Strojvedoucí

LuděkD napsal:
Ale s nákladem taky není špatné jezdit. Nezastavujete sice ve stanicích, pořád jedete, ale je to něco jiného, než osobní vlak.
A nebo taky s nákladem prostojíš celou šichtu......

Dobrý den,

pročetl jsem se zájmem všechny témata zde vypsaná. Četl jsem i o službě fíry na nákladních vlacích. Rád bych se zeptal, jak vypadá taková celá šichta fíry na osobních vlacích. Slyšel jsem kdysi o tom, že vše snad začíná lékařskou prohlídkou, pak depo, nádraží, cesta tam a zpět. Ale zajímalo by mě, jestli pokaždé jede strojvůdce se stejnou mašinou zpátky nebo sedne na jinou a jede jinam a až teprve poté se vrátí domů. Popř. bych rád věděl, jak ví, kam má s lokomotivou v cílové stanici posunovat, kdy a kam se má připojit k vlaku zpět. Závisí to na posunovačích nebo je to pevně dané v nějakém příkazu?

A ještě jedna věc - existuje nějaké předpisové oblečení pro fíry? Občas jsem na nádražích viděl, že někteří mají uniformu, někteří jakousi kombinaci civilu a uniformy, někteří jen civil. Tuhle v létě jsem dokonce viděl v Praze na "Hlaváku" fíru na 151, který měl bílé kalhoty s kšandami, pruhované triko a jakousi rádiovku - chyběla mu už jen fajfka, aby vypadal jako mlynář. :D

Odpovím jen z části.
Osobní doprava - dříve byly turnusy na turnusových mašinach. Tedy jsi celou šichtu dělal na jedné mašině. Dnes za šichtu vystřídáš třeba i mašiny 3 a nedej bože když se ti ještě podělá, tak máš čtvrtou. Dnes jezdí loko po celé rebublice např. 162-jky. Př. šichty - ráno 7:30 nástup vezme loko, jede zapřáhnout, nasune do stanice, po té odjezd. Příjezd do koncové stanice a odtah soupravy na jiné nádro. Strojově pak přejezd na jiné nádro na svou soupravu, odjezd domu, ale jen zdánlivě, pač těsně před konečnou dává loko jinému fírovi a sám jde do depa pro jinou loko a soupravu, se kterou jede ještě mnohem dál než po ránu. Přijede do cíle, utrhnou ho najede na jiný vlak a konečně úplně jinou cestou jede dom. A konec šichty je okolo 20:00, kdy vlak předá čerstvému fírovi. Šichta jako fik. Co vím tak se nemá čas ani vychcat. Když tě utrhnou od vlaku, tak výpravčí nebo posunovač ti řekne co bude či kam se máš postavit. Je to odvislé od znalosti stanice, kde máš mít seznání. Je tu asi pár nepřesností, ale tak nějak to je.

Vince Black: Je viacero turnusov, do ktorých sú fírovia zaradení. Sú (boli) také, kde bol celú šichtu na svojej mašinke, napr. u nás na 263. Potom také turnusy na EC, kde 350 ide s Budapešti do Prahy, tak tam sa vystrieda na vela mašinách, dá sa povedať, čo vlak, to iný rušeň. Ale každý turnusák si pozná svoje šichty a vie kedy a čo má robiť, lebo je stále na tých istých vlakoch. Potom sú tu "leťáci", ako ja, čo čakajú na telefóne, robia všade, na všetkom a vedia tak týždeň dopredu, čo budú kedy robiť. Samotná každá jedna šichta je pevne daná, vykúzlená z rúk turnusových dôverníkov, ktorí sa starajú aj o to, aby bol každý vlak, rušeň a človek efektívne zadelený. Toto potom platí celý GVD (v podstate). Tu sa nachádza príklad ako vypadajú niektoré šichty. Je tam napísaný nástup do služby, kade a s čím budem behať a kedy pôjdem domov. Je to síce služobný materiál, hádam ma nikto neukameňuje. Zdeňkovi Itterheimovi ďakujem za priestor na jpg.

Teď dle zpráv koukám, že i fírové neví kam se dostanou.

Díky, nehodě v žst.Poprad-Tatry, dochází k odklonům vlaků kategorie InterCity přes Studený Potok, Plaveč, Prešov a Kysak a tedy i nemalé zpoždění.

Díky všem za odpovědi, teď už mám alespoň představu

Naposled editoval moderátor:
Dráčik napsal:
Vince Black: Je viacero turnusov, do ktorých sú fírovia zaradení. Sú (boli) také, kde bol celú šichtu na svojej mašinke, napr. u nás na 263. Potom také turnusy na EC, kde 350 ide s Budapešti do Prahy, tak tam sa vystrieda na vela mašinách, dá sa povedať, čo vlak, to iný rušeň. Ale každý turnusák si pozná svoje šichty a vie kedy a čo má robiť, lebo je stále na tých istých vlakoch. Potom sú tu "leťáci", ako ja, čo čakajú na telefóne, robia všade, na všetkom a vedia tak týždeň dopredu, čo budú kedy robiť. Samotná každá jedna šichta je pevne daná, vykúzlená z rúk turnusových dôverníkov, ktorí sa starajú aj o to, aby bol každý vlak, rušeň a človek efektívne zadelený. Toto potom platí celý GVD (v podstate). Tu sa nachádza príklad ako vypadajú niektoré šichty. Je tam napísaný nástup do služby, kade a s čím budem behať a kedy pôjdem domov. Je to síce služobný materiál, hádam ma nikto neukameňuje. Zdeňkovi Itterheimovi ďakujem za priestor na jpg.

Ten rozpis je zajímavý - mohu se ještě zeptat co přesně znamená sloupec "Hranice"? Předpokládám že "nástup" je příchod do depa (dejme tomu), "odchod" je odjezd daného spoje. Ten první sloupec vlevo je nějaké osobní číslo? A ještě - je pro každpu trať pevně dán interval mezi "Nástupem", "Hranicí" a "Odchodem?" Nebo se to mění dle potřeby a dané situace? Přijde mi, že někdy jsou ty intervaly poměrně dlouhé ... Nebo pokud k tomu můžete ještě ofotit nějakou legendu, bylo by to super :wink:

Hranicí by měl být čas přistavení mašiny na hranici depa ... alespon to podle těch časů tak vypadá.....

Tak veru, hranica je čas, keď je majster s mašinou nastúpený na hranici depa, pripravený odtiaľ vypadnúť ... v Blave to síce myslím platí za byť nastúpený s mašinou aj so súpravou na odstaváku a čakať na povolenie zatiahnuť na hlavné, ale ...

Prvý stĺpec vľavo je číslo predlohy. Na každý výkon rušňa musím písať jedno úplne zbytočné a komplikované tlačivo a aby som to mal jednoduchšie, tak na tejto predlohe je všetko predtlačené. Obmedzenie je varianta napr. 1-4 znamená, že od pondelka do štvrtka sa robí táto šichta takto a v 5 sa robí inak. Nástup je čas kedy sa prihlásim u strojmajstra, že som v robote a hranica je čas, kedy musím byť s rušňom pohotový na hranici depa (JOHNZ - aj na hlavnom) a potom ma už preposunujú na súpravu, alebo kam patrím. Tie intervaly sú dané. Každý typ mašinky má svoj čas na prípravu a odstavenie pevne daný v minutách (z hlavy ich neviem) a plus 15 minút je na povypisovanie papierov. Hranica je daná tiež podla okolností, ak berem súpravu s odtavného tak na hlavnom to je hodina pred odchodom. Ak je hranica v zátvorke, tak mením na osi.

LuděkD: Najsilnejšie ročníky majstrov postupne odchádzajú do penzie, dráhy budú naberať nových po desiatkach ...

Zeptám se fírů tady abych nezakládal zbytečný téma. Koukal jsem na zimní fotky na Štrbský rampě a tak jsem si říkal, že bych měl i docela strach jezdit když koleje nejsou ani vidět, navíc vítr, závěje atd. Jsou nějaký zvláštní předpisy pro takový podmínky? Platí normální max. povolená rychlost? A mohla by eventuelně lokomotiva vykolejit? Osobně bych se asi dost coural. :roll:

Platí vše normálně, pokud není potřeba jinak. Za hustého normálního provozu opravdu není potřeba se vzrušovat, jenom je potřeba opatrnost při brzdění.
Něco jiného je třeba první vlak po noční pauze. Nemívá taktéž žádné omezení, ale taková nafoukaná závěj, to je pošušňáníčko.
Na hlavních tratích zpravidla problémy nebývají a na Štrbě se pravidelně frézuje.

Tomas Lee: Naozaj nemusis mat strach, povolanie rusnovodica je u nas uz tak bezpecne, ze mohlo byt vynate zo zoznamu rizikovych povolani ... NO COMMENT ...

Doplním Tě: vyšla kniha Železničné nehody na Slovensku. Doporučuji prečítat a zamyslet se. Něco takového pro ČR zatím schází.
Je to kniha velice zajímavá, právě jí studuji po třetí.

A mě by zajímalo, jak chodí strojvedoucí do práce?
Jestli chodí denně, nebo den jezdí a den volna nebo úplně jinak?

LuděkD napsal:
A mě by zajímalo, jak chodí strojvedoucí do práce?
Jestli chodí denně, nebo den jezdí a den volna nebo úplně jinak?

Ikdyž je to leťák (jezdí letmo) nebo turnusový, tak každý den chodí jinak -v turnusech je ale určitá pravidelnost, kdy se turnus opakuje po určitém počtu dní.

Back
Nahoře