Zbyněk Šemora
Strojvedoucí
Pavle, nechej to do příštího života. Zrovna v tomto se vrtat nechceš. To už je jednodušší vymodelovat 50 nádražích. 
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Tie modely kríkov, tráv, kvetov a kombinovaného porastu zo sady "MM" sú na svete min. 8 rokov, používam to už dávnejšie aj ja. Prvý raz to bolo zverejnené tuším na thetrain.de.Kdo Zbyňkovi zatajil tu trávu na tak dlouho?A přitom taková blbost, žejo...
![]()
Já tyto traviny mám v počítači od NR Greenery určitě od roku 2013 a možná i s dřívějším datem, ale prostě když se staví, ono není pořád mít ćas hledat. Mě na ně snad tenkrát Upozornil Pikku.Tie modely kríkov, tráv, kvetov a kombinovaného porastu zo sady "MM" sú na svete min. 8 rokov, používam to už dávnejšie aj ja. Prvý raz to bolo zverejnené tuším na thetrain.de.
Editor. Hru už v msts jsem hodně dlouho nepustilHra, nebo editor? Mně se to v editoru normálně otevřelo, tenhle problém nastal až když jsem ve hře nastavil zimu.
Viz stále dokola, co opakuji už několik let. Používám jak editor TSRE5, tak editor MSTS. Protože každý umí něco, co ten druhý neumí. A nejsou to jen vychytávky, ale MSTS potřebuji pro naprosto základní nástroje, které TSRE5 neumí nebo to má zbytečně složité. Jeden z nich například přemostění nádraží silničními díly. Nad kolejemi žádný díl nepřipnete, protože přiskočí ke kolejím pod mostem. Nejde osadit hloupé návěstidlo nebo cokoli jiného v tunelu pod povrchem terénu, pokud změním, aktualizuji model v Shapes, tak v TSRE5 nejde refrešnout editor jako v MSTS, ale musím Exit a znovu několik minut editor načítat. V TSRE5 nejdou spojovat 4proudé silniční díly (některé linky se nepropojí a pak nejde provoz aut). Vygenerovaný a upravený terén je nutné vyhladit, pokud se zarovnává například pod kolejemi a vznikají ostré hrany. V MSTS klávesa F, v TSRE5 nevím. A je to hodně důležité, protože terén například v zářezu je nutné pěkně opracovat, aby vše bylo plynulé k hraně náspu. Pokud použiji překrytí terénu něčím z nabídky transfers a je to u kolejí, tak se terén opticky zvlní a vznikne zával, který tam ale ve skutečnosti není. Tedy opět je nutné dokončovací práce dělat v MSTS editoru.Proč neukládáte všechny textury v DDS formátu?
Já opravdu nestavím, aby mi někdo tleskal, ale prostě mě ten směr zajímal a z provozního hlediska má nejvyšší prioritu oproti přání některých členů fóra. Je to stále hlavní tah z Břeclavi až do Berlína (dál už stavět určitě nebudu).Ale když jsi začal stavět za Drážďanami, moc jsem tomu netleskal.

Je vidět, že nejsi žádný grafik a ve formátech textur se asi nevyznáš. ACE je jen komprimace souborů (veškerých) ale ne jejich grafický formát. Pod DDS sanozřejmě patří i klasika formáty DXT1, 2,3 ... Vše jde nastavit v vgatool při volbě ukládání textur (DXT1 2, 3) ACE je jen kompresní algorytmus, podobně jako ZIP nebo RAR, na grafiku nemá vliv. V MSTS má uvnitř jen smrštěné obrazové soubory a nic s nimi kromě komprese nedělá.pravdu máš, ale jen poloviční. My, kteří jsme ze starého těsta a znajíce vícero nářećí, používáme výrazy dětská, chlapečku, chlapci, jsme sice rádi za horké novinky a novou ty a vůbec ulehčení práce, ale přiznávám, že Velmi neradí se to učíme. Já osobně texturu s koncovkou dds jsem viděl poprvé před rokem a půl , ale dodnes nevím, kterým programem bych s ní měl prohlížet. A vlastně potom momentálně ani nepátrám. Mluvím teď momentálně za sebe, ale věřím, že Zbyněk tu má podobně. Mám totiž při stavbě Trati nezbývá moc času na nějaké laborování a za jedné textury s koncovkou ACE jsou pro nás daleko pohodlnější.
Ale nebylo nic snažšího, nechci jedna setkání do Prahy a proškolit nás a předvést výhody. Pořád místo plísání zde můžeš Zbyňkovi pomoci a vezmi si všechny textury ve složce terrtex, předělej je na textury s koncovku dds a pošli mu je Takto hotové. Ušetříš mu tím čas, práci a trapné pokusy slaborováním z texturami a můžeš mít dobrý pocit z toho, že jsi taky pro nás všechny něco udělal. Jako nic si za to nekoupíš, ale budeš mít hřejivý pocit na duši.
Takovýmto způsobem se dají upravit i všechny modely domečků a objektů do Tratí, jen jezdím trošku práce. Musíš říct totiž všechny objekty a rozkódovat je systémem Ffedit, přepsat názvy textur v každém modelu a znova zakomprimovat.
Musel bys to udělat rád a z dobré vůle, ale hlavně ten textík nahoře neber vůbec jako provokaci nebo urážku nebo cokoliv jiného hanlivého, neboť já jsem ti tím chtěl naznačit, Kolik času navíc je potřeba se zabývat předěláním jen přepisem textu k modelům nebo textur do Tratí. Vyzkoušej jich 5, změř si čas a pak to přímou měrou vynásob počtem textur. A nezapomeň na roční období jaro, léto, podzim, zima.
Teprve potom se sem vyjádři. Ano, prudit umí každý, ale přiložit ruku k dílu už takovou chuť nikdo nemá.

To musíš na autora trati. Já tady nastavuji krk myslím za nemálo železných cowboyů a vždycky dostanu sprchu - dobře, třeba oprávněnou. Ale tak orodujte zase někdo jiný. Jde o malý kousek trati. Já si zkusím u sebe dle Pawlikových rad přes víkend ozelenění Dolních Zálezel a pak je to ve hvězdách. Spadne, nespadne.Chtěl jsem se zeptat, možná je to špatný nápad, anebo naopak dobrý, když tady byla řeč o černých foto texturách, nešlo by na tyto černé fleky vysázet nějakou nižší trávu - pouze v blízkosti trati?
Hujer, přesně tohle jsem dělal ve finále aktualizace 101. Podél trati je vše překryto nízkou trávou a křovinami. Stačí si stáhnout aktualizaci. Co tady zase proboha řešíte? Pokud se to zdá málo, tak bohužel, lépe to už nejde. A nežijeme přece jenom pro počítačové hry. I když u mě se to skoro nedá říct. I proto chci stále trochu brzdit a ne řešit každou nepodstatnou hloupost.nešlo by na tyto černé fleky vysázet nějakou nižší trávu - pouze v blízkosti trati?

Máš? Pošli a já ji rád vyměním. To je jen promile toho, jak můžeš pomoci. I tak, kdybych si jí někde vyfotil, tak stejně nemám zkušenosti, jak udělat alfu. Na Podbabě je vše posprejované, tedy nepoužitelné.Nedalo by se to použít nějakou lepší texturu na tu stěnu ?