Aktivity - všeobecně - archiv #1

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Re: zkušenosti s rozšířením aktivity

Zbyněk Šemora napsal:
Musím se podělit se svými zkušenostmi s rozšířením své mega aktivity NS.
Problém první. Při načtení aktivity, ztržena záchranná brzda. Zkusil jsem pohnout o deset vteřin z odjezdem nákladu 2 a vlaku hráče jsem dal počáteční rychlost 80km/h. Načtu hru a už OK. Tento jev se vyskytuje u různých tratí, kde start začíná z nějaké rychlosti a nechápu souvislosti, odstraněno vždy metodou pokusu a omylu.

Ale napadla mne jiná věc. Kdyby něco uklízelo použité a odstavené mrtvé consisty. Např v Rudolticích by se po příjezdu objevila na té samé koleji lokomotiva připravená na odjezd směr Krasíkov a na ni bych natlačil odstavenou soupravu. Jestli by to odjelo a zmizelo. Testoval něco takového někdo? Také obráceně. Místo mrtvých consists nechat soupravu přijet a blokovat ji cd servisem a mezi tím na ní najet vlakem hráče. Ale jestli by pak nebyl problém se k tomu vlaku zepředu dostat. Tohle mne jen tak napadlo.

Problém se stržením rychlobrzdy - to je typické při startu v nějaké rychlosti. Taky se mi jednou stalo, že to nebrzdilo vůbec. Doporučení - začít při stání, člověk má aspoň čas zjistit, kde vůbec je, jaká je tam traťová rychlost. atd. Než se totiž zorientuje, překročí rychlost :(

Najíždění vlaku hráče na vlak traffic jsem zkoušel nespočetkrát, když jsem chtěl udělat misi s postrkem. Pravděpodobnost bezchybného přivěšení je tak 1 %, většinou následuje hláška "don´t send". Pokud se to už náhodou povede, lokomotiva traffic "chcípne" a je plně ovládaná hráčem. (zvlášť, pokud se to ní "drcne") Po odvěšení hráče chcípne úplně. Jen jednou se mi opravdu podařilo se přivěsit na soupravu nákladního vlaku a ten opravdu zůstal ovládaný počítačem. Když jsem v kopci shodil výkon, přední mašína jela naplno. Ale od té doby se mi to už nepovedlo. Čili, radši to ani nezkoušejte

Není to nesmysl, Zbyňku, jen že při nešetrném najetí se mohou změnit startovací souřadnice počítačem řízené lokomotivy a pak již je jasné, co bude následovat.
Poraďte mi, prosím, kde bych stáhnul cd servisy, nějak jsem zapomněl, kde jsou na netu. Děkuji.

Zbyněk Šemora napsal:
..díky za info, tušil jsem, že je to nesmysl, asi až bude něco vyššího než msts.

Nesmysl to není, teoreticky by to možná fungovalo, ale asi by musely být perfektně sladěné rozměry v eng. a sd. souborech svěšovaných vozidel. Prostě, pokud to po svěšení škubne, je konec. Pokud by ovšem ta počítačem řízená mašina nechcípla, jak jsem psal výše.

CD Servisy

Pro Šemoru a ostatní
Servis 1 je určen pro pohyb vozů bez mašiny - PC posun odrazem - a nedá se přes něj jezdit. Servis 2 je určen pro blokování návěstidel a je nadefinován tak že je přes něj možné jet bez problémů.
Doufám že si to pamatuji správně - teď nemám připojen disk s MSTS a občas si je zaměním mezi sebou. Dá se to zjistit z parametrů eng souboru - ten postrkový servis vychází ze 742 a má šroubovku. Ten blokovací servis má nekompatibilní typ spřáhel aby se nesvěšoval.
Jinak se stačí kouknout na hlavní stránce Starého (skoro každý jí prochází) na odkaz který je u druhého (zatím) příspěvku. :wink:

Pre tvorcov aktivit:

Chcem sa spýtať ako vyriešiť stretávanie protiidúceho vlaku na jednokolajnej trati. Ked zostanem stát na stanici aby som pustil protiidúci vlak, tak som skúšal rôzne možnosti. Protiidúci vlak vždy zostal stáť pred vchodovým navestidlom na červenú. Neviem to vyriešiť aby som ho prinútil vojsť na stanicu aby sme sa obišli.
Poraďte ako sa tento problém dá vyriešiť? Teda aby som ja s vlakom počkal v stanici a protiidúci vlak vošiel na stanicu a tým mi uvolnil trať aby som mohol pokračovat dalej a on taktiež.

Kebarko napsal:
Pre tvorcov aktivit:

Chcem sa spýtať ako vyriešiť stretávanie protiidúceho vlaku na jednokolajnej trati. Ked zostanem stát na stanici aby som pustil protiidúci vlak, tak som skúšal rôzne možnosti. Protiidúci vlak vždy zostal stáť pred vchodovým navestidlom na červenú. Neviem to vyriešiť aby som ho prinútil vojsť na stanicu aby sme sa obišli.
Poraďte ako sa tento problém dá vyriešiť? Teda aby som ja s vlakom počkal v stanici a protiidúci vlak vošiel na stanicu a tým mi uvolnil trať aby som mohol pokračovat dalej a on taktiež.

Řekl bych, že k tomu je právě dobrý Servis_2. Sám jsem tento problém řešil v aktivitě "Cisternový vlak" a Servis_2 mi to zde pomohl zvládnout. Když si ji spustíš v Editoru aktivit a budeš sledovat stanici Čejč, měl bys pochopit logiku. Ale nejsem v tom ještě moc zkušený, má to souvislost s vazbami mezi návěstidly. Základ bych viděl v tom, že tvé odjezdové návěstidlo ve stanici, kde chceš křižovat, musí být blokováno Servisem_2 dříve, než je postaveno na povolující návěst.

Zkušenější tvůrci aktivit jistě potvrdí či vyvrátí, popř. doplní, rád se také dozvím něco nového.

předjíždění a křižování

Ve stručnosti bych řekl že Bob pochopil princip.

Pro jistotu ale zopakuji použití SERVISU2. Už jsem to popisoval jinde takže toto je naposledy co to popisuji/opakuji.

Pokud chcete dosáhnout toho, aby vlak řízený hráčem byl u návěstidla zastaven na návěst stůj a po sousední/jiné koleji projel vlak řízený počítačem (je jedno v jakém směru), tak musíte zablokovat trasu za návěstidlem dříve než si ji zabere pro sebe vlak ovládaný hráčem - což má svou logiku a jak moc dopředu je trasa zabrána lze v editoru úkolů vysledovat na značkách návěstidel. Toho zablokování trasy pro řízený vlak dosáhnete tak že za příslušné návěstidlo umístíte krátkou trasu od návěstidla k první vyhybce. Na tuto trasu OPAKOVANĚ vypouštíte již mnohokrát zmiňovaný CD Servis2 s výkonem nastaveným na minimum. Musí začít jezdit dříve než dojde k zabrání trasy za návěstidlem řízeným vlakem. A musí tam jezdit tak dlouho (bez mezery v čase - čili vypustit další servis dříve než právě jedoucí servis zmizí) než dojde k projetí počítačem řízeného vlaku.
Toto platí ZCELA obecně. Lze tak docílit zdržení vlaku řízeného hráčem na jakékoliv koleji s odjezdovým návěstidlem bez ohledu na to, jaký má v trati nadefinovaný význam. A jedna poznámka pro šťoury - nemotejte sem teď reverzní body - o tom tento příspěvek není.
Bohužel vzhledem k chybě v editoru nelze řešit ten zdržovací servis tak že na jeho trasu umístíte vyčkávací bod. Toto funguje pouze v editoru úkolů až do okamžiku než úkol ukládáte. Editor při ukládání úkolu NEULOŽÍ čas nadefinovaný u tohoto bodu takže při následném načtení úkolu je čas u tohoto vyčkávacího bodu nulový. Proto je nutné ten zdržovací servis opakovaně vypouštět. Po zmizení posledního servisu2 pak dojde k uvolnění trasy za návěstidlem a pokud je trať volná (není zde jiný vlak) tak je pak možné pokračovat v jízdě.
To je celé kouzlo. Nic víc a nic míň.

Ja som si trat stiahol z http://www.the-train.de ale aktivity k nej neboli prilozene a ani medzi aktivitami na stiahnutie nie su len jedna a u Havla je len odkaz na opravu aktivit preto som sa pytal ci ich niekto ma.

Naposled editoval moderátor:
juros napsal:
Ja som si trat stiahol z http://www.the-train.de ale aktivity k nej neboli prilozene a ani medzi aktivitami na stiahnutie nie su len jedna a u Havla je len odkaz na opravu aktivit preto som sa pytal ci ich niekto ma.

Nekde bych je mel mit, jen je najit. Nicmene ve srovnani s BK jsou dost slabe a neni zas o co tolik stat.

Mam dotaz na autora aktivity EC 107 (tusim Mirec). Uz podruhe jsem si projel Vasi aktivitu a v Zamrsku jsem narazil po druhe na stejny problem. Pote co je vlak preveden k nastupisti a ma zastavit, zastavim podle pokynu u nastupiste, po urcitem case dostanu volno a pote i pokyn k odjezdu a na vyhybkach za stanici narazim na Csardas, jak stoji lokomotivou na vyhybkach mezi obemi kolejemi a projet se da pouze tak, ze soupravu velmi pomalu odtlacim, coz vsak asi neni spravny zpusob projeti :-) Je chyba v misi, nebo v mem zpusobu jizdy ? Jedu vzdy podle pravidel, max 140 atd., ale na ten problem jsem narazil v obou pripadech ... diky moc

AndrewM. napsal:
Mam dotaz na autora aktivity EC 107 (tusim Mirec). Uz podruhe jsem si projel Vasi aktivitu a v Zamrsku jsem narazil po druhe na stejny problem. Pote co je vlak preveden k nastupisti a ma zastavit, zastavim podle pokynu u nastupiste, po urcitem case dostanu volno a pote i pokyn k odjezdu a na vyhybkach za stanici narazim na Csardas, jak stoji lokomotivou na vyhybkach mezi obemi kolejemi a projet se da pouze tak, ze soupravu velmi pomalu odtlacim, coz vsak asi neni spravny zpusob projeti :-) Je chyba v misi, nebo v mem zpusobu jizdy ? Jedu vzdy podle pravidel, max 140 atd., ale na ten problem jsem narazil v obou pripadech ... diky moc
Zkusil jste to přepočítat v editoru? Většinou to pomůže. Já s aktivitou problémy neměl.

juros napsal:

Podívej se na domácí stránku trati Vysočina: http://www.home.karneval.cz/00009012/ Samotná trať už tam ve verzi 1.0 není,ale path na verzi vyšší a také další update.

Pre autorov aktivit:

Skúsil som postaviť malú aktivitu na obchádzanie vlakov pomocou Servis2 (viď návod Ppoolllla). Tá časť že sa umiestni Servis2 za odchodové návestidlo a tým ho blokuje funguje dobre. Vojdem do stanice na vedľajšiu koľaj a tam som blokovaný Servisom2. Avšak akonáhle vložím do aktivity protiidúci vlak všetko sa zmení. Vlak ktorý riadim dostane červenú už pred stanicou. Tým pádom už nie je možné sa na jednokoľajnej trati obísť. Nechápem prečo MSTS ma nepustí do stanice ked vznik protiidúceho vlaku je posunutý až o niekoľko minút potom ako vojdem do stanice. Ako je možné že MSTS postaví jeho cestu keď ešte len vlak bude existovať.
Ak niekto vie pomôcť poradte ako to vyriešiť.

Čistě náhodou...není problém v návěstidlech? Myslím v jejich typu nebo tak nějak. Zas tak moc tomu nerozumím, ale mám míjení vlaků vyzkoušeno na několika tratích a někde mě to dělá podobný ptákovinky. Možná by věděl nějakej stavitel trati....

Problém s 810 v aktivitách

Zdravím, mám problém s vozem řady 810. Vytvořil jsem s ním dvě aktivity a v každé je na začátku zadán přípřah několika vozů. Po najetí na vozy se už nerozjede, stojí jak socha. :? Nevíte někdo, proč to tak je?? Díky.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře