Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Pošli model a požadované rozměry.
Rozměry nevím, protože trolej se v editoru nezobrazuje a není to jak změřit.
Odhadem konec drátu nosného lana asi o třetinu níž. Tedy nejlepší by bylo přibližné 3 varianty a dál pokus a omyl, která bude sedět.
Model se jmenuje TVstozar9mnapKTRM.s
Je od Lubomíra z projektu 251
Hodil by se i s osou tak, aby se mohlo zarovnávat ve šturcu v pokračování přímo s kolejí. Ale zachovat i original, aby se změnilo nosné lano i u té už asi stovky osazených.
Díky.

Díky tvorbě aktivity jsem objevil i hodně chyb všude možně po trase. Nejvíce bije do očí úsek z Malešic do Krče kolem čekaček ve Vršovicích (jak souběžně vede pražská Jižní spojka) To tam zkrášlím až po aktualizaci, ale náspy v Dynatrax jsem udělal hned. A minimum vegetace. Ale když otevřu letecké mapy, tak z celého ranžíru ve Vršovicích zbyly jenom ty čekačky. To ty tisíce nákladních vozů už nahradily kamiony?
cekacky.JPG

Tady ve Vršovicích bude velký posun, tak jsem si osadil jedno návěstidlo ( v reálu tam byla jenom ranžírka, asi náklady tudy jezdily jenom jedním směrem. ) , které jsem v TSRE5 linkoval do šturcu. A opět v editoru MSTS jsem zjistil, že se nalinkoval nesmysl. Přece se výhybka nemůže nalinkovat z jiné koleje, než jedu. Jako vtip dobrý.

Jinak aktualizace BP96 už bude určitě po víkendu. Default instalace bude s texturami terénu, kde jsou foto v rozlišení 4096x4096 a odlehčené pro slabší PC budou ke stažení. Kdo je má, tak si je zálohujte, ty se měnit nebudou. Vlastně ty odlehčené jsou dočasně v zimních. Tak je stačí překopírovat odsud i nyní. Už jenom sem tam něco v trati upravuji, tak hlaste připomínky, pokud něco někde chybí. Přes vánoce pak dotáhnu pokračování té mé aktivity a je možné, že dosáhne až úrovně Topírna noc. :) Když nedojdou nápady.
LinkAngl.JPG

Přesně tak. 105. kolej v dobách fungování ranžíru sloužila primárně pro vjezd do vjezdové skupiny (koleje 5-8). V dobách když už ranžír nefungoval, tak se tudy jezdilo buď na 9. nebo 10. kolej, když byly plné čekačky (ale to ze 105. nešlo na barvu a muselo se jet na přivolávačku, stejně jako obráceně z 9. nebo 10. na 105.), a nebo občas paradoxně zcela obráceně než bylo původně myšleno, tj. když se tudy občas protahovaly nějaké kontejnery z Uhříněvsi na západ, a jelo to z Hostivaře na Odb. Záběhlice do vjezdu, po 5. koleji přes brzdy k řídícímu stavědlu, odtud cestou posunu na bílou na 105., kde jsme to vypravovali za jízdy vysílačkou, a dál do Krče. To byla vždy estráda, protože tam byly různé nesmyslné závislosti (jak se postupně ta elektromechanika dolepovala), takže např. když Záběhlice postavily do vjezdu, nešlo postavit od Malešic, takže asi tak deset minut se nehlo kolo. Když to dojelo k řídícímu stavědlu, musel staniční dozorce jít ručně přeházet celé zhlaví ve vjezdu z 5. koleje na 105., výpravčí to uzávoroval a zavřel, naházel výměny pod stavědlem, a rozsvítil bílou. (Mezitím signalista na St.2 postavil ze 105. do Krče) Když to odjelo, tak zase všechno odzávorovat, srovnat a uzávorovat, a dalších minimálně deset minut bylo v hajzlu, než se mohlo zase jezdit do a z Nuslí.

Ale ten angličan a šturc byly někdy počátkem milénia zrušeny, byla tam jen jen jedna výhybka, a z čekaček už vedla jenom jedna kolej. Stejně jako už neexistovala strojová kolej od ST.2 pod řídící stavědlo.

Ale ten angličan a šturc byly někdy počátkem milénia zrušeny
Také jsem si všiml. Ale když jsem to tenkrát stavěl, tak asi ještě existoval. Ten šturc se hodí k šíbování. Tak jsem jej nechal. Ale díky i Mikuldovi za upřesnění, že tam byla vždy jenom ranžírka. Opravím to zpět. Stejně nepojedu vlakem skrz, jak to mám předběžně nalajnované, ale přešíbuji na jinou soupravu.

V dobách, kdy tam byl ještě ten angličan, tak tam skutečně ranžírka za 105. nebyla. Byla tam ale zřízena po jeho zrušení.
Ale tam se nikdy stejně neposunovalo. V dobách, kdy ještě najížděly do čekaček mašiny z Vršovic, tak ješte fungovala strojová kolej ŘSt - St.2, a mašiny do čekaček najížděly po ní. Kromě toho ta výhybka byla daleko a nebylo na ní vidět. Já si pamatuji jen jeden případ - bylo tam potřeba přestavit traťovku, a signalistovi na dvojce se podařilo tu MUVku podhodit. :-)

Teď koukám na fotomapu z roku 95, tam byla ještě jedna kolej, od výhybky 47A a zaústěná do zhlaví u St.2, to je ono?
A u St.2 byla dvojitá kolejová spojka (v plánku už mám jednoduchou).

Jj, to je bývalá "strojová".
Ta dvojitá kolejová spojka byla zrušená, protože stejně postrádala smysl, podobně jako celá kolej 103a (i když tam se někdy zamykaly mašiny), angličan, i ten šturc, o kterém píše Zbyněk - šlo totiž jen o přípravu na plánovanou dvoukolejku z Krče. ;-)

Tak jsem otestoval instalačku aktualizace 96 a bude 875 MB veliká i s fototexturami včetně komprimovanými v zimních. (stejné textury a bylo by zbytečné je mít veliké dvakrát, když jsou stejné. Pak kdo chce mít i v zimě plné rozlišení nebo všechny komprimované, stačí vzájemně překopírovat. Ve Snow být musí, jinak by hra v zimě řvala a jelo by se po černé ploše. Ladovská zima stejně nebývá, tak sníh bude jen na některých budovách a kolejích s náspy. Tedy jenom tam, kde jsou fototextury.

Nová instalace z flešek bude už jenom v 32GB verzi. (do USB-C za stejnou cenu jako byla 16GB, do USB-A o 50 kč dražší) Tedy nebude nutné stahovat fototextury v plném rozlišení. Komu ale tohle rozlišení bude dělat problémy, pak stačí jen překopírovat ze složky Terrtex/Snow, kde jsou ty samé komprimované.

Kdo má nějaká drobná přání a připomínky, že něco nefunguje, máte čas do neděle. Pak to vydám a veselé vánoce. :) :) :) Aktivita bude přiložená i z důvodu, aby se přepsaly nefunkční trasy původní aktivity. Proto název trasy zůstal stejný. Kdo jí nechce, ať instaluje bokem.

Já bych pár drobných miniaturních přání přecejen měl:
1.) Zda by se daly v Brně mezi Černovicemi a Šlapanicemi osadit rychlostníky 100 km/h, místo 80 km/h, tuším, že to tam tak nějak je. Pokud tomu ovšem nebrání podoba tratě, nevím, zda to souviselo s nějakou rekonstrukcí, ale tuším, že 80 se tam nejezdí už dlouho.

2.) V Králově poli na brněnském záhlaví se mi také nezdají rychlostníky, na odjezdu směrem k hlavnímu, tuším je před obloukem pořád ještě v reálu 80 km/h, v BP je tam stále 100 km/h. Opačná situace je v oblouku za vjezdem od hlavního, je tam v reálu přes stanici 100 km/h, v BP až daleko za stanici 80 km/h.
Nevím, možná se tam aktuálněji něco změnilo, ale je zvláštní, že by na jedné koleji bylo zbytečně i za obloukem na přímé koleji 80, když na druhé by zůstalo 100 do oblouku a dále za něj. :eek:

3.) Bylo by schůdné ještě "tak nějak zatento" úsek mezi Obřany a Krpolí a doplnit nějaké domečky, siluety, nějaký život, třeba i bez velkých detailů...? Hodně to tam prokouklo, ale k plné parádě trati kolem Židenic a hlavního pořád ještě trocha schází. :-)
A když už bych byl u toho, ta spojka vedoucí podél Černovického nábřeží a k zast. Brno-Černovice, je lemovaná chatrčemi, zahradními domky, tak nějak si žije ten svůj brněnský underground... Nenašlo by se pár náznaků nějakých chatrčí a budek apod. i do aktualizace? ;)

To už je ode mě vše a za vše, i za to nesplněné a třeba jen přečtené, veliké díky. ;)

Zbyňku, prosím prosím, opravíte nám ještě tu obřanskou jedničku? Máte to tam tak pěkně nachystané i na to zakrácení.

RunActivity 2022-08-27 17-58-50-627.jpg

Myslel jsem to, že to tam teď vypadá tak, jako na obrázku 1. Na obrázku 2 je vidět kde končí nový model tunelu a od světlého pruhu štěrku dál, co je ten hnědý, už patří normální koleje a ne tunelové. Ten tunel má jen 80 m, ne 200. Takhle jsem to myslel.

TSRE5_v0.692 2022-12-04 17-10-30-091.jpgTSRE5_v0.692 2022-12-04 17-07-58-598.jpg

Aha. Tenkrát Deterio udělal přesný model a já to měl i osazené. Jenomže on tam musel k tunelu přilepit i tu skálu. A ta mi nelícovala s tratí a nešlo by tam projet. Bude tomu tak dva roky a update jsem se nedočkal, tak před aktualizací jsem to vrátil zpět. Možná v reálu je za tunelem rovina, jenomže já ty koleje stavěl tenkrát, kdy nebyly žádné ale vůbec žádné podklady. Ani letecké mapy, jenom školní atlas a série fotek z posledního vozu vlaku. :)

Jinak Meridian přispěl drobným skinem vrat do depa v Jihlavě, aby to lícovalo s kolejemi. A přebarvil splav v Tišnově, aby to ladilo s vodou v řece. To v aktualizaci bude. Děkujeme.
Zatím se chroustá v instalátoru a test už dnes asi nestihnu. Tak snad zítra večer to bude i ke stažení. Už aby to bylo. :) Jsou to vždy hrozné nervy.

Ten model tam pořád je, kde jinde bych k němu přišel, a lícuje to tam dobře. Jenom to potřebuje vyměnit ty tunelové koleje za venkovní a ten současný tunel tak zkrátit. Jinak to nemá chybu. Vypadá to moc pěkně. Ten model jsem tam našel, tak jsem ho jen odkryl, abych viděl, jak to bude vypadat. A udělal jsem ten první screen s tím Panterem. Až na to budete mít náladu, mrkněte na to. Děkuji F.

Až na to budete mít náladu
Já už jsem z těch prací na tratích úplně mrtvej. :) Já už žádné vláčky nechci ani vidět, jak mne dnes ve finále pily krev. To už není koníček, ale řehole. :)
Ale ten tunel mi tam vadí opravdu nejméně. :) Nebyl náhodou na původní trati delší? Oni to tam potom odstřelili a zkrátili ne? Já mám asi ještě ten původní. Já si pamatuji jak jsem jako žáček druhé třídy cestoval s taťkou na rekreaci do Krkonoš do Malé Úpy. Pro mě to byla první dálková jízda vlakem. Cestovalo se přes noc a poprvé jsem jel tunely mezi Brnem a Blanskem. Vlak tam jel pomalu, tunely nasvětlené, všude dělníci a bylo to takové strašidelné. Některými tunely vedla jen jedna kolej a ten vlak tam všelijak kličkoval mezi bývalou první a druhou kolejí. Ale jinak si pamatuji, že jsem se vždy hrozně lekl, když jela na dvoukolejce proti parní lokomotiva. Když projela proti motorová nebo elektrická, tak to nevadilo. Ale ta parní vždy zasyčela a já měl z toho málem smrt. :) Zlatá jednokolejka. Tam byl klid. :)
Později, jako pracující na dráze jsem se dozvěděl, že těmto rekreačním vlakům ROH se říká Oplodňovák. Celkem oficiálně. I strojmistr s vážnou tváří sděloval, že povezete oplodňovák. Ale tak nějak mi poté docházelo, že můj tatík na té rekreaci měl hned kamarádku. Proto se těmto vlakům tak říkalo. Tak Dane, až budeš dělat historickou aktivitu, tak nezapomeň na oplodňovák ROH. Tam byly většinou jen starší vozy. Rychlíkáče, ale bez kupé. Tax je myslím měl v nabídce. To byly předchůdci béček.

Kdepak. Ať je ta práce do této hry jakkoli náročná, tak ty vzpomínky vždy stojí za to. Asi proto jsem to tak dlouho vydržel. :)

Oplodňovák s rychlíkovými vozy bez kupátek? To tam potom musel probíhat jenom samý grupáč, nebo.....?

Oplodňovák s rychlíkovými vozy bez kupátek?
Já byl tenkrát ještě malý, ale pamatuji si, že když jsme jeli domů, tak v tom vagóně jela do Brna celá chata. Tedy co vagon, to jedno rekreační zařízení. Tedy cestou tam se lidé seznamovali a na ubikacích bylo už jasné, kdo kde bude spát. Respektive nebylo to jak by si někdo myslel, ale pamatuji si, že některé noci si tatík vyměnil své lůžko se synkem nové přítelkyně. Nevím, jestli jsme spolu nějak kamarádili, ale nakonec jsme se ve finále porvali.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře