Projekt MSTS Bin - Archiv #2

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Adheze

Veřejná odpověď na SZ Ondry Janiše ohledně problémů s nastavením adheze.
1) Ondro, nestandardní chování má na svědomí stejná chyba, která způsobovala problémy s kamerou 4 a fatal blowback atd. Je odstraněno.

2) Význam paramertů a výpočet adheze (nikoli frikce, která značí jízdní odpor):
Adhesion ( k1, k2, k3, k4 )

k prokluzu dochází pokud indikovaná tažná síla (F5) překročí hodnotu:

M*g*k2*k3*kp
-------------------
hk

M...hmotnost loko
g...tíhové zrychlení ( 9.8 )
k1, k2, k3 ....parametry z definice adhesion v engu
kp... koeficient prostředí
hk... počet hnaných kol

jakmile dojde k prokluzu, tažná síla musí poklesnout na hodnotu menší než:

M*g*k1*k3*kp
-------------------
hk

při použití pískovače je dosazena hodnota k2 = 0.95

Koeficient prostředí je uveden v záhlaví souboru default.wag. M$ vsunul poznámku, že tyto parametry nejsou nikde použity, a pro "upřesnění" ještě prohodil popis pro déšť a sníh. Nejspíš o MSTS věděli víc než já.
sníh kp = 0.55
déšť kp = 0.9
tunel kp = 0.8
Pro normální prostředí je samozřejmě kp = 1.

Tento vzorec nejspíš neodpovídá zcela reálu, ale lze podle něj nastavit konstanty k1, k2, (k3 je implicitně 2 a k4 neznám zatím význam) tak, aby adhezní síly odpovídaly pro danou loko.

Jako vždy mě napadla taková kravinka. Jestli by nešla dát pod "V" funkci druhýho sběrače jako u "P"?

Robo napsal:
Draco napsal:
Jako vždy mě napadla taková kravinka. Jestli by nešla dát pod "V" funkci druhýho sběrače jako u "P"?
Nie, V je ako sa už povedalo obsadená pre NO.

Navíc je to úplně jedno, protože na klávesu V si klidně můžeš namapovat třeba píšťalu .....je to definované v iom souborech....

Navíc už se Bob57_cz snaží dost dlouho prosazovat, aby byly sběrače ovládány stejně jako v reále cyklicky klávesami P nebo Shift+P stejně, jako je to v reále.....takže Draco na klávesu V zapomeň...

Martens napsal:
Vrbam napsal:
Není V definovaná defaultně pro stěrače?
Defaultně pro stěrače ano, ale co Ti brání si na stěrače namapovat cokoliv jiného....
o už vidím ty kecy, a ono mi to nefunguje a já nevím co s tím a bla bla bla .........

Martens napsal:
Robo napsal:
Draco napsal:
Nie, V je ako sa už povedalo obsadená pre NO.

Navíc je to úplně jedno, protože na klávesu V si klidně můžeš namapovat třeba píšťalu .....je to definované v iom souborech....

Navíc už se Bob57_cz snaží dost dlouho prosazovat, aby byly sběrače ovládány stejně jako v reále cyklicky klávesami P nebo Shift+P stejně, jako je to v reále.....takže Draco na klávesu V zapomeň...

Varianta Boba se mi líbí mnohem víc než ta má jeden po P a druhý pod V.

když je řeč o tom V tak k čemu slouži u řady 151?? Po stisknuti zhasne opakovač (teda snad se tak jmenuje :roll: ), žadne stěrače

blazo napsal:
když je řeč o tom V tak k čemu slouži u řady 151?? Po stisknuti zhasne opakovač (teda snad se tak jmenuje :roll: ), žadne stěrače

1) Default použitý stěrač-k čemu je,když z pohledu hráče jenom slyšíš syčení vzduchu- ani se stěrače nehýbou,protože to MSTS neumí (pominu-li pohled zvenčí)...navíc ne všechny modely mají animované stěrače.....takže kombinace stěrače a klávesy V je něco jako "slepé střevo" MSTS ....víš,že ho máš,ale v klidu se bez něj obejdeš.

2) Ano správně-od uvolnění cabu na 451/452 se klávesa "V" používá nazhášení NO,čímž si jednoduše simuluješ jízdu po nekódované trati- je to sice ruční zhášení (daleko víc bych uvítal, kdyby se to zhasínalo automaticky, ale to Bin neumí),ale i tak je to reálnější, než když jedeš na trati s mechanikou a na hony daleko Ti NO ukazuje, co máš na mechanickém návěstidle.....

Myslím, že zatím to mají takto tyto caby : 451/452,350 (tím pádem i pro 15x, 110, 731,240/230 od Arwyho) a postupně přibudou další.

Nebo když už je to slepé střevo tak proč prostě neudělat přepínání střídavej a stejnosměrnej proud. Jenom jako animace v cabu :wink: Taky by to bylo blíže k realitě. Či vypni a zapni proud.

Dotaz na Džordže: Na setkání v Bratislavě jsem přivezl Plecháče (ř.242), na kterém probíhá ladění chování. Ovšem na Zbyňkově noťasu se mašinka chovala zcela jinak než u mne doma. Příčinou je rozdílná verze Binu. Testováním doma jsem zjistil, že verze 1.6.1022 je ještě OK, další verze 1.6.1223, 1.6.1230 a 1.7.0103 mají zřejmě pohnuto s položkou Adheasion přímo v jádru hry. :!:

Velice si Džordžovi práce vážím, ale tato skutečnost nebyla nikde zmíněna a poněkud hatí hodiny práce ladičů, když se každá verza (berme stabil 1.6.1022 a pracovní 1.7.0103) chová jinak. :!:

Draco napsal:
Nebo když už je to slepé střevo tak proč prostě neudělat přepínání střídavej a stejnosměrnej proud. Jenom jako animace v cabu Taky by to bylo blíže k realitě. Či vypni a zapni proud.
Je to sice dobrý nápad a už byl i dost dávno před bin realizován přehazováním/podsouváním cvf, ale problém je v tom, že v trati je pouze jediná definice elektrifikace. Přestože v reálu je na trati 25kV a 3 kV, tak v definičním souboru trati lze uvést jen jednu hodnotu a to pro celou trať včetně neelektrifikovaných úseků a bez rozdílu systému ss/str.
Překrýváním dodatkovými alfami by se cab degradoval z 1024 na 640.

Bob napsal:
verze 1.6.1223, 1.6.1230 a 1.7.0103 mají zřejmě pohnuto s položkou Adheasion přímo v jádru hry.

Užitečná informace, ale co konkrétně není v pořádku? Jaké jsou rozdíly v chování? Potřebuji vyčerpávající INFORMACI, protože jsem s položkou adhesion nic záměrného nedělal. Zkontroluj také default.wag jestli se neliší položky "Adhesion", přes tvrzení MS jsou ve výpočtech chování loko zahrnuty.
Klidně i na SZ

bob57_cz napsal:
Draco napsal:
Nebo když už je to slepé střevo tak proč prostě neudělat přepínání střídavej a stejnosměrnej proud. Jenom jako animace v cabu Taky by to bylo blíže k realitě. Či vypni a zapni proud.
Je to sice dobrý nápad a už byl i dost dávno před bin realizován přehazováním/podsouváním cvf, ale problém je v tom, že v trati je pouze jediná definice elektrifikace. Přestože v reálu je na trati 25kV a 3 kV, tak v definičním souboru trati lze uvést jen jednu hodnotu a to pro celou trať včetně neelektrifikovaných úseků a bez rozdílu systému ss/str.
Překrýváním dodatkovými alfami by se cab degradoval z 1024 na 640.
Tak rekneme ze bude nadefinovan SS proud. Nez zdvyhneme sberac tak zkontrolujeme nebo prepneme jestli jsme na trati SS nebo ST prepinac a je to. To si myslim ze by takhle slo.

122 030-0 napsal:
Tak rekneme ze bude nadefinovan SS proud. Nez zdvyhneme sberac tak zkontrolujeme nebo prepneme jestli jsme na trati SS nebo ST prepinac a je to. To si myslim ze by takhle slo.
Asi nějak nechápu, co tímhle chceš sdělit. Momentálně lze přepínat pouze záměnou cvf a k tomu potřebuješ pod bin zastavit a přepnout se mezi cab, prohodit cvf a přepnout se zpět. Za jízdy toto nelze.
Pokud bys to chtěl navázat na jiný ovladač ( "V" ), tak bude zapotřebí použít množství alfakanálů pro překrývání. Jednak se tím silně sníží kvalita celkového dojmu kabiny a druhak - přepnout to pak půjde i kdykoliv do nesprávného systému třeba na výkonu.
Kdyby šly používat pro animované prvky textury 1024, bylo by to sice lepší, ale pořád nebude nikde vazba na skutečný systém.
Taky je rozdíl v chování trakčního voltmetru v msts na různých systémech či spíše hodnotách napětí. Vmetr nadefinovaný na 3kV skočí na plnou výchylku skokem na soustavě napětí 25kV, zatímco Vmetr s definovaným rozsahem pro tento systém se na maximum vyšplhá plynule.
Obráceně zase na soustavě 3kV se plynule vyšplhá měřák pro tento systém zatímco měřák pro 25kV se bude pohybovat spíše blíže u 0.
To je pořád unreal.
Dokud nebude možné nadefinovat v definičním souboru trati více systémů na jednotlivých traťových úsecích a zajistit jejich vyhodnocování, nelze systémy rozumně či spíše reálně přepínat. I při záměně podsouváním cvf nebo přepínáním s alfami bude vždy nutno mít některé měřáky přešvindlované na neskutečný rozsah napětí.

Bob napsal:
......Testováním doma jsem zjistil, že verze 1.6.1022 je ještě OK, další verze 1.6.1223, 1.6.1230 a 1.7.0103 mají zřejmě pohnuto s položkou Adheasion přímo v jádru hry. :!:

Velice si Džordžovi práce vážím, ale tato skutečnost nebyla nikde zmíněna a poněkud hatí hodiny práce ladičů, když se každá verze (berme stabil 1.6.1022 a pracovní 1.7.0103) chová jinak. :!:
U Džordže nová verze 1.7.0211, výše zmiňovaný problém s adhezí odstraněn - jen zatím nevím zda úmyslně či náhodou. Přesto: Džordži, děkuji.

Taktéž pády RE na onom inkriminovaném místě na Luhačovicích se zdají být minulostí. Díky Džordži .

Naposled editoval moderátor:
Ta chyba a latentní problém byl opravdu již od posledních verzí patche 1.6 a projevoval se různě. Vedu si však poslední dobou verzion track a tak zmínka od které verze se objevují problémy mě pomohl najít chybu poměrně rychle.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře