Aktvity Joska-alcapone

alcapone napsal:
...
Momentálně se upravuje aktivita RT dle připomínek od Péti Šimrala, který dodal autentycké hlášky a vyladěného Herkulese. Už to taková sranda nebude.
Píše se tu opět o rekonstrukci tratě BP, no má úcta. ....
Ale pokud se jede přes Poříčany, bylo by opravdu dobré to jet v nové verzi. Přece jen se bude překonávat výškový rozdíl o hodně větší a to bude na spotřebě znát. A také výběhy budou delší.
Jestli by nebylo lepší tu soutěž udělat na víc etap. V této verzi trati se udělá výběr nejlepších a tito by se pak utkali ve finále v nové verzi trati. Také nevidím problém všem postupujícím poslat pracovní aktualizace aby na finále se nemuselo čekat do oficiálního vydání.
Petr Šimral mi včera telefonoval do hospody a já u pivka úplně nechápal o co jde. :D

Neboj Zbyňku, ono to moc vliv mít nebude. Z Prahy do Poříčan je to sklonově dost dobré, z Poříčan tu placku do Kolína moc nerozskloníš, maximálně +2, -2. To se domnívám, že při dobrém vedení vlaku nebude mít na spotřebu vliv. Od Záboří už je to zase dost dobré až do Brna. A v případě, že bys opravil Brno - Břeclav podle skutečnosti, tak by Ti nevyšla Břeclav na stejné výšce, takže pokud to tam budeš upravovat, tak pokud uděláš klesání Modřice - Vranovice jako v reálu, pak to musíš nastoupat zpátky, což už v reálu není. Skoro bych se přikláněl k tomu nechat Brno - Břeclav vodorovně. Alespoň s každou blbinou na zkoušení nemusím na okruh;).
Co ale by opravit chtělo, je desetipromilové stoupání z Lanžhota k mostu pod dálnici směrem na Kúty. V reálu je totiž přesně obráceně. Stoupá to od mostu do Lanžhota deseti promilemi a pak se to kolíbá do Kútů tuším + - 2 promile. Z Kútů na Blavu se mi to zase líbí, asi tak nějak to je, byť každý zlom si opravdu nepamatuji.

Petr Šimral napsal:
...
Co ale by opravit chtělo, je desetipromilové stoupání z Lanžhota k mostu pod dálnici směrem na Kúty. V reálu je totiž přesně obráceně. Stoupá to od mostu do Lanžhota deseti promilemi a pak se to kolíbá do Kútů tuším + - 2 promile. Z Kútů na Blavu se mi to zase líbí, asi tak nějak to je, byť každý zlom si opravdu nepamatuji.
Tenkrát jsem měl k dispozici jen školní atlas a co se zachovalo na sklonících, pokud je někteří spoluobčané neukradli a neodvezli do sběru.
Ale teď se dívám do podkladů a porovnávám a je mi to jasné. Trať od Moravy jde skutečně do kopce 5.03promile (skloník ukazuje určitě 10 :D ) až před Lanžhot a já to mám téměř celé v rovině. Mě to pak padá před obloukem 5 promile do Lanžhota, ale ve skutečnosti je ten spád až těsně před stanicí. Ale opravit by to šlo, protože celý Lanžhot směrem ku Břeclavi klesá 2.5 až 5 promile.
Co se Úval týká, ty mám současně asi o 20m výš, takže to musí být znát na technologii jízdy. Už z Libně to šplhá 2.5 až 5 promile nahoru a já měl až do Kyjí rovinu.
Brno - Břeclav opravit sklonově nejde, je to tak jak píšeš.
Z Vranovic do Modřic je to průměrně asi 2 promile do kopce. Šlo by snad zpestřit Šakvice - za Popice 2.5 do kopce a pak zase do Vranovic 2.5 klesání.

Vidíš, já tam vidím 10 a podle chování vlaku (vždy je problém, když mě berou do odbočky 50 odhadnout, v kolika mám přestat brzdit, zpravidla to vychází kolem 70 - 75) bych to odhadoval jako přesné. Protispád už tam neregistruji. Ale nejezdím tam denně, mohu se klidně plést. Úvaly --> já to jezdím od Malešic. V aktivitě RTT by to naopak vyhovovalo, protože teď mám problém, že jsem v úseku Malešice - Poříčany příliš rychlý. A předpokládám, že pokud si nastoupal v Úvalech o 20 metrů výš, tak je logicky po Kolín musíš naklesat, protože předpokládám, že s Kolínem si nehýbal. A pokud ano, tak si neskutečný masochista : -)

Já postupoval právě od Kolína. Do Velimi je téměř 100% rovina. A pak to začíná. Do Peček je sklonová sinusovka a Pečky už jsou výš. Do Poříčan je další houpák a opět jsme výš. Do Brodu opět kolem 5 promile nahoru. Z Brodu je šest až sedm k Rostoklatům, pak už je jen 5 a 2.5, rovina a před Úvalama jenom 5 dolů. Úvaly jsou naopak celá stanice do kopce, lomí se to na zhlaví a do Klánovic je houpačka z kopce a do kopce 2.5 promile. Pak to padá 5 promile, místy 2,5 až do Běchovic.
Tady pak mám nejasnost v podkladech. hlavní trať je ve sklonu jak jsem psal a souběžný ranžír podle tabulek by měl být v rovině. Ale to je blbost, protože výšková rozdíl s hlavní tratí není. Takže já mám část ranžíru ve sklonu 2.5 a místy 5 ve sklonu (spád do Malešic). Pro kolej z ranžíru na Blatov má být 5 promile a to jsem dodržel v celém úseku. Z Blatova Suezem do ranžíru má být 12 promile spád a já musel na 15, protože kvůli modelu podjezdu jsem musel jít níž. Ale předchozí verze byla divočejší, tam jsem šel myslím místy až na 20.
A dál mám také změnu. Běchovice jsem měl moc nízko a proto byly sklony zkreslené. Čtyřkolejka je ve sklonu 2.5 promile, pak se tratě rozdvojují. Do LIbně dál padá dolů, ale do Malešic nejprve stoupání 2.5 až 5 promile a pak kousek rovina a do Malešic až k výměnám spád 2.5 až 5 promile. A tady jsem já měl rovinu. Kolín. Ten si nechávám jako zlatý hřeb a jak píšeš, bude to sadomaso. :D
Jak vidím, budu Ti muset poslat také pracovní aktualizaci pro recenzi. Nyní už osazuji i skloníky. Hodnoty jsou sice zaokrouhlené na stav MSTS,ale od reálu se to liší jen výjímečně, když to někde nevycházelo. Mě to tak i vyhovuje, protože podle těchto hodnot pak osazuji náspy pod koleje.
Ale věřím tomu, že tato aktivita po přepracované trati bude pestřejší. Zvláště, když se hraje na co nejhospodárnější jízdu.

A proč nejet tu aktivitu na Slezině? Přes den si každej kdo bude chtít aktivitu opraví a v jeden čas začnem a uvidíme jakej vliv má výkon PC na plynutí času, nebo rychlost jízdy či jak to je a taky kdo je jaký kopejtko. Sice z Herkulesu nejsem dvakrát urvanej, ale bych bych ochoten soutěžit.

No ona ta aktivita má 6 hodin. To byste potom neměli čas na nic jinýho. A to ještě nemluvím o tom, že na pomalejších PC to samozřejmě trvá více než 6 hodin.

Ono i na stejně výkonném počítači to dělá významné rozdíly. Já to jel v rámci ladění asi tak 10x. Rozdíl v kilometrech je cca 16. Můj počítač vyžadoval znovunačtení v Ústí nad Orlicí, v Brně a Bratislavě hl.st nebo v Ústí nad Orlicí a Břeclavi. Princip kdy a jak jsem nevysledoval. Já si nemyslím, že tato soutěžní aktivita by se měla dělat kolektivně. Uvědomme si, že jí původně joska udělal pro mírně těžší soupravu 1530 tun, ale pro lokomotivu nastavenou na 3500 kW a 350 kN. To jsou mimojiné skoro parametry lokomotivy Voith Maxima, místo které byl onen Herkules najat Voithem pro dopravce Stock Transport. Ten již dnes má Maximu 003. Ale Maxima zatím v ČR schválena není. Dnes je aktivita udělána pro hmotnost vlaku 1370 tun s reálným jízdním odporem, s výkonem lokmotivy 1750 kW, tažnou silou 250 kN a s traficem jsme ani nehli. Zajet to jde, ale někde je to o vteřinách! Takže si myslím, že pokud soutěž, tak pěkně každý sám a za sebe. Mimo jiné - po poslední kontrolní jízdě jsem doplňoval vysílačkovou komunikaci a dodělal ukončení za Bratislavou Vinohrady. Bez kontroly jsem to pak předal Joskovi k dokončení a zveřejnění. Pak mi to nedalo a zajel jsem to ještě jednou. Již docela nízkou spotřebu jsem srazil o 70 litrů při vzdálenosti o 2 km delší a skoro bych řekl, že i spotřeba se již drsně přibližuje tomu, co jsem zvyklý z reálu. U MSTS se k tomu tedy přibližuji zvrchu. Ale pro uklidnění soutěžících: v podmínkách soutěže je, že vítěz dostane cenu i v případě, že bude mít spotřebu vyšší než já;).
Čouda napsal:
A proč nejet tu aktivitu na Slezině? Přes den si každej kdo bude chtít aktivitu opraví a v jeden čas začnem a uvidíme jakej vliv má výkon PC na plynutí času, nebo rychlost jízdy či jak to je a taky kdo je jaký kopejtko. Sice z Herkulesu nejsem dvakrát urvanej, ale bych bych ochoten soutěžit.

Zde by možná stálo za to udělat soutěž dvojkolově. První kolo vzít jako kvalifikaci do finále. Řekněme 10 nejlepších a já bychom se pak sešli a jeli aktivitu znova, kolektivně. Vítěz by pak obdržel cenu. Jaký je váš názor, vážení páni kolegové?
PS: v žádném případě si nedovedu představit realizaci na slezině. Já tam stejně nebudu, ale i tak čas je příliš krátký na odjetí kvalifikace a slezinu nelze zaměřit jen jedním směrem.
PS2: Pro Zbyňka: při mém seznání si moc nepamatuji malé sklony, prostě mám příliš veliký rozsah. Samozřejmě recenzi rád udělám, ale nejsem schopen zaručit naprostou přesnost hlavně u pidisklonů.

Naposled editoval moderátor:
Dobrý no, to by šlo. Ještě se zeptám pro kterou verzi tratě je ta soutěž, protože po aktualizaci už to bude vo něčem jiným.

Petr Šimral napsal:
...
PS2: Pro Zbyňka: při mém seznání si moc nepamatuji malé sklony, prostě mám příliš veliký rozsah. Samozřejmě recenzi rád udělám, ale nejsem schopen zaručit naprostou přesnost hlavně u pidisklonů.
Ale určitě Tě potěší, že na vexlích v Úvalech a Českém Brodě se ti pro velké boční rázy už nebude sypat náklad z vozů na koleje.
Traťovka to tam už srovnala doufám k maximální spokojenosti.

Čouda napsal:
Dobrý no, to by šlo. Ještě se zeptám pro kterou verzi tratě je ta soutěž, protože po aktualizaci už to bude vo něčem jiným.
Pro aktuální, aktualizace bude někdy prý na jaře. Do té doby bude hotovo.

Josko přidej si na web a i tady do toho oznámení navrchu tendle odstavec:

Spotřeba PŠ:

spáleno 2045 litrů a dosažena spotřeba 2,797 litru na kilometr a 1000 tun váhy vlaku

Čouda napsal:
Josko přidej si na web a i tady do toho oznámení navrchu tendle odstavec:

Spotřeba PŠ:

spáleno 2045 litrů a dosažena spotřeba 2,797 litru na kilometr a 1000 tun váhy vlaku

S vlakem o hmotnosti 1920 tun s nereálným jízdním odporem. Ale jako referenční bod dobré.

Počkej Petře, tys to blbě pochopil. To je tvoje vlastní spotřeba. Jde mě totiž o to, že všude se píše, že kdo dosáhne nižšší spotřeby než PŠ tak dostane nějakou cenu, ale ta spotřeba není nikde uvedena, tak sem to sem takhle prsknul s tím, že moderátoři doplní do toho oznamu nahoře.

Já sem se dostal na spotřebu trošku vyšší. Sem asi okolo třech lytrů a to sem to jen tak žudlal a kde to šlo sem jel výběhem. Zatím sem ve Svitavech. Tam je to dost zkopce, tak by ta spotřeba mohla trošku spadnout, ale mám z toho celkem obavy. Celou cestu sem jel 80, protože ta rychlost leze potom nahoru už dost pomalu a nafty by se protopilo až to hezký není. A když si vezmu jak Datli řídí dopravu v tý aktivitě, tak to je vůbec hotovo. Ono to někdy stačí i v reálu :-D Třeba se v mé spotřebe hodně odrazili chyby tratě jako stavění průjezdu v Přelouči, kdy vjíždím na výstrahu, ale je průjezd a to samý v PCE. Pak tomu člověk naloží a palivoměr se "točí" jak vtrule.

Jen tak zkušebně sem svoji spotřebu teďka spočetl a sem na 3,437, což je dost. Lepší už to ale asi nebude. Jen tak tak stíhám trafic, to mě taky žene v před a spotřebu vytahuje nahoru. Bohužel.

V Přelouči, te chyba stavitele, tam ti to zelenou nehodí, i když tam nic není.
V Pardubicích se jede odbočkou, protože ten R co tě v Záboří předjede, v Pardubkách dojedeš, tak abys nestál na hlavní, tak tě hoděj vedle. Ale tohle platí, když pojedeš na plno a pro původní eng. Tak, že pokud se jede na spotřebu zapomeň na trafik, ale pozor pokud se fakt budeš loudat tak by to do tebe mohl v DT narvat Taurus.

alcapone napsal:
V Přelouči, te chyba stavitele, tam ti to zelenou nehodí, i když tam nic není.
....
Vsaď se, že hodí. Hodně před návěstidlem zpomal eventuelně před výstrahou zastav a za chvíli uvidíš, že Ti naskočí zelená.
To je čas, který MSTS potřebuje, až vše přepočítá.
Já to mohu opravit tak, že uberu linků, ale už nebudou návěštěny všechny kombinace. Je to o kompromise. Padrubice nevadí, zde se jezdí max 100, ale Přelouč vadí. Ale neměl jsem pocit, že by se vjezd někdy nestavěl. Jestli náhodou po minulé rekonstrukci tam nějaký link nepřibyl.

Ale opravdu to není chyba stavitele, ale samotného MSTS. Vždyť ten původní uměl jen zelenou, žlutou a červenou. Že jsme ho naučili naší rychlostní soustavu, o tom se Amíkům ani nesnilo.

ad Čouda: přečti si zadání soutěže.

Ten, který dosáhne nejnižší spotřebu bez ohledu na mé výsledky vyhrává a dostává hlavní cenu.
Ti, kteří dosáhnou nižší spotřebu než já, budou-li tací, dostanou všichni reklamní předmět.

Z toho vyplývá, že hlavní cena bude v každém případě udělena, ale reklamní předmět může dostat třeba 100 lidí a třeba nikdo.

V aktivitě se jede podstatně plynuleji, než ve skutečném provozu.

V Pardubicích lze rychlík bez problémů dojet i se současným nastavením. Je otázkou, zda je to vhodné.
Kdo jel tuto aktivitu s původními engy a pojede jí nyní, zjistí, že má podstatně méně dynamickou soupravu. Přesto lze splnit původní časové zadání aktivity, je potřeba jet přesněji. Já jsem neupravil v aktivitě od Alcaponeho jediný časový údaj, trafic jede naprosto stejně, návěstidla a vše ostatní jede taktéž naprosto stejně.
Já pouze vymyslel, jak to projet. A nyní to chci po vás. A protože mě zajímá, kolik lidí si takovou aktivitu zajede, napadla mě ta soutěž.

zdravim, mám problem s aktivitou R251. Přijedu do Usti nad Orlici a čekám na protijedoucí R250, jak bylo oznámeno zprávou. Stojím před návěstidlem a najednou v čase 10:23:36 se objeví hláška " ukol ukončen - vlak vykolejil!!! ". Stejná hláška ve stejném čase se objeví i pokud zkusím jet znovu ( z uložené pozice ) a pomaleji a jsem tedy ještě na širé trati. Jakoby proste vykolejil nejakej jinej vlak..
Můj dotaz teda zní, kde může být chyba? Předpokládám že někde u mně, jelikož tady na fóru nikdo takový problém neměl. Podotýkám ještě, že jsem sice měnil vozidla za jiné, ale ConBuilder mi žádné chyby nehlásí ( ani v enginech ani wagonech včetně kabin a zvuků, prostě vše v pořádku)
Jinak aktivita je to skvělá a rád bych ji právě dojel do konce.
Předem díky za rady.

Back
Nahoře