Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.

Nechci plevelit toto vlákno, ale ORCZSK se chová korektně dle reality. Spousta hlavně starších lokomotiv má na prvním jízdním stupni poměrně velkou tažnou sílu a u sólo mašiny je to znát. Třeba 163 apod. má minimální otevření měničů pevně dané a s tím se nedá nic dělat. Odporové lokomotivy nebo střídavky nemlich to samé. Na prvním stupni klidně 30-50kN. Ani staré diesely na tom nejsou lépe - mašina vyrazí poměrně svižně a rozjíždí se ochotně na těch 10km/h i více. Pokud najíždím, tak buď zabržděnou mašinku se snažím výkonem přetlačit, anebo si nechám víc místa a mám víc času na reakci přímočinky. V ORCZSK je ovládání BP docela výzva, protože klávesové ovládání má pevnou "rampu" náběhu tlaku a neumožňuje s brzdičem "kvedlat" jak v reálu a navíc je tam zapracovaná hystereze (drobná vůle v brzdiči). Cílem je nepěstovat v hráčích dojem, že je to hra, ale že řídit vlak má své výzvy. Ano, v simulátoru jsou to výzvy mírně odlišné, ale tomu je potřeba se postavit čelem.Při najíždění na soupravu jednoznačně vede ladění pro Openrails 5.1. Najet na soupravu z místa je jedna radost, nemusím na výkon jen setinovým brnknutím o D, ale klidně podržím a počkám až má rychlost 3. I ta přídavná v OR5. brzdí lépe. To jen připomínka pro ladiče, aby tohle okoukli. Protože ne každý najíždí na vlak, ale většinou rovnou jede.
Dane, ty jsi mazák, poraď nebo mi už hrábne. V editoru aktivit mi zmizely všechny události na místě. Mám je jenom v oknech, ale ne na trati. Tohle se už kdysi něčím řešilo, ale nepamatuji se jak. Protože dojel jsem do Mstětic, zastavím předpisově, ale nevybavila se zpráva o povinném zastavení a tím aktivita skončila. Otevřu editor a kolečko místní události nemám a vůbec nikde. Tohle už je opravdu na palici. I když je vedro, jedu raději se projet na kole, abych to rozdejchal. Ten, kdo si přál obnovit staré legendární aktivity, asi by se nedoplatil, kdybych ten čas vyučtoval, ani kdyby se jich složilo třeba deset.Bacha
Ale ono je to obráceně. Peršing laděný do ORCZSK po navolení jízdy vystřelí jak drak a je velký problém jej vypnout do rychlosti 3 km/h když najíždím na vlak. Naopak s laděním OR 1.5 se najíždí na vlak parádně. Dnešní porovnání.Nechci plevelit toto vlákno, ale ORCZSK se chová korektně dle reality.
A to je problém u peršingů v ORCZSK, jen zavadíš o D a už jedeš víc než 3. V oR 5.1 podržíš d a peršing se pomalu rozjíždí a když dosáhneš 3, tak se odpojíš z výkonu. Icik mi radil, že u ORCZSK si mám přitáhnout přídavnou.ale pokud jedeš v ORCZ do 3km/h, připojíš se vždy
Dík, našel jsem a asi se to opravilo, už vidím všechny místní události. Ale že by to mělo vliv i na hru? Protože ty body jsou závislé jenom na zastavení. Ne na konkrétní lokomotivu. Pokud zastavím dřív, tak mi to má ohlásit, že jsem krátkej ať popotáhnu. Ale nic se nedělo a hra skončila. Proto že jsem nezastavil i když jsem zastavil.K editoru AE MSTS, použij aefix
Před soupravou jsi povinen zastavit, pokud nejsi zpraven o nutnosti najet na vozy, jinak můžeš najíždět rovnou – a většina strojvedoucích to také tak dělá (nebo se o to přinejmenším snaží*).Správně by jsi měl před soupravou zastavit a pak doťuknout na vozy
Tak to jsem to asi nenapsal srozumitelně: ORCZSK simuluje to, že nelze nastavit libovolně nízkou tažnou sílu a tedy z toho vyplývá, že v ORCZSK je nutně obtížnější na soupravu najíždět. A není to nic, co by měli ladiči (ani pijani) ladit, je to záměr. A jak tu píše Pajavlaky, řešením je např. najíždět se zabržděnou přídavkou.Ale ono je to obráceně. Peršing laděný do ORCZSK po navolení jízdy vystřelí jak drak a je velký problém jej vypnout do rychlosti 3 km/h když najíždím na vlak. Naopak s laděním OR 1.5 se najíždí na vlak parádně. Dnešní porovnání.
Tak to naštěstí u mě nehrozí, protože tak agresivní jsem nikdy nebyl. Zeptej se mé klávesnice i myši. Vlásek jsem jim nezkřivil.Ale kup si raději náhradní klávesnici a myš, pro případ návalu vzteku.
A jak je to tedy v reálu? Já jsem na vozy s lokomotivou nikdy nenajížděl, ale kolega nikdy neměl problém, že by se mu lokomotiva splašila jako v ORCZ. Já jsem najížděl jen s pantografem při kuplování a tam také nebyl problém. Dám manipulaci (nyní už ne, jsou ve šrotu), jemně se souprava pohne a opatrně najedu. Tedy opět minulý čas. Ale pointa byla jen v tom, že porovnávám jak se najíždí na soupravu v 5.1 a CZSK. Ale nevěřím tomu, že by reálná mašina brnknutím o rajčák vystřelila během sekundy na víc než 3 km/h.tedy z toho vyplývá, že v ORCZSK je nutně obtížnější na soupravu najíždět.
Když vstupuji na lokomotivu 163, tak jsem čelem do Masaryčky. Tam přejdu a v Libni najedu na náklad. Když přejdu, opět jsem na stanovišti 1 a na Vysočany jedu neotočený, tedy by vše mělo fungovat správně. Tedy kdybych jel s mašinou obráceně, zpráva by se vybavila až posledním vozem vlaku?Pokud se to obrátí trasa, musí být zpráva na konci vlaku.