Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Ale vyzkoušené je jedno. Tohle zábradlí je už hodně dávno na všech zdech, peronech, dokonce jako samostatný objekt i v Drážďanech a zatím ani Dan si ve svém hustém provozu nestěžoval. Tady je to samé, jen s tím rozdílem, že zábradlí je součást modelu a není různě prolnuté, když jsem potřeboval jinou délku než nabídka modelů. Tedy zábradlí s alfou dám jenom na silniční nadjezdy, kde to zábradlí z mašiny uvidím jen z pohledu na plochu.

Asi na 5. pokus se mi podařilo strefit pivot a rozměry a mávnutím proutku se vyměnily tisíce kousků zábradlí po celé BP za tento nový typ. Všude to sedí, nic se nikde nerozhodilo. Šikmá a ultrakrátká zábradlí zatím nemám. Alespoň je vidět, že to navazuje. Model jsem musel výškově snížit a celkově pivot zvednou tak, aby byl vidět ten dolní obrubník.
Mzernoseky.JPG
nestenice.JPG

Ještě mi neseděly tyto dvě zdi ve sklonu za halou. Tam je to hodně komplikované. Na druhém obrázku ta kolej nemá pražce z důvodu, že by byly nad kolejí vedle do klesání. V aktualizaci to je všelijak zaplácané, tak to vyřešil jeden model. Asi ještě udělám ty betony za, aby to lépe navazovalo. A opět mám ze dvou tisíc objektů další výrazné snížení na 1786. Tady to opravdu nemá konce. Asi nejkomplikovanější nádraží. Bez modelování neřešitelné.

0110DrHBF1.JPG
0110DrHBF2.JPG

Bylo nutné ještě vyzkoušet i zima/noc, nejlépe v MSTS, které rovnou řve, když něco chybí. Nástupiště zářily jako zářivky, svítilo mi zábradlí a měl jsem letní štěrk na plochách pod kolejemi. A MSTS mi odhalil vadnou noční texturu na pilíři mostu v Mokropsech, který jsem zde někde použil. Naštěstí šla zkopírovat z Martinovy trati. Ale co zůstal problém.
Když mám zimní a noční textury, tak se ty zimní v noci nezobrazují. Tedy jsem měl zelené náspy. Všude u náspů jsem tedy přepsal parametr na "1", aby byla jenom zimní verze a už mám v noci svahy bílé. Ale běda jak mám podezděné kolejiště a nahoře je štěrk, opět bez sněhu. Pro porovnání druhý obrázek to samé místo ve dne a štěrk je už zasněžený. Za další se mi nelíbí ten šťerk mezi pražci, je to taková šedá slitá hmota. Přitom výhybky jsou OK. Jinak je zajímavé, že ty fotky jsou vždy tmavší než ve hře. Tedy na té noční toho moc vidět není.
Dresden_zima_noc.JPG
Dresden_zima.JPG

Musíte si vyměnit zimní textury kolejiva v trati. Mrkněte, co za texturu má ta výhybka a co ta jednoduchá kolej. Už jsem o tom psal jednou tady někde ve vlákně. A někdo strašně řval, co si to dovoluju. Už si nepamatuju kdo. Nejspíš bob_57 nebo někdo z této sorty.

Mrkněte, co za texturu má ta výhybka
Ale kdepak. Výhybka má pražce dřevo a ostatní koleje jsou beton. To bych také nadával :) kdyby tohle někdo namíchal dohromady. Jestli u všech zimních betonů je jen hustá kaše, tak s tím nic nenadělám. Normálně to nevadí, ale když jedu zima noc, kde se neaktivuje zimní textura, tak na letním štěrku to vypadá škaredě.
Já mám u náspů atd. parametr 257.
Však to používám také u sníh/noc. Vlastně všude, kde jsou potřeba jenom noční. Protože jenom noční nastavit nejde. Ale jelikož tato kombinace se na zimní nepřepne, tak jsem náspy a zdi přepsal na 1, tedy jen zimní textury. Stejně obecenstvo řvalo, že ty náspy svítí víc, než by měly. Tenkrát jsem to dělal kvůli MSTS, kdy byla čistá tma bez světelného smogu, který je aktivovaný až v Openrails. Jenomže v hale mám peron nalepený na náspu, tak tam musí být 257 a v zimě v noci bude letní štěrk. V hale je to správně, ale za halou by sníh měl být. Ale když tam pojedu ve dne, tak bude sníh i na štěrku v hale. Ale co, je to jenom hra.

Anebo ten model rozdělit na štěrk pod halou a štěrk mimo halu. :D
(když budeš mít u obou modelů stejný pivot, tak se dá pak v TSRE jenom zkopírovat umístění a otočení a lícuje to)

Nemají ty výhybky rozmazávání štěrku -3? Standardní koleje mají -1 a pak to dělá tohle.

Nemají ty výhybky rozmazávání štěrku -3? Standardní koleje mají -1
Tohle netuším. Já pražcové pole nemám své modely. Ale jinak určitě by šly textury podle toho, kde má být sníh a kde ne, rozdělit jak píšeš. Ale to bych se moc zabořil do detailů, pak bych zjistil, že nestíhám a došlo by k vyhoření. :) Koukám na fotky, jak by ty zdi v Drážďanech šly vylepšit. Na Neustadt jsou takové výklenky včetně kamenného zábradlí. Určitě by to šlo vymodelovat, namnožit a přilepit na zdi. Ale to samé. Detaily někdy příště.
Udělal jsem si totožný model betonové zdi se zábradlím se stejným pivotem, jak mám z dávných dob od Romana, aby to nekřičelo na celku, kde mám svá zábradlí. Tedy jsem jej tam, kde bylo třeba přepsal tím svým. Udělal jsem další bloky zdí a mostů na Neustadt, tedy komplet kolejiště mám odezděné. Na konec jsem právě přilepil ještě ten vlastní model betonové zdi a plochu nahoře natáhl tak, aby se přesně napojila na protilehlou zeď která je šikmo. A konečně mi nahoře při jízdě nic neproblikává.
0510DrNeustadt1.JPG
Tady jsou přilepené ty 50m betonové zdi s rozšířenou plochou nahoře.
0510DrNeustadt2.JPG
Na HBF dokončené modely zdí na míru a vyměněné původní betony za vlastní, aby to navazovalo a se stejným zábradlím.
0510DrHBF1.JPG
A tady navazování modelu zdí a mostů zhlaví na původní modely betonových zdí. To se dalo hromadně přepsat ve World příkazem "nahradit".
0510DrHBF2.JPG
Výhoda vlastních zdí je, že si je mohu rozměrově upravovat a texturovat jak potřebuji.

Ještě jsem vytvořil zábradlí 1m a mávnutím proutku se vyměnily i ty krátké cancourky vedle schodů z nástupiště. Kamkoli jsem namátkově skočil, všude to sedí jak facka. I ty obrubníčky dole. Jinak do refu nové modely nedávám. Škoda času, zdržuje to. Naučil jsem se vše přepisovat v TSRE5. Osadím například jakýkoli zarovnaný domeček či cokoli a jen edituji název na "zabradli1m.s, 3m,5m,10m, 20m, 50m,100m A pak jen ctrl c a ctrl v.
DolniZleb.JPG
DolniZleb1.JPG

Ve finále jsem ještě nahradil i šikmé zábradlí. Nebylo to nijak pracné, jenom jsem si musel tipnout, který konec zvednout. Respektive nejprve natáhnout délku z 5 na 6 metrů. 50 na 50 a trefa na první pokus. Dále postupně přidávám provozní detaily do trati 090 (Praha - Bohušovice) jako zábradlí na zastávky, označení kolejí, někde chyběla návěstidla, veškeré cedule kolem. Zastávku Praha - Podbaba jsem poskládal z materiálu, co byl k dispozici, alespoň stručná velmi zjednodušená verze. Vyrobil jsem cedulku a nějak jsem si všiml, že ten bílý rámeček kolem dokola současně už nikde není a tabule bývá celá modrá. A v Německu už vůbec. Tak jsem vzal štětec a ty bílé rámečky dal pryč. Tedy z posledních 4 textur pro DB, kde zbyla jedna volná pozice pro Prahu Podbaba. Lampy na HBF jsem provizorně dal ty naše ve skupinách, lepší než nic. Vymodelovat originál, na to nejsem ještě dost pokročilý, ale pokusím se udělat ty osvětlovací šibenice na peronech v hale. Uvidím. Stačí vymodelovat jednu a namnožit do dlouhého pásu a ty pak také rozkopírovat.
Jinak na tom rozestavěném úseku 090 bude ještě hodně práce.
1110Zaluzi.JPG
1010PrahaPodbaba.JPG
1110DrHBF.JPG

Tak a prý, že to nejde. Roudnice nad Labem už není kočkopes a podařilo se mi zkrátit perony, aby tam vešlo původní zhlaví, kterému perony modelu vadily. Posunul jsem stavědlo před most na své místo a rampu kousek dál od koleje, aby šlo tam přistavit vozy.
Bohužel se mi nepovedlo oddělit hlavní budovu, vždy jsem bral s sebou i část podkladů. Je tam těch vertexů moc a je nepřehledné je rozlišit, co k čemu patří. Ale to už tolik do očí nebije. Terénu si zatím nevšímat, ten se bude dotvarovávat v další fázi stavění.
1510Roudnice1.JPG
1510Roudnice2.JPG

Když už umíš modelovat
To slovo "umíš" je hodně silné. :) Já umím jen to základní minimum. Ale i to mi hodně pomohlo. Konečně také mohu odebrat nástupiště na Ústí nad Labem západ a spodek nádraží budovy mohu vynořit z podzemí na povrh. A to samé u jednoho nádraží v oblouku na 072. Také je kvůli peronům částečně utopené v zemi

Vyřešte naklápění oblouků nebo dynamickou kolej, a budou se moct používat 3d koleje. ;)
Ten systém, co mají v OR je neřešitelný. Nebo nevím o nikom, kdo by ho dokázal vyřešit. Dynamická kolej má své, jednoznačné parametry a nedají se měnit. Tedy ne odděleně pro jednu dynamickou kolej a třeba za 10m pro další. Pořád budou vypadat stejně.
To, že se to nahrazování děje v kódu OR, je podle mě totálně špatně. Tohle má vycházet už z editoru a vlastnosti samotné koleje. Naklápění jsem začal částečně aspoň simulovat právě náklápěním modelů vozů.
S tím já a nebojím se mluvit za Jindřicha neuděláme vůbec nic.

A propo co má co dělat naklápění nebo dynamická kolej s 3D kolejemi?

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře