bicyklu, stovku? hihihi" Ještě si postěžoval, jak nevýhodně prodal své staré auto a ne že by se zeptal, jestli nechci auto. Jako důchodce měl záskok na rentgenu v Hustopečích a zastavoval se u mamky bejvalky u nás na kafe. A vždy mizel těsně před tím, než jsem přišel z práce. Kolikrát jsem zahlédl ze dvora spěšně odjíždět jeho auto, abychom se nepotkali. Asi se za mě styděl, že jsem skončil něco jako popelář. Fotřík byl známý tím, že se s každým dokázal pohádat. Asi jsem něco z toho po něm podědil, když se také tady na fóru někdy dokáži snadno pohádat. Blbec, budiž mu země lehká. Brácha něco vypátral na internetu, že dožíval v domově důchodců v Novém Městě na Moravě.
protože se stejně tak nabízí propojení Světlé a Čerčan
Jen pro info. Kdyby Studenec nebyl přesně v GPS souřadnicích, tak tuto propojku nikdy nestavím.
Však se můžete přidat jako noví stavitelé. Vygenerujete si placku Kolín/Světlá - Ledečko - Čerčany. A hurá do toho. Protože tyto tratě nepotřebují být součástí velkého projektu, protože zde jezdí jen místní vlaky. Tedy kromě víkendového Praha - Kácov, nebo kam to jezdilo, ale říkalo se tomu Kácovák, když se to tahalo bobinou do Čerčan. Pak zezadu zamráča a hurá na lokálku. Tak se někdo snažte také.
je zájem o nějaké speciální nafocení něčeho ve městě?
Fotkama mne bombarduje Deterio, ale bohužel než u mě dojde na modelování, to bude na dlouho. Nafotil nádraží, zastávku a teď o víkendu jen tak bez varování nafotil Rudíkov a Budišov. Tak snad někdy. Uvidíme.
Ale ve městě není co modelovat. Vlak město jen objíždí a silniční simulátor to není. Naštěstí. Takto to postupně zaskládat musí stačit. Jediné co mne napadá jsou obchodní domy. Tady kromě Tesca a Albertu z Pardubic nic nemám. Přitom jsou to jen škatule. Tak na ně také dojde. Vpravo nahoře mám Albert s Electroworldem to je ten z Pardubic. Ale patří tam Datart s Kauflandem. Ale stejně si myslím, že z nádraží tam skrz vegetaci vidět nebude, tak je zbytečné řešit detaily.
0202VelMez.JPG

Ještě jsem vylepšoval hodně starého kostlivce a to úsek Kutná Hora - Golčův Jeníkov. Tady je to složité. Samá nudná rovina i když mírně zvlněná a o to hůř se sem dávají bloky polí. Ale něco jsem napáchal. Už to není všude jen zelené a ta pole obilí z vlaku vypadají líp. Z dronu to tak pěkně nevypadá. Každý blok jsem musel naklápět podle terénu. Při zkušební jízdě jsem ještě opravoval některé křoviny, co zasahovaly do kolejí. Vlastně celá trať až do Brna takto prošla doplněním vegetace u kolejí. Ale ty polní plodiny ještě někde na tratích 250 chci doplnit.
Jinak ta 140, jak je na krátkém úseku za Čáslaví do Horek, ta moc nedává smysl. Sotva se fíra rozjede, už aby šel na brzdu.
0302Kh_GJ1.JPG
0302Kh_GJ2.JPG
0302Kh_GJ3.JPG
0302Kh_GJ4.JPG

Když už Deterio dodal model ( doufám, že jej i mimořádně dokončí :) ), tak jsem ještě trochu upravil okolí, hlavně napojení na tramvajovou trať. Když už tam ta propojka z nádraží je. Ale i tak, z vlaku vše vidět nebude. Jednalo se i o přizpůsobení terénu. Jinak ten konec estakády by se měl snižovat na 2,9m (jak je tam značka), ale to už nemá cenu řešit. Z vlaku tam moc vidět nebude, tak nač to komplikovat. Jinak na tu tramvajovou smyčku jsem použil nejmenší možný poloměr 25m, tak snad to eventuelní model vytočí. Kdyby někdo do aktivity dal tramvajový trafic.
0802Krpole1.jpg
0802Krpole2.jpg

Zbyňku, jen pro zajímavost, zde video staré 13 let a trať běžící pod MSTS. Všimni si, jak hustá je ta nízká vegetace a již tenkrát bez výrazného dopadu na fps. Narazil jsem na to náhodou a byl jsem celkem překvapen. Zřejmě použili objekty typu les i pro okolní nízkou vegetaci včetně trávy. Ten má malý dopad na počet fps v simulátoru. Samostatné objekty by to totálně zasekaly.

Back
Nahoře