Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Zkuste to na verzi 250 teď v update. Ta rychlost se po přejetí rychlostníku musí změnit.

Tak jsem aktivitu vyřešil. Jednak smazaný rychlostník 30 ve šturcu na Masaryčce a jednak hráč začíná na lokomotivě 380 ze kterou najede na puklíka. V tento okamžik je na TM 200. Události jako úloha jsem asi narušil výměnami lokomotiv v editoru. Pokud se výměna provede jen v texťáku, tak vše fungovalo. Ale naštěstí to aktivitu neovlivnilo.
Vyjedu z depa a mám normálně na TM co má být. Jen po najetí na vlak v Libni problém. Na TM po odjezdu jsem měl obráceně šipku směru, jako se mi to stalo v Drážďanech a už nevím, jak jsem to opravil. Zde to šlo tak, že jsem v Libně před najetím zastavil, přešel na druhou stranu a pak na vlak couvnul. Poté už mám šipku správně a tedy by měla být na TM už i správná rychlost. Totiž s tou obrácenou šipkou cestou přes Vysočany jsem měl stále 40 i když už dávno mělo být 90 a tak jsem si té šipky naruby všiml.

Ale jedna provozní informace. Při najíždění na soupravu jednoznačně vede ladění pro Openrails 5.1. Najet na soupravu z místa je jedna radost, nemusím na výkon jen setinovým brnknutím o D, ale klidně podržím a počkám až má rychlost 3. I ta přídavná v OR5. brzdí lépe. To jen připomínka pro ladiče, aby tohle okoukli. Protože ne každý najíždí na vlak, ale většinou rovnou jede.

Také jsem v Dynatrax načetl a přetexturoval koleje v depu, které neměly travnaté pražce, aby to lépe ladilo. (druhý obrázek)
Ale s tou 380 se nabízí, že by aktivita začala dřív nějakým rychlíkem anebo by se jen odstavila z hlavního do depa. Ale nejprve musím vyzkoušet funkčnost 90% aktivity od Počernic do Buben. Je tam hodně šíbování.
2806TopNoc1.jpg
2806TopNoc2.jpg
2806TopNoc3.jpg

Při najíždění na soupravu jednoznačně vede ladění pro Openrails 5.1. Najet na soupravu z místa je jedna radost, nemusím na výkon jen setinovým brnknutím o D, ale klidně podržím a počkám až má rychlost 3. I ta přídavná v OR5. brzdí lépe. To jen připomínka pro ladiče, aby tohle okoukli. Protože ne každý najíždí na vlak, ale většinou rovnou jede.
Nechci plevelit toto vlákno, ale ORCZSK se chová korektně dle reality. Spousta hlavně starších lokomotiv má na prvním jízdním stupni poměrně velkou tažnou sílu a u sólo mašiny je to znát. Třeba 163 apod. má minimální otevření měničů pevně dané a s tím se nedá nic dělat. Odporové lokomotivy nebo střídavky nemlich to samé. Na prvním stupni klidně 30-50kN. Ani staré diesely na tom nejsou lépe - mašina vyrazí poměrně svižně a rozjíždí se ochotně na těch 10km/h i více. Pokud najíždím, tak buď zabržděnou mašinku se snažím výkonem přetlačit, anebo si nechám víc místa a mám víc času na reakci přímočinky. V ORCZSK je ovládání BP docela výzva, protože klávesové ovládání má pevnou "rampu" náběhu tlaku a neumožňuje s brzdičem "kvedlat" jak v reálu a navíc je tam zapracovaná hystereze (drobná vůle v brzdiči). Cílem je nepěstovat v hráčích dojem, že je to hra, ale že řídit vlak má své výzvy. Ano, v simulátoru jsou to výzvy mírně odlišné, ale tomu je potřeba se postavit čelem.

Dane, ty jsi mazák, poraď nebo mi už hrábne. V editoru aktivit mi zmizely všechny události na místě. Mám je jenom v oknech, ale ne na trati. Tohle se už kdysi něčím řešilo, ale nepamatuji se jak. Protože dojel jsem do Mstětic, zastavím předpisově, ale nevybavila se zpráva o povinném zastavení a tím aktivita skončila. Otevřu editor a kolečko místní události nemám a vůbec nikde. Tohle už je opravdu na palici. I když je vedro, jedu raději se projet na kole, abych to rozdejchal. Ten, kdo si přál obnovit staré legendární aktivity, asi by se nedoplatil, kdybych ten čas vyučtoval, ani kdyby se jich složilo třeba deset. :) Asi taková je realita. Ale ty staré aktivity asi za to stojí.

Zgbyňku dovolím si nesouhlasit s výrokem, že je najíždění na vozy v OR lepší. Naopak je to, pokud se něco v 1.5 nezměnilo, nevím, nehraju už dlouho, ale když jsem hrál, tak je najíždění kindersituace a nerál jak cyp. Tam když práskneš do vozů i 10km/h, tak se přivěsí. U několikati videí na FB, jsem se doslova válel smíchy, jak někteří pařani prováděli posun. Správně by jsi měl před soupravou zastavit a pak doťuknout na vozy a to v ORCZ praktikovat lze krásně i u perónu. Poněcač ce ti nenaruší odbavení, když na ty vozy v 2 km doťukneš. I když nevím, jestli potom zabere paxe do přibylých vozů, přiznám se, že najíždím rovnou, ale pokud jedeš v ORCZ do 3km/h, připojíš se vždy. 3.1 už ne. A hláška po připojení má záměrně malinkou prodlevu, neskočí hned.

Nechci plevelit toto vlákno, ale ORCZSK se chová korektně dle reality.
Ale ono je to obráceně. Peršing laděný do ORCZSK po navolení jízdy vystřelí jak drak a je velký problém jej vypnout do rychlosti 3 km/h když najíždím na vlak. Naopak s laděním OR 1.5 se najíždí na vlak parádně. Dnešní porovnání.

ale pokud jedeš v ORCZ do 3km/h, připojíš se vždy
A to je problém u peršingů v ORCZSK, jen zavadíš o D a už jedeš víc než 3. V oR 5.1 podržíš d a peršing se pomalu rozjíždí a když dosáhneš 3, tak se odpojíš z výkonu. Icik mi radil, že u ORCZSK si mám přitáhnout přídavnou. :) Když ty jen jezdíš s traktůrkami a tam asi takový problém není. :)
K editoru AE MSTS, použij aefix
Dík, našel jsem a asi se to opravilo, už vidím všechny místní události. Ale že by to mělo vliv i na hru? Protože ty body jsou závislé jenom na zastavení. Ne na konkrétní lokomotivu. Pokud zastavím dřív, tak mi to má ohlásit, že jsem krátkej ať popotáhnu. Ale nic se nedělo a hra skončila. Proto že jsem nezastavil i když jsem zastavil. :)

Nejezdím, neboj. :-) Je to v pazourech a není to holt sranda a věř, že u parních mašin, je to ještě těžší, nebo u Hurvínků, které mají jen průběžnou brzdu. Však až vyjde šichta s M131, kde i šibuješ, můžeš si vyzkoušet. Ale kup si raději náhradní klávesnici a myš, pro případ návalu vzteku. :-)

Správně by jsi měl před soupravou zastavit a pak doťuknout na vozy
Před soupravou jsi povinen zastavit, pokud nejsi zpraven o nutnosti najet na vozy, jinak můžeš najíždět rovnou – a většina strojvedoucích to také tak dělá (nebo se o to přinejmenším snaží*).
Zda v dané situaci s danou mašinou najíždět výběhem či „přes výkon“, je individuální volba strojvedoucího. Osobně třeba s esem najíždím tak, že kousek před vozy plynule přejdu do výkonu (bez zastavení) a BP si reguluji rychlost až do co nejjemnějšího ťuknutí. Naopak u odporovek najíždím většinou výběhem, protože když se na nich člověk na stanovišti postaví, tak narozdíl od esa vidí na nárazníky, což potřebuje jednak pro to, aby najetí výběhem bylo jemné, ale hlavně proto, aby včasným zabrzděním HV zamezil zpětnému odrazu od soupravy... U moderních mašinek s „kopytem“ místo BP, jako je Vectron nebo 742.7, mi zase vyhovuje strategie regulovat při posledních metrech najíždění rychlost výkonem, ovšem přes přibrzděnou mašinku s tím, že „kopytem“ zároveň hledám a nastavuji optimální bod, kdy je taková regulace nejcitlivější a nejpohodlnější.
Z pohledu věrnosti simulace by se asi mělo ve hře najíždět na vozy vždy přes výkon přes přibrzděnou mašinku, protože v takové situaci v reálu nedochází ke zmíněnému zpětnému odrazu a nárazníky zůstanou namáčknuté...

*Co se nežádoucího zastavení před soupravou týče – většinou se to stane, když člověk chvátá. :)

Ale ono je to obráceně. Peršing laděný do ORCZSK po navolení jízdy vystřelí jak drak a je velký problém jej vypnout do rychlosti 3 km/h když najíždím na vlak. Naopak s laděním OR 1.5 se najíždí na vlak parádně. Dnešní porovnání.
Tak to jsem to asi nenapsal srozumitelně: ORCZSK simuluje to, že nelze nastavit libovolně nízkou tažnou sílu a tedy z toho vyplývá, že v ORCZSK je nutně obtížnější na soupravu najíždět. A není to nic, co by měli ladiči (ani pijani) ladit, je to záměr. A jak tu píše Pajavlaky, řešením je např. najíždět se zabržděnou přídavkou.

Ale kup si raději náhradní klávesnici a myš, pro případ návalu vzteku.
Tak to naštěstí u mě nehrozí, protože tak agresivní jsem nikdy nebyl. Zeptej se mé klávesnice i myši. Vlásek jsem jim nezkřivil. :) Ne vážně, kdybych byl nervní tak jsem dávno skončil s tímto simulátorem.
tedy z toho vyplývá, že v ORCZSK je nutně obtížnější na soupravu najíždět.
A jak je to tedy v reálu? Já jsem na vozy s lokomotivou nikdy nenajížděl, ale kolega nikdy neměl problém, že by se mu lokomotiva splašila jako v ORCZ. Já jsem najížděl jen s pantografem při kuplování a tam také nebyl problém. Dám manipulaci (nyní už ne, jsou ve šrotu), jemně se souprava pohne a opatrně najedu. Tedy opět minulý čas. Ale pointa byla jen v tom, že porovnávám jak se najíždí na soupravu v 5.1 a CZSK. Ale nevěřím tomu, že by reálná mašina brnknutím o rajčák vystřelila během sekundy na víc než 3 km/h.

Ale na slezině v Praze, jak tam byl ten pult, tam to nemělo chybu. Tak by měly být naladěny všechny mašiny. To byl balzám na duši si s tím zajezdit.

Ale k věci. Opravil jsem úlohy v aktivitě, tedy znovu jsem musel zadat konkrétní vozidla do úlohy a už mi vše funguje. Po spojení všech 6 lokomotiv se zobrazí zpráva o úspěšném pospojování a po odpojení té 163 se kterou pojedu dál, už jsem opět kluk šikovná, který vše pochopil a ne žádný blbec. :)
Jenomže po hodině a půl dojedu do Mstětic, kdy když zastavím se má vybavit úloha. Bohužel, nic se neděje ani že jsem krátkej a když se nezobrazí zpráva, tak aktivita je v další jízdě blokována. Co s tím? Nebo že OR bere to, že se do kruhové výseče musí dostat celý vlak? Protože v depu to fungovalo.

Ne, ORCZ Bere čelo vlaku a hned od čelní čáry, nikoliv toho kolečka uprostřed. Pokud se to obrátí trasa, musí být zpráva na konci vlaku. Ale hlavně, ORCZ narozdíl od MSTS neumí zprávu zobrazit vícekrát. Příklad zpráva z aktivací 0, kterou aktivuješ zprávou předtím, se zobrazí, ale když ji aktivuješ podruhé, jinou zprávou, třeba cestou zpět, tak už je mrtvá a nezobrazí se. Nicméně, vím, že máš těch hlášek hodně v různých nácaznostech. Tím, máš fakt co vychytávat. Já jsem tohle onezil. Když hráč nečte, skončí pattem, jeho problém. Na vyřazovací a časové kontrolní body, už dlabu.

Pokud se to obrátí trasa, musí být zpráva na konci vlaku.
Když vstupuji na lokomotivu 163, tak jsem čelem do Masaryčky. Tam přejdu a v Libni najedu na náklad. Když přejdu, opět jsem na stanovišti 1 a na Vysočany jedu neotočený, tedy by vše mělo fungovat správně. Tedy kdybych jel s mašinou obráceně, zpráva by se vybavila až posledním vozem vlaku?
Ale i tak, myslel jsem, že u události se mi na zprávy ve Mstěticích nezvýšil aktivační bod, ale dívám se, že mám poziční bod aktivní. Tak proč se po zastavení neaktivuje? Protože když se neaktivuje, neodblokuje se mi odjezd. A tohle testovat stále dokola, tohle místo je už hodina a půl hraní.
Jedině zrušit všechna blokování, protože jinak tu aktivitu v OR nikdy nedojedu. A potřebuji přesný jízdní řád, abych pak doladil traffic a časové události.
Poraď, proč se neaktivuje zpráva?
TN_Mstetice.JPG

Ale dobrá zpráva je, že aktivita až sem je funkční i v ORCZSK, jen je nutné u 703 vyřešit RV stanoviště, protože ze stanoviště 1 blbnou některé zprávy, jako tomu bylo i v MSTS.
Ale jinak, když porovnám jízdu do Horních Počernic na 163, tak jednoznačně vede ladění ORCZSK. Mašina má sice také tendenci klouzat, ale elektronika si to přebere. V klasickém OR když si mašinka hrábne, tak i okamžitě spadne rychlost a je dost problém se na kolejích udržet až do vrcholu stoupání. Ale zase je aktivita akčnější.
Ale co mi vadí, když se v ORCZSK zobrazí zpráva jako úloha, tak nastane prodleva s točícím se kolečkem, jako když se hra kousne. Ale stačí chvíli počkat a hra opět běží. A poslední, mám zažitou klávesovou zkratku CTRL-C pro rychlé zkrokování z výkonu. Ale když to udělám v ORCZSK, tak se hra opravdu kousne a tak se mi povedla ta nehoda v Hrabovce. Protože asi do minuty hra opět naběhne a pokračuje dál i s nekontrolovaně jedoucí 163.

Lépe jsem se podíval a vidím, že bod 21 je na sousední koleji. Proto. Ale kdo to udělal?, vždyť tady se nic kolejově neopravovalo. :)

Tohle je divné, přechod na stanovišti by neměl mít vliv. Dofám, že se něco nezměnilo. To by byl průser jako vrata. Tenhle neduh byl v MSTS. Ale v ORCZ? Fakt teď nevím. Koukni do F9, jak vypadá souprava před přechodem a po něm. Myslím řazení vozů. Jinak to kolečko je práce posunovače, to máš jen u svěšení a odvěšení. A další věc, výhoda v oknech co vyskakují se zprávou je, že jdou narozdíl od klasiky zavřít kl.: Esc.

Zdravím, poziční událost musí mít střed na koleji, po které jede vlak. U MSTS to nevadilo, tam stačilo, že vlak vjel do výseče události a spustil ji; střed události přitom mohl ležet i mimo koleje. Ještě je zřejmě mimo trasu událost 98.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře