Trať ČD 140 Sokolovsko

První část úzkokolejek je dokonána. Stvořil jsem dopravnu M7 (ta se nachází ve Svatavě po pravé straně od silnice Sokolov - Boučí těsně u pumpy ve Svatavě), dále trať podél silinice na Boučí k dopravně M 17, kde odbočují tratě na Boučskou výsypku a do pískovny (tam jsem se v patnácti učil jezdit na motorce ) přes dopravnu M 25 (tam odbočuje trať do Lomnického lomu (nad ním byla pěkná vyhlídka, kde jsem rád postával a koukal, jak se ta samá souprava napřed na sluníčku ukazuje z jedné strany, pak z druhé a pak zase z té první) k dopravně J9, která je společná s normálněrozchodnou šachetní, dokonce je tam na šrotové koleji splítka 900 a 1435, takže pro nás nerušený přechod mezi kolejovými systémy.
A... ...takhle to vypadá...
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://simral.me.cz/CR5_d.JPG

PS: Zatím v oblasti za tratí 145 schází kolejiště Lomnického lomu a Lomu Marie. A pak pojedu za trať, to znamená do centra úzkokolejky, což jsou dopravny Mě, M1 a M3.

Naposled editoval moderátor:
Už se těším, až tam pojedu s pendolinem :lol: :lol: :lol:
Ale stejně bych nikdy netušil, že v té oblasti je taková spleť tratí. To se přímo nabízí k tvorbě velmi zajímavých aktivit.

A nechceš nám dát nějaké seznání? Mě to připadá jako předpověď počasí. Vlevo tlaková níže vpravo tlaková výše :lol: Od severu postupuje studená fronta :lol:
Ale až to uvidíme i s krajinou, to může být velmi zajímavé poježděníčko.
Právě takové tratě se mi líbí. Máš tam tolik kombinací, že si s tím každý uživatel vyhraje do sytosti.

Zbyněk Šemora napsal:
A nechceš nám dát nějaké seznání? Mě to připadá jako předpověď počasí. Vlevo tlaková níže vpravo tlaková výše :lol: Od severu postupuje studená fronta :lol:
Ale až to uvidíme i s krajinou, to může být velmi zajímavé poježděníčko.
Právě takové tratě se mi líbí. Máš tam tolik kombinací, že si s tím každý uživatel vyhraje do sytosti.

Dobrá tedy:
vlevo dole vidíte Sokolov seřazovací nádraží, východně Sokolov osobní, ještě východněji vlečku Chemické závody, dnes Hexion.
Nad nimi vidíte Lom Marie, ještě nad nimi Lomnický lom (to jsou ty zatočené oné), ještě nad nimi Boučskou výsypku.
Přesuneme - li se vpravo, tzv. na východ, tak po spodním okraji, po nově přeložené trati Sokolov - Nové Sedlo se dostaneme do stanice Nové Sedlo (to jsou ty tlusté koleje mířící přímo na sever a nad nimi je triangl NS - Chodov - šachta.
Vedle NS zleva vidíte vlečku Avirunionu, těsně vedle nakládací stanici lomu Družba, těsně vedle tratě v lomu Družba. O kousek severněji pod jedním z trianglů najdete lokomotivní depo a stoupáme k dopravně V1, kde kdysi odbočovala ze staré tratě chodov - Sokolov trať do Palivového kombinátu Vřesová. to je tam i dnes a to je ta severně vedená trať a to horní (na severu) nádraží je PK Vřesová. Vpravo je Smolnická výsypka, vlevo je Boučská výsypka.
Níže pod kombinátem, kde je samý čudlík od výhybek najdete dopravní centrum normálněrozchodné šachty, s výjimkou přímé tratě z Nového Sedla do Vřesové se zde všechny ostatní tratě potkávají, jsou zde centra údržby.
Západním směrem od tohoto chumlu je nakládací stanice NS 2 a těsně vedle NS2a a odtud také vychází úzkokolejná trať přes celý revír až do severního zásobníku nad elektrárnou Tisová (tato trať zatím končí na mostě přes trať 145 Sokolov - Kraslice). Tuto trať vidíte u Lomnického lomu, kde obchází městečko Lomnice, připojují se tratě z Boučské výsypky a přes dopravnu M7, kde se připojují tratě od Lomu Marie vede právě ke zmiňovaným mostům přes řeku Svatavu a trať 145.

Pro aktivity a modeláře bych si právě zde dokázal představit animovaná rypadla, zakladače, výklopné vozy na uhlí (systém Wapka), výklopné vozy na skrývku (systém Ua), lokomotivy s bočními sběrači (snad to Džorž do té doby zmákne a další podobné vychytávky.

Tak co, šlo to z toho mého vyprávění alespoň trošku pochopit?

Sakra sakra. Takhle ty se učíš? Co takhle teorie roztočení elektromotoru sériového stejnosměrného

A jinak máš malé bezvýznamné plus.

To víš, nemají to jednoduché. V rámci seznání si to napřed namalují, pak poskládají, osadí návěstidla a to by bylo, aby jim to v reálu dělalo problémy .
Ještě by chtělo totéž u mašin. Mít možnost si jí postavit, ošahat schémata, teplotu vody a oleje a podobné. To by byl výukový program.

To víš, za našich časů byla vrcholem programovatelná kalkulačka. .
Petr

To víš, za našich časů byla vrcholem programovatelná kalkulačka.

A za mých opravdu mladých let bylo vrcholem logaritmické pravítko,kdeže ty časy jsou...

Jo, jo. Ještě bych si vzpomněl, jak se s ním počítá

Aspoň vidíme, co vše jsme se museli v dospělém věku naučit.

Máš pravdu a že ten čas tak rychle letí.Když si vzpomenu na gympl před 39 lety a na našeho třídního,tomu bylo skoro jako je teď mě,když říkal,že ten čas v mládí běží jinak než ve stáří,tak jsme vůbec nechápali o čem mluví.Teď už to vím. :cry:

Já jsem sice o dost mladší, ale ona ta úroveň techniky byla dlouho skoro neměnná a pak to najednou skočilo a běželo mílovými kroky. A jen čekám, zda nám to nedá oddechový čas. Pořád si myslím, že už není možné vymýšlet nové věci a stále jsem klamán a pokrok jde stále mílovými kroky.

bob57_cz napsal:
Petr Novák napsal:
To víš, za našich časů byla vrcholem programovatelná kalkulačka.
A za mých opravdu mladých let bylo vrcholem logaritmické pravítko,kdeže ty časy jsou...
Když jsem před pár roky svým pacholkům předváděl logaro ( system Darmstadt ), koukali na mne jako na exota. Nepochopili to nebo spíše neměli zájem - kalkulačka je přesnější. Maturovali jsme všichni s logárem, podmínka byla, že musí mít všichni kalkulačku nebo všichni logáro, jako socky jsme na to neměli všichni a ve třídě byly k mání jen asi 4 kalkulačky.
Když už píšeš o matuře,tak my všichni byli socky jak polena,logáro mělo jen pár šťastnějších,mě ho dal táta,vyfasoval ho v práci co by konstruktér přepravních mechanizmů,lidově řečeno pásových přepravníků...

Tak teď tvořím na východní části revíru. Vznikl zárodek dopravny M2 (centrum úzkokolejného provozu), dopravna M3 a trať přes dopravnu M4 na severní výklopník. Dále vznikla trať z dopravny M4 přes řeku Ohři a myší dírou pod vlečkou Báňských staveb nad sklárnu v Dolním Rychnově .
A asi pojedu dále na lom Michal. Pokud jste někdo z vás jezdil po silnici 6 z Prahy do Chebu, tak vedle Sokolova vedla pod mostem této silnice elektrifikovaná úzkokolejka. To je právě tato trať. A jednou tam jel strojvedoucí příliš rychle, vykolejil v oblouku a lokomotivou zboural pilíře právě tohoto mostu (ty pilíře byly mezi tratí a silnicí). Most spadl a jezdilo se okolo po nájezdech. To se stalo tuším v roce 1995. Pak tam postavili most jako souvislý nosník, ale to již se provoz rušil. Lom byl zavezen a dnes je tam rekreační rybník s tobogány.

Když si vzpomenu na svou první "vyvekslovanou" kalkulačku z Tuzexu, ještě s malým LED displejem...... koukal jsem na to jako na zázrak techniky, a dnes ?....... Dej někomu do ruky logáro a bude přemýšlet, co se s tím podkládá :-).
Karel
P.S. Petře, tak kdy si malinko zajezdíme ? Budeš tam mít i tu Rotavu ?

P.S. Petře, tak kdy si malinko zajezdíme ? Budeš tam mít i tu Rotavu ?

Kdy? Asi až budou všechny koleje (při současném tempu snad do konce lázní - 3.3.2007) a pak návěstidla. A pak bych mohl asi pustit veřejnou betu 0.1. Běžné uživatele neosloví (baráčky, stromečky), zbylé tvrdé jádro to snad řádně projezdí, abych odstranil kolejové závady a vychytal návěstidla. Jak toto bude, půjdou dělat aktivity, různé úpravy (podle let - 1975 - staré tratě So - Cho, Klá - Cho, Cho - Tře páry So - Chom, tramvaje Plzeň -Sokolov, 1990 tramvaje Plzeň -KV, Ka - Chom, mezi tím brejlovci a sergeje a čmeláci, 2006 esa a podobné) a baráčky už nějak osázíme (abych to nezlehčoval - je jich nejvíc a jsou nejvíce náročné na přesnost, aby to trošku vypadalo )

Takže první projetí pro všechny, pokud bude tolik času, jako je teď bych viděl někdy do prázdnin. Letních
Jo, roku letošního

Jo,to bude prima,baráčky nemusí být,hlavně že se bude moci projet.Pořád vzpomínám na CR140 i když nebyla nikdy dokončena,ty důlní vlečky mě fascinovaly.Udělat ještě tak úzkorochodnou páru na posun a vrátíme se do svých dětských let... :wink:
ad Karel - určitě na to budou koukat jak tele na nový vrata a použijou to jako obyčejné pravítko na podtrhávání,to ovládání asi budou těžko chápat...

Petr Šimral napsal:
Tak teď tvořím na východní části revíru.
Ach, ty světové strany :-D
Petr Šimral napsal:
A jednou tam jel strojvedoucí příliš rychle, vykolejil v oblouku a lokomotivou zboural pilíře právě tohoto mostu (ty pilíře byly mezi tratí a silnicí). Most spadl a jezdilo se okolo po nájezdech.
Tak se mi to tenkrát nezdálo! Já mám na to v hlavě matnou vzpomínku (jel jsem tam jenom jednou) a potom už tam byly koleje položený přes nájezd a nedávalo mi to smysl.

Beru zpět. Na východě už jsem byl a teď tvořím západ

Nezdálo se ti to. Po opravě mostu tam skutečně byla kolej položena na silnici a začalo se zase jezdit po východním nájezdu. Proč si myslíš, že na provinční křižovatce jsou dva nájezdy? Z druhé strany je jen jeden.

Back
Nahoře