Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Jak jsme na slezině zkoušeli malovat na textury v TSRE5, tak tudy cesta nevede pro ty, kteří používají MSTS. Terén okamžitě vyhodí chybu a namísto terénu bude jen průhledné nic. Ale nevadí. Jen je dobré vědět.

Hra, nebo editor? Mně se to v editoru normálně otevřelo, tenhle problém nastal až když jsem ve hře nastavil zimu.

Ahoj chlapci,
tento problém by udělal i původní editor Msts, na to že je každá malůvka do krajiny ve čtverci si vytvoří vlastní. Až zastavím, pošlu několik screenů na vysvětlenou, protože malováním vlastně získáváme nové číslo čtverce. Tento čtverec se vždy ukládá do složky terrtex , ale nikdy se neobjeví ještě v podsložce snow. Když jsi v editoru pustíte mřížku grid, upravované čtverce se vám zobrazí výraznějším bílým okrajem

Ať to tu Zbyňkovi neblokujeme, hodím to do vlákna TSRE5 Editor. Bude to tam i obrázkově. Kdyby něco, tak pište SZ nebo pak i telefonicky.

Tie modely kríkov, tráv, kvetov a kombinovaného porastu zo sady "MM" sú na svete min. 8 rokov, používam to už dávnejšie aj ja. Prvý raz to bolo zverejnené tuším na thetrain.de.
Já tyto traviny mám v počítači od NR Greenery určitě od roku 2013 a možná i s dřívějším datem, ale prostě když se staví, ono není pořád mít ćas hledat. Mě na ně snad tenkrát Upozornil Pikku.
Ale taky se jedná o to, Zda jsou ty tratě, hlavně ty po rekonstrukci, jsou takto zarostlé? Já osobně si pamatuji, že stavební firmy dělali pláně minimálně v nejbližším okolí tratě, i když vegetace velice solidně bují, tak některé části trati nezarostly dodnes v určitých místech. Ale rozhodně to zatravnění v blízkosti kolejí je samo sebou lahodící oku. Schovává to i neduhy samotného povrchu. Ale děcka, na písečku si zde hrající, pořád je to jenom hra degenerující fototextury, byť bez nich si to dnes ani neumíme představit.

Zbyňku, musím se Ti k něčemu přiznat. Nikdy bych si netroufnul autora nějakého díla kritizovat za směr, kterým se vydal, protože základem každé tvorby je nějaký nápad, jehož uskutečňování pomáhá autorům překonávat nástrahy a překážky na cestě k cíli. Ale když jsi začal stavět za Drážďanami, moc jsem tomu netleskal. Včera jsem si konečně aktualizoval Tvoji trať a musím se Ti za to omluvit. Zjistil jsem, že sis z toho "Německa" přivezl nejen traviny ale i další velké zkušenosti a umění tvořit modely a že jsem vlastně za ten "výlet" moc rád. Zatím jsem si projel jen úsek Břeclav - Brno a byl rád, že je zima a nelítá žádný hmyz, protože do celou dobu otevřené huby by určitě nějaká moucha vletěla. Neskutečná nádhera a krásná poctivá práce, která zvedá úroveň Tvé tratí o hezkých pár pater výš. Moc děkuji.

Hra, nebo editor? Mně se to v editoru normálně otevřelo, tenhle problém nastal až když jsem ve hře nastavil zimu.
Editor. Hru už v msts jsem hodně dlouho nepustil
Proč neukládáte všechny textury v DDS formátu?
Viz stále dokola, co opakuji už několik let. Používám jak editor TSRE5, tak editor MSTS. Protože každý umí něco, co ten druhý neumí. A nejsou to jen vychytávky, ale MSTS potřebuji pro naprosto základní nástroje, které TSRE5 neumí nebo to má zbytečně složité. Jeden z nich například přemostění nádraží silničními díly. Nad kolejemi žádný díl nepřipnete, protože přiskočí ke kolejím pod mostem. Nejde osadit hloupé návěstidlo nebo cokoli jiného v tunelu pod povrchem terénu, pokud změním, aktualizuji model v Shapes, tak v TSRE5 nejde refrešnout editor jako v MSTS, ale musím Exit a znovu několik minut editor načítat. V TSRE5 nejdou spojovat 4proudé silniční díly (některé linky se nepropojí a pak nejde provoz aut). Vygenerovaný a upravený terén je nutné vyhladit, pokud se zarovnává například pod kolejemi a vznikají ostré hrany. V MSTS klávesa F, v TSRE5 nevím. A je to hodně důležité, protože terén například v zářezu je nutné pěkně opracovat, aby vše bylo plynulé k hraně náspu. Pokud použiji překrytí terénu něčím z nabídky transfers a je to u kolejí, tak se terén opticky zvlní a vznikne zával, který tam ale ve skutečnosti není. Tedy opět je nutné dokončovací práce dělat v MSTS editoru.
Tady máš odpověď. DDS textury MSTS nepřečte a bude vyhazovat chyby a nebude možné finálně trať dostavět. Nač si zbytečně komplikovat život. A navíc dnes už není žádný problém s velikostí tratí, protože disky v počítačích jsou až nadbytečně velké, tedy pokud tam nemám sbírku filmů ve 4k, :)
Ale když jsi začal stavět za Drážďanami, moc jsem tomu netleskal.
Já opravdu nestavím, aby mi někdo tleskal, ale prostě mě ten směr zajímal a z provozního hlediska má nejvyšší prioritu oproti přání některých členů fóra. Je to stále hlavní tah z Břeclavi až do Berlína (dál už stavět určitě nebudu).
Ale je pravda, kdybych nestavěl v Německu, tak jsem nikdy nešel do modelování. Ale zrovna úsek Břeclav - Brno modelování teprve čeká. Někdy. Uvidíme. Tady spíš člověka mrzí, že mnohé jednoduché stavby ještě za těch 23 let ještě nikdo nezvládl vymodelovat. Ale asi to bude tím, že je to koridor a tady je spíš prioritní historie.

Tak abych otočil list k něčemu opravdu konstruktivnímu, tady jsou mé úlovky z Prahy. Podbaba je finální, ty další jen ve stádiu chystání. Pak mám ještě nějaké další baráky. Budou z toho zatím 3 ACE. Pro info jsem je sloučil do sebe. S tímto se už bude dát pracovat, ne? Ještě tam patří mosty, tak to ještě přibude další ace. Nic se nemuselo retušovat, jen ty baráky na Podbabě jsem všelijak poslepoval, zjednoduším je, vždyť jsou jen skoro kulisa, tedy se nebudu piplat s výstupky.
UlovkyPraha1.jpg

pravdu máš, ale jen poloviční. My, kteří jsme ze starého těsta a znajíce vícero nářećí, používáme výrazy dětská, chlapečku, chlapci, jsme sice rádi za horké novinky a novou ty a vůbec ulehčení práce, ale přiznávám, že Velmi neradí se to učíme. Já osobně texturu s koncovkou dds jsem viděl poprvé před rokem a půl , ale dodnes nevím, kterým programem bych s ní měl prohlížet. A vlastně potom momentálně ani nepátrám. Mluvím teď momentálně za sebe, ale věřím, že Zbyněk tu má podobně. Mám totiž při stavbě Trati nezbývá moc času na nějaké laborování a za jedné textury s koncovkou ACE jsou pro nás daleko pohodlnější.
Ale nebylo nic snažšího, nechci jedna setkání do Prahy a proškolit nás a předvést výhody. Pořád místo plísání zde můžeš Zbyňkovi pomoci a vezmi si všechny textury ve složce terrtex, předělej je na textury s koncovku dds a pošli mu je Takto hotové. Ušetříš mu tím čas, práci a trapné pokusy slaborováním z texturami a můžeš mít dobrý pocit z toho, že jsi taky pro nás všechny něco udělal. Jako nic si za to nekoupíš, ale budeš mít hřejivý pocit na duši.
Takovýmto způsobem se dají upravit i všechny modely domečků a objektů do Tratí, jen jezdím trošku práce. Musíš říct totiž všechny objekty a rozkódovat je systémem Ffedit, přepsat názvy textur v každém modelu a znova zakomprimovat.
Musel bys to udělat rád a z dobré vůle, ale hlavně ten textík nahoře neber vůbec jako provokaci nebo urážku nebo cokoliv jiného hanlivého, neboť já jsem ti tím chtěl naznačit, Kolik času navíc je potřeba se zabývat předěláním jen přepisem textu k modelům nebo textur do Tratí. Vyzkoušej jich 5, změř si čas a pak to přímou měrou vynásob počtem textur. A nezapomeň na roční období jaro, léto, podzim, zima.
Teprve potom se sem vyjádři. Ano, prudit umí každý, ale přiložit ruku k dílu už takovou chuť nikdo nemá.
Je vidět, že nejsi žádný grafik a ve formátech textur se asi nevyznáš. ACE je jen komprimace souborů (veškerých) ale ne jejich grafický formát. Pod DDS sanozřejmě patří i klasika formáty DXT1, 2,3 ... Vše jde nastavit v vgatool při volbě ukládání textur (DXT1 2, 3) ACE je jen kompresní algorytmus, podobně jako ZIP nebo RAR, na grafiku nemá vliv. V MSTS má uvnitř jen smrštěné obrazové soubory a nic s nimi kromě komprese nedělá.

Práce na Podbabě už začaly. Než začnu dělat zdi, tak jsem přilepil k peronům most v R750m, pěkně natočený podle Mikuldových návodů. Aby to lícovalo přesně s kolejemi. Lícuje na první pokus. Zítra se udělá zeď pod kolejištěm a pilíře mostu a pod vlaštovkami se přilepí na obě strany další vrstva se schody a bezbariérovým přístupem do podchodu. K tomu nádraží ještě připnu ty dvě paralelní budovy. Poskládané náhrady jsem už smazal. Pak nějak vymodeluji a namnožím vlaštovky. Natáhnou textury a bude Podbaba. Tak rychle to sice nepůjde, ale takový je plán. Například tu silnici musím trochu posunout víc k sobě a vyměnit 4 proudé díly na dva dvouproudé s mezerou uprostřed, kde má být pilíř mostu.

2602Podbaba.JPG

Chtěl jsem se zeptat, možná je to špatný nápad, anebo naopak dobrý, když tady byla řeč o černých foto texturách, nešlo by na tyto černé fleky vysázet nějakou nižší trávu - pouze v blízkosti trati?
To musíš na autora trati. Já tady nastavuji krk myslím za nemálo železných cowboyů a vždycky dostanu sprchu - dobře, třeba oprávněnou. Ale tak orodujte zase někdo jiný. Jde o malý kousek trati. Já si zkusím u sebe dle Pawlikových rad přes víkend ozelenění Dolních Zálezel a pak je to ve hvězdách. Spadne, nespadne.

nešlo by na tyto černé fleky vysázet nějakou nižší trávu - pouze v blízkosti trati?
Hujer, přesně tohle jsem dělal ve finále aktualizace 101. Podél trati je vše překryto nízkou trávou a křovinami. Stačí si stáhnout aktualizaci. Co tady zase proboha řešíte? Pokud se to zdá málo, tak bohužel, lépe to už nejde. A nežijeme přece jenom pro počítačové hry. I když u mě se to skoro nedá říct. I proto chci stále trochu brzdit a ne řešit každou nepodstatnou hloupost.

Výluka pro vlaky na trati 090 právě skončila, těleso pod kolejemi už je vybudované, ale výluka pro cestujících trvá, ještě tam nemají schody a příchody k vlakům. A hlavně u peronů ještě není zeď/prosklení. To by bylo pádů na dršťku. :)
A tady je také vidět, že tehdejší textury 256x256 už nevyhovují. Ty panely v popředí mají rozmazané hrany. Protihluk jsem udělal zvýšením zábradlí a výměna textury. Ještě že jsem tam ponechal ty sloupky od zábradlí. Jinak ty betonové protihluky jsou součástí modelu až na konec. 3x50m. Také jsem už roztáhl i silnici. Zajímavé je, že tohle člověka i baví.
2702Podbaba.JPG
2702Podbaba2.JPG

A za odpoledne jsem zvládl i schody a skluzavky. Sice, ještě je to kabriolet, ale to nejhorší už je. Tedy ještě vyměnit ty vlaštovky se střechami a zastřešení východu a nakonec připlesknout prosklené boky a zbytek protihluků. Nejhorší bylo namapovat přílepky k peronům od schodiště, aby jednotlivé bloky dlažby lícovaly s peronem.
2702Podbaba4.JPG
2702Podbaba3.JPG

Už z toho blbnu. Ve finále už taková přesná práce, samé počítání a do toho chodí zákazníci. V nejlepším vždy přestat a dát pauzu. Pokračování o víkendu. Ale už se to trochu rýsuje.
Nemáte někdo texturu žlutý vlnitý plech na střechu a texturu žlutého zábradlí? Těch zábradlíček tam také bude. Jak je příchod, budu muset udělat i svažující terén, protože klasický by mi zavalil podchod. A trochu tam už zával je.
2802Podbaba1.JPG
2802Podbaba2.JPG
2802Podbaba3.JPG
Tady se musel pás dlažby v pokračování schodů přesně namapovat, aby to lícovalo s peronem. To už bylo mapování na setiny až tisíciny
2802Podbaba4.JPG

Nedalo by se to použít nějakou lepší texturu na tu stěnu ? Na dnešní dobu ty rozmáznuté kazí dojem ze hry :)

Nedalo by se to použít nějakou lepší texturu na tu stěnu ?
Máš? Pošli a já ji rád vyměním. To je jen promile toho, jak můžeš pomoci. I tak, kdybych si jí někde vyfotil, tak stejně nemám zkušenosti, jak udělat alfu. Na Podbabě je vše posprejované, tedy nepoužitelné.
Ale i tak, na dnešní dobu by se muselo vyměnit asi 90% všech textur staveb kolem. Co nádraží, to mazanice. Bohužel. Ale tenkrát to byl úmysl, aby to stařičké počítače utáhly.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře