Zdravím všechny!
Tak jako řada jiných uživatelů se v současnosti potýkám s metodikou brždění / odbržďování ve vlastní simulaci. Výkladové video jsem shlédl, teoreticky vzato bych mě být připraven... Jenže:
- pokud provedu přípravu loko podle Cabviev řady 162 OR-CzSk, dostanu se do stádia, kdy je mi signalizováno podle F5
- jsou zapnuty AKB;
- je zapnut pult / řízení;
- je sepnut spínač vozidla (O);
- je zvednut příslušný pantograf;
- kompresor běží.
V této fázi by mělo stačit jen úspěšně odbrzdit klávesami (ú - přímočinná / lokomotivní) nebo (ů průběžná / vlaková). Jenže - sice bez problémů odbrzdím lokomotivní na 0%, ovšem při použití vlakové brzdy mi lokomotiva i tak úplně neodbrzdí: EQ=5,0; BC=2,4; BP=5,0. U soupravy se zdá vše v pořádku: EOT BC=0,0; BP=5,0. Netěsnost minimální, změny tlaku nulové.
Je mi jasné, že se o tom již několikrát psalo na různých místech, ovšem tento stav není ideální, protože vyhledávací algoritmus je poněkud těžkopádný. Proto bych uvítal, kdyby laskavý a ochotný odborník tuto problematiku zpracoval do takové formy, aby se dala plesknout někam ke stažení (vím, že řada ochotných členů je připravena volný prostor poskytnout) a být tak kdykoliv a ihned k dispozici všem zájemcům.
Metodika by měla stručně vysvětlit základní terminologii (mohu přímočinnou brzdu považovat za lokomotivní a průběžnou za vlakovou, nebo je to trochu jinak) a používané zkratky (viz BP, EQ, BC apod. u kterých se může laik pouze domýšlet významu) a výchozí hodnoty tlakových poměrů při zapnutí stroje, po odbrždění, změny hodnot tlaků při brždění atd. Zrovna tak by mělo být srovnáno, jak ztotožnit jednotlivé polohy brzdiče s popisnými texty při simulaci.
Dále by měla obsahovat podrobný popis procesu brždění / odbržďování a to asi takto: stisknu (nebo podržím) klávesu "*" do doby než hodnoty BC klesnou na hodnotu "000", BP stoupnou na hodnotu "999" atd. Tím provedu to a to. Pak musím postavit ovládací prvek "ů/ú" do polohy brrr a počkat na to a to. Je-li toto v pořádku a mám zařazeno (W/S), můžu frčet (D).
Je-li problém, musím napřed: dát ovládací prvky "ú /ů" do polohy fň, potom počkat, než se srovnají hodnoty na velikost "555", pak přepnout do polohy "bž", čímž se stane to a to. Zároveň základní veličiny nabydou nominálních hodnot a je hotovo.
----
Samozřejmě předesílám, že jsem OR-CzSk a tratě doplnil o soubory ze složky [Potřebné / Společné ...] snad s výjimkou textur pro kolejivo, což asi opravdu s bržděním nesouvisí.
Dále jsem provedl výměnu kabin a zvuků na standard OR-CzSk, zatím u řad 16x a 263, které zkouším. Též jsem nahradil (a naklonoval) ENGy u příslušných strojů tak, jak jsou nabídnuty ke stažení.
-----
Jsem schopen poskytnuté informace zpracovat, dát jim formu pro finální úpravu a případné zveřejnění.
Vylepování dílčích poznatků různě po fóru je určeno k postupnému zapomenutí a vede k neustálému dožadování se dalšího a dalšího výkladu. A to není profesionální. Možnost stažení komplexního materiálu z jednoho místa je přeci to nejjednodušší...
Děkuji za pozornost