Icik`s MG OpenRails - upravená verze pro realističtější zážitek

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Dane nečil se. Bude asi potřeba přehodnotit pohled na tuto větev OR. Já bych ji zatím považoval za experimentální. Je zatím až příliš syrová, ale to se může změnit. Prostě na ORMG-CZ v tuto chvíli nekoukat jako na hlavního tahouna. Technicky není čenžování simulátorů problém. Lze se tedy kdykoliv vrátit ke standardu a obráceně. A mezitím řešit nedostatky.
Když jsem před chvílí táhnul velbloudicí pouhých 1200t cisterem (vše nastaveno pro ORMG-CZ) a co chvíli mě to shodila podpěťovka, taky mě to štvalo. Ta trať má jen zelenou pláň, téměř žádné objekty a pro běh nepředstavuje žádnou zátěž. proto ji používám jako testovací, protože super rychle nabíhá. Ta podpěťovka mě lezla krkem, ale prostě to beru tak, že mám co do činění s nevychytanou věcí.

Jasně, ale já právě abchy dal CZ verzi "na prdel" myšleno pořádný test aktivity, potřebuji jen ty mašiny, abych dosáhnul jízdy dle videa a pak bude 16 hodinový test s vychytávkama počasí a posunů, o to mi jde. Icik už hodně pomohl s opravou traffic.

Na webu Virtuálních železničních dílen jsem dal k dispozici počáteční sadu vozidel pro zkoušení.
Pokiaľ ide o vozidlá, na ktoré odkazujú linky v novinke na stránke vzd-or, tak som vyskúšal tie Bčka. Pre porovnanie, 5x B 776, využívajúce "staré" ladenie a nové ladenie, vozeň "CD_B249_597", z linku na stránke...

362.005+5x B776 ZSSK

Open Rails 2021-04-17 08-19-54.jpg

Lok. 362.005 + 5x "CD_B249_597" :

Open Rails 2021-04-17 08-28-11.jpg

Tie odpory, v tejto Icikovej verzii, sú stále násobne vyššie, než v normálnej verzii OR. Nevravím, že sú zle, ale ten vlak, sa chová zle.

Kluci nezlobte se na mně, ale dle mne neměl vůbec OR CZ takto narušit, vnutit takové změny a zásahy do trainsetu. Tohle je věc lasiče vozidel a mělo se to dělat v eng a wag souborech. Kastuje to náš trainset od zahraničních vozidel a bude to pro aktivitáře neskutečný průser. Přeci je na volbě hráče, jaký model a skin si stáhnu a jak jsem spokojen s jeho laděním a který zařadím do aktivity. Tohle mi přijde jako taková diktatůra, budete používat tohle a hotovo. Ty vlaky hráče jsou prostě líný a vůbec z toho nemám požitek z jízdy. My si do aktivit volíme vozidla, i ze zahraničních stránek, a né, že nám někdo naservíruje omezený počet vozidel jen pro tento sim.

Zkoušel jsem dát DavisA na půlku pro default odpory. Lokomotiva se rozjede i na 2 promile. Jenže křivka funkce neodpovídá teorii.
Co s tím?

S čím? Já tady sice sojkuju, ale vůbec nevím která bije. Z mého pohledu je to všechno krása, posun vpřed, ale má to mnoho much a já osobně zůstávám u normálního OR či MG OR. Je pěkné, že to má líbivý vzhled a Danovo unešení chápu, ale pro tvorbu aktivit je to zatím nepoužitelné.
Prostě musí to umět využívat všechny dostupné modely stejně jako OR, nebo MG OR, jinak je to k ničemu.

No píši, že pokud dám DavisA na půlku, tak se to rozjede i na 2 promile. To je to co chce pan Šemora, Dan a jiní, protože ten vlak pak pojede o dost svižněji. Jenže je problém, že ten jízdní odpor neodpovídá teoretickým měřením.

Tak se ptám - udělat default hodnoty, které si počítá program sám takto nízké a nebo se držet teorie?

Ok, rozhodnu se asi sám. Co se týče jízdních odporů, udělám je nižší v defaultní verzi. To znamená, že nenalazené vozidlo pojede CZ/SK verzi OR svižně a bude se rozjíždět i ze 2 promile.
Ladiči se pak rozhodnou mezi tabulkovou a pocitovou hodnotou. Já to břímě odpovědnosti nechám pak už na nich.
Souhlas?

Pokiaľ ide o vozidlá, na ktoré odkazujú linky v novinke na stránke vzd-or, tak som vyskúšal tie Bčka. Pre porovnanie, 5x B 776, využívajúce "staré" ladenie a nové ladenie, vozeň "CD_B249_597", z linku na stránke...

362.005+5x B776 ZSSK

Zobrazit přílohu 29106

Lok. 362.005 + 5x "CD_B249_597" :

Zobrazit přílohu 29108

Tie odpory, v tejto Icikovej verzii, sú stále násobne vyššie, než v normálnej verzii OR. Nevravím, že sú zle, ale ten vlak, sa chová zle.
A ta 362.005 je nastavena s parametry pro ORMG-CZ?

Za okamžik se objeví verze 1.01 na webu, která přináší důležité opravy AI, párovek, default jízdních odporů atd.
Tak pak dejte vědět.

K jízdním odporům: Znovu opakuji, že vozidla o kterých je prohlašováno, že se umějí samovolně rozjet na spádu 2,6 promile (stanice Letohrad a pod.) obsahují chyby v parametrech Friction. Ostatní vozidla tohle nesvedou a to i ta nastavovaná tehdejšími mistry v oboru.
Bazírovat na tom samovolném rozjezdu znamená radikálně snížit vozidlový odpor. Vozidlo se potom sice samo rozjede, ale snížený jízdní odpor se potom negativně projeví v samotné jízdě v soupravě - jede jako namydlená s malou potřebou trakční síly. Platí pro Friction, ORTSDavis_A,B,C i DavisCoefficientA,B,C Tak to prostě je.

K jízdním odporům: Znovu opakuji, že vozidla o kterých je prohlašováno, že se umějí samovolně rozjet na spádu 2,6 promile (stanice Letohrad a pod.) obsahují chyby v parametrech Friction. Ostatní vozidla tohle nesvedou a to i ta nastavovaná tehdejšími mistry v oboru.
Bazírovat na tom samovolném rozjezdu znamená radikálně snížit vozidlový odpor. Vozidlo se potom sice samo rozjede, ale snížený jízdní odpor se potom negativně projeví v samotné jízdě v soupravě - jede jako namydlená s malou potřebou trakční síly. Platí pro Friction, ORTSDavis_A,B,C i DavisCoefficientA,B,C Tak to prostě je.
Default odpory pro nenalazená vozidla budou nízké(nerealistické). Naladěné lokomotivy a vozy budou dle ladičů tedy realistické.

A ta 362.005 je nastavena s parametry pro ORMG-CZ?
Nie. 362.005 je ladená originálnym ladením cez include, tam som do odporov ani adheznych nastavení nešahal. Pravda, odskúšal som rovnakú súpravu s práve vydaným ladením na lokomotívu 130, a výsledok je takýto:

Open Rails 2021-04-17 10-39-00.jpg

Čiže stále násobne vyšší než v inakšej verzii hry.

@Icik Paráda, takže zajtra sa vo veľkom testuje. Vďaka :)

Je to tam, můžete stahovat verzi 1.01. Pevně doufám, že pan Šemora i Dan J. ocení tento ústupek a budou již spokojenější.

Přesně. Přijde mi zcestné ustupovat z realičnosti... Právě jízdní odpor dělá z vlaku vlak. Ladit dle pocitů je koko*ina.

Pevně doufám, že pan Šemora
Ještě jednou se omlouvám, že komunikace byla jinak pochopena. Já zatím měl jenom dotazy, ale z diskuse vyplynulo, že pro testovaní je nutné mít správně naladěná vozidla, tedy zatím nemám čím testovat. Vznikla tady ale debata od teoretiků, že se vlak na spádu 2.5 promile nemůže rozjet. Pokud tohle ladičové nepochopí, tak vozidla správně naladěná nebudou. Proto jsem včera poprosil Petra Šimrala, který má vymazlenou svoji soupravu Metrans, kterou vozí v reálu. Nedávno tady dělal porovnání jeho nejrychlejší jízdy z Bratislavy do Prahy Uhříněves v reálné šichtě a chtěl zkusit překonat rekord v Openrails. Vyšlo mu to tak nějak na stejno. Což hovoří za vše. Včera jsem jeho vlak 1700 tun zkoušel nejprve z Letohradu, samozřejmě že to jelo hned po odpadnutí zdrží a HV jsem nahazoval už za jízdy. :) Pak jsem zkoušel z Tišnova do Vlkova, kde to bylo přes normu. Vyjel jsem, většinou to jelo kolem 55 km/h, ale v kritickém krátkém úseku, který mi Petr vyčítal, že to mám moc, mi rychlost spadla na 35 km/h. Ještě mi napsal porovnání brzdění reál a jízda v OR. Brzdí mu to trochu méně, ale je prý je už na hranicích nastavení. A poznamenal, že tohle nastavení by ladiči neprošlo. A přitom já si tam připadal jako po návratu na skutečnou lokomotivu. Tak co je tedy pikovláček a co reál?

Mám další otázku, jestli tento MG Icik řeší i plnění brzdy vzhledem k připojeným vozidlům.

Mám ladění OR od Acatuse naklonovanou soupravu Béček 8 vozů, jeho ladění laminátek i 350. Jen to Friction jsem změnil, aby vlak jel i výběhem.
Ale otázka je na průběh brzdění. Když zapřáhnu gorilu a udělám zkoušku brzdy, tak průběh je v souladu s reálem. Ale, když za stejnou soupravu zapřáhnu laminátku, tak při zkoušce brzdy to plní, jako bych měl snad jeden vůz. Jinak vlastní jízda je už OK.
Z toho plyne, že oproti reálu vlaková brzda neplní podle počtu vozů, ale tak, jak je nastaveno v ladění lokomotivy. Bude tohle opraveno?
Jinak těch nově naladěných lokomotiv pro OR je víc takových, které nabíhají a povolují příliš rychle. S tím se opravdu nedá jezdit, tedy pokud to nemám v ruce z reálu. Tohle je pikovláček.

Ale pokud tohle jinak nejde a vše se nastavuje podle kompromisů podle ucelené nějaké vzorové soupravy, tak je bezpředmětné se ohánět výpočty, že to musí být tak a tak. Tedy nejprve spočítat a pak ještě porovnat s reálem a poté dělat v ladění korekce. Ten kdo na skutečné mašině nikdy nejel (neodvezl si nějaký vlak), tak asi nepochopí. A bude skálopevně věřit nastaveným tabulkovým hodnotám.

A je ta souprava METRANS někde k dispozici? Abych se poučil jak je to správně? Stačily by jen eng. a .wag soubory.
K ostatnímu mohu jen poznamenat, že nastavovat vozidla na základě subjektivních pocitů by asi dobře nešlo. Co se může jednomu zdát jako perfektní už nemusí vyhovovat dalšímu. A oba se mohou hájit roky i kilometry na kolejích.

Back
Nahoře