Aktivity TOMMY66

Dlouho jsem se tu neobjevil ale to neznamená že jsem na MSTS rezignoval.
Stále připravuji nové aktivity ale nejsem schopen reagovat na tempo nových tvůrců.
Tady bych rád narazil na nové tvůrce kteří se ve světě MSTS objevily.
Můžete se na mne zlobit, můžete se mi nesouhlasit, ale to jediné co se s tím dá dělat.
Objevilo se "hafo" aktivit typu IC,Os,R a pod. Možná jsem "starý dědek" který to vidí jinak ale stále se na dráze přepravuje i zboží a vy jste se a to úplně vykašlaly. S výjimkou Mikyho který na 240 připravil krásný MN. Ale co vy ostatní? Umíte udělat něco podobného nebo se na to nemáte?
Už tady nějaký pátek existuju. Aktivitu s osobní dopravou udělám za den, ale asi mně to nebude těšit.
PN na se 131 z Čierné pri Čope do Ostravy dělám už 6 měsíců a stále nejsem u konce. Mn na Ztracené asi 2 měsíce a stále otravuju JirkuTK ke změnám.
Můj názor tady bohužel je že se jedná o dlouhodobou práci aby výsledek byl perfektní. A nový tvůrci na to nechtějí reflektovat. Rychle a jméno! Nebo se mýlím?

Já rád dělám aktivity nákladních vlaků ale často u nich narážím na problém ze strany chování MSTS (viz Mn 84921 co jsem se tě ptal) nebo nevhodné vozidla na vlak hráče (proto nemůžu pořádně dělat aktivity Pn vlaků kolem ČT, přitom to byla většína výkonů depa (Pn/Sn vlaky /Přerov/Dluhonice/Olomouc - směr Praha/Nymburk). Kolik máme šestikol ve versi ČSD? 0. Podle SJŘ se střídalo buď ČT nebo UNO, takže ukázková šichta byla 1 - 1,5 obratu. S vlakem o hmotnosti 1000 - 2000 tun. Takových zde jezdilo přes 200 denně. To jen při jízdách DKV Česká Třebová! Řada 130 (tehdy E 479.0) jezdila hlavně osobáky spolu s pražskými jedničkovými bobinami, nákladní výkony měly kolem Hradce (a málo, v podstatě všechny nákladní vlaky kolem ČT co vozila E 479.0 jsem zařadil do TS 502. Všechny ostatní náklady šestikola.

Já mám "v repertoáru" od Vánoc také 2 nákladní aktivity. Má tvorba je vyvážená. Je to 50:50.:D

Jinak můj postup přípravy nákladní aktivity je následující:
1) Projedu trasu se soupravu maximální dovolenou rychlostí (pro Pn vlaky to bylo 65 km/h) a zkouším jak hráč by mohl jet - samozřejmě s tolerancí. Do stalu jízdy zkouším i plánované pomalé jízdy na trase. Zjištěné průjezdy stanicemi po trase konfrontuji s plánem jízdy a SJŘ, podle kterého sestavím excelovou tabulku s vlaky které budou v aktivitě. Následuje nejprotivnější část - tvorba consistů. K tomu já používám soudobá řazení pro osobní vlaky a videa skutečných směsek pro tvorbu směsek (ale upravených třeba Es za Shimms, chlaďák za Tbis, místo Tds Tcms, místo Tadgns Hadgs nebo Uacs ...). Teprve poté následuje sestavení aktivity v Activity editoru. Sestavenou aktivitu potom testuji (důraz na funkční servis 2). V poslední aktivitě byl po 3 hodinách zjištěn špatný sled trafiků a následný kolaps Pardubic (po 3 hodinách testovací jízdy). Oprava a aktivita dojeta do cíle, nicméně zjištěny 2 další chybičky v trafiku (v obou případech se nezobrazuje).
Pro přípravu 4 hodinové aktivity potřebuji
1) několik dní na výběr co se pojede
2) jedno odpoledne na přesné sestavení aktivity
3) u neosobní dopravy dobu jízdy na zápis průjezdů (nelze odhadnout, náklad se chová jinak než osobní vlak!)
4) vícero dní na tvorbu souprav
5) několik dní na sestavení aktivity
6) vícero jízd na testování u mě a na dalších počítačů
Celkem tvorba EOs 5031 zabrala 8 dní čisté přípravy.
Jinak Tommy, pokud bys chtěl něco tvořit mezi Ostravou a Prahou, poskytnu ti původní jízdní řády z 80. let. Mám vše od Prahy do Bohumína.

Tommy66 s vaším tvrzením ohledně toho, že se dá osobní aktivita udělat za den bych nesouhlasil. Zatím jsem neudělal ani jednu nákladní aktivitu a to z několika důvodů. Ale nejdříve s tím nesouhlasem ohledně osobní aktivity. Kupříkladu Šohaj nebo Lehlý Košičan mně spolkl hodně času, ať už z důvodu posunu po depu v Košičanovi, nebo v Šohajovi několika pomalým, dávání přednosti vlakům "vyšší kvality", křižování na vyloučených kolejích apod. Udělat kvalitní osobní aktivitu typu Šohaj (tvrdím podle mnoha kladných reakcí na tuto aktivitu) není otázkou dne. Tímto se ohrazuji vůči větě "rychle a jméno". Důkladná práce a pečlivá je třeba i u osobních aktivit. I nákladní aktivita lze spáchat stylem bod A bod B, pár trafficů, převézt náklad, zastavit a hotovo. Ale až tím, že je na trati problém, drobné zpoždění, pomalá na trati, či jen čekání na jednokolejné trati apod., dostává aktivita podle mne jistý náboj a je jedno jestli se jedná o náklad nebo osobák.
Proč jsem zatím nedělal náklady? U mne je to jednoduchý důvod. 1) Osobní dopravu znám velmi dobře, vím co kde jezdí, jaký typ vagonu má třeba kotoučovou brzdu apod. Kdežto u nákladních vlaků mám problém s tím, co jaký vlak veze za náklad a právě tvorbou osobních aktivit, u kterých jsem si jistý, zjišťuji, co který náklad veze a které jsou zajímavé. 2) Neznám všechny úseky, nevím co tam může jezdit. Tím, že tvořím jednoduchší aktivitky typu ranní žabotlam, tak to je jen z toho důvodu, že se potřebuji seznámit s daným úsekem. 3) Proti gustu žádný dišputát :). Pokud autor nemá chuť dělat nákladní aktivitu, tak ho k tomu nedotáhnete ani párem volů. Radši mít několik osobních aktivit než žádnou. Ještě bych dodal k hledisku času a rychlosti s jakou se vytváří nové aktivity. Někdo je student a má hafo času, může tvořit klidně i 6 hodin v kuse. Někdo je naopak už "tvrdá dělnická pěst" a tolik volného času nemá a jeho tvorba jde pomaleji. Navíc na začátku je vždy více elánu. Tímto se Vás nechci dotknout, ani to nemířím přímo na Vás, pouze toť můj názor.

Ahoj Tommy,
neviděl bych to tak černě, je pravda, že na aktivity tvého typu jen tak nikdo nedosáhne, ale myslím, že i ty osobní aktivity některých tvůrců jsou na slušné úrovni. Problém bych viděl hlavně v neznalosti prostředí nákladní dopravy a hlavně sehnání podkladů, možná nejsou nervy na řešení problémů s tvorbou spojené, tak se tomu málokdo věnuje.

Hlavně u nákladů se špatně odhaduje pozice hráče (každý jede jinak). Čím je jízda delší, tím jsou rozdíly větší. Trafik se tomu musí přizpůsobit.

Václave jel si nějakou Tommyho aktivitu, nebo dokonce aktivitu od Boba? Pokud ano víš, že právě jízda hráče je ošéfovaná událostmi tak, aby nikdo nejel pomaleji než tvůrce potřebuje, takže je to zase jen o tom aktivitářovi jak úlohu vytvoří.

Zase takový problém bych tu rozdílnou jízdu u nákladů neviděl. Já to dělám tak že při nejbližším pobytu se to srovná. Co se týče trafficu tak tam bych problém vůbec, prostě dám trafficu delší trasu. Ve stanicích to mám tak že traffic tam má klidně i 20 minut vyčkávací bod, tak ho musí vidět každý.

Tommy66 napsal:
...
Můj názor tady bohužel je že se jedná o dlouhodobou práci aby výsledek byl perfektní. A nový tvůrci na to nechtějí reflektovat. Rychle a jméno! Nebo se mýlím?

Zdravím Vás, Tommy. Z mého úhlu pohledu se mýlit můžete, ale také nemusíte. To je otázka, ke které by se měl každý z nově příchozích aktivitářů vyjádřit sám za sebe. Přiznám se, že například má tvorba v poslední době nabrala velmi rychlý spád, ale právě díky té rychlosti, se kterou jsem aktivity "sypal z rukávu" jednak mohla utrpět jak jejich kvalita, tak možnost oslovit co nejvíce potenciálních zájemců. Je nereálné stihnout během jednoho měsíce projet snad osm čtyřhodinových aktivit, pokud je člověk alespoň průměrně zaměstnán a nemá na MSTS čas 12 hodin denně. Jenže to tempo, jaké jsem doposud zvolil, bylo spíše s ohledem na nadcházející období, které mě v osobním životě čeká (a to může být každému šumák, vím). Toho času nebude tolik jako nyní, takže jsem jakoby tvořil v předstihu a hráče, jimž mé aktivity nevadí jet, ačkoli nejsou tip-ťop podle reálu, takříkajíc předzásobit. A také musím uznat, že z mé strany (nechci však, aby to vypadalo jako jakákoli forma análního alpinismu) prozatím nevidím důvod vrhat se na nákladní aktivitu vzhledem k tomu, že jste nasadil stejně jako Dan J., Poison, Blackwolf a ostatní Mistři Aktivitáři velice vysokou laťku a k ní mám stále velmi daleko. Proto nejprve sbírám zkušenosti na "primitivní" a "nezáživné" osobce, jíž je v rámci vydaných aktivit pro MSTS skutečně přehršel, avšak stále s jistou dávkou elánu a plánů dobudoucna, které bych si rád splnil a potěšil jimi především (ale nejen) sebe. Neustále dostávám tipy a rady, co a jak upravit, zpřehlednit a změnit, aby se to "dalo jet" a za ně jsem rád.

Tommy66 napsal:
..... a stále otravuju JirkuTK ke změnám.
Ale je to povzbuzující a tvůrčí "otravování".
Tommy66 napsal:
... bohužel je že se jedná o dlouhodobou práci aby výsledek byl perfektní....
Tady je podle mne nejdůležitější rovnováha mezi radostí z tvoření a výsledkem. Mělo-li by ubýt radosti, je lepší horší výsledek. Je to náš koníček a ne zaměstnání. Občas na to ale zapomínáme. A nakonec vozidla, aktivity, tratě, kabiny i zvuky těm druhým jen nabízíme. Nikdo nikoho nenutí je používat, když se mu výsledek nelíbí.
Vše tu má své místo a čím je větší rozmanitost, tím lépe. Osobně jezdím nejraději kratší a ne moc složité aktivity. Vyvažuju tím soustředění, které vyžaduje stavba či úpravy tratí. Vím, že třeba Tommy a Dan dělají perfektní aktivity a považuju si jich za to a vycházím jim všemožně vstříc. Ale raději si sednu za jednoduchý hodinový Dominikův, Intourův nebo Blažovákův osobák či spěšňák, bez hlubšího soustředění a mimořádností dojedu odněkud někam a je to pro mne relaxace.

Musím přiznat že jsem nečekal jaký ohlas můj příspěvek rozběhne.
Každopádně jsem nechtěl někoho urazit nebo naštvat ( i když se mi to asi bohužel povedlo )
Je pravda že aby se fanda železnice u MSTS stále držel je potřeba neustále rozšiřovat nabídku. To znamená stavět, rozšiřovat a zdokonalovat tratě. K tomu rozšiřovat a zdokonalovat vozidla se kterými se můžeme na těchto tratích pohybovat ( samozřejmě k tomu patří vylepšení kabin a zvuků ). A k tomu patří i aktivity které dokážou oboje spojit.
Možná jsem to napsal trochu necitlivě, ale stále mám dojem že se tvorba aktivit točí ( s malými výjimkami ) pouze kolem osobní dopravy. Nechci říct že se aktivita osobní dopravy nedá udělat kvalitně, to v žádném případě. Bohužel jsem se ale setkal s několika aktivitami začínajících tvůrců které mne hodně zklamaly. I když sám musím přiznat že když se zpětně podívám na svoje začátky tak taky nejsem zrovna nadšen. Jako u každého díla se prostě dá a stále je co zlepšovat. Tady jde pouze o to jestli tvůrce je schopen sám zpětně posoudit že to co vytvořil není úplně dokonalé a příště se bude dál snažit svoje dílo zlepšit. A tady bych trval na tom že těchto lidí není mnoho.
K tomu bych rád reagoval na příspěvek "Vlado M" že jsme nasadily s ostatními tvůrci nákladních aktivit vysokou laťku. Nemyslím si že to co jsme vytvořily se nedá vyrovnat nebo překonat. Nejsme bohové. Jenom jsme tomu věnovaly více času a to si myslím stále že je celý kámen úrazu. Patřím mezi starší a tedy díky práci mám na tvorbu málo času. Proto mi možná tvorba aktivity trvá tak dlouho. Ale mám potom velkou radost když se líbí a proto dokud podle mého názoru není dokonalá nepustím ji ven.
Můj postup je velmi podobný tomu co napsal "VáclavS"
Když tvořím Mn
1, projedu si celou trasu a udělám poznámky ke stanicím - 1 den
2, Stanice si namaluju
3, Vytvořím scénář - 1-7 dní
4, pomalu stanici po stanici vytvářím trasu, posun, traffic - neustále stejnou stanici projíždím, ladím a posunuju body, hlášky, traffic - doladění jedné stanice mi trvá i týden (protože jak už to jedu třeba potřetí tak už na to nemám nervy ) :D.
5, V závěru projedu celou aktivitu v kuse a tady hodně dochází k tomu že na sebe některé věci nesedí a musím předělávat traffic, servis a pod.
6, aktivita jde k otestování a teprve pokud mi testeři řeknou že na nic nenarazily jde aktivita ven.
Ještě maličkou poznámku na závěr. Na začátku svojí tvorby jsem jako jeden z mála nezačínal jednoduchými aktivitami osobní dopravy. Hned jsem se pustil do tvorby nákladní aktivity s posuny. Není to až tak těžké jak se možná zdá. Chce to pouze mít po ruce někoho kdo pomůže. Já se obrátil na "Ppoolllla" a základy toho co umím ohledně posunu mně naučil on. To samé jsem já ochoten nabídnout komukoliv. Pokud se na mně někdo obrátí a uvidím že má zájem a schopnost učit se, rád mu pomůžu.

Dočetl jsem se tady chválu na můj Mn a doslechl jsem se, že už se po něm někteří sháněli. Díky za takový zájem, dneska jsem jej tedy konečně pustil do širého světa: http://mvr-msts.iprofil.cz/index.php?str=clanek&id=21

Případné připomínky piště prosím do "mého" vlákna: http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/3189 :)

Naposled editoval moderátor:
Zdravím všechny příznivce manipulačních aktivit. Po dlouhé době ( s přestávkami 3 roky ;) )jsem před dokončením aktivity pro trať "Ztracená old". V aktivitě povezete manipulační vlak ze Skalky do Staré Vody s tím že ve stanici Mlyny necháte odstavenou část vozů a se zbytkem obsloužíte odbočku až do Polany. V každé stanici čeká nějaký posun, někdy jednoduchý, někdy složitější. Aktivita trvá 5 hodin a je na ní víc než 400 hlášek, místních nebo časových. Momentálně provádím poslední kontrolu a pokud nenarazím na žádný problém pošlu ji ke zkontrolování testerům.
Tady je několik obrázků z aktivity
Začátek ve stanici Skalka
http://imageshack.us/photo/my-images/27/scrgrb0v.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/263/scrgrb1s.jpg/
Odjezd ze Skalky
http://imageshack.us/photo/my-images/263/scrgrb2a.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/16/scrgrb4.jpg/
V Mlynech rozpojený vlak a posun vozu ke skladišti
http://imageshack.us/photo/my-images/593/scrgrb5m.jpg/
Odjezd s částí vozů smerem na Sklaku
http://imageshack.us/photo/my-images/41/scrgrb6.jpg/
Příjezd do Zemanova
http://imageshack.us/photo/my-images/808/scrgrb8.jpg/
Odstavení vozu pod jeřáb v Zemanově
http://imageshack.us/photo/my-images/808/scrgrb9.jpg/
Příjezd do Skalky kde na svůj odjezd už čeká osobák
http://imageshack.us/photo/my-images/32/scrgrb10.jpg/
http://imageshack.us/photo/my-images/842/scrgrb11a.jpg/
Posun v Moldavě
http://imageshack.us/photo/my-images/64/scrgrb13.jpg/

Na mém WEBU je ke stažení opravená třídílná aktivita vlaku Mn 85001, která byla kdysi ke stažení na webu u Kanka v sekci Aktivity MSTS. Opravu provedl jeden z uživatelů MSTS.

Tak koukám, že rychleji píšu, než čtu, Tomyho příspěvek, na který jsem reagoval, je starý 2.5 roku. A tak prosím alespoň o sdělení, zda je tato aktivita někde ke stažení.

Opravený Mn 85001 je již uploudován na webu, prý je to 100% správně, kdyžtak trhat hlavu Pat321 :D

Pat321 se vrhl do oprav Tomových úloh po hlavě, jen nevěděl, že Mn 85008 je počátek publikovaného 85001. I tak se opravit podařilo a dnes na mém webu tento manipulák opět procitl do nové verze tratě BP.

Back
Nahoře