3. setkání příznivců MSTS

Také se musím připojit k velkému díky organizátorům,přítomným,zůčastněným,zasvědceným i uživatelům MSTS.Byla to perfektní akcička :eek:
A před tím klukem musíme smeknout,jo vy se tu handrkujete o "banálních věcičkách" ale on?

Naposled editoval moderátor:
Ohledně toho šikovného 10letého kluka je tu ještě jedno poučení pro Vás mnohých uživatelů. Jelikož od dob jeho objednání trati uplynul asi rok, za tu dobu mám od něj hodně korespondence s dotazy.
Nenajdete v nich jedinou hrubou chybu, ani chybu ve slohu.
Včera večer se mnou komunikoval asi v 6 emailech, (upravoval jsem mu consists pro pendolino z jedné staré aktivity)
Opět vzorný sloh a bez jediné chyby, ale preventivně se omlouval, cituji:
P.S: Omluvte moje případné chyby v pravopise, ale my jsme se o předponách z a s ještě neučili.
Takže pánové, kteří vidíte a máte základní škou už absolvovanou, ale napsat kloudný text sem do diskuze bez chyb neumíte, poučte se od tohoto kluka.

Ohledně toho šikovného 10letého kluka je tu ještě jedno poučení pro Vás mnohých uživatelů. Jelikož od dob jeho objednání trati uplynul asi rok, za tu dobu mám od něj hodně korespondence s dotazy.
Nenajdete v nich jedinou hrubou chybu, ani chybu ve slohu.
Včera večer se mnou komunikoval asi v 6 emailech, (upravoval jsem mu consists pro pendolino z jedné staré aktivity)

ok1dnh napsal v jiném threadu:
To Churchill: původně jsem si říkal, že již jsem tě pozlobil dost a nechám vše plavat, ale zase máš nějaký problém. Vysvětli mi jak je možné, že tento chlapec problémy nemá a vše mu jede jak má ?

Nebudu to komentovat.
..... (jinak toho hocha obdivuji - jeho obzvlášť)

Než mi dojde baterka v Notebooku, pro lovce fotek.
V 10.24 odjela z Brna Poštovnní spořitelna 362119 z Brna do Prahy na R676 červenou stranou v čele. Je pěkně čistá. Dobře ji Jarda Skůra vymodeloval.
V Praze bude odpoledne.
Píši to sem, protože zde byl dotaz na 350 na Vindoboně. Opravdu nevím. Na Haškovi do Bratislavy dnes jela 350013

Jaroslav Skůra napsal:
Pánové, bylo mi ctí :salut:
Obrovský obdiv patří již zmíněnému nevidomému chlapci, klobouk dolů :!: :!:

moje řeč je to frajer, patří mu můj obdiv :ole: mimochodem ho tímto také pozdravuji :salut:

Takže opět odvolávám, co jsem dvakrát odvolal. Včera dopoledne jste mne na slezině totálně zblbli a dospěl jsem k závěru, že ohledně brzdiče BSE jsem to měl v poloze závěr dobře, takže nic opravovat nemusím.
Otázka 2 je, jestli animace a popisky poloh jsou v kabinách správně.
Problém byl, že jsem pracně všude nastavil výchozí polohu závěr na tuto položku:
Notch ( 0.8 0 TrainBrakesControllerContinuousServiceStart )
Ale když jsem po Bobovi našel u 114 výchozí polohu brzdiče na:
Notch ( 0.6 0 TrainBrakesControllerApplyStart )
Tak jste mne začali přesvědčovat, že tohle je správně poloha závěr a že to tedy mám všude špatně.
Tak schválně. Načetl jsem si Bobovu úpravu 114 ve stoupání trati. Ihned jsem začal couvat. Kouknu na nastavení poloh a jsem v režimu nastaveno. Tedy Závěr je o stupínek vedle.
Takže Jardo Skůro, jestli dovolíš, opravím tu polohu zpět na 0.8
V této poloze jste jednak při vstupu v závěru a jednak na sklonu lokomotiva stojí, vlak je zabrzděn.
Jinak jsem dle vyuky u Ppoolllla úspěšně nastavil všechny polohy brzdy BS2 na loko 110 (tam to bylo složitější, protože obrázky ACE tam jsou naruby), ještě opravím všechny traktory s BS2, kde brzda byla úplně vedle a během tohoto týdne vydám balík update trainsetu, jak jsem na slezině slíbil. Jsem rád, že odpadá oprava BSE.

Rovněž bych rád poděkoval všem, co se věnovali organizaci sleziny.
Byl to prima den, dozvěděl jsem se mnoho nového a především poznal kopu lidí, které znám jenom z fóra nebo emailu.

Když už Zbyněk nakousl ty brzdy. Nevím, jestli je chyba u mě, ale od aktualizace trainsetu na Bin 1,6 mi u lokomotiv řady x6y nepůsobí EDB až do zastavení, ale odpadá někde kolem 30 km/h. To, že nejde tlak do válců na lokomotivě po odpadnutí EDB a loko se tak řítí nebržděná, respektive bržděná jen vlakem, beru jako fakt a kompromis ladičů engů a MSTS.

A teď mi promiňte možná jeden přihlouplý dotaz. Na slezině jsem si také všiml toho malého klučiny. Působilo na mě velmi mile, že ho tatínek vzal s sebou, aby malý měl radost. Že je nevidomý, vím až z fóra. Jak ale měl upravený počítač, aby mohl vnímat MSTS? Nebo byl "jen" slabozraký?

Asi Zbyněk bude mít přesnější informaci. Já jen jak jsem postřehl v sobotu, tak ano, je absolutně nevidomý. Používá klávesnici se znaky Brailleova písma a něco nepřesně jsem zaslechl, že má s nějakým special programem audio výstup o stavu na monitoru. Jak to ale dokáže fungovat, to nevím (tedy kromě klasického programu "hlasové ovládání PC" a "audio výstup"). Jedno ale vím, že ačkoliv ten chlapec zde na foru není registrován, pravidelně forum čte. Jistě tedy ví i o našich obdivných pozdravech. A možná by mohl napsat jak je to s tím audio výstupem monitoru. Nebo možná o tom ví víc Zbyněk. Osobně mne to jako technika dost zajímá.
Karel

Keď tak teraz čítam, zaujímavé je, že koľko ľudí, čo bolo na slezine som ani nestihol zaregistrovať a koľkých som už aj zabudol, kto sú, len z fotiek vidím, že som sa s nimi rozprával :? :roll: Ale som velice rád, že som mohol konečne aj osobne spoznať Karla, Trundu, Mirana, Ppoollla, Matesa ... a mnohých ďalších, ktorých v rýchlosti ani neviem spomenúť, hoci sa už dlho poznáme ako fandovia železnce a viac či menej často spolu aj komunikujeme. No a zvláštnym potešením mi bolo opäť po takmer pol roku stretnúť Pikka jedného z najbližších mojich spolupracovníkov
Toho chlapca, čo si hovorí Roberto Lombino som síce zaregistroval, ale o jeho postihnutí som sa dozvedel až večer doma u Karla. Je šikovný, človek ho musí obdivovať, že sa nezlomil a má silu a chuť všetko spoznávať.

ok1dnh napsal:
Jedno ale vím, že ačkoliv ten chlapec zde na foru není registrován, pravidelně forum čte. Jistě tedy ví i o našich obdivných pozdravech.
Karel
V tom případě mu i já musím vyjádřit obdiv!!!

jen tak pánové jako takovou zábavnou perličku bych připomenul tak to bylo když Ppoolll chtěl chvilku pozornosti ale nikdo se mu nevěnoval tak Miran vstal a zařval na celou místnost: Himlhergot bude tady ticho! :lol:

http://msts.ama-cb.cz/Setkani/P1010041.JPG

totok je také dobrá fotka jak bob57_cz něco vypráví a Deterio mezitím usíná

(berte to jako vtip a vzpomínku na úsměvné události či nějaké souvislosti)

a informace pro Kubu a 742.041- tak jsme se nakonec s vaškem na mašině svezli ale odjinud a celkem daleko (půlku já půlku vašek) neříkám detaily ať není průser.

Pánové - píšete zde pochvaly na to jak jste spokojení s průběhem sleziny a jak jste se mnohé dozvěděli. Tak to také mělo i být. Uvědomil si ale alespoň jeden z vás že po obsahové stránce (jídlo sem teď nepatří) si to organizujete sami? :wink: Tím, jak jste se rozdělili na mnoho skupinek (Tax se vystěhoval na chodbu :lol: ) a sdělovali si mezi sebou to, co vás právě zajímá, jste si sami určili laťku vaší spokojenosti. Pokud by se totiž kdokoliv zamyslel nad tím, jak jinak to zorganizovat a pokusil by se to ve vymezeném čase zrealizovat, tak by zjistil že to jinak ani nejde. Abych byl konkrétnější - je několik zájmových okruhů - modelařina, aktivity, stavba tratí, a pár dalších. Každé z těchto i neuvedených témat by obsahově vydalo na mnoho hodin i dnů. A ne každého by to zajímalo. Takže opravdu chválíte sami sebe. Apropo při další takovéto akci zaměřené obecně hlavně na setkání lidí okolo MSTS se nesnažte už přinutit organizátory (tentokrát jste v tom Vaška pěkně vykoupali ) o tvorbu obsahu sleziny. Nemá to totiž význam neboť si průběh určíte na místě stejně sami .

Teď ale k čemu mířím. Byl by zájem o specializovaná setkání? Dejme tomu napoprvé o tvorbu úkolů/aktivit? Toto konkrétní téma by mělo maximální preferenci na jednom setkání a byla by snaha tam nic jiného netahat. A jindy by se to mohlo specializovat zase na jiné téma. Téma setkání by prostě bylo dopředu dáno takže by se účastnili hlavně ti, které to zajímá. Co vy na to? Nebo raději zabrat mnoha lidma velkou místnost (či rovnou oba velké sály pod střechou) a rozdělit se do koutů podle tematického zaměření?

Na základě toho, co jsem spatřil v sobotu a v neděli preferuji dva sály a všechny dohromady. Zbyněk se s Bobem pohádá tak jako tak a můžou dorazit i Ti, které zajímá třeba jen vidět lidi. Řekl bych, že takových vůbec nebylo málo.

Všechny zdravím.

Petr Šimral

Jo jo, to se Zbyňkem a Bobem vyjde spolehlivě :-). Petře, přestaň se flákat :-) a makej, již se vidím jak si vemu T211, 4 sypáky s pískem a bude se je snažit vyrvat nahoru do škodovky (ježíš jak ty jsi mne potěšil s tou Rotavou.......).
Karel

Zbyněk Šemora napsal:
Takže opět odvolávám, co jsem dvakrát odvolal. Včera dopoledne jste mne na slezině totálně zblbli a dospěl jsem k závěru, že ohledně brzdiče BSE jsem to měl v poloze závěr dobře, takže nic opravovat nemusím.
Otázka 2 je, jestli animace a popisky poloh jsou v kabinách správně.
Problém byl, že jsem pracně všude nastavil výchozí polohu závěr na tuto položku:
Notch ( 0.8 0 TrainBrakesControllerContinuousServiceStart )
Ale když jsem po Bobovi našel u 114 výchozí polohu brzdiče na:
Notch ( 0.6 0 TrainBrakesControllerApplyStart )
Tak jste mne začali přesvědčovat, že tohle je správně poloha závěr a že to tedy mám všude špatně.
Tak schválně. Načetl jsem si Bobovu úpravu 114 ve stoupání trati. Ihned jsem začal couvat. Kouknu na nastavení poloh a jsem v režimu nastaveno. Tedy Závěr je o stupínek vedle.
Takže Jardo Skůro, jestli dovolíš, opravím tu polohu zpět na 0.8
V této poloze jste jednak při vstupu v závěru a jednak na sklonu lokomotiva stojí, vlak je zabrzděn.
Jinak jsem dle vyuky u Ppoolllla úspěšně nastavil všechny polohy brzdy BS2 na loko 110 (tam to bylo složitější, protože obrázky ACE tam jsou naruby), ještě opravím všechny traktory s BS2, kde brzda byla úplně vedle a během tohoto týdne vydám balík update trainsetu, jak jsem na slezině slíbil. Jsem rád, že odpadá oprava BSE.

No tak to budeš muset, Zbyňku, opět odvolat odvolané a zavést dříve zavedené. Opět v tom máš zmatek. Na BSE u 114 je to takto a správně !

Brake_Train ( 0 1 0.05 0.6
NumNotches ( 5
Notch ( 0 0 TrainBrakesControllerFullQuickReleaseStart ) švih
Notch ( 0.4 0 TrainBrakesControllerReleaseStart ) odbrzdit=jízda
Notch ( 0.6 0 TrainBrakesControllerApplyStart ) nastaveno=neutral
Notch ( 0.8 0 TrainBrakesControllerContinuousServiceStart ) brzdící
Notch ( 0.99 0 TrainBrakesControllerEmergencyStart ) rychlobrzda

Jestli to nastavíš na 0.8 , tak ti bude ihned po načtení mašina okamžitě brzdit vlakovou ( a popiska bude "závěr" ).
Bohužel nelze díky společné sdílené knihovně *.dll a odlišnému chování poloh brzdičů BSE a BS2 docílit v zobrazování "bublin" v kabině stejné nápisy/popisky. Klasická poloha "závěr" se u BSE v MSTS jaksi nevyskytuje. ( Můžeš ji tam zkusit doplnit a s ní i chybějící polohu nízkotlakého přebití, obě mezi J a Š, ale dosáhneš jen znefunkčnění brzdiče.)

A abys byl v obraze, udělej stejnou manipulaci/zkoušku u mašiny s BS2 na stejném spádu. Udělá ti totéž, co jsi udělal se 114kou.
Mysleli jsme si, že jsi to konečně pochopil, ale byl to zase omyl.

Apropo : ve verzi pro 80cm od p.Nováka jsou nastavené některé vlastnosti úplně zcela odlišné a taky omylem.
Už jsem mu vysvětlil v mailu, proč je něco právě tak, jak jsem to nastavil a ne tak, jak se mylně domníval, že by mělo být.
Jedná se jak o tlaky, tak o světla, kde jsem našel spoustu odlišností 30/80.
V comment eng pro 80cm jsem uveden jako autor nastavení, ale není to moje práce. Od toho se distancuji.
Udělám novou opravu pro 30cm, stejné naklonuji pro 80 a pouze tam přenesu nastavení spřáhel 80cm. Ty vlastnosti musí být pro obě verze spřáhel stejné.
Taktéž je ještě chybka v směrování uvnitř cvf, objevil ji Martens, na funkčnost nemá vliv ( je jen zdvojená cesta ), bohužel to bylo vyexportováno i s touto chybkou, ač jsem chtěl po Jardovi poopravení.
Poučení je z toho to, že se nemá s vydáním spěchat.
Na druhou stranu je cab jen provizorní, použit byl ze 111 dočasně.
Až se povede nafotit použitelně originál, bude i nová kompletní kabina.
Nic to však nemění na faktu, že Jarda opět odvedl perfektní modelovou práci.

A nikde jsem tu neviděl ( nebo jsem to přehlídl ) zmínku o přítomnosti skromného DUA "Džordž a brácha", kteří vystoupili se svým výkladem, sklidili i skromný potlesk a které jsme zasypali hromadou "neskromných a nehorázných" požadavků do "msts-bin".

Back
Nahoře