Počítačová poradna všeobecně Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Bingoo!!!! ... trafil si ... presne to treba vypnúť a potom to reštartovať (ale nemáš fakt to inštalačné CD od dosky? Alebo aspoň krabicu od nej?

JOHNZ napsal:
Bingoo!!!! ... trafil si ... presne to treba vypnúť a potom to reštartovať (ale nemáš fakt to inštalačné CD od dosky? Alebo aspoň krabicu od nej?

Nějaká instalační CD na ovladače hardwaru mám ať je to zvukovka, či grafická karta GeForce 6600 ale já fakt nevím, jak se ta základní deska jmenuje :eek:

Naposled editoval moderátor:
A co takhle zapnout Obnovu systemu a vrátit se do data kdy to eště fungovalo :wink: . Já tak řešim dost problémů,m když to nechce manuální řešení.

Draco: Obnova systému, pokiaľ sa má robiť na väčšie časové obdobie dozadu (o čo tu pôjde) poväčšinou systém ešte viacej rozj**e ako opraví ...

JOHNZ napsal:
Draco: Obnova systému, pokiaľ sa má robiť na väčšie časové obdobie dozadu (o čo tu pôjde) poväčšinou systém ešte viacej rozj**e ako opraví ...
Přesně tak, nástroj pro "obnovení" systému stojí v XP opravdu za nic. Spolehlivě fungoval starý,dobrý scanreg/restore... Kde jsou ty časy...

Vasek: Ale kdee, obnova systemu je krajne pouzitelny nastroj, ale len pokial sa obnovuje max. 5 bodov dozadu ... potom uz to zacina byt nieco medzi jackass a skakanim z utesu do vody ...

Ale notak pánové. Používám to už nějaký tři roky na jedné instalaci systemu a běhá dobře. Navíc se tim dobře likvidujou viry.

Ak ti to beží späť o viac ako 5 bodov dozadu (odvírenie je vždy tak o jeden o dva) bez toho, aby potom začali kolabovať programy, tak potom šťastný to človek ... JOHNZ

Omlouvám se předem za otázku trochu mimo mísu, ale vidím, že tady těm krabicím rozumíte a přeci jen ten MSTS nás tak trochu spojuje tak se zeptám tady. Skokově, už ani nevim jak je tomu dlouho se mi rapidně zpomalilo vypalování a to tak že všeho. Takový DVD jsem dneska pálil rychlostí 16x cca 30 minut. To asi nebude normální že? :roll:

Tomas Lee napsal:
Omlouvám se předem za otázku trochu mimo mísu, ale vidím, že tady těm krabicím rozumíte a přeci jen ten MSTS nás tak trochu spojuje tak se zeptám tady. Skokově, už ani nevim jak je tomu dlouho se mi rapidně zpomalilo vypalování a to tak že všeho. Takový DVD jsem dneska pálil rychlostí 16x cca 30 minut. To asi nebude normální že? :roll:
Zdarec jedná se o DVD+R, nebo DVD-R ? Mě se taky -R pálí znatelně pomaleji než +R.

Tomas Lee napsal:

Budeš mít stejný problém co mám já, a to,že nějaký IDE ovladač či řadič ti jede v režimu PIO místo v režimu DMA. :wink:

Jiří Maxa: Ty si zasa nieco niekde vycital co :lol: Pri DVD (alebo akejkolvek inej) mechanike viacmenej casto nie je rezim DMA k dispozicii a pouziva sa PIO uplne normalne (a podla mojho nazoru 16x DVD by este PIO malo zvladnut "normalne") ... ako teda ja by som teda osobne na DVD mechanike DMA v zivote nezapinal, lebo poskrabane DVD x DMA vie s Windowsami pekne zacvicit, az sa Winy naseru a natvrdo tam nastavia PIO ...

... to je zrejme to co sa stalo Tomasovi (a asi aj tebe) ... po 6 IO chybach Windows natvrdo zakaze podporu DMA na zariadeni ... zakaz ide sundat odinstalovanim a spatnym nainstalovanim zariadenia alebo v registroch ...

Johnz: Udělám něco špatně když to odinstaluju a zase to nechám nainstalovat a přiřadim k DVD?? Nic mi to totiž neříká a funkci nechápu už vůbec. Jen abych neodrovnal třeba system nebo tak.

Najprv si pozri, ci je to naozaj tvoj problem ... chod do spravcu zariadeni (pravym na tento pocitac -> vlastnosti -> hardware -> spravca zariadeni) a najdi tam nieco co niekde obsahuje skratku IDE, ATA alebo ATAPI (alebo nejaki ich kombinaciu.

To si rozklikni, postupne na kazdu polozku klini pravym daj vlastnosti a hore advanced settings (pokrocile nastavenia). Tam sa pozri ci niekde nenajdes v polozke Current transfer mode nieco co obsahuje pismena PIO. Ak tam nic take nenajdes na ziadnom z tych kanalov (byvaju spravidla 1 alebo 2), je problem niekde inde. Kde, asi rozriesi jedine servis.

Ak tam niekde najdes PIO, skus tam najst tu mechaniku klikni na nu lavym, stlac DELETE a vsetko popotvrdzuj. Potom restartuj pocitac. Mechaniku by to malo znova nadetekovat a nainstalova. Opat sa pozri ci je vsade DMA. Ak hej, mas docasne vyhrate. Po case ti tam mozno Win opat znizi rychlost.

Ak tam mas zasa PIO, pozri sa pri tych polozkach kde mas DMA, vzdy je tam napisane mode a cislo. Ak ziadne z tych cisel nie je vacsie ako 2, mozes pouzit toto http://members.aol.com/andrewj357/downloads/pushdma.zip treba to rozbalit a spustit. Malo by to zabrat.

Ak si to nejako nepobral, bojis sa toho, PC je v zaruke alebo ti to nepomaha, netreba sa zdrahat odniest PC do servisu. Su tam na to vacsinou ludia, ktory s tym robit vedia a robit nieco vlastnymi rukami je nieco ine ako radit niekomu neznalemu na dialku.

Potřebuji kvalifikovanou a pokud možno laicky vysvětlenou podanou radu. Včera se mi stala havárie počítače. Počítač jsem odnesl do servisu,ale jelikož tam mají frmol, tak se mi ozvou až v pondělí, do pondělka jsem tedy závislý na mém záložním laptopu.

Stalo se mi tohle : Na mém počítači pracoval pod uživatelským jménem a heslem jeden člen mé rodiny, pak jsem se chtěl přihlásit pod svůj účet, ale omylem jsem počítač restartoval, po restartu, začala nabíhat obrazovka windows, nebo-li to logo pak naskočil modrý screen a bile napsaná zpráva něco o tom, že je poškozen nějaký systémový soubor něco jako Partition Mgn.sys nebo tak nějak, tak jsem tedy natrvdo restartoval windows, jenže windows už nenabootoval a měl jsem na monitoru hlášku, nevím jestli to tak přesně znělo, ale
„NVIDIA RAID IDE BIOS
DETECTING ARRAY…“ ( přitom v Biosu RAID nemám aktivovaný,vlastně ani nevím co to znamená, )

v tu chvíli se nedělo nic, jen jsem viděl jak běží procesor,hardisk a disketová mechanika, jenže windows už nenaběhl.

Tak jsem tedy ještě jednou restartoval počítač a najel do Biosu a změnil jsem bootování tak, aby se počítač bootoval z CD-Romky, FDD, a pak z Hardisku.

Vložil jsem instalační originál Windows na CD do CD-Romky a chtěl se přesvědčit, jestli není poškozen disk, tedy jestli půjde instalovat znova operační systém.

Jenže,co mne ale zaráží je to, že ani CD-ROMKA tedy instalační disk Windows XP nenabootoval, a opět se mi na monitoru objevila zpráva NVIDIA IDE Bios detecting array

Ptám se tedy, nevíte, kde může být zakopaný pes ? Proč mi CD-Romka nechce bootovat ?
Nejvíc mne zaráží fakt, že se to stalo dne, kdy vybuchnula jaderná elektrárna v Černobylu, tedy 26. dubna, je tedy možné, že jsem stáhnul nevědomky a bez upozornění antiviráku NOD 32, ten virus Černobyl, který upravuje informace v BIOSU a tudíž není možné ani bootování z CD-romky ? Pokud by to byla pravda, v tom případě je to havárie a na nový počítač stolní už nemám peníze.

Přesto to teď leží v servisu a do pondělka čekám na odpověď, doufám, že mi počítačem znalý Bob57_CZ poradí, kde je asi zakopaný pes ?

Jiří Maxa napsal:
v tom případě je to havárie a na nový počítač stolní už nemám peníze.
Máš predstavu, koľkým ľuďom by si urobil radosť, keby sa ti pokazil aj ten náhradný "laptop" ?

Jiří Maxa napsal:
„NVIDIA RAID IDE BIOS
DETECTING ARRAY…“ ( přitom v Biosu RAID nemám aktivovaný,vlastně ani nevím co to znamená, )

v tu chvíli se nedělo nic, jen jsem viděl jak běží procesor,hardisk a disketová mechanika, jenže windows už nenaběhl.
Jestli to je jak píšeš , tak při vypnutí se neukončil některý z procesů , který běžel na pozadí . Většinou to je něco z Antivirů , nebo explorer.exe , který při nuceném restartu zablokoju vše a potom to již nepůjde ..... Vpřípadě, že ti někdo kouknul na nějaké to "Péčko" na netu a stáhnul Černobil vorus, pak ti zrušil CD-rom jednotku a všechno knihovny i ty co se postarají za rozejítím při prázdném disku ... Samozřejmě ti to změnilo konfiguraci Biosu. Mám s tímto podobnou skušenost a jedno praví , při startu nikdy nepoužívat nuceného restartu , jinak nejde spustit ! Platí při Grafice N-Videa či ATI

Na řešení Jiřího problému bych asi počkal na vyjádření servisu. Takhle na dálku, vzhledem k Jiřího znalostem o PC by si tam mohl způsobit i škodu. Já jsem se setkal u svého domácího PC taky se závadou, kdy se z ničeho nic objevily artefakty v obraze a vzápětí PC zatuhlo. Po fyzickém vypnutí zdroje a povelu ke startu začalo nabíhat, ale během startu opět výtuh. Po dlouhém bádání a zkoušení byla odhalena příčina: Hlavní napájecí konektor ATX měl vyhřáté kontakty na větvi +5V. Po jeho výměně je vše OK.

Tak dneska jsem navštívil servis a byl tam chlap,který mi odpověděl na mou otázku " tak co s počítačem ?" Řekl mi, že se na ten můj počítač díval jeho kolega, ale že on dnes není v práci, a bude až v pondělí, každopádně mi vyřídil jeho zprávu, že něco bylo s Biosem a že už je to vyřešené, na detaily se mám zeptat přímo jeho až v pondělí. Ještě jsem ho požádal o předvedení, jestli opravdu to funguje a skutečně funguje.
Byly to samé pozitivní zprávy. První zprávou bylo to, že ten servis po mne nechtěl žádné peníze, tedy poplatek za práci, byla to prý nějaká prkotina, takže zřejmě tomu technikovi,co dneska nebyl v práci to trvalo pár sekund " odhaduji ". Další pozitivní zprávou bylo to, že windows XP je kompletní včetně hardisku, nechybí ani bajt, tudíž ani přeinstalace windows nebylo za potřebí.
Zapojil můj počítač ke svému monitoru a do sítě a předvedl mi, že už je to OK. Windows skutečně naběhnul po pár minutách, přihlášení pod mým uživatelským jménem proběhlo úspěšně, zřejmě jako admin v nouzovém režimu mi zrušil tím pádem přihlašovací heslo a pak už najela pracovní plocha a panel START.

Vzal jsem si počítač pod paží a šmároval jsem domů a doma jsem zjistil že mi nic nechybí, takže zřejmě to byla nějaká prkotina v BIOSU,která způsobila mé stresové vypjetí.

Pro strýčka příhodu jsem začal celé odpoledne vypalovat MSTS TRAINSET včetně aktualizací, tratě a některé věci postahované z internetu. Rovněž jsem si vypálil i záložky Firefox, kdyby počítač opět chcípnul ale definitivně a muselo by se přistoupit na formát disku. Taktéž jsem si zazálohoval přihlašovací jména a hesla, která se ukládají do Firefoxu a tím pádem nemusím nic manuálně zadávat například přihlašování na stránkách http://www.e-ucet.cz

Jsem zvědavý co mi na to řekne technik v pondělí, kde byla ta prkotina, protože jsem byl opravdu překvapený, že po mne nic firma nechtěla ani haléř. Normálně si účtujou poplatek 300,- Kč na hodinu ( základní práce a 800,- Kč za hodinu instalace Windowsu )

Ale měl bych ještě otázečku na Boba57_CZ, spíše se to týká softwaru, jaký je rozdíl mezi normální verzí XP a OEM verzí ? Protože mi ten chlap říkal dneska na prodejně,že mám nainstalovanou OEM verzi a nechci panikařit, ale není to tak, že pokud v počítači změním hardware, tak budu mít problémy s windowsem jako OEM verzí ?

Jiří Maxa napsal:
jaký je rozdíl mezi normální verzí XP a OEM verzí ? Protože mi ten chlap říkal dneska na prodejně,že mám nainstalovanou OEM verzi a nechci panikařit, ale není to tak, že pokud v počítači změním hardware, tak budu mít problémy s windowsem jako OEM verzí ?
OEM verze se prodává (nebo by se měla prodávat) výhradně s novým železem a Microsofti se podle licenční politiky zbavují podpory těchto instalací - podporu by měl řešit prodejce HW. Navíc je daná OEM licence vázána právě na daný HW - proto by byl problém s licencováním či "dokazováním pravosti".

Jinak co do funkčnosti, tak tam mezi normální a OEM verzí není žádný.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře