CZSK verze 1.7

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Co musím udělat pro to, aby mi 150/151/371 atp. šli po sundání sběračů znovu opět nahodit bez hlášky "Zvednutím sběrače došlo k poškození lokomotivy". Docela mě to štve, parametr LocomotivePowerVoltage ( 3000V ) je vepsán v engu, co víc musím udělat?

Na predstavu aký hluk je vo Vectrone v tlakotesnej kabíne v plnom výkone pri naháňaní cisternového vlaku. Trochu počuť prúdenie vzduchu, v pozadí bzučanie elektroniky a zvonku v podstate nič .

Co musím udělat pro to, aby mi 150/151/371 atp. šli po sundání sběračů znovu opět nahodit bez hlášky "Zvednutím sběrače došlo k poškození lokomotivy". Docela mě to štve, parametr LocomotivePowerVoltage ( 3000V ) je vepsán v engu, co víc musím udělat?
Mít napětí na trati na 3kV a v engu v sekci Engine zapsáno LocomotivePowerVoltage ( 3000V ). Odzkoušeno ve volné jízdě a jde to ok.

Na predstavu aký hluk je vo Vectrone v tlakotesnej kabíne v plnom výkone pri naháňaní cisternového vlaku. Trochu počuť prúdenie vzduchu, v pozadí bzučanie elektroniky a zvonku v podstate nič .

A tady je obrázek jak si stáhnout hlasitost externích zvuků v kabině.
1.jpg

Tak som stiahol v nastaveniach / Zvuky "hlasitost externích zvuku v kabíne " na 0 a výsledok je skoro ako vo videu od nebulusa.
Počuť troška TM za jazdy toď vsio.

Mohu mít určité připomínky k ladění výkonu nových 754 v této sekci? Popřípadě ať si to moderátoři přesunou jinam, ale nemělo by to vadit.

K novým CZSK Brejlovcům bych se rád vrátil po čase, co se někde řešilo stoupání od Brna na Jihlavu a jejich možný slabý výkon a dosažení nízké rychlosti. Tam bylo řečeno, že by to mělo být v pořádku. Zpovídal jsem kamaráda strojvedoucího od Klatov, kde místní Brejlovci vozí rychlíky a Sp na Železnou Rudu přes ty setsakramentské stoupáky na Dešenice a Hojsovu Stráž (až 21 promile).

Prý není se čtyřmi i s pěti vozy problém, i se zapnutým topením (s cca středním odběrem proudu) vyškrábat se na traťovou rychlost. Je tam povětšinou 70 km/h. Já v simulátoru se zapnutým topením a vypnutou ARR jedu těmi úseky 45 km/h, bez topení 51 km/h. Tak jsem to chtěl konzultovat, bohužel nemohu nijak srovnávat. Moje "domovské" jsou spíše 749. Kterým by to chování CZSK 754 spíše odpovídalo... Jestli nejsou příliš podmotorované. A to ještě kamarád říkal, že ty jejich Brejle jsou v dost otřesném stavu. ... :rolleyes:

Možná to malinko souvisí s tou přehnanou adhesí. Když jsem dĕlal Sp z Jihlavy do Brns a jen malinko víc jsem Brajlím naložil, hned řval prokluz. To jak u rozjezdu, tak ale i při brždĕní. Musel jsem hodnĕ používat písek
Nakolik je to reál nemohu posoudit. Nejsem strojvedoucí.

Možná to malinko souvisí s tou přehnanou adhesí. Když jsem dĕlal Sp z Jihlavy do Brns a jen malinko víc jsem Brajlím naložil, hned řval prokluz. To jak u rozjezdu, tak ale i při brždĕní. Musel jsem hodnĕ používat písek
Nakolik je to reál nemohu posoudit. Nejsem strojvedoucí.
V OR existuje nastavení, kterým si můžu "úroveň" adheze nastavit. Když nastavím "unreal" a adhezi prakticky vyřadím, tak mi zůstane trakční charakteristika. Tolik ke způsobu ověřování výkonnosti.
Moje osobní zkušenost (na trati jsem jezdil coby cestující a několikrát i na praxi na stanovišti), tak s 5-vozovým vlakem to víc jak 50 nejelo. Pravda ovšem je, že na brněnských čtyřkách se s kniplem k oknu nesmělo. Určitě to ale nebylo tak, že by rapotický krpál vyjel 60. Když ještě jezdily 6-7 vozové rychlíky, tak se víc jak 40 nejezdilo.
No a teď trochu matematiky:
Při 70 km/h má 754 na obvodu kol při plném výkonu 58kN bez topení (charakteristika od výrobce). Kdyby neexistovalo tření (valivé, suché, aerodynamické), tak podle vztahu M=Ft/(g*s) mi vychází, že lokomotiva do stoupání 25 promile uveze 236,5t včetně sebe (těch 58t bylo na obvodu kol). Na vozy teda zůstává 163,5t, což jsou nejvýše 4 vozy. A to nepočítám to tření - to bych pak odhadoval na 3 vozy max. Takže pokud někdo tvrdí, že dal s 5 vozy 70, tak to mohlo být
a) tzv. s náběhem (předchozí jízda po rovině na 70, pak pomáhá setrvačnost, krátké stoupání)
b) vzpomínkový optimismus
c) zapomenutý postrk
d) chybné návěsti pro sklony
e) vytuněný brejlovec na 2 MW (na dieselu)

A když už jsme to nakousli:
Openrails je počítačový simulátor. Realitě se má jen přiblížit. Bylo by dobré si tu ujasnit pravidla pro trakční mechaniku:
- používáme trakční charakteristiky od výrobce (případně přepočítané na základě parametrů). Stáří ani opotřebení se neuvažuje (ani stroje, ani sjetí obručí).
- vozidlové odpory přebíráme opět od výrobce anebo z předpisu ČD V7 (z roku 1982). Ano, od té doby se měnily ložiska za valivá, ale neexistuje nic lepšího. Ani Metrans, ani VÚŽ nedělaly měření s charakterem měření (všechno byly jen pokusy). Pro staré hodnoty ale existují Koreffovy diagramy a těmi se řídí vlakotvorba. Proč tedy ne i my. Zanedbává se vliv řazení soupravy.
- sklonové a směrové poměry na trati jsou zodpovědností tvůrce tratě. Matematická interpretace do trakční mechaniky odpovídá zaužívaným zvyklostem (sklony se zjednodušují podobností hodnot sinus a tangens pro malé úhly, oblouky se počítají pomocí Röcklových vzorců plus navýšení odporu při odchylce od optimální průjezdné rychlosti, kdy dochází k vychýlení nápravy z optimální trajektorie a jedno kolo začne prokluzovat)

Komu se to nelíbí, nechť si ladí vozidla podle sebe. Výše uvedené platí (doufám) pro produkci teamu ORCZSK. Můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat. Takže předem prosím - nediskutujme o tom. Pouze dodržením předepsaného a smířením se s touto skutečností z toho odstraníme subjektivní a často zkreslené dojmy.

- vozidlové odpory přebíráme opět od výrobce anebo z předpisu ČD V7 (z roku 1982). Ano, od té doby se měnily ložiska za valivá, ale neexistuje nic lepšího. Ani Metrans, ani VÚŽ nedělaly měření s charakterem měření (všechno byly jen pokusy). Pro staré hodnoty ale existují Koreffovy diagramy a těmi se řídí vlakotvorba. Proč tedy ne i my. Zanedbává se vliv řazení soupravy.
v7_1992.jpg

Ahoj. Hele, já to beru, jak to je a adhesi mám dle návodu od Icika. Musím, aby se aktivity chovaly shodnĕ. Já jsem ten spĕšňák normálnĕ dojel a stíhal jsem plus mínus i JŘ. Takže to byl jen takový dotaz. Ladĕní adhese nechávám odborníkům.

Ahoj. Hele, já to beru, jak to je a adhesi mám dle návodu od Icika. Musím, aby se aktivity chovaly shodnĕ. Já jsem ten spĕšňák normálnĕ dojel a stíhal jsem plus mínus i JŘ. Takže to byl jen takový dotaz. Ladĕní adhese nechávám odborníkům.
Počkej, ty si to ale nejel s naší brejlí. Nebo jo? Já to jel s naší a jízdní řád byl v pohodě.

Který eng? Jaká lokomotiva? Při jaké situaci? Tohle potřebuji vědět.
Tohle je někdy hodně těžké zjistit. Já si kolikrát pamatuju, že někdy to dělal posun AI a tak, podobné zpráv. A když máš toho v aktivitě mraky, tak pak nevíš. Teď jse aktualizoval, tak uvidím co u mně.

Back
Nahoře