Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Vyřešeno, opraveno. Ale musel jsem se na to vyspat a zkoušel Hackovat v jiném pořadí. Výhoda TSRE5 je, že jde připojovat koleje i k poškozené databázi i když tam už kolej není. Pak zmizel i ten červený mrtvý bod 43775. Pak se načetl i MSTS editor bez pádu a tam jsem dal zhlaví do původního stavu. Jinak by změněné výhybky narušily aktivity.

Musím poznamenat, že to modelování baráčků baví víc než skládat z domečků města a vesnice, aby ze zástavby kolem trati nebyly namalované placaté baráky, ale aby to bylo trochu 3D. Velké restíky jsem měl mezi Grossenhain a Coswig. Nemá to konce. :) Tak tady je pár krajinek.
DBkrajinky.jpg
DBkrajinky1.jpg
DBkrajinky2.jpg
DBkrajinky3.jpg
DBkrajinky4.jpg
DBkrajinky5.jpg

Tohle není vůbec zlé! o_O Pokud se to takto naplní, nevidím důvod protestovat proti fototexturám. :)
Určitě ne. Proto mě naplňuje optimismem, že se autorova pozornost přenese z Německa do ČR, především od Prahy do Děčína a odtud ke Staré Boleslavi. A doladí se okolí Jihlavy a vše západně od Brna a Břeclavi.

Proto mě naplňuje optimismem, že se autorova pozornost přenese z Německa do ČR, především od Prahy do Děčína a odtud ke Staré Boleslavi. A doladí se okolí Jihlavy a vše západně od Brna a Břeclavi.
A pak vyčerpáním rovnou zhebnout. :) Vždyť jsem psal, že to nemá konce a po mnoha hodinách sázení to už ani nebaví. Ale teď jsem to projel ve hře a zdá se, že to bude dobré.

Ale, stejná lokomotiva Vectron, jen souprava Interjet a na trati kde je rychlost 200, tak jenom u této soupravy mám limit 160. To je nějaké divné. Nahlédl jsem do wagů a žádné rychlostní omezení tam nevidím. Ale právě tato chlouba ČD je dělaná na 200.

I u Vectronů pro ORCZ jsem si všiml limitu 160 km/h. Ale i když jsem to rozparádil na 200, nevyletěl jsem. A to je pro mě důležité. :D Možná, není v souboru .tdb (nebo .trk (?) - je v něm nastaveno napětí, výška troleje, jednotky rychlosti...) definována max. rychlost v trati na 160?

Za mě takhle parádní! Prakticky k nerozeznání od předchozí tvorby bez fototextur, to je sen!:) Tohle už dává naději, že ten krajinný hebl mezi Prahou a Děčínem na obou březích Labe, je možné taky přivést k lepším zítřkům.:cool:

I u Vectronů pro ORCZ jsem si všiml limitu 160 km/h.
Na displeji mirelu se sice zobrazuje 160, ale jakmile naskočí úsek pro rychlost 200, tak mám i na monitoru F4 rychlost 200. (Ale je to starší verze, ještě pro klasické OR) Tedy vše je OK. Ale jakmile zapřáhnu za tu samou lokomotivu soupravu Interjet, tak rychlostní limit na F4 je stále 160 i když bych mohl už 200. Neví někdo kde je zádrhel? Tedy u té soupravy Interjet. Já ve wagu žádnou informaci o rychlosti neviděl.
Prakticky k nerozeznání od předchozí tvorby bez fototextur
Právě proto tam mám ty fototextury, abych jako omalovánky postupně vše doplňoval. Jenomže to je takový vopruz, který si nikdo neumí představit. I za předpokladu, že vše jde hladce, tedy žádné pády editoru, žádné anomálie, tak to jsou hodiny a hodiny sázení domečků a stromečků. No vyzkoušejte si pomalu počítat do tisíce, asi rychlostí za jakou osadíte jeden objekt. Třeba po 30 sekundách. A až dopočítáte do toho tisíce, tak máte osázené dva čtverce, tedy 4 km trati. A pak si to vynásobte kilometry vašich přání a zjistíte, kolik měsíců práce to asi bude. Tedy pokud nepracuji 24/7 a také je nutné počítat s vyhořením, kdy člověk není schopný dál už udělat nic.
MSTS měl výhodu, že nebylo vidět moc daleko, tak se řešilo jen nejbližší okolí trati. Ale teď? I podle těch obrázků výše. V MSTS takové daleké vyhlídky ani náhodou.
Mnohem jednodušší je modelovat baráčky. Tam je vždy vidět světlo na konci tunelu.

Jeden zásah do kolejí ale bude. Stanice Niederau. Až mi nedávno poslal video Mikulda z opačného směru, tak vidím, že mám v této stanici špatně obloučky. Respektive ve směru do Coswig není esíčko, rovná trať a esíčko, ale kolem peronu je to na pojížděné koleji jeden mírný oblouk. Já to měl sice vyesíčkované s poloměry 750, což na 120 musí stačit, ale když jsem tudy jezdil testovací jízdy 160 km/h, tak mne to málem shodilo ze židle, jak to hodilo do boku, rána zleva a následná zprava :) . Je to tam celé ve sklonu, tedy se to předělává složitě. Já měl esíčko až za zhlavím, ale teď to mám správně, kdy oblouk začíná ještě před první výhybkou. Vyšlo mi krásně i odbočení vpravo pro rychlost 60. Ten oblouček má poloměr 420. (v přímém směru mají obloučky kolem 2000m.)
Ještě zbývá opravit oblouček na druhé straně peronu, ale tam nejsou výhybky, tedy to půjde snadněji. Jinak na druhém obrázku vedle peronu vlevo se usmívá můj model nádraží. To člověka vždy potěší, když má někde svůj originál.
0411Niederau.JPG
0411Niederau1.JPG

A už jsem zvládl i druhou stranu. Tedy namísto poloměru 750r5d jsem použil 2x za sebou 3000r1d. Nyní to snese i těch 160. :) Ale hlavně je to už správně. Jen bylo nutné přizpůsobit model nástupiště. Trochu se mi u zužování rozhodily hrany nástupiště, ale tak nějak jsem to bodově srovnal.
0411Niederau2.JPG

Právě proto tam mám ty fototextury, abych jako omalovánky postupně vše doplňoval. Jenomže to je takový vopruz, který si nikdo neumí představit. I za předpokladu, že vše jde hladce, tedy žádné pády editoru, žádné anomálie, tak to jsou hodiny a hodiny sázení domečků a stromečků. No vyzkoušejte si pomalu počítat do tisíce, asi rychlostí za jakou osadíte jeden objekt. Třeba po 30 sekundách. A až dopočítáte do toho tisíce, tak máte osázené dva čtverce, tedy 4 km trati. A pak si to vynásobte kilometry vašich přání a zjistíte, kolik měsíců práce to asi bude. Tedy pokud nepracuji 24/7 a také je nutné počítat s vyhořením, kdy člověk není schopný dál už udělat nic.
MSTS měl výhodu, že nebylo vidět moc daleko, tak se řešilo jen nejbližší okolí trati. Ale teď? I podle těch obrázků výše. V MSTS takové daleké vyhlídky ani náhodou.
Mnohem jednodušší je modelovat baráčky. Tam je vždy vidět světlo na konci tunelu.
Však jo, vypadá to krásně. A jak jsem už někde psal, tak ty fototextury jsou dobré, ne že ne! Právě u těch dalekých výhledů je to zlepšení proti holé placce. Zatímco na ten blízký pohled, nebo na nějakou tu "průrvu", která končí stoupáním se zástavbou, jsou dobré ty modýlky, jako dříve. :) Proto jsem tehdy tak hrozně otravoval s těmi Lovosicemi, tam byl i pohled z lokomotivy na barevnou placku divný, protože svahy a úpatí pod Lovoší jsou obydlené a otevírají se do trati proti nádraží. Chraň Bůh, nejde mi o osazování objektů, aby byl reálný letecký pohled na vlak, protože už jen ten pohled není realita a nemělo by se tak jezdit, ale jen pro pohled z lokomotivy.
Zatímco zbytek labského kaňonu právě ty fototextury oživily, na druhém břehu ty kopce vypadají jako osázené a živé, což je moc fajn.
Škoda, že z těch fototextur samy neumí vylézt alespoň přibližné 3D domečky. Snad umělá inteligence do budoucna pomůže.:D

Však jo, vypadá to krásně. A jak jsem už někde psal, tak ty fototextury jsou dobré, ne že ne! Právě u těch dalekých výhledů je to zlepšení proti holé placce. Zatímco na ten blízký pohled, nebo na nějakou tu "průrvu", která končí stoupáním se zástavbou, jsou dobré ty modýlky, jako dříve. :) Proto jsem tehdy tak hrozně otravoval s těmi Lovosicemi, tam byl i pohled z lokomotivy na barevnou placku divný, protože svahy a úpatí pod Lovoší jsou obydlené a otevírají se do trati proti nádraží. Chraň Bůh, nejde mi o osazování objektů, aby byl reálný letecký pohled na vlak, protože už jen ten pohled není realita a nemělo by se tak jezdit, ale jen pro pohled z lokomotivy.
Zatímco zbytek labského kaňonu právě ty fototextury oživily, na druhém břehu ty kopce vypadají jako osázené a živé, což je moc fajn.
Škoda, že z těch fototextur samy neumí vylézt alespoň přibližné 3D domečky. Snad umělá inteligence do budoucna pomůže.:D
Blender ti udělá z mapy 3D objekty :) sice to není uplně tip top, ale dá se stím pak pracovat a upravovat :)

Blender ti udělá z mapy 3D objekty
Tudy cesta asi nepovede. Vyzkoušej si v mapy.cz verzi mapy 3d. Jak to dlouho trvá, než se to načte. A výsledek? není to vůbec pěkné. A nechtěj si představit, jaká by to byla zátěž pro hru, asi by to byla škubatůra. A projekt BP by takto měl velikost snad kolem Tera. :) Kdepak, každý domeček se musí vymodelovat, jedině tak to bude pěkné. Nebo alespoň osadit něco náhradního. Ale nejhorší je, že kvalita fotomap je různá, tedy někde je úplně otřesná mazanice a jinde zase namísto léta podzim. Viz kritizované Litoměřicko. Pokud to tedy chci mít pěkné, je nutné modelovat až do úplného umodelování. :) A vše rušivé překrýt modelem. A u těch podzimních textur doufat, že budou nafocené v budoucnu kvalitněji. Tedy jestli už třeba nejsou. Nehlídám to.

Tudy cesta asi nepovede. Vyzkoušej si v mapy.cz verzi mapy 3d. Jak to dlouho trvá, než se to načte. A výsledek? není to vůbec pěkné. A nechtěj si představit, jaká by to byla zátěž pro hru, asi by to byla škubatůra. A projekt BP by takto měl velikost snad kolem Tera. :) Kdepak, každý domeček se musí vymodelovat, jedině tak to bude pěkné. Nebo alespoň osadit něco náhradního. Ale nejhorší je, že kvalita fotomap je různá, tedy někde je úplně otřesná mazanice a jinde zase namísto léta podzim. Viz kritizované Litoměřicko. Pokud to tedy chci mít pěkné, je nutné modelovat až do úplného umodelování. :) A vše rušivé překrýt modelem. A u těch podzimních textur doufat, že budou nafocené v budoucnu kvalitněji. Tedy jestli už třeba nejsou. Nehlídám to.
Ukazoval mě to kámoš na jednom domku, a bylo to behěm chvilky :)

Tady je podstatná skutečnost, že ty letecké mapy i když jsou v rozlišení 4096x4096 (ale na celý červený čtverec), tak je to mizerné rozlišení vhodné jen pro letecké simulátory, jak tady stále dokola někdo píše. Tedy z tohoto generovat domečky nemá smysl. Proto je nutné osazovat modely domečků, nejlépe s kvalitními nerozmazanými texturami. Pak to přebije rozmazaniny na fototextuře. Navíc ty fotomapy nejsou čtverce, ale kosodélníky. Tedy všechny ulice jsou šikmo k trati (ty co mají být kolmo). I s tím je nutné se vypořádat při osazování modelů.

Když už se motám v Drážďanech, nedalo mi to a byl jsem se podívat na ten most, který před povodněmi spadl. V těchto místech tak daleko od trati už objekty nedávám, proto ten most vypadá, jako by také spadl. :)
DrMost.JPG
Ale jinak stavět Drážďany i s předměstími i když jen v dohledu od trati, to je nekonečná práce. Už se mi o tom i zdá v noci. :) A stejně tam mám stále díry, kam by ještě patřil nějaký barák. Jak jsem rád, že v Berlíně jsem 4 km v tunelu, tedy odpadlo hodně práce se stavěním města. Viděl jsem nějaké video přes Berlín Ost. Tak to bych si dal. Vše vymodelovat, samé nádraží s halami nad kolejištěm a samý speciální barák, který se nedá nahradit a musel by se vymodelovat originál. To by se musel do prací zapojit nějaký modelář. Ale to jen kdyby, protože už teď jsem si nasadil laťku hodně vysoko, aby okolí i trochu vypadalo. A nejhorší je hledat podobné modely, aby to lícovalo s fotomapou.
0611Dresden.JPG
0611Dresden1.JPG

Tak tohle je ovšem úplně jiný level! Tady můžu říct, že na tohle už se fakt těším. Krásně to vypadá s tou dodělanou krajinou a baráčky.

Jak dělám testovací jízdy, tak mi vadí některé kolejové anomálie. Netuším, jestli to dělá i v CZ, ale jedná se o koleje A1tEndPnt5dLft.s a A1tEndPnt5dRgt.s. V jednom směru pohledu mají extrémně světlé pražce. Zkusil jsem je vyměnit od Martina 321, má tam novější modely, ale žádný výsledek. Tyto koleje jsou osazené i v Lysé nad Labem pod silničním nadjezdem a také to tam hrozně svítí, Ale dělají to i některé krátké koleje.
Možná se s tím nedá nic dělat, možná někdo ví, co s tím.
Tento pohled je OK.
0811Elster1.JPG
Ale z druhé strany je to hodně rušivé. Pak je alternativa, poskládat to z dynamických kolejí.
0811Elster2.JPG

Další kontrolní jízda, tentokrát v aktivitě a světe, div se, koleje jsou už OK v obou směrech. Asi si to nějak už sedlo s těmi vyměněnými kolejemi z 321. Ale na ty koleje v Lysé jsem přišel v aktivitě "Test Lysá", když jsem jí dokončil, tedy aktivitou to není. Jinak stále je ještě co doplňovat, ale už toho není zdaleka tolik.
Aktualizaci bych chtěl vydat koncem listopadu. Aby to bylo tak akorát.
0811Elster3.JPG

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře