Matěj B.
Pokladník
Hmmm... Tak to vysvětluje, proč si musím do úseku Klatovy - Železná Ruda-Alžbětín brát 2 Brejlovce 754. Holt 1 Brejlovec 754 s jedním vypnutým Esem, 7 vagóny B 249-515 a jedním BDs 449 ty 20 promilový kopce nevyjede. Možná 8 vagónů zní hodně, ale mám vyzkoušené, že se tím v Železné Rudě-Alžbětíně vejdu na nástupiště (i když jsem přední půlkou vlaku už v Německu).Jen tak pro zajímavost co uvádí D2/1: 25promile = třída sklonu XIII-XIV, jízdní odpor R, 754 s vypnutým topením 100t=76km/h, 150t=60km/h, 200t=50km/h, 754 se zapnutým topením 100t=76km/h, 150t=60km/h, 200t=50km/h. Větší rozdíly mezi topí/netopí se projevují až od zátěže 350t.
Navíc, nechci být hnidopich, ale mám dojem, že Katr Brejlovec je silnější, protože líp zrychluje, zapnutí elektrického topného agregátu nemá na jeho tažný výkon tak velký vliv a jízdu do kopce zvládá mnohem líp, než Brejlovec 754. Zřejmě je motor Caterpillar 3512C HD (to taky vysvětluje, proč Katr Brejlovec, který stojí na místě s běží mu motor, zní jako bagr) silnější než ČKD K 12 V 230 DR (ten má Brejlovec 754). Zato elektrický topný agregát Katr Brejlovce se mi zdá dost citlivý na zátěž. Nadproudovka topného agregátu v Katr Brejlovci mi bouchá v případech, kdy topný agregát v Brejlovci 754 vydržel a nadproudovka mu nebouchla.
Jo a ještě dotaz ohledně Katr Brejlovce. Je normální, že když v Katr Bejlovci (či jiné loko, ke které je Katr Brejlovec připojen) pomocí klávesy Backspace hodím záchrannou, že mu zhasnou pozičky a horní reflektor na obou stranách?