Aktivity POISON

Opět Poisone díky za další povedenou aktivitu Pn 47305. Parádně jsem se projel (a někdy i důlek málem vystál :-) ).
A propo, jak je v Ol přednádraží aktivita ukončena? Zastavil jsem u odjezdového z přednádraží, očekávaje "úkol splněn", a hle - ono nic...

Díky, jsem rád, že se líbila, myslím, že v reálu by také fíra občas vystál důlek. V Olomouci je zpráva po zastavení Úkol splněn, jenže MSTS povolí jen 100 metrový dosah, tuším, že tam byly dány dvě, neboť každý zastaví jinak. Musím na to tedy kouknout, možná si zastavil až za ní a je třeba ji posunout s dosahem až za klacek.

Trochu jsem poladil včerejší Sp 1976 tak, aby se daly stíhat jízdní doby z Letovic, takže jsem v zastávkách ubral cestující na polovinu a trochu doladil vjezd do Třebové, aby byl akční, což vyžaduje odjezd ze Semanína včas v 19:10. Upravená verze úlohy je na webu.

Ahoj,
spustím aktivitu, zacyklí se zvuky a po dvou vteřinách hra bez hlášky spadne. Ve volné trase se stejnou soupravou a trasou můžu jet OK. :cry:

Díky chlapci za pochvalu jsem rád, že ta rychlovka potěšila tolik "fírů". Ještě plánuji jednu akci opačným směrem, ale mám dva náměty a tak uvidím, který nakonec zvolím.

Aktivita R 206 bez problémů dokonce i při dodržování skutečné rychlosti (nikoliv rychlosti udávané MSTS). Všechna křižování proběhla hladce, v Ješeticích jsem dokonce nemusel ani zastavovat. Do Benešova se mi podařilo asi o minutu stáhnout zpoždění z Olbramovic, do Vršovic z Benešova jsem jej naopak asi o dvě minuty navýšil, což je ale logické, neboť trať je v MSTS původní (až do roku 2005), zatímco GVD 2010 už zohledňuje modernizaci uvedeného úseku. Jediné, o co jsem přišel, byl březnický rychlík na Budějce, se kterým, jede-li se skutečně rychleji než dovolenou rychlostí na trati, hráč křižuje za Vršovicemi před tunelem, ale to není vada- vlastně naopak.

Takže ještě jeden palec za to, že mi nikde nemizel traffic před nosem a necestovaly vedle mě stanicí samovolně vozy, i když jsem byl zpožděný. Myslím, že tak by to mělo být normální a mohlo by to tak dělat víc aktivitářů. Alespoň do nějakých 6-7 min zpoždění tolerovat a garantovat kompletní funkčnost a estetickou hodnotu aktivity. V případě pak, že se někde můžu hodně seknout a udělat aktivitu s novým grafikonem, který neodpovídá nemodernizované MSTS verzi tratě, pak samozřejmě dát klidně toleranci větší. Stejně tak jako se s velkou oblibou zabraňuje náskoku (mnohdy únavně dlouhýma kilometrama na blok, mimořádnostma za každou cenu, účelovýma pomalýma jízdama), mohlo by se pak stejně dbát na funkčnost aktivity i u těch, kteří jezdí podle skutečných rychlostí, a může jim tedy podobnými výplněmi času vzniknout zpoždění tak, jako by tomu bylo i v realitě... Možná i větší než 6,7,10... minut oproti ostatním, co jezdí podle MSTS rychlosti, kdo ví, to záleží a aktivitář by, si myslím, měl tyto věci vést v patrnosti... Není to vlastně žádná práce navíc, pouze ve speciálních případech křižování, kdy by mohl být zpožděním ohrožen nástup lidí do protijedoucího vlaku, zpravidla na jedokolejkách, je vhodné dodávat časy, kdy protijedoucí vlak přijíždí a zdržuje se u peronu, aktivované a následně deaktivované poziční hlášky typu:"zastavte před přechodem" apod. a u trafficu obecně protahovat trasy či prodlužovat vyčkávací body.

To jen malé info a možná i malá motivace pro některé aktivitáře :-). Každý v MSTS preferujeme něco jiného a pokud lze tyto dílčí preference uspokojovat obdobnými případy, jako jsem například jeden nahoře uvedl, fungující koexistence, je to, si myslím, dobrá cesta, a to nejen pro potenciální vývoj simulátoru, ale i k prostému využívání simulátoru každému podle jeho gusta.

Pajavlaky napsal:
...Jediné, o co jsem přišel, byl březnický rychlík na Budějce, se kterým, jede-li se skutečně rychleji než dovolenou rychlostí na trati, hráč křižuje za Vršovicemi před tunelem, ale to není vada- vlastně naopak.
Nechápu jak si jej mohl nestihnout, já přijel do Vršovic o cca. 4 minuty dříve a tak došlo na vložení servisu za Hostivař, kde se s rychlíkem pravidelně čeká na stůj, aby hráč nemusel čekat ve Vršovicích dlouho na odjezd, pokud se normálně rozjedeš podle JŘ, musel si ten rychlík s bardotkou potkat u tunelu.

Pajavlaky napsal:
...že mi nikde nemizel traffic před nosem a necestovaly vedle mě stanicí samovolně vozy, i když jsem byl zpožděný. Myslím, že tak by to mělo být normální a mohlo by to tak dělat víc aktivitářů. Alespoň do nějakých 6-7 min zpoždění tolerovat a garantovat kompletní funkčnost a estetickou hodnotu aktivity.

Nevím jak to dělají ostatní aktivitáři, ale já traffic ve stanicích dávám na wp hodnotu 600 (10. minut) a vlak vypouštím pět minut před projetím hráče, pokud ve stanici křižuji, či déle čekám, hodnotu dávám i 1000-1200 podle potřeby.

Pajavlaky napsal:
...mohlo by se dbát na funkčnost aktivity i u těch, kteří jezdí podle skutečných rychlostí, a může jim tedy podobnými výplněmi času vzniknout zpoždění tak, jako by tomu bylo i v realitě...oproti ostatním, co jezdí podle MSTS rychlosti....

Tomuhle nerozumím, jedu v simulátoru podle rychlostníků, či sešiťáku tak, jak mi dovoluje MSTS. Že je rozdíl v rychlosti v reálu oproti MSTS vím, ale myslím, že jsi jediný, kdo si to přepočítává na reálnou rychlost a jezdí tak. Pokud tomu tak není tak opravdu nechápu jak to myslíš.

Poison: Ano, jezdím podle skutečné rychlosti, nikoliv podle toho, co ukazuje MSTS- mám to nastavené úpravou ručičkových a proužkových rychloměrů plus dalších příslušných veličin na rychlost vázaných. Víc, zdá se, říct nemohu, neboť vedení fóra takové příspěvky, z mně neznáméno důvodu, shledává závadnými a maže je.

To Pajavlaky, zmizení příspěvků bylo způsobeno nějakou chybou fóra při slučování posledních dvou, nikoliv jejich záměrným smazáním. Omlouvám se.

Aha, takto jezdíš sám, nebo je tady více takových co jezdí s upravenými vlastnostmi modelů?

Ta upravenost vlastností je relativní. Veškerá úprava se děje proto, aby se model choval tak, jako se chová vzhledem k rychlostem MSTS (jak je nastaven), i vzhledem ke skutečným rychlostem. Nemění se tedy vlastnosti modelu, mění se de facto jen rychlost simulace.

Nevím, kolik nás v současnosti je, každopádně tenhle přístup není nic nového. Používal to už pradávno například Karel (ok1dnh). Jak jsem psal, je to otázka preferencí, a podle mě je existenční problém, že jedu-li dle MSTS 85-86 km/h, míhá se mi krajina a sloupy a krátí peron(!), jako bych jel 100 km/h.

Snažit se pak důsledky omlouvat tím, že i v reálu není třeba jet pořád naplno, je podle mě bláhové. Zrovna tak primární úlohou aktivitáře, si myslím, by neměla být umělá výplň nereálně přebývajícího času (v nejlepším případě úmornou mnohakilometrovou jízdou na blok, v horším případě akční mimořádností), protože jednak je-li mimořádnost doménou dvou aktivit ze tří, tak jaksi přestává být mimořádná, a druhak, dojedu-li i přes mimořádnost včas anebo s neadekvátně malým zpožděním, je to stejně nereálné, jako dojet s mnohaminutovým náskokem i tam, kde jízdní řád není vyvatovaný.

Pozn. moderátora: Protože se mi povedlo najít ten původní příspěvek, tak ho sem dávám.
Ano, mám upravené ručičkové rychloměry tak, aby ukazovaly skutečnou rychlost. Př.: rychloměr ukazuje skutečných 100 km/h, Track Monitor ukazuje 85,6 km/h. Plus k tomu samozřejmě upravené další věci, které v MSTS s hodnotou rychlosti pracují (výkon, maximální brzdná síla, apod.).

Je to pořád snadnější řešení než veškeré rozměry v MSTS (tratě, lokomotivy, vozy, objekty) zvětšovat o cca 17% a upravovat pohledy z kabin, aspoň myslim.

Ta diference je bohužel tak markantní, že smést to ze stolu stylem "ani v realitě není třeba jet pořád naplno" je bláhovost. Ideálně pak ještě dodat, že od toho jsou aktivitáři, aby vymejšleli v aktivitách "kojotiny" a zaplácavali tak čas, který by byl za normálních podmínek spotřebován ryzí jízdou...

Určitě nejsem jediný, tohle dělal už za pradávna Karel (ok1dnh)...

Ten rozdíl ve skutečně rychlosti a v rychlosti v MSTS je opravdu dost velký. Ve svých aktivitách nebo ve volné jízdě, když jedu podle reality, to řeším tak, že se nikam neženu.
V reálu je kolikrát problém a to i na koridoru dodržovat jízdní doby, natož krátit. Jezdil jsem na praxi ve ValMezu, takže taky panťáky 460 mezi Přerovem a Horní Lidčí. Zpoždění prakticky po celé trase na konstantní hodnotě, místy se zvýšilo a snížilo o minutu. Je sice pravda, že trať není pro tyto jednotky vhodná, protože na "hospodárných stupních" (kontrolér v poloze J2) se poměrně rychle zvyšuje rychlost, kdežto na volnoběh zas relativně rychle rychlost klesá, takže by bylo potřeba něco mezi tím, což ale nejde trvale použít. Zkusil jsem si to projet v MSTS na stejné trase (Přerov - Val.Meziříčí) a tuším, že jsem zkrátil nějakých 6-7 minut.

Ano. A co nemusí být na první pohled úplně patrné je fakt, že při jízdě MSTS získávate pořád stejný náskok oproti realitě, ať jedete jakoukoliv rychlostí. Konkrétně to dělá cca 8 minut a 38 s za hodinu, což je poměrně hodně, vezmeme-li v potaz, že jsou ještě k tomu na určitých místech jízdní řády vyvatované.

Kdyby někdo nevěřil, tak zde obecně důkaz s využitím základoškolské matematiky:

v_s -skutečná rychlost
v_m -rychlost kterou signalizuje MSTS
s-dráha ujetá "navíc" oproti rychlosti signalizované MSTS
t-celkový čas jízdy
t'-přebývající čas

Platí, že v_s=k*v_m, k>1 (v msts k=1,168).
Dále platí že s=(v_s-v_m)*t, tedy s=(k-1)*v_m*t.
Dále je evidentní, že s/v_s=s/k*v_m=t'.

Z obou rovnic dostáváme, že k*v_m*t'=(k-1)*v_m*t,
a tedy t'/t=(k-1)/k. Jak vidíme, poměr přebývajícho času vůči celému času jízdy je nezávislý na rychlosti, je závislý jen na konstantě k udávající poměr mezi skutečnou a MSTS rychlostí.

Jak vidno 0,168/1,168=0,144 a tedy t'=0,144*t, což pro hodinovou jízdu dělá 0,144*60=8,64=8 min 38 s přebývajícího času.

Existuje tedy někde nějaký funkční návod, kde jaké soubory upravit, aby rychlost MSTS odpovídala cca reálu?

Šnek: Pochybuju. Úpravou rychloměru (což je sama o sobě otázka přepisu jen jednoho čísla v cvf) to teprve začíná. Možná něco časem sepíšu, ovšem pro zájemce, rozhodně ne veřejně, tim bych zcela jednoznačně napáchal víc škody než užitku. Zatím budu ještě testovat a zkoušet. Musím si být 100% jistý, že to nepřinese problémy, a vozidla se budou chovat korektně. Vypadá to naděje, ale nezakřikněme to :).

Back
Nahoře