Elektrické lokomotivy od Pikka

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Pikku
  • Datum začátku Datum začátku
Vlado M. napsal:
Spousta modelů vozidel, které jsem si stáhnul ze stránek jejich tvůrců, se nachází ve sjednocených adresářích, namísto těch, které jim přiřadili samotní autoři.

Vlado promiň, čtu to stále dokola ale nejsem sto pochopit smysl té věty! :?:

A co na tom není k pochopení ? Když výjde model bla bla třeba 362.159 hk tak je ve složce 362.159 kh a nešahám na to. Protože všichni normální členové této komunity co tvoří aktivity to dělají úplně stejně a ať projedu ktivitu v ConBuilderu nebo ActivityConverter tak to prostě sedí a nemusím nic měnit. A vůbec nevěřím rádoby těm umělcům co překopávají engy, aniž by věděli která bije. Pokusně jsem si ztáhl z uložto toho krakena a chtělo se mi přímo blít..... A proto radši dám klukům za DVD peníze, prože je to ocenění jejich práce než nějakým úchylům z netu. Ale bohužel a myslím jsi, že nejsem daleko od pravdyže někdo tohle dělá schválně a baví se tím!!!! Ať jsou to tratě nebo modely.

Tohle chápu, ale nechápu co napsal Vlado - že když si stáhnu model ze stránek jeho tvůrce (např. Pikku) ten se nachází ve sjednoceném adresáři, namísto toho, který mu přiřadil samotný autor (což v tomto případě je opět Pikku)

Já si stahuju modely také přímo ze stránek jejich tvůrců/autorů, a maximálně řeším přesměrování kabiny nebo zvuků (eventuelně se někdy u skinů objeví bordel ve špatném pojmenování modelu v sd - což lze v Convoi poměrně snadno opravit).
Ale v drtivé většině nemám problém s cestou k modelu.
Až se budu chtít podobnými problémy zabývat, začnu také stahovat kdejakou pí....nu z uložto, apod.

Hezký den!
To je přesně to, proč bych dával přednost jednotně vydávat modely s instalátorem. Na instalátor poklepete, provede vás instalací, model se nainstaluje přesně tak, jak si přeje autor! Bude to mít každý na stejném místě v trainsetu a nebudou taky problémy s dohledáváním vozidel do aktivit, kdy se stává, že kolikrát už model někdo má stažený, ovšem zasunutý v jiné složce a tak ho aktivita nenajde. Zbyňkův trainset u TBP je takový, jaký je. Vznikal v době, dnes už by se dalo říct dávné, kdy české MSTS začínalo a hodněkrát už to tady psal, proč je uspořádaný (uhlazený) tak, jak je. A protože se v jeho případě jedná o komerční projekt, je třeba ho vydávat jako ucelený útvar, včetně trainsetu, který si ve své době musel upravit a každý, v tomto projektu vydaný, model zvlášť vyjednat s autorem. A zůstalo to tak. Tady jen, pokud aktivitář použije model z tohoto trainsetu, může dojít k problému u hráče aktivity, který trať BP nevlastní a nemá tudíž příslušný trainset nainstalován. To ovšem není důvod a taky nikoho neopravňuje k pirátskému jednání, vyvěšovat tyto komerční soubory někde veřejně. Každý jeden model se dá pro aktivitu nahradit v ConBuilderu. Instalací modelu pomocí instalátoru by se taky dost dobře dosáhlo sjednoceného trainsetu, po kterém se tady taky volalo. A pokud nebudou do nainstalovaného modelu vrtat, nebudou mít s trainsetem problémy. Případné chyby nahlásit autorovi k opravě. Když vyjde k modelu například nová kabina nebo zvuky, když to umím, vyměnit si je můžu. Pro sebe a jen tohle. Když by tohle začalo fungovat,... F.

6.ledna v 01:00 byl dodán druhý, masivnější update zvuků elektrické jednotky 470, odstraňující drobné a nepodstatné závady v opravě první. Kdo stahoval před 06.lednem stáhněte si, prosím, celý opravný balíček pro 470 znova, byly doplněny důležité soubory. Určeno pro pokročilé uživatele MSTS !

Francek napsal:
To je přesně to, proč bych dával přednost jednotně vydávat modely s instalátorem. Na instalátor poklepete, provede vás instalací, model se nainstaluje přesně tak, jak si přeje autor!
Jenže pak musíš instalovat někam stranou a ne přímo do MSTS, abys věděl, co se Ti to vůbec instaluje, protože některé instalátory zasahují do toho, do čeho by zasahovat nemusely, nebo by se alespoň měly zeptat, zda to tak chceš.

Jirko, nevěřící Tomášové tohle dělají automaticky a neznalí, když si to rozbalí někam bokem, stejně z toho moudří nejsou a kopírováním na své místo naopak ještě nadělají chyby.
Měl jsem takový příklad, že mi uživatel hlásil po aktualizaci, že mu tam něco vyhazuje chyby a když jsem kouknul do instalačky, bylo mi hned jasné, že rozbaloval bokem a zapomněl na jeden adresář, který také měl zkopírovat do MSTS. :)

V případě modelů vozidel není co řešit, mohu instalovat přímo, pokud nemám v adresáři duplicitu jiného vydání, ale co se týká zvuků a kabin, kde by se něco mohlo přepisovat, je obava na místě. Chce to zkontrolovat soubory cfg a sms. Pokud tam najdu odchylky, je nutné tyto soubory přejmenovat například doplnit indexem řady vozidla a samozřejmě přepsat i v engu. Jinak se stane, že si rozhodíte veškerá vozidla v Trainsetu, synchro povelů v kabině a synchro zvuky na jednotlivé povely z kabiny.
Ale od toho je tohle fórum, například, aby se na podobné věci upozorňovalo a kolektiv autorů to řešil. Jinak se dostaneme opět do stadia, že každý bude mít trainset každý pes, jiná ves. Nebo je možné, že se tak děje.
Aby vše chodilo synchro, to byla mimo jiné má práce v TBP, takže vím o čem mluvím. I mistři ladičové v tom kvantu vozidel k ladění dělali chyby. Takže diskuze kolem vazeb na kabiny a zvuky je stále na místě. Zkrátka u vozidel si nikdo nemůže hrát na svém vlastním písečku, ale musí dodržovat veškeré normy. Pokud tak bude, pak nemůže být obav, že když někdo klikne na Setup, že se mu v MSTS něco nežádoucího přepíše.

Mc.Ota napsal:
Vlado M. napsal:
Spousta modelů vozidel, které jsem si stáhnul ze stránek jejich tvůrců, se nachází ve sjednocených adresářích, namísto těch, které jim přiřadili samotní autoři.

Vlado promiň, čtu to stále dokola ale nejsem sto pochopit smysl té věty! :?:

Neomlouvej se, to já se omlouvám. Vyjádřil jsem se poněkud kostrbatě. Měl jsem na mysli fakt, že modely, jenž autoři umístili do vlastních adresářů, se v propíraném trainsetu na onom úložišti nacházejí v oněch jednotných adresářích pro jednotlivé dopravce a řady. Ze vzniku tolika duplicit bych fakt nejásal. Teď už určitě chápeš, co tím chtěl básník říci. :rolleyes:

Vlado M. napsal:
duplicit bych fakt nejásal. Teď už určitě chápeš, co tím chtěl básník říci. :rolleyes:
Jj, díky! ;)

Momentálně dávám po havárii disku dohromady znovu celý trainset.
Zdaleka nemám ještě staženo od spousty autorů a už obsahuje zhruba 3500 vozidel. A protože jsem nevěřící Tomáš, vždy od jednoho autora věchno uložím do pracovního trainsetu, zkontroluji, opravím a teprve potom přesunu do trainsetu finálního. A mohu jen potvrdit, že platí to co napsal JiříkTk. Najednou se např. objeví několik strojů, kde chybí model, a hle - ve složce jsou pouze engy. Po podrobnější kontrole zjistím, že modely mám už dávno od někoho jiného a pokud bych to instaloval rovnou do ostrého trainsetu, engy by se přepsaly, aniž bych o tom měl nejmenší potuchy. A to je jen jeden příklad - nepočítám směrování kabin a zvuků, nebo to že někdo nemrská několik skinů, kopíruje sd soubor a opomene přepsat směrování modelů. To nepíšu proto, že bych chtěl někomu něco vyčítat, ale prostě proto, že je opravdu o hubu odkliknout nějakou instalaci a počítat s tím, že je vše v pořádku. Pokud je model zabalen v zip, rar, apod., ještě je šance vidět, jaké složky archiv obsahuje a přepíše ale v připadě instalaček to člověk neví, pokud autor v readme nenapíše, že istalace provede to a to. Také se mi párkrát stalo, že archiv neobsahoval složku, ale rovnou soubory. Pak je dilema, zda to v trainsetu uložit do složky se stejným názvem jako má archiv nebo do do složky označené pouze řadou vozidla.

Dále rozbalování modelů bokem má i tu výhodu, že kontrola dejme tomu padesáti modelů je rychlejší než tři a půl tisíce a pokud někdo používá Convoi nemusí neustále odklikávat hlášky o chybě syntaxe u Taurusů z trainsetu BP.

A ještě ke stahování něčeho z ulozto:
To je jako když pudu do bordelu abych zjistil, jestli ta a ta kurva šuká jinak než moje milenky a pak se budu strašně divit, že jsem chytil kapavku nebo nedej bože syfilis!

Jen pro info. U Taurusů není chyba. Jen Convoi tohle nemá rád, podobně jako zvuky mimo adresář vozidel. Řešil jsem to tenkrát s ladičem ŽSR a ten mne ubezpečil, že je to správně a ničemu to nevadí a žádný kontrolní program není svatý, ale má i své chyby. Pak už je jen na uživateli, aby rozlišil plané poplachy od skutečných chyb. Ale za sebe, raději bych se s commenty, které jsou jen informační text podřídil úpravou srozumitelnou pro kontrolní programy. Jinak pro všechny TBP nemusíte kontrolovat ani Convoiem ani Conbuilderem. Kontroly s 0 chybami jsou ode mne samozřejmostí, jinak bych to ven nedával.

Zbyněk Šemora napsal:
Jen pro info. U Taurusů není chyba. Jen Convoi tohle nemá rád, podobně jako zvuky mimo adresář vozidel.
V pořádku nemyslel jsem to ve zlém. Vím že to ničemu nevadí, ale to že ty hlášky vyskakují, je prostě bohužel fakt.

Zbyněk Šemora napsal:
Jinak pro všechny TBP nemusíte kontrolovat ani Convoiem ani Conbuilderem. Kontroly s 0 chybami jsou ode mne samozřejmostí, jinak bych to ven nedával.
Taky v pořádku. Jenže pokud mám ve svém trainsetu i TBP, výběr jednotlivých vozidel při spouštění Convoi neovlivním.

Teď mě asi zastřelíte, ale zrovna nedávno jsem v defaultním trainsetu (originál BP z koupeného DVD) narazil při hloubkové kontrole souborů, že u mnoha vozů (hlavně řady B a odnoží) nebylo zapsané směrování zvuků a já to zjistil až po letech, že jsem vlastně jezdil "na hluch" a divil se, že jsou moje vlaky tak tiché při brzdění apod.:D
Je to spíš myšlené jako dotaz a polemika, jak to vlastně mělo být a že se to třeba týkalo jen mých vozů. Jsem si jistý, že to nebyly jen dodatečně stažené vozy, např. Beer jsem odnikud nestahoval, byl v defaultním TBP a zvuky neměl přiřazené taky.
Každopádně s Trainsetem jsem měl jednou problémy, byl zbytečně duplicitní, kdy jsem si po instalaci tratě 321 zbytečně vydržoval dva trainsety a pak to nedělalo dobrotu. Třeba se mi nějakým způsobem poškodily nebo změnily zapsané wagy s nezapsanými.

Ještě když jsme u těch zápisů v trainsetu, po otevření MSTS editoru mám v trainsetu 3 základní zápisy vozů. Pozn. nikdy nic neměním, je to tam tak, je se to zapíše při instalaci.
Chtěl bych konzultovat, jestli to tak mají i ostatní.
1.) CD vuz X
2.) CD Xxxxx
3.) CD_Xxxxxx
Potom se při sestavování soupravy musí prohrabávat víc než je zdrávo na můj vkus. A to ještě nepočítám, že cca 5-10 vozidel, např. některé vozy H-start, mají zápisy úplně jiné, začínající rovnou řadou, nikoliv dopravcem. Upozorňuji, že jsem nic nepřepisoval. Jestli je to moc OT a zahlcující, omlouvám se, ale když už na to přišla řeč...

ML636 napsal:
Teď mě asi zastřelíte, ale zrovna nedávno jsem v defaultním trainsetu (originál BP z koupeného DVD) narazil při hloubkové kontrole souborů, že u mnoha vozů (hlavně řady B a odnoží) nebylo zapsané směrování zvuků a já to zjistil až po letech, že jsem vlastně jezdil "na hluch" a divil se, že jsou moje vlaky tak tiché při brzdění apod.:D.....
Tak tohle není pravda, zvuky jsou směrovány :
Sound ( "../../common.snd/Vozy/CDvuzOs4nEx.sms" )
Vozy jsou nahrazeny novějšími od Ondry Janiše, ale i ty předchozí měly zvuky směrovány správně, jinak by řval Conbuilder.
Jediné, co jsem dělal je, že hlasitost jsem někde snižoval, což je jediná dostupná obrana, aby u ucelených souprav stejných zvukových souborů nedocházelo k vazbám a ve výsledku by v MSTS byl slyšet tryskáč.
Mašinfíra má stejně sedět na svém stanovišti a nepoletovat za jízdy kolem vlaku.

ML636 napsal:
... Ještě když jsme u těch zápisů v trainsetu ...

Na to téma napadalo do diskuze mnoho kilobajt názorů a málokdy shoda. Stačí si dát vyhledat hesla značení a trainset. Obecná rada je těžká - snad zjistit ve svém trainsetu "většinový" systém a ostatní mu přizpůsobit. To samozřejmě sebou nese zároveň i požadavek na změnu názvů v consistech a aktivitách.
Lépe je se naučit těmto vazbám a zákonitostem, protože uživatel potom není závislý na modelech několika modelářů nebo aktivitách aktivitářů. Má možnost si přizpůsobovat vozidla i aktivity svým požadavkům a zvyklostem. Ovšem ztrácí "záruku" a nemůže bombardovat autora či forum stížnostmi, že něco nefunguje.

Josef Vogeltanz: Já to právě nechávám jak je to zapsané od autorů, případně co se dočtu v readme a respektuju to, takže nic nepřepisuju. Teď je otázka, jestli třeba nejsem až příliš benevolentní. Dá se na to zvyknout, jen holt některé kočáry někdy hledám déle.

Zbyněk Šemora: Nemám důvod nevěřit, pak je ale záhada, kde a proč nastala chyba...:(
( "../../common.snd/Vozy/CDvuzOs4nEx.sms" ) To souhlasí u většiny 4 nápravových osobáků se zdržemi, mám to přesně takhle zapsané. Jen některé nebyly zapsané. Tak se to holt asi posekalo při tom zdvojeném Trainsetu a mnou iniciovanému pofidérnímu skládání. I když vzpomínám si, že jsem pak tuším přeinstaloval celý MSTS. Teď už si nevzpomenu.
Jinak pro dodatečné info, DVD s tratí mám z roku 2011 a pokud se aktualizoval později trainset, určitě jsem aktualizaci stáhl. Tzn. měl bych mít poslední dostupnou verzi.

Tak si zkus nainstalovat to DVD bokem a koukni na ty vozy a uvidíš. Klidně se vsadím, že u všech vozidel jsou zvuky směrované do existujících zvukových adresářů. Zkrátka i Conbuilder 0 chyb. Tohle by objevil.

Až teď jsem měl konečně čas trochu provětrat Krakena. A dal jsem mu trochu zabrat přes kopečky z Benešova do Strančic.
Vůbec nechápu, že se někomu zdál pomalý rozjezd. Na to jak je psáno, že to bylo líné, tak se mi zdál až moc slušný odšťuch. Ale byl jsem zvědav, co to udělá do kopce. A úplně v pohodě jsem to před Senohraby na kilo rozjel. Jenomže pak už jsem nestíhal brzdit na sedmdesátku. :)
A za další, musím pochválit další část ladění. Jel jsem z Přerova do Horních Moštěnic, kde tato zastávka je ve sklonu 2,5 promile. A po odbrzdění se jednotka dala samovolně do pohybu. Bohužel, pokud jezdím s klasickou soupravou, tak sklon 2,5 promile to neakceptuje, podobně jako RW.
Model je pěkně udělaný, jediné minus co jsem si všiml jsou za pohybu:šišatá kola, respektive asi optický klam otexturováním. A škoda té druhé jednotky zničené od grafitů. Ta se hodí opravdu jen odstavit na šrotiště do České Třebové, ale lidi bych s tím nevozil aby se nebáli tam nastoupit. :) Ale zřejmě to má zase sběratelskou hodnotu, které já nerozumím. :)
A za další se mohly udělat vzorové consisty ucelených souprav, protože označení "Test" vybízí k tomu, že každý aktivitář vyrobí své verze stejné soupravy a pak se sejdou v adresáři desítky consistů, které budou obsahovat totožné soupravy. Na tohle téma jsme se bavili v době vzniku žabotlam a dohodli se na nějakých vzorech. Ale to už jsou jen organizační detaily. Model jako takový je vynikající po všech stránkách. Jdou otevírat dveře? Na to jsem nějak zapomněl.

U mých modelů dveře nejdou. Jinak jsou to opravdu pěkné modely!

P.S. Pro Zbyňka: Díky za doporučení, Trainset BP z DVD zkusmo nainstaluju jinam, jestli tam ty zápisy budou. Jen na zkoušku, v hlavním trainsetu jsem je už všechny zapsal správně. Už se mi začíná vracet paměť, proč ta chyba možná vznikla.

Zbyněk Šemora napsal:
... jediné minus ... šišatá kola ...

ML636 napsal:
U mých modelů dveře nejdou. ...

Dveře nejsou animované ani na původním modelu pro TRS a tak mě ani nenapadlo se s tím hmoždit. Šišatá kola jsou zřejmě z důvodu dlouhého odstavení jednotky před release (vždyť byla hotová již v září 2012) :D

Back
Nahoře