Nehody

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Vrbam
  • Datum začátku Datum začátku
...spatne... pred vjetim na prejezd je potreba se presvedcit, jestli.... VZDY, bile svetlo nebile svetlo. Bile svetlo jen upravuje max rychlost 30/50... ;-)

Kosac napsal:
...spatne... pred vjetim na prejezd je potreba se presvedcit, jestli.... VZDY, bile svetlo nebile svetlo. Bile svetlo jen upravuje max rychlost 30/50... ;-)

No a v tom to právě je,nepřehlédný traťový úsek,nebliká přejezd,snížíš rychlost na 30,podřadíš,s třicetimetrovým kamionem vjedeš na přejezd a ?????.
Samozřejmě,jsou i jiné případy,za které bych okamžitě bral řidičáky,ale
ne vždy za to může jenom řidič.

Miky945 napsal:
Kosac napsal:

No a v tom to právě je,nepřehlédný traťový úsek,nebliká přejezd,snížíš rychlost na 30,podřadíš,s třicetimetrovým kamionem vjedeš na přejezd a ?????.
30 metrů délka kamionu? Až na výjimky je tuším povoleno 22 metrů - nebo se mýlím? Snad jediný případ delší soupravy jezdí pro Škodu Auto - má návěs a za sebou ještě tahá vlek, ale to je opravdu snad jen na výjimku....

Martens napsal:
Miky945 napsal:
Kosac napsal:

30 metrů délka kamionu? Až na výjimky je tuším povoleno 22 metrů - nebo se mýlím? Snad jediný případ delší soupravy jezdí pro Škodu Auto - má návěs a za sebou ještě tahá vlek, ale to je opravdu snad jen na výjimku....

Omlouvám se,ne"s třicetimetrovým kamionem",ale dvaadvacetimetrovým kamionem,plácl jsem délku od boku a myslím si,že v tomhle případě na délce nezaleží. To jednou se babka před Troubskem rozhlídla,odstrčila vozík,sama tam zůstala a po ní sto metrů řízků a neměla 22 metrů. No nebyl to pěkný pohled.

Nicméně předzváněcí doba je nastavená tak, aby i nejdelší vozidlo, které vjede na přejezd právě v době uzavření, stihlo bezpečně přejezd opustit. Takže v čem je problém?
Samozřejmě světla řidiči ignorují, poloviční závory se dají objet, ale ony by někdy nepomohly ani betonové závory.

No my tenkrát z bráchou zastavovali na železničním přejezdu v Kralupech nad vltavou, závory šly pomalu dolu a nás předjel nějakej pitomec s dodávkou. Chybělo kousíček a tu závoru málem urazil. Prostě se mu nechtělo čekat a přitom jel jen do 4km vzálený vesnice kde sme ho potkali znovu :)
Lidi jsou nepoučitelný.. ale pak se hrozně diví když v tom lepším případě dostanou pokutu.

Jacek napsal:
Nicméně předzváněcí doba je nastavená tak, aby i nejdelší vozidlo, které vjede na přejezd právě v době uzavření, stihlo bezpečně přejezd opustit. Takže v čem je problém?
Samozřejmě světla řidiči ignorují, poloviční závory se dají objet, ale ony by někdy nepomohly ani betonové závory.

To Jacek:
Když se podíváš na příspěvky výše,zjistíš,že toto je psáno k k případu,kdy nefunguje AŽDčko a v tom případě nemaš šanci s náklaďákem přejet přejezd bez případného střetu s vlakem ,jenž zrovna např.80tkou přijíždí ze zatačky a to,že občas přejezdy nefungují je zajisté pravda nejsem jediný komu se to stalo-(nepíši o bílém blikajícím světle).

Miky945:
A to je právě to co mi nikdo nenamluví - že AŽDčko nefungovalo a vlak se najednou přiřítil. Za 13 roků jsem zažil nespočet případů, že se PZZ porouchalo, zpravidla po každé větší bouřce. V dopravní kanceláři i na stavědle se rožla kontrolka poruchového stavu a podle toho se ihned jednalo, vlaky byly zpraveny, přejezd jsem šel střežit, atd. Žádný řítící se vlak, to by bylo na kriminál.
Pamatuji si snad jediný opravdu prokázaný případ, kdy při střetnutí byla vina na straně dráhy. Kdesi v Čechách projel strojvedoucí návěst Stůj a následně smetl nějaké auto, uzavření PZZ bylo podmíněno postavením vlakové cesty - pěkná blbost.

Jacek napsal:
...
Pamatuji si snad jediný opravdu prokázaný případ, kdy při střetnutí byla vina na straně dráhy. Kdesi v Čechách projel strojvedoucí návěst Stůj a následně smetl nějaké auto, uzavření PZZ bylo podmíněno postavením vlakové cesty - pěkná blbost.

Zdravím,
jestli si dobře pamatuji a jde o stejný případ,nehoda se stala v Praze,fíra projel odjezdové návěstidlo s návěstí "Stůj" a na nedalekém neaktivovaném přejezdu vlak smetl Felicii,která jela v koloně se svatebčany.Tuším,že nezůstalo jen u jednoho mrtvého a fíra toho také dost "nafoukal". Takže,hodně smutná svatba ... .:roll:

David

Jacek napsal:
uzavření PZZ bylo podmíněno postavením vlakové cesty - pěkná blbost.

Jacku, proč blbost? Takhle přeci funguje každý přejezd na zhlaví jakékoliv stanice. I z toho důvodu je dobré se vždy rozhlédnout, zde může technika fungovat na 100% a selže fíra.

Prokázáno to bylo v Proboštově, kde muvkař projel návěstidlo a srazil se s Avií. Ale problémů ze strany dráhy se prokázalo vícero (projeté otevřené přejezdy, neuposlechnutá Opčka atd.).

Jacek napsal:
Nicméně předzváněcí doba je nastavená tak, aby i nejdelší vozidlo, které vjede na přejezd právě v době uzavření, stihlo bezpečně přejezd opustit.
Nebyla myšlena spíše vyklizovací doba, která právě řeší vyklizení přejezdu nejdelším a nejpomalejším vozidlem? I když je pravda, že u celých závor je shodna s předzváněcí dobou.

To není tak úplně pravda. Vždycky máš možnost uzavřít přejezd sám, "ručně".

V Meziměstí v obvodu stanice je dokonce tlačítko uzavření přejezdu při odjezdu - jinak se na návěstidle nerozsvítí návěst dovolující jízdu. Je tam nějaká releová vazba. Při vjezdu je PZZ ovládáno automaticky jízdou vlaku.

V Trutnově na hlavním přeložíš návěstní kličku či jak se to jmenuje a nejdřív ti spadne do výstrahy přejezd na Lomní a potom se rozsvítí návěst dovolující jízdu. Ovšem pozor!Ppokud jsem to dobře pochopil. Návěst dovolující jízdu se rozsvítí po uplynutí určeného času tak, aby byla dodržena předzváněcí doba přejezdu, ale samotný přejezd je pouze ve výstraze - plyne předzváněcí doba. K uzavření přejezdu dochází až v okamžiku, kdy si vlak šlápne na izolák před budovou St I. A to si ještě nejsem jistej, zda i tak ještě nějaký čas neplyne předzvněcí doba.

V takovém případě klidně může dojít k situaci, že vlak odjede ze stanice, ale špatně zašuntuje, nebo dojde na PZZ k nějaké poruše a oheň je na střeše. Je tam spád asi12 promile a traťová v oblouku za stanicí 60 a přes přejezd asi 70 nebo 80, což není problém tam namalovat, když to trošku "vohobluju". Tohle měl asi Jacek namysli tou blbostí. Jenže to se může stát i na jakémkoliv přejezdu na trati a situace je stejná. Naštestí PZZ je konstruováno tak, aby v případě poruchy spadlo do výstrahy, nebo do nouzového stavu (přepálení jednoho červeného světla apod.). Toto tvrzení ale neplatí při ztrátě šuntu a co mnoho lidí neví. Přejezd nemusel být ve výstraze dle řidičů, když se vlak nacházel v přibližovacím úseku, ale do výstrahy mohl spadnout po vjezdu vlaku do anulačního úseku, což je zjednoduše místo, kde se vozovka stýká s železnicí. To už ale diskutuju o něčem jiném a z 99,9% se řidiči pouze vymlouvají, ale čistě teoreticky tahle možnost tu je.
*dle tvrzení řidičů při nehodové události ........... anulačního úseku ve kterém by vlak musel ještě stihnout zastavit, což...
Snad jsem se nedopustil omylu, kdyžtak upřesním.

Naposled editoval moderátor:
Abychom si rozuměli, pokud je postavení vlakové cesty podmíněno uzavřením přejezdu, pak je to samozřejmě v pořádku.
Vlaková cesta nesmí jít postavit za podmínek, že vozidlo by bylo na přejezdu dřív než spadnou šraňky.
např. Ve Dřísech je traťová 120 km/h. Pro vlak jedoucí od Všetat jde postavit volno na odjezdu i přes otevřený přejezd, pokud ovšem vlak již neminul vjezdové návěstidlo, pak se čeká na spadnutí šraněk a teprve se postaví odjezd.
Jacek spíš myslel opačný případ (tak jsme to pochopil - neuzavření přejezdu je podmíněno nepostavením vl. cesty :) ), že na návěstidle je stůj a šraňky jsou holt nahoře, což se může jevit nebezpečně, pokud vlak projede návěstidlo, ale jinak to holt asi nejde, to by šraňky byly pořád dole.

Pawlik:
tenkrát jsme to rozebírali na školení, závěr byl ten, že tohle je ukázková past na lidi a je jen otázka času než se něco stane. Co když třeba ujedou vozy, ty zastaví před návěstidlem?
Ve stanici kde jsem sloužil, byl přejezd taky na zhlaví, ale jeho uzavření obsazením obvodu bylo na návěstidlech naprosto nezávislé. O tom jsem se v zimě kolikrát přesvědčil, když jsem lopatou přejel přes obě kolejnice za srdcovkou - uzavřel se. Stavění vlakových cest bylo jak píše Čouda, návěstidla závislá na přejezdu.
V jiné stanici se už při náhradě mechanických závor šetřilo, přibližovací obvod jen z jedné strany, při odjezdu se přejezd uzavřel postavením vlakové cesty. A při posunu to byla právě ta past na zaměstnance - ručně uzavřít tlačítkem přejezd a pak teprv otočit kličku návěstidla. Žádná závislost, šance opomenout tak byla velká, zejména pro různé střídače, kteří tam byli jednou za dlouhý čas

Tak to jistě nepopírám, ono to tak je i v těch Dřísech, že pokud se "ručně" obsadí nějaký obvod přímo v obvodu přejezdu, to je mezi odj. návěstidly a prvním tpaslíkem, který je hned za přejezdem, tak to spadne taky dolů. To přeci ale neznamená, že to je nazávislé na postavení vl. cesty. Něco jiného je, když obsadím obvod v okolí přejezdu a není z něj postavena na přejezd cesta, pak se to samozřejmě nezavře.
Že bys v oné stanici dal před odjezdovým návěstidlem v poloze stůj lopatu přes koleje a šraňky se zavřely, tomu nevěřím.

Že ujedou vozy... A jak bys to chtěl řešit? To by musel být každý přejezd krytý z obou stran návěstidlem vzdáleným natolik, aby při jeho projetí plnou traťovou rychlostí zbylo dost času na automatické zavření závor a to je nemožné.
Past to určitě není, protože v tom silničním zákoně se právě praví že řidič je povinen vždy se přesvedčit, neblíží-li se k přejezdu vlak. ;-)

S ujetím vozidel se toho moc dělat nedá. Do obvodů ujetí vozidel se v přejezdech zapracovávají minimálně kolejové úseky zasahující do 50 m od hrany přejezdu, pokud nejsou kryty návěstidlem.

Jacku oba případy které jsem popsal se jednoznačně týkaly chyby kterou udělalo zebezpečení přejezdu. Nepátral jsem kde se chyba stalo ani jsem to nikam nehlásil. Upřímně řeknu že díky tomuto koníčku kterému se věnuji vím že vlak mi nezastaví přede mnou a fíra mi nedá na přejezdu přednost. Přesto stále tvrdím že ne vždy je chyba na straně řidiče! Teď nechci polemizovat o bandě hlupáku kteří na přejezd u kterého je značka STOP ( protože je v oblouku v záseku mezi stromy - každý si logicky uvědomí že tam ten vlak prostě přijede náhle ) ani nezpomalí a projedou ho 60 km/h. Ale jak již bylo výše zmíněno. Mám soupravu 17m s váhou 45t. Před přejezdem poslušně přibrzdím ( na výstražném zařízení nesvítí nic). Vzhledem k rozbitosti přejezdu přejíždím rychlostí cca 15 km/h. A nejednou bez výstrahy na mně z boku vyjede souprava!!! Kde se stala chyba??? Já nic neporušil - a co dál? Kdo mi to uvěří??? A i když plynovým pedálem skoro prošlápnu podlahu tak nebudu schopný se dostat včas mimo!!! Jenže dneska už je mezi lidmi zafixována představa že prostě na tom přejezdu neměl co dělat. Nesouhlasím. Jezdím 22 let, mám za sebou cca 1,5 milionu km a mohl bych dloooooooouho vyprávět.

:D Nechytejte mě za slovo
Tady je výtah ze stránek AZD:
!!!!PŘEJEZDOVÉ ZABEZPEČOVACÍ ZAŘÍZENÍ PZZ-AC

Obecný popis
reléové zařízení s elektronickými prvky
slouží k zabezpečení úrovňového křížení komunikace se železnicí
přejezd musí být kryt hlavními návěstidly se závislostí na stavu přejezdového zařízení
automatické ovládání ze staničního zabezpečovacího zařízení
přesnost stavu zařízení prostřednictvím indikací a krycího návěstidla na hnací vozidlo

(Hypoteticky) Předpokládám, že vše nebo ve směs řídí či hlídá oblíbený ESA 11
Pokud mám pravdu tak kolikrát se řešilo, že systém neviděl vlak na koleji??? Načeš přejezd dále od stanice???

Na druhou stranu nikdo není odborník na lidskou mentalitu a někteří řidiči jsou padlí na hlavu. Připomínkou toho mi je v Troubsku metr x metr plácek s náhrobkem plný svíček, který se každý večer zapaluje na památku dvou mladíků, které vlak táhl 260 metrů než zastavil. Dívám se na to po cestě do práce i z práce takřka každý den.

Můj názor: Staré dobré časy, kdy se závory stahovaly ručně. Mnoho techniky škodí a někdy i zdraví.

regedit77 napsal:
(Hypoteticky) Předpokládám, že vše nebo ve směs řídí či hlídá oblíbený ESA 11
Pokud mám pravdu tak kolikrát se řešilo, že systém neviděl vlak na koleji??? Načeš přejezd dále od stanice???
Pokud je přejezd v obvodu stanice, tak je přejezd ovládán povely ze SZZ (výstraha, pozitiva, nouzové otevření,...). Přejezdy na trati (zde se PZZ-AC nesmí použít) si už výstrahu ovládají samy s případnými doplňujícími povely ze SZZ pro ovládání (výstraha - pokud přibližovák zasahuje do stanice; nouzové otevření; dopravní klid; ...).
Co se týká stavědla ESA 11 (33), tak doporučuji srovnání s konkurencí, kde také není řešena ztráta šuntu. Ale vývoj jde dál a už se nasazuje software, který ztrátu šuntu detekuje.

Back
Nahoře