Trať Kúty - Brno - Č.Třebová- Kolín - Praha - archív #4

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Stary
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
No chtěl bych se zeptat na nějaké věci na které jsem narazil poté co jsem si vytvořil nejaké aktivitky. Jedná se předevšim návěstidel. Nevím jestli to tu už někdo zmiňoval, ale ještě jsem tu na to nenarazil. Zarazilo mě, že vzdálenost návěstidel autobloku se často pohybuje od 1 do 1,2 km. V useku Břeclav-Brno jen 800 m (to se snad po nové aktualizaci zlepší). Neni to na 160 Km/h nějak málo? A jestě jedna věc při navesti výstraha je tam rychlostní omezení. U některývh návěstidel je a někde není. Je v tom souvislost s výše uvedeným nebo se jedná jen o nastavení vlastností daného návěstidla? Nebo jestli to je nějak ošetreno v drážních předpisech.

Ono když si to s nějakým EC pekně smažím, doháním zpoždění a něco dojedu tak me ta 120-tka trošku deptá :? a nebo mám problémy od výstrahy na červenou dobrzdit.(brzdím i očima :eek: ) Tak bych se chtěl poptat jak to s tim je. :roll:

Naposled editoval moderátor:
PAja: No je nutné si prostudovat dopravní a návěstní předpisy. Rychlostí 160km/h se může jet pouze kolem návěsti "volno" Jakmile na opakovači naskočí žluté světlo, musím upravit rychlost tak, abych u příštího klacku měl maximálně 120, na kterou je zábrzdná vzdálenost. Proto je i omezení v MSTS.
Jinak Břeclav - Brno se stavělo podle mapy v editoru MSTS a až později jsem zjistil, že je místy kilometricky zkreslená. Po update, kde už jsou všude kilometrovníky bylo možné nově postavit pouze Hodonín - Břeclav - Kúty (- Bratislava), kde vše sedí přesně. Na trati Břeclav - Brno mi chybí asi 2 km. S tím nenadělám nic, to bych musel aktualizaci minimálně o rok odložit. Zkreslení bylo a zůstalo Zaječí - Šakvice, tam i autoblok je místy na zkrácenou zábrzdnou vzdálenost, menší odchylka je i Vranovice - Šakvice a jinak vše jakš takš odpovídá. Někde jsme musel posunout celá zhlaví, zastávka Pouzdřany putovala asi 500m blíže ke Vranovicícm, Vojkovice zase 500m do boku, atd. V kritických místech jsou kilometrovníky trochu stlačeny, ale vzdálenosti návěstidel jsou kromě jmenovaného úseku více než 1km (ale nepořádek jsem tam měl, někde jsem dokonce objevil o oddíl navíc). V aktivitách když tak se udělá zápletka, aby se nemuselo čekat na čas (Brno, Břeclav)
Jen tak pro info. Devínská Nová Ves na mapě MSTS je asi o 5 km výš než ji mám já v trati, když vyměřuji každý kilometr položených kolejí. Na tento systém stavění jsem přišel asi v době, kdy jsem stavěl trať od Blanska na sever. Počáteční metody byly dost na způsob pokus/omyl.

Zábrzdná vzdialenosť na tratiach s rýchlosťou do 120 km/h je 1000 m. Pri rýchlosti viac ako 120km/h sa zábrzdná vzdialenosť rozkladá do dvoch traťových oddielov (2000 m).Aby vlak mohol ísť rýchlosťou 160 km/h musí mať ešte funkčný vlakový zabezpečovač (VZ). Aby bolo dodržané pravidlo o zábrzdnej vzdialenosti návesť výstraha mi zároveň nariaďuje rýchlosť 120 km/h. To znamená , že prejdeš okolo návesti voľno rýchlosťou 160km/h , na VZ sa ti rozsvieti horné žlté svetlo.Začneš znižovať rýchlosť aby si pri nasledujúcom návestidle nemal viac ako 120 km/h (výstraha) a tým je splnená prvá podmienka o 1000 m zabrzdnej vzdialenosti.Inak sa to na autobloku urobiť nedá jedine jeho prestavbou a to stoji nie malé peniaze.

AAAA díky. Ja to tak nějak tušil ale potřeboval jsem to potvrzené tak říkajíc černé na bílém. Mě mátlo to, že na návěstidlech za kterými je kratší vzdálenost než je zábrzdná je takový terčík tuším že s černými a býlým pruhem. Ale když se to týká jen pro rychlost nad 120Km/h tedy jen pro vybrané vlaky tak to tam si být nemusí. Je to asi ošeřeno tím LVZ.

terčík ? !

PAja26 napsal:
AAAA díky. Ja to tak nějak tušil ale potřeboval jsem to potvrzené tak říkajíc černé na bílém. Mě mátlo to, že na návěstidlech za kterými je kratší vzdálenost než je zábrzdná je takový terčík tuším že s černými a býlým pruhem. Ale když se to týká jen pro rychlost nad 120Km/h tedy jen pro vybrané vlaky tak to tam si být nemusí. Je to asi ošeřeno tím LVZ.
Zase si pleteš pojem a průjem !
Ten terčík (mezikruží bez pruhu) označuje poslední oddílové návěstidlo autobloku před vjezdovým u tříznakového a předposlední u čtyřznakového autobloku.
Znamená to toliko, že návěst stůj na příštím návěstidle je absolutní ! To ostatně je vidět i na označovacím štítku návěstidla.
Se zábrzdnou vzdáleností či dokonce zkrácenou to nemá absolutně nic společného. Než začneš pokusničit a polemizovat, tak si musíš opravdu přečíst ty předpisy, jak ti už radili. Není to nic těžké či nepochopitelné.

PAja26 napsal:
Nepletu si nic. Terčík označující koncové návěstidlo autobloku znám a o něm se tu teď nebavím.(ješte si nepletu kroužky a obdélníčkly :D ) Před tím jsem obrátil jen barvu. V černém poli jsou dva bílé pruhy. http://www.volny.cz/mikulda/d1/htm/treti3.htm
:P Tak promiň. Netušil jsem, že se změnila norma a teď se říká terčík tomuhle.Obdélníkový terčík je pro mne novum. :P
A pojedeme do hydeparku....

742.041 napsal:
Pokud si ten pruh neplete s návěstidlem odjezdovým,ale tam to není pruh ale dělený čtverec příčně.
COŽE???? Opravu raději kouknětě do předpisů.
Tohle co popisuješ je pouze v případě když je skupinové odjezdové návěstidlo.

Zbyněk Šemora napsal:
742.041 napsal:
Pokud si ten pruh neplete s návěstidlem odjezdovým,ale tam to není pruh ale dělený čtverec příčně.
Bylo to napsáno v návaznosti na jeho příspěvek,jestli si to nespletl s tímto.Toto vím.On opravdu myslel zkrácenou vzdálenost,akorát se špatně vyjádřil

Jojo to je moje prokletí. I na škole jsem s tím měl problémy. Vždy jsem přišel s nějakou blbosti a všichni to studovali a byli z toho vedle jako ja. Všechny normy na mě byly krátké. :lol: No analizoval jsem to a z časti (asi 99% :eek: ) je chyba u mne. Soráč. Tak ja zas někdy napišu.

742.041 napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
742.041 napsal:
Bylo to napsáno v návaznosti na jeho příspěvek,jestli si to nespletl s tímto.Toto vím.On opravdu myslel zkrácenou vzdálenost,akorát se špatně vyjádřil
A navíc to tam nepíšou jako terčík, ale jako návěsti indikátorů a to je tuším něco jiného.....

Mám dotaz, proč na na nádražích je v noci tma, je to hrozně nereaálné.

Nesmejte sa, je to reálne, pred niekoľkými rokmi odpojili Západoslovenské energetické závody zopár staníc ŽSR od elektriky pre mnohomiliónové dlžoby ŽSR za elektrinu. K slovu sa dostali nesmrtelné petrolejky.....

Blíží se opět poledne a já mohu prohlásit, že mám koleje 1,2,4,6,8a10 v Bratislavě hlavná stanica. Nejhorší byly tunely ve spádu 10promile (zaokrouhlení MSTS, jinak 9.58), nemožnost použití dynamických kolejí a zhlaví za tunelama. To jsem zvědav, co na to Bratislaváci řeknou. A děkuji všem za materiály, bez nich by to byla fikce. Do aktualizace alespoň osadím návěstidla, rychlostníky a perony.
Dotaz, co to máte v Bratislavě za cestová návěstidla se čtyřmi bílými pruhy? To jsem ještě neviděl, když tak to někdo nafoťte a pošlete Jirkovi Polákovi, ať rozšíří sortiment.

To je indikátor písmena "Z". Používa sa pri tlačených súpravách na odstavné koľajisko. Oznamuje rušňovodičovi , že je postavená posunová cesta na OK a je to jedna z podmienok aby mohol začať tlačiť súpravu.

V Bratislave je ešte jedno špeciálne návestidlo a to je na hranici depa smerom do stanice. Je to zriaďovačka s bielym a modrým svetlom, doplnené písmenami A a B. Tieto písmená svietia spolu s bielym svetlom a oznamujú, z ktorej kolaje je postavená posunová cesta. (Do (z) depa idú kolaje "A" a "B")
A na spojkách sú opakovacie zriaďovačky, tie som tiež ešte nevidel.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře