CZSK verze 1.7

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Pro ovladač BS2 jsem polohu odrbžďovací nechal zobrazovat jako polohu jízdní stejně jako na reálném ovladači BS2.

Dále jsem předělal algoritmus počítající jízdní odpor. Nyní by měl už dobře zohledňovat dynamicky se měnící váhu vozu.

Tomu nerozumím?
Kduž brzdíš, tak sjedeš třeba na 40%, pak 25% a přestavil jsi do polohy jízda, kde ti držel tlak. Při dojíždění k perónu jsi dal do odbržďovací, klesl ti malinko tlak a zase jízda. Před zastavením tak cca 5 km/h jsi dal odbežďovací, vlak zastavil a buď jsi na rovině zatáhl přímočinnou, nebo ve spádu průběžnou.

Některé vozy třeba Ešusy, nebo RegioNovy, mají brždění bez procent, tajže zábrzdná, kdy tlak stoupá a musíš přestavit do polohy Jízda a když chceš pokles tlaku do odbržďovací.

Takže nevím, zda tohle nebude dělat bordel u jiných modelů? Tohle si modeláři a ladiči dávali do eng souborů, co třeba staré vozy s knorrkou?

A čemu nerozumíš na větě "Pro ovladač BS2 jsem polohu odrbžďovací nechal zobrazovat jako polohu jízdní stejně jako na reálném ovladači BS2."?
Funkce je stále stejná, jen se poloha zobrazuje v simulátoru na BS2 ovladači jako poloha jízdní.

1.jpg

Verzia 1.7.361 :
V stanici Komárno na trati ŽSR 130 som išiel vnorený do AI vlaku bez poškodenia :-)

Přílohy

• OR0.jpg
    OR0.jpg
    1.1 MB · Zobrazeno: 0
  • OR1.jpg
    OR1.jpg
    1 MB · Zobrazeno: 0
Kduž brzdíš, tak sjedeš třeba na 40%, pak 25% a přestavil jsi do polohy jízda, kde ti držel tlak.
Dane, všiml jsem si už na tom videu „s osmým stupněm“, že takto s DAKO-BS2 brzdíš. Nekomentoval jsem to, protože jsem v tom neviděl možný přesah do tvojí tvorby. Ale když už jsi to zde sám takto otevřel...
V reálné poloze Jízdní (ve hře Odbrzďovací) je tlak v hl. potrubí udržován na 5 bar. V reálné poloze Provozního brzdění a odbrzďování (ve hře %) je tlak v potrubí udržován na tlaku odpovídajícímu poloze rukojeti brzdiče. Tedy při tebou zmiňovaných 25 % bude tlak v hlavním potrubí udržován a není potřeba k tomuto účelu vyhledávat jinou polohu. Naopak, pokud z této polohy zběhneš do reálné polohy Neutrální (ve hře Jízda), přeruší se v brzdiči cesta od rozvodového ústrojí k hlavnímu potrubí, a tlak v hlavním potrubí přestane být brzdičem jakkoliv ovlivňován. To může (u rozvaděčů DAKO) vyústit v několik situací v závislosti zejména na vztahu tlaků mezi hl. potrubím a pomocnými vzduchojemy –⁠ pokud bude tlak v pomocných vzduchojemech větší nebo rovný tlaku v hl. potrubí, začne v Neutrální poloze docházet k pomalejšímu poklesu tlaku vzduchu v hlavním potrubí jen skrze vzduchové ztráty v hl. potrubí; pokud bude tlak v pomocných vzduchojemech menší než tlak v hl. potrubí, začne docházet k poklesu rychlejšímu, neboť do hry vstoupí i doplňování pom. vzduchojemů z hl. potrubí. Tlak v potrubí v poloze Neutrální (ve hře Jízdní) tedy v žádném případě udržován nebude. Je dobré si navíc uvědomit, že každý pokles tlaku v hlavním potrubí, ať rychlý či pomalý, má své důsledky - při uzavřené vyrovnávací záklopce rozvaděče (prakticky při zabrzděném stavu) rozvaděč zareaguje navýšením brzdného účinku i na sebepomalejší pokles tlaku (pozn.: předpokládáme výchozí stav, při kterém tlak v brzdovém válci odpovídá tlaku v hl. potrubí), při otevřené vyrovnávací záklopce při pomalém poklesu pod mezí necitlivosti rozvaděče dochází k vyčerpávání rozvodového vzduchojemu, což ovlivňuje následné zabrzdění, a při rychlejším poklesu nad mezí necitlivosti rozvaděče zase brzda normálně naskočí. Používat Neutrální polohu při jízdě je proto nesmysl.

@Dan J. , brzdič BS2 v balíku 742 musí dostat update. Ta poloha Neutral (jízdní ve hře) je špatně a měl by tam být závěr. Tam se nesmí doplňovat vzduch z hlavního vzduchojemu.

Verzia 1.7.361 :
V stanici Komárno na trati ŽSR 130 som išiel vnorený do AI vlaku bez poškodenia :-)
A doufám, že tak i zůstane. Tohle dělají angličany a dělaly to i v MSTS. Tam ale myslím skočila hláškavo vykolejení, i když jistý si nejsem. Ale já mám tento bug využitý, kdy se pijede s jeřábem trhat vlak po nehodě.

Ta poloha Neutral (jízdní ve hře) je špatně a měl by tam být závěr. Tam se nesmí doplňovat vzduch z hlavního vzduchojemu.
Špatně to mají na tom obrázku, BS2 má mezi jízdní polohou a polohou provozního brzdění a odbrzďování polohu neutrální, nikoliv závěrnou. Při ní je ovšem stejně jako při závěrné poloze hlavní potrubí odpojené od rozvodového ústrojí brzdiče, a tedy se tato poloha prakticky chová jako závěrná (nic se nedoplňuje). Rozdíl je jen v tom, že neutrální poloha je určená výhradně pro provádění zkoušky těsnosti.

Bs2.jpg

z V15
Ovládání průběžné brzdy vlaku brzdičem DAKO-BS2
Při ovládání průběžné brzdy vlaku brzdičem DAKO-BS2 (Příloha 12, obr. 31 a služební rukojeť SR 15(V)) se musí postupovat takto:

a) plnění brzdy na provozní tlak
se při prázdném hlavním potrubí započne v poloze vysokotlakého plnicího švihu I. Blíží-li se tlak v hlavním potrubí hodnotě provozního tlaku, přestaví se rukojeť brzdiče do jízdní polohy II, ve které se plnění brzdy dokončí;

b) jízda s odbrzděným vlakem
se uskutečňuje při rukojeti brzdiče v poloze jízdní II;

c) provozní brzdění se zavádí pootočením rukojeti z polohy jízdní I přímo do požadované polohy (mezi polohami IV a V). První brzdicí poloha IV zajišťuje snížení tlaku v hlavním potrubí vůči provoznímu tlaku o 0,3 až 0,4 bar. Každý další ozub věnce pak zajišťuje (při pootočení rukojeti směrem k poloze úplného provozního zabrzdění) další snížení tlaku v hlavním potrubí o cca 0,13 bar, až poloze V odpovídá tlak v hlavním potrubí cca 3,0 bar. Každé poloze rukojeti mezi polohami IV a V odpovídá určitý tlak v hlavním potrubí, který brzdič samočinně udržuje;

d) částečné odbrzdění
(je-li dovoleno) se docílí pootočením rukojeti zpět směrem k jízdní poloze II (částečně se zvýší tlak v hlavním potrubí);

e) úplné odbrzdění
se docílí přestavením rukojeti přímo do jízdní polohy II. Pro urychlení odbrzdění je dovoleno:
po úplném provozním zabrzdění přestavit rukojeť brzdiče do polohy vysokotlakého plnicího švihu; v této poloze však smí rukojeť brzdiče zůstat nejvýše cca 5 s u vlaku osobní dopravy a cca 15 s u nákladního vlaku, aniž by hrozilo nebezpečí přebití brzdy. Se zavedením vysokotlakého plnicího švihu se automaticky zavádí i nízkotlaké přebití brzdy. Odbrzďování se dokončí v jízdní poloze rukojeti II. Po méně intenzivním provozním brzdění je přípustná doba vysokotlakého plnicího švihu úměrně kratší;
není-li při úplném odbrzdění použito vysokotlakého plnicího švihu, lze pro urychlení odbrzďování použít tlačítko nízkotlakého přebití, které lze u dlouhých vlaků stisknout na dobu 3 až 10 s. Nízkotlaké přebití nebrání odjezdu vlaku a lze ho použít i za jízdy. Při použití vysokotlakého plnicího švihu nebo nízkotlakého přebití je nutno vždy respektovat ustanovení čI. 161:

f) maximální brzdicí účinek
(tj. rychločinné zabrzdění) se dosáhne přestavením rukojeti do polohy VII (na doraz). Tato poloha se nesmí zaměnit za polohu VI "Závěr";

g) zkouška těsnosti v odbrzděném stavu
se provede přestavením rukojeti do neutrální polohy III, a to až po ustálení tlaku v hlavním potrubí po naplnění brzdy. Po ukončení zkoušky těsnosti se rukojeť vrátí do jízdní polohy II;

h) na ostatních stanovištích strojvedoucího
z nichž není ovládána průběžná brzda vlaku musí být rukojeť brzdiče přestavena do polohy závěrné VI, přičemž:
na obsazeném stanovišti strojvedoucího brzdič nesmí být uzamčen;
na neobsazeném stanovišti strojvedoucího brzdič musí být uzamčen a klíček musí být ze zámku vytažen;

Ta poloha Neutral (jízdní ve hře) je špatně a měl by tam být závěr. Tam se nesmí doplňovat vzduch z hlavního vzduchojemu.
Už jsem pochopil, jak bylo toto vyjádření myšleno, takže můj předchozí příspěvek – byť věci v něm napsané platí – nebrat v potaz. (Tím spíše to kopírovací cvičení od Howkyho.)

Pro ovladač BS2 jsem polohu odrbžďovací nechal zobrazovat jako polohu jízdní stejně jako na reálném ovladači BS2.
Dále jsem předělal algoritmus počítající jízdní odpor. Nyní by měl už dobře zohledňovat dynamicky se měnící váhu vozu.
Zdravím,po včerajšej aktualizácii aktivity urobené v TRSE5 nejdú rozbehnúť,respektive hráčova loko rady 162,163 s brzdičom v polohe jazda nejde rozbehnúť,vo volnej jazde a v aktivite urobenej v Timetable funguje všetko v pohode,neviem,či aktivity urobené v AE MSTS fungujú,máte niekto nejaké problémy ohľadom toho?

Co má BS2 společného ze 162? Neeviduju žádný problém a znovu píši, že změna se týká jen označení a ne funkce.
Ale stát se mohlo cokoliv, proto prosím dejte vědět, jestli se něco rozhodilo.

Ahoj, dokončuji vám aktivitu Os Košice-Poprad, zaktualizuji pack X6X a upgrade CZSK a mrd ho. 363.101_hk i vozy z packů ORCZSK. Do momentu upgradu to jelo v pohodě. Vrátil jsem si vozidla ze zálohy trainsetu z podzimu, ale nepomohlo.
[]

Teraz som schválne stiahol balík X6X z webu + spoločný archív plus teda vozne. Vytvoril som si supravu len z toho čo je na webe a toto mi veru neurobilo. Idem nahrať video a aby bolo vidieť všetko nahrám aj ako sťahujem a kopírujem z webu.

Tu video kde to stiahnem, nakopírujem, spustím. Predtým samozrejme mám zložku Trainset úplne prázdnu a z nej to vytváram.
Pohol som sa bez problémov. Vieš mi poslať do mailu tu aktivitu ? Skúsim či to tak sekne aj mne alebo nie.

Back
Nahoře