CZSK verze 1.7

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Pokročilé počasí staví na jasně definovaných profilech a ty se uplatní jen na začátku jako inicializační hodnoty. Pokud toto začne měnit nějakým šíleným způsobem funkce náhodného počasí, může z toho vzniknout paskvil.

Aktivitář, pokud si chce dělat dynamické počasí, měl by počítat s tím, že tam může mít uživatel na začátku různé nastavení hodnot dle profilu. Proto by si aktivitář měl připravit vždy výchozí podmínky. Například zcela jasno hned po spuštění aktivity a z toho vycházet při každé své aktivitě s dynamickým počasím.

aktivitář měl připravit vždy výchozí podmínky.
Takhle to dělám odjakživa, výdy z výchozí polohy:
Jaro = jasno
Léto = jasno
Podzim = jasmo
Zima = jasno
A hlavně, kráč musí vycházet vždy z těchto poloh nastavených v aktivitě. Já bych nejraději aktivity (změny jiným hráčem) úplně uzamknul, jak tomu bylo.

Zamykat ne, už jsem ti to psal. Jiné aktivity bez dynamického počasí se dají pak odjet za jiných podmínek a to jim prodlužuje životnost a dodává pestrost.

Možno blbá otázka: To pokročilé počasie má v sebe aj nejakú dynamiku, alebo sa v priebehu aktivity vôbec nemení?

Nemyslíš si, že je dosti sobecké vůči druhým.
Ahoj Jardo.
Nepochopil jsi, Takto se začínají dělat aktivity, kde jsou během jízdy změny počasí, jinak to nejde. Pokud není dynamícké počasí, (změny počasí během aktivity) uváděl jsem, že si může hráč zadat náhodnou změnu počasí. Ono, když máš dynamické počasí a změníš si to ve startu aktivity, tak se to přinejlepším celé rozpadne.
Zamykat ne, už jsem ti to psal. Jiné aktivity bez dynamického počasí se dají pak odjet za jiných podmínek a to jim prodlužuje životnost a dodává pestrost.
Jo, já vím, ano, tohle je ok, pokud nějaký snaživec neudělá to, že při hotovém dynamickém počasí v aktivitě, si změní před startem to nastavení. Výš jsem psal, že pokud nebylo dynamické, dával jsem zprávu o té náhodné změně. Ale jo, mně to je celkem jedno. Jen pak nechci řešit, proč to někomu blbne a zjistit, že si to při startu rozhodil. :)

Možno blbá otázka: To pokročilé počasie má v sebe aj nejakú dynamiku, alebo sa v priebehu aktivity vôbec nemení?
Aby se ti v aktivitě měnilo, musíš zadat v OR, náhodnou změnu počasí. Tohle je jen zadání počasí, jako klasika, jen je více variant. Takže:
- Buď má aktivita svoje dynamické počasí od autora, tam musíš vycházet jak to je, na nic nesaháš a je to zadané na začátku po spuštění.
- Pokud je aktivita bez dynamického počasí od autora aktivity,, při spzštění OR je nastavena výchozí poloha a ty si:
a) buď zadáš počasí a z těch nových druhů, ale pojedeš tak celou aktivitu (jako by jsi si to zadal ve volné jízdě)
b) hodíš si náhodnou změnu počasí a to se ti bude během aktivity měnit

Nově je možné používat podsložku "OpenRailsCZSK" stejně jako v klasickém OR je "OpenRails" ve složce s modelem.
OR CZ/SK si z ní automaticky bude načítat své eng a wag soubory. Lze tak mít stejný název pro eng/wag a aktivitář/ladič to bude mít jednodušší.

Nově je možné používat podsložku "OpenRailsCZSK" stejně jako v klasickém OR je "OpenRails" ve složce s modelem.
OR CZ/SK si z ní automaticky bude načítat své eng a wag soubory. Lze tak mít stejný název pro eng/wag a aktivitář/ladič to bude mít jednodušší.
BOMBA! Tímhle se vyřeší mraky problémů a navíc si mohu nechat pracovní eng pro MSTS Activity Editor. Takže by mohli skinaři valit ty inc. eng. do podsložky pro ORCZ a bylo by po problémech s editorem a daly by se tak využívat všechny vozidla na pohodu. Za tohle VELKÝ DÍK.

Ahoj,
netuším, jestli je problém v CZ/SK (verze viz screen) nebo na trati BP (aktualizace 9641), či dokonce u mne. Zkouším 131.025/026 OR CZSK z Chocně přes Borohrádek na Týniště a za Čermnou n.Orl. ztráta napětí v troleji, práskne HV a po nahození HV a zvednutí sběračů zhruba 5 vteřin nic, V-metr nenaběhne, HUD v troleji indikuje 0 kV (viz screen), načež opět práskne HV.
Parametr LocomotivePowerVoltage ( 3000V ) v Engine jsem doplnil - výsledek beze změny.
Po aktualizaci verze to projíždím s lok. OR a podobně bez napětí.
Zbyňku či Jindřichu, nějaká napěťová výluka? Nic v rozkaze nemám.:)
Děkuji předem za feedback.

131.025-2.jpg131.025-3.jpg

Zdravím všechny!
Tak jako řada jiných uživatelů se v současnosti potýkám s metodikou brždění / odbržďování ve vlastní simulaci. Výkladové video jsem shlédl, teoreticky vzato bych mě být připraven... Jenže:
- pokud provedu přípravu loko podle Cabviev řady 162 OR-CzSk, dostanu se do stádia, kdy je mi signalizováno podle F5
- jsou zapnuty AKB;
- je zapnut pult / řízení;
- je sepnut spínač vozidla (O);
- je zvednut příslušný pantograf;
- kompresor běží.
V této fázi by mělo stačit jen úspěšně odbrzdit klávesami (ú - přímočinná / lokomotivní) nebo (ů průběžná / vlaková). Jenže - sice bez problémů odbrzdím lokomotivní na 0%, ovšem při použití vlakové brzdy mi lokomotiva i tak úplně neodbrzdí: EQ=5,0; BC=2,4; BP=5,0. U soupravy se zdá vše v pořádku: EOT BC=0,0; BP=5,0. Netěsnost minimální, změny tlaku nulové.
Je mi jasné, že se o tom již několikrát psalo na různých místech, ovšem tento stav není ideální, protože vyhledávací algoritmus je poněkud těžkopádný. Proto bych uvítal, kdyby laskavý a ochotný odborník tuto problematiku zpracoval do takové formy, aby se dala plesknout někam ke stažení (vím, že řada ochotných členů je připravena volný prostor poskytnout) a být tak kdykoliv a ihned k dispozici všem zájemcům.
Metodika by měla stručně vysvětlit základní terminologii (mohu přímočinnou brzdu považovat za lokomotivní a průběžnou za vlakovou, nebo je to trochu jinak) a používané zkratky (viz BP, EQ, BC apod. u kterých se může laik pouze domýšlet významu) a výchozí hodnoty tlakových poměrů při zapnutí stroje, po odbrždění, změny hodnot tlaků při brždění atd. Zrovna tak by mělo být srovnáno, jak ztotožnit jednotlivé polohy brzdiče s popisnými texty při simulaci.
Dále by měla obsahovat podrobný popis procesu brždění / odbržďování a to asi takto: stisknu (nebo podržím) klávesu "*" do doby než hodnoty BC klesnou na hodnotu "000", BP stoupnou na hodnotu "999" atd. Tím provedu to a to. Pak musím postavit ovládací prvek "ů/ú" do polohy brrr a počkat na to a to. Je-li toto v pořádku a mám zařazeno (W/S), můžu frčet (D).
Je-li problém, musím napřed: dát ovládací prvky "ú /ů" do polohy , potom počkat, než se srovnají hodnoty na velikost "555", pak přepnout do polohy "", čímž se stane to a to. Zároveň základní veličiny nabydou nominálních hodnot a je hotovo.
----
Samozřejmě předesílám, že jsem OR-CzSk a tratě doplnil o soubory ze složky [Potřebné / Společné ...] snad s výjimkou textur pro kolejivo, což asi opravdu s bržděním nesouvisí.
Dále jsem provedl výměnu kabin a zvuků na standard OR-CzSk, zatím u řad 16x a 263, které zkouším. Též jsem nahradil (a naklonoval) ENGy u příslušných strojů tak, jak jsou nabídnuty ke stažení.
-----
Jsem schopen poskytnuté informace zpracovat, dát jim formu pro finální úpravu a případné zveřejnění.
Vylepování dílčích poznatků různě po fóru je určeno k postupnému zapomenutí a vede k neustálému dožadování se dalšího a dalšího výkladu. A to není profesionální. Možnost stažení komplexního materiálu z jednoho místa je přeci to nejjednodušší...
Děkuji za pozornost

Naštěstí byly v Týništi bangle, kterými jsem to přes beznapěťový úsek přetáhl a z TnO pokračuji dále. Mmch důkaz, že s OR CZSK se dají dělat i mimořádky v duchu reál provozu.
PS: Kdyby to vypadalo jako pokus o aktivitu, tak ne. Vážně je to tam bez napětí. Od Chocně to začíná zhruba 500 m za zastávkou Plchůvky.
131.025-5.jpg131.025-7.jpg

ovšem při použití vlakové brzdy mi lokomotiva i tak úplně neodbrzdí: EQ=5,0; BC=2,4; BP=5,0. U soupravy se zdá vše v pořádku: EOT BC=0,0; BP=5,0. Netěsnost minimální, změny tlaku nulové.
Venny, to bude tím, že bude potřeba nastudovat funkci a projevy ARR. V tvém případě si měl nastavenou parkovací brzdu, která plní válce tlakem zde 2,4 bar.
Pokud tvá výzva byla směrována na mě, tak se předem omlouvám. Já na to bohužel nemám kapacitu a mé odborné znalosti jsou jen ty, co pochytím při vytváření kódu od chlapů v týmu.

Naštěstí byly v Týništi bangle, kterými jsem to přes beznapěťový úsek přetáhl a z TnO pokračuji dále. Mmch důkaz, že s OR CZSK se dají dělat i mimořádky v duchu reál provozu.
PS: Kdyby to vypadalo jako pokus o aktivitu, tak ne. Vážně je to tam bez napětí. Od Chocně to začíná zhruba 500 m za zastávkou Plchůvky.
Tohle je výluka traťového napětí a jediný správce tratě, který může tuto výluku odstranit, je Jindřich. :)

Aha ďakujem, tiež sa aj stava že ostane v režime manual ale s tým sa da jazdiť plnou traťovou takže to mne osobné tak veľmi nevadí.
S tím jsem se nesetkal. U mě se manuál zatím vždy deaktivoval, jak by měl. Nemáš třeba v tu chvíli omylem aktivovaný jiný režim? Mirel má přesně definované podmínky, kdy je možné se do manuálu přepnout, případně kdy si manuál zavede sám, například v případě zaúčinkování protismyku během modelování brzdné křivky.

Ahoj,
netuším, jestli je problém v CZ/SK (verze viz screen) nebo na trati BP (aktualizace 9641), či dokonce u mne. Zkouším 131.025/026 OR CZSK z Chocně přes Borohrádek na Týniště a za Čermnou n.Orl. ztráta napětí v troleji, práskne HV a po nahození HV a zvednutí sběračů zhruba 5 vteřin nic, V-metr nenaběhne, HUD v troleji indikuje 0 kV (viz screen), načež opět práskne HV.
Parametr LocomotivePowerVoltage ( 3000V ) v Engine jsem doplnil - výsledek beze změny.
Po aktualizaci verze to projíždím s lok. OR a podobně bez napětí.
Zbyňku či Jindřichu, nějaká napěťová výluka? Nic v rozkaze nemám.:)
Děkuji předem za feedback.

Zobrazit přílohu 33473Zobrazit přílohu 33475
Tam se svezlo něco z tratě 021, která je bez trakce. Na 020 jsem dokliknul 3kV.

Venny, to bude tím, že bude potřeba nastudovat funkci a projevy ARR. V tvém případě si měl nastavenou parkovací brzdu, která plní válce tlakem zde 2,4 bar.
Pokud tvá výzva byla směrována na mě, tak se předem omlouvám. Já na to bohužel nemám kapacitu a mé odborné znalosti jsou jen ty, co pochytím při vytváření kódu od chlapů v týmu.
ARR / AFB v default nastavení ReadyToGo jsem vypnul. Kdo chce na automatiku, musí si ji zapnout.

S tím jsem se nesetkal. U mě se manuál zatím vždy deaktivoval, jak by měl. Nemáš třeba v tu chvíli omylem aktivovaný jiný režim? Mirel má přesně definované podmínky, kdy je možné se do manuálu přepnout, případně kdy si manuál zavede sám, například v případě zaúčinkování protismyku během modelování brzdné krivky
Stáva sa to hlavne ked stratím kód a omylom stlačim manual... a potom aj keď chytím kod ostane vyseť v manuali ale koduje dovoli mi aj jazdu 160 takže skorej to vypadá ako grafický bug

Založil jsem si zkušebně subadresář "OpenRailsCZSK" podle pokynů příspěvku 1048 a přesunul do něj soubory ENG, které jsou určeny právě pro OR-CzSk (řada ČD 162, pro informaci).
Po spuštění simulátoru jsou sice stroje, event. vlaky, které vedou, v úvodní nabídce, ovšem po výběru a spuštění vyskočí hláška:

Přílohy

• Chyba orczsk - subsložka.jpg
    Chyba orczsk - subsložka.jpg
    41.4 KB · Zobrazeno: 0
a v eng súbore si doplnil k všetkým include aj "../"
ak je v podadresári eng musí sa cesta k všetkým include prepísať z ../common.eng/ na ../../common.eng
Neplatí pre zvuky a kabíny. Tie sú vždy s dvomi ../../

Samozrejme toto platí aj pre klasické OR a podzložku OpenRails

Back
Nahoře