Matěj B. objevuje svět

Matěj B.

Pokladník
Jen tak pro zajímavost co uvádí D2/1: 25promile = třída sklonu XIII-XIV, jízdní odpor R, 754 s vypnutým topením 100t=76km/h, 150t=60km/h, 200t=50km/h, 754 se zapnutým topením 100t=76km/h, 150t=60km/h, 200t=50km/h. Větší rozdíly mezi topí/netopí se projevují až od zátěže 350t.
Hmmm... Tak to vysvětluje, proč si musím do úseku Klatovy - Železná Ruda-Alžbětín brát 2 Brejlovce 754. Holt 1 Brejlovec 754 s jedním vypnutým Esem, 7 vagóny B 249-515 a jedním BDs 449 ty 20 promilový kopce nevyjede. Možná 8 vagónů zní hodně, ale mám vyzkoušené, že se tím v Železné Rudě-Alžbětíně vejdu na nástupiště (i když jsem přední půlkou vlaku už v Německu).

Navíc, nechci být hnidopich, ale mám dojem, že Katr Brejlovec je silnější, protože líp zrychluje, zapnutí elektrického topného agregátu nemá na jeho tažný výkon tak velký vliv a jízdu do kopce zvládá mnohem líp, než Brejlovec 754. Zřejmě je motor Caterpillar 3512C HD (to taky vysvětluje, proč Katr Brejlovec, který stojí na místě s běží mu motor, zní jako bagr) silnější než ČKD K 12 V 230 DR (ten má Brejlovec 754). Zato elektrický topný agregát Katr Brejlovce se mi zdá dost citlivý na zátěž. Nadproudovka topného agregátu v Katr Brejlovci mi bouchá v případech, kdy topný agregát v Brejlovci 754 vydržel a nadproudovka mu nebouchla.

Jo a ještě dotaz ohledně Katr Brejlovce. Je normální, že když v Katr Bejlovci (či jiné loko, ke které je Katr Brejlovec připojen) pomocí klávesy Backspace hodím záchrannou, že mu zhasnou pozičky a horní reflektor na obou stranách?

Ano, pokud taháš Eso do Železné Rudy, tak to vysvětluje vše. :rolleyes:
No jo. Holt improvizace v explore módu (volné jízdě), protože v explore módu nemůžeš přepínat mezi 2 vlaky. Takže tím odpadá možnost, že bych nechal Eso v Klatovech, přepl se do Brejlovce s vagóny a vyrazil směr Železná Ruda-Alžbětín. Přepnout mezi vlaky jde jenom v aktivitě, nebo při průzkumu v režimu aktivity (neboli "aktivitě nanečisto"). Nicméně aktivity nejezdím (v podpisu mám napsáno proč) a když jsem naposledy zkusil přepnout mezi vlaky při průzkumu v módu aktivity, což bylo rok dozadu, kdy Open Rails CZ/SK byl ve verzi 1.5, tak mi tehdy Open Rails spadl s chybovou hláškou. Chybový log už ale nemám. Tehdy jsem ještě tady nebyl registrovaný (ani jsem netušil, že tohle místo existuje), takže jsem ho smazal s tím, že to stejně nemám kam předat. No a od té doby přepínat vlaky při průzkumu v režimu aktivity raději nezkouším.

Matěj B.: Když se podíváš na dobový popis lokomotivy 754 (nevím zda máš k dispozici) a jiné dokumenty, dočteš se, že problematika elektrického topení byla v jeho začátcích na motorové trakci velmi bedlivě sledována, testována, promýšlena.
Zkoušely se různé systémy, napájení topení z trakčního dynama, později se přiklonilo k samostatnému topnému alternátoru, jak ho známe dnes.
754 má podle odběru naplno topícího vozu podle proudových limitů maximální počet vozů 8, které naráz utáhne, jinak Bum nadproudovka TA. V simulátoru to funguje skvěle, dokonce se k tomu rozsvítí i porucha na panelu topení.
Zvládl jsem ze srandy s jedním TA i 10 vozů, ale ty se nesměly sepnout do odběru naráz, ale střídavě. A je to čuňárna, v reálu by to nešlo.

A proč rveš Eso do Želerudy? Tebe bude strojmistr milovat, až mu přijdou výkazy za spotřebu nafty. :D Buďto si vytvoř totožnou soupravu s Esem a Brejlema a dva počáteční body Plzeň / Klatovy, oboje směr Alžbětín a v Klatovech si můžeš na té samé koleji opětovným načtením OR navolit soupravu s Brejlema. Anebo si Esem dovez z Plzně do Klatov vypnuté brejle, objeď, přivěs se na konec, vypni Eso, přejdi si na Brejle, oživ Brejle, odpoj Eso a mazej směr šumavské hvozdy. Jakáž pakáž.:cool:
Taky jezdím jen volné jízdy. V případě Alžbětína to dělám tak, že jedu s brejlema už z Plzně, nejsou tak dávno doby, kdy se takhle jezdilo a dodnes některé vlaky tak jezdí.

Matěj B.: Když se podíváš na dobový popis lokomotivy 754 (nevím zda máš k dispozici) a jiné dokumenty, dočteš se, že problematika elektrického topení byla v jeho začátcích na motorové trakci velmi bedlivě sledována, testována, promýšlena.
Zkoušely se různé systémy, napájení topení z trakčního dynama, později se přiklonilo k samostatnému topnému alternátoru, jak ho známe dnes.
754 má podle odběru naplno topícího vozu podle proudových limitů maximální počet vozů 8, které naráz utáhne, jinak Bum nadproudovka TA. V simulátoru to funguje skvěle, dokonce se k tomu rozsvítí i porucha na panelu topení.
Zvládl jsem ze srandy s jedním TA i 10 vozů, ale ty se nesměly sepnout do odběru naráz, ale střídavě. A je to čuňárna, v reálu by to nešlo.
Jóóó. To mi připomíná, jak jsem zkoušel, kolik vagónů s klimatizací je Brejlovec schopný uchladit, než topnému agregátu bouchne nadproudovka. kupodivu to bylo míň, než kolik byl schopný vytopit. Jinak mám dojem, že elektrické topení, se dá v každém vagónu vypnout ručně i IRL. To ale fíra nedělá. To má na starosti vlakvedoucí, nebo stevard. Tito dva členové posádky taky nastavují rozsah termostatu tj. kdy vagón začne a přestane topit. V Open Rails jsou ty hodnoty topení nastaveny úplně náhodně.
A proč rveš Eso do Želerudy? Tebe bude strojmistr milovat, až mu přijdou výkazy za spotřebu nafty. :D
Hele, IRL bych s sebou Eso do Železné Rudy-Alžbětína vůbec nebral. Prostě bych v Klatovech přehodil na Brejlovce, Esu dal v Klatovech kopačky a vyrazil do Železné Rudy-Alžbětína. Jediné, co bych nezměnil, je fakt, že bych si vzal 2 Brejlovce, protože za Nýrskem jsou tak strmý kopce (víc jak 20 promile), že to 1 Brejlovec 754 s 8 vagóny a zapnutým topením nevyjede. Sice to vyjede, když topení vypnu, ale nechat mrznout cestující kvůli tomu abych vyjel kopec? No tak to ani omylem! Taková zrůda zase nejsem!!! A jestli si neumíš představit, jaké to je jet ve vagónu, kde nefachá topení, ťukni sem aby sis přečetl Medův příběh, jak chudák mrzl ve vagónu BDs, protože Bardotce, která je táhla, chcípl topný agregát.
Buďto si vytvoř totožnou soupravu s Esem a Brejlema a dva počáteční body Plzeň / Klatovy, oboje směr Alžbětín a v Klatovech si můžeš na té samé koleji opětovným načtením OR navolit soupravu s Brejlema.
No tak to ani omylem! Abych čekal bůhví jak dlouho, než se Open Rails načte, protože ho mám na HDD.
Anebo si Esem dovez z Plzně do Klatov vypnuté brejle, objeď, přivěs se na konec, vypni Eso, přejdi si na Brejle, oživ Brejle, odpoj Eso a mazej směr šumavské hvozdy. Jakáž pakáž.:cool:
Takhle to dělám s vlaky s dvojsilovým pohonem pokaždé, když chci vjet z elektrifikovaného úseku tratě do neelektrifikovaného úseku tratě. jen s tím rozdílem, že nechám elektriku zapojenou za dieselem (diesely)
V případě Alžbětína to dělám tak, že jedu s brejlema už z Plzně, nejsou tak dávno doby, kdy se takhle jezdilo a dodnes některé vlaky tak jezdí.
Evropská Unie: Takže sis vybral smrt.

... V případě Alžbětína to dělám tak, že jedu s brejlema už z Plzně, nejsou tak dávno doby, kdy se takhle jezdilo a dodnes některé vlaky tak jezdí.
V minulých letech to kolikrát vozil Brejlovec v celém úseku do/z Prahy - když v Plzni chyběly Esa.
Otázkou zůstává, když to jezdilo se 4-5 vozy, proč by to mělo nahoru z Klatov 8 kočárů!

Takhle to dělám s vlaky s dvojsilovým pohonem pokaždé, když chci vjet z elektrifikovaného úseku tratě do neelektrifikovaného úseku tratě. jen s tím rozdílem, že nechám elektriku zapojenou za dieselem (diesely)
No a máš představu, jakou s sebou vlečeš naprosto zbytečnou nečinnou zátěž, bez důvodu? Například Eso. Zbytečné cca 2-3 osobní vozy, neplatící, navíc téměř nebrzdící.
Hele, IRL bych s sebou Eso do Železné Rudy-Alžbětína vůbec nebral. Prostě bych v Klatovech přehodil na Brejlovce, Esu dal v Klatovech kopačky a vyrazil do Železné Rudy-Alžbětína. Jediné, co bych nezměnil, je fakt, že bych si vzal 2 Brejlovce, protože za Nýrskem jsou tak strmý kopce (víc jak 20 promile), že to 1 Brejlovec 754 s 8 vagóny a zapnutým topením nevyjede. Sice to vyjede, když topení vypnu, ale nechat mrznout cestující kvůli tomu abych vyjel kopec? No tak to ani omylem! Taková zrůda zase nejsem!!! A jestli si neumíš představit, jaké to je jet ve vagónu, kde nefachá topení, ťukni sem aby sis přečetl Medův příběh, jak chudák mrzl ve vagónu BDs, protože Bardotce, která je táhla, chcípl topný agregát.
Tak nevím, jak moc mám brát vážně co píšeš, jestli jezdíš simulátor jako realitu, nebo záměrné sci-fi. Pochybuji, že kdy na Rudu jezdilo něco osobního s 8 vozy, nevešlo by se to do řady stanic, které se mají těmi vlaky obsluhovat. A jakou zbytečnou kapacitu bys v tom vlaku vezl? Snad mimo nějaké lyžařské superzávody a nějakou supercyklosezónu bys půlku vlaku s sebou vláčel zbytečně.
A v jednom Brejlovci bys těch 8 vozů vezl tak dlouho, že bys rozbil totálně celý grafikon. Víš, co je Korefův nomogram? Zkus si někde dohledat Korefa pro řadu 754, sečíst si hmotnost svého interexpresu a vynes si podle toho a stoupání na trati z grafu, jakou by ten Brejloun musel jet "rychlostí", aby se tam vyharcoval. Dřív bys ho utavil. To prostě už podle hrubého odhadu jeho výkonu není možné a tyhle soupravy v osobácích prostě na Alžbětín nikdy nejezdily.
Jestli chceš mermomocí potrápit dvojčlenku na REÁLNÉM výkonu, sestav si soupravu například curyšských expresů z poloviny 90. let, které jezdily přes Furth do Plzně se dvěma, na kabelu. Nebo Orient express v nedávných dobách. Užiješ si své, normativy ti nevyskáčou ze sešitu tak jako v případě Alžbětína, a budeš mít reálnou předlohu jak se asi s takovým vlakem jelo.

Ono taky to topení má nějakou setrvačnost, takže ti cestující nezmrznou a když je potřeba trochu výkonu navíc, tak ho prostě vypneš a poptom zase zapneš. Od toho máš ampérmetr vlakového topení, otáčkoměr a trakční ampérmetr. Vliv topení není znát ve všech režimech, protože konkrétně 754 (nevím jak simulátorová) má ve výkonu spalovacího motoru vyčleněnou určitou rezervu ...teď možná kecám, cca 260 kW...?, právě pro provoz topného alternátoru.

No a máš představu, jakou s sebou vlečeš naprosto zbytečnou nečinnou zátěž, bez důvodu? Například Eso. Zbytečné cca 2-3 osobní vozy, neplatící, navíc téměř nebrzdící.
No... musím ti dát za pravdu, že je to zbytečná váha navíc. Ale jak jsem napsal, je to improvizace, protože v explore módu nemůžeš přepínat mezi jednotlivými loko, když jsou rozpojené a když jsem to zkusil v průzkumu v módu aktivity, Open Rails spadl.
Tak nevím, jak moc mám brát vážně co píšeš, jestli jezdíš simulátor jako realitu, nebo záměrné sci-fi.
Dá se říct, že tak půl na půl. Někdy to jedu vážně. Někdy dělám blbiny a experimentuji. A hranice mezi tím je fakt tenká.
Pochybuji, že kdy na Rudu jezdilo něco osobního s 8 vozy, nevešlo by se to do řady stanic, které se mají těmi vlaky obsluhovat. A jakou zbytečnou kapacitu bys v tom vlaku vezl? Snad mimo nějaké lyžařské superzávody a nějakou supercyklosezónu bys půlku vlaku s sebou vláčel zbytečně.
Tak pardon, že nemám sebemenší tušení o tom, s kolika osobními vozy se běžně jezdí do Železné Rudy-Alžbětína IRL a prostě jsem metodou pokus - omyl zkusil, kolik vagónů se do stanice Železná Ruda-Alžbětín vejde! Nikdy jsem tam tudy nejel a zkus překecat ČD, ať ti na svých ofiko stránkách ukáže, jak jsou jejich vlaky řazené. Víš kam tě ČD pošle.
Víš, co je Korefův nomogram?
To upřímně slyším poprvé v životě a nemám sebemenší tušení co to je. :oops: Neznáš nějakou stránku, která by mi "Korefův nomogram" vysvětlila tak, aby tomu rozuměl někdo, kdo se v tom moc neorientuje? Google mi sice něco našel, ale většinou to bylo popsané tak, že jsem tomu vůbec nerozuměl, a na Wikipedii o tom není ani čárka.
Ono taky to topení má nějakou setrvačnost, takže ti cestující nezmrznou a když je potřeba trochu výkonu navíc, tak ho prostě vypneš a poptom zase zapneš. Od toho máš ampérmetr vlakového topení, otáčkoměr a trakční ampérmetr. Vliv topení není znát ve všech režimech, protože konkrétně 754 (nevím jak simulátorová) má ve výkonu spalovacího motoru vyčleněnou určitou rezervu ...teď možná kecám, cca 260 kW...?, právě pro provoz topného alternátoru.
Mno... mám dojem, že Open Rails na tu výkonovou rezervu nebere ohled. Navíc mám vyzkoušené, že v případě úseku trati do Železné Rudy-Alžbětína musím mít u 1 Brejlovce 754 s 8 vagóny (bez vypnutého Esa) vypnuté topení od Nýrska až do Špičáku což je docela dlouho. I tak s 1 Brejlovcem nejedu rychleji než 40 km/h. Když zapnu v úseku Nýrsko - Špičák topení, Brejlovec 754 to nepobere a dá se říct, že "drží vlak na místě" (nemá dost síly, aby jel kupředu, ale má dost síly na to, aby vlak nezačal sjíždět z kopce dolů).
Jo a ještě jedna věc. V Katr Brejlovci není žádný ampérmetr vlakového topení nainstalovaný, takže tam nemáš jak zjistit, kolik proudu jde do topení vlaku.

Tak pardon, že nemám sebemenší tušení o tom, s kolika osobními vozy se běžně jezdí do Železné Rudy-Alžbětína IRL a prostě jsem metodou pokus - omyl zkusil, kolik vagónů se do stanice Železná Ruda-Alžbětín vejde! Nikdy jsem tam tudy nejel a zkus překecat ČD, ať ti na svých ofiko stránkách ukáže, jak jsou jejich vlaky řazené. Víš kam tě ČD pošle.
Do patřičných míst. Když už takový weby existujou, tak proč je nepoužiješ? Třeba VagonWeb nebo ŽelPage... Není nic těžkýho se zeptat strejdy Gůgla a není třeba se hned chovat takhle... Už nějakou dobu si toho všímám a jsi asi jedinej, kdo je schopnej tady po každém hned "vyjet", jakmile se vyskytne sebemenší problém. Ona by troška slušnosti neuškodila... ;)

Proč to nezkusíš znovu, třeba to někdo opravil.
Teď jsem to zrovna zkusil. Schválně jsem si nastavil Eso a Bangle spojené dohromady, zapnul průzkum v módu aktivity, rozpojil je od sebe a zkusil se mezi nimi přepnout. Open Rails sice nespadl, ale když mám Eso nahozené a přepnu se do Bangle, najednou se Eso samo od sebe rozjede dopředu a když se přepnu zpátky do Esa a jsem na mapě, kde je napěťový systém 3 kV DC, tak se napěťový systém sám přehodí na 25 kV 50 Hz AC.
Už nějakou dobu si toho všímám a jsi asi jedinej, kdo je schopnej tady po každém hned "vyjet", jakmile se vyskytne sebemenší problém. Ona by troška slušnosti neuškodila... ;)
Upřímně, nejsi sám, kdo si všiml, že mám tendence takhle "vyjíždět." Zbyněk Šemora byl první. Jinak soráč. :oops: Holt jsem byl nějaký mrzutý, když jsem to s těmi vagóny do Železné Rudy-Alžbětína psal. Teď už jsem v pohodě a budu si dávat větší pozor.

Pár minut hledání. Poslal bych i screen ale z mobilu to úplně nejde, páč foru se nelíbí.png
Stejně ten link z nějakého důvodu nefunguje. Radši se už podívám sám, když mi Martin S. poradil nějaké stránky. Ale jinak dík.

Neznáš nějakou stránku, která by mi "Korefův nomogram" vysvětlila tak, aby tomu rozuměl někdo, kdo se v tom moc neorientuje?
Na Openrails je možné se dívat dvěma způsoby:
1) je to zdarma a jezdí se tam s vláčkama
2) je to simulátor

Pokud se ztotožňuješ s 1), tak doporučuju zainvestovat a koupit si Railworks - občas bývá i ve slevě. Vizuální zážitek je podstatně lepší.

Jestli ale očekáváš simulaci, tak to chce si něco o tom nastudovat. Ano, neexistuje 30-sekundové čtení na wikipedii, které by všechno vysvětlilo, ale o tom to je. Spousta lidí tady se okolo dráhy pohybuje buď dlouho, anebo profesionálně. To je spousta příležitostí k nasávání informací nebo ke studiu, které je často k profesi vyžadováno. Ale je to prostě tak - k vykonávání práce strojvedoucího je potřeba studovat a získat praxi v širším kontextu provozu na železnici. To studium se ale nedá nahradit wikipedií. Ani nějakým 2-minutovým TikTok videem. Ano, nastudovat si o tom vyžaduje čas a často i archaický způsob učení (čtení odborné literatury, nejčastěji v knižní podobě), ale tak už to chodí.
Simulace v Openrails vyžaduje aspoň minimální sadu znalostí. Pokud se budu držet předlohy (např. mám relativně věrnou trať, např. BP, vidím reálný osobák Praha - Kolín a mám model této soupravy), tak bych mohl být po troše "tréningu" schopný jet podle reálného jízdního řádu, třeba i za špatného počasí. Sestavovat vlak ale má svoje pravidla. Na železnici se neexperimentuje. Aspoň ne tak, že náhodně sestavím soupravu, dám to za mašinu a zkusím, jestli to "vyjede". Všechno se řeší s danou mírou jistoty prostřednictvím výpočtů nebo z nich vycházejících tabulek či diagramů. Pochopit aspoň tabulky (např. zátěžové), umět číst sešitový jízdní řád atd., to je základní výbava. A pocit "zábavy" nebo "naplnění" by měl nastat v okamžiku, kdy všechno do sebe zapadne a vlak ladně a včas zastaví v cílové stanici. Jistá míra dobrodružství spočívá v tom, že na obrat ve stanici mám jen 5 minut, že prší a klouže to, že dodáním zpoždění, anebo že mám poruchu brzdy na 2 vozech z 20 a musím si najít max. dovolenou rychlost podle skutečné brzdné váhy. Všechno by mělo být předvídatelné a řešitelné v rámci stanovených postupů a předpisů. Pokud jsem Ti zrušil romantické představy, jdi na bod 1)
Tím nechci říct, že nemůžu dělat s Openrails psí kusy. Můžu. Ale nesmím se divit, že to nedělá to, co jsem od toho čekal. Psaní o tom sem na fóru nemá velký význam, resp. vede to na odpovědi přesně v tomto stylu.
Sorry za výlev. Možná stačilo napsat, že ne všude se dají dělat "zkratky"...

... Zkus si někde dohledat Korefa pro řadu 754, sečíst si hmotnost svého interexpresu a vynes si podle toho a stoupání na trati z grafu, jakou by ten Brejloun musel jet "rychlostí", aby se tam vyharcoval. ...
No nevím, jestli ho hned tlačit do Korefova diagramu. Pro jeho potřebu by mu stačil Doplněk s tabulkama. Navíc je tam i používání zátěžových tabulek podrobně rozepsané. ;)

Spojení a jízdenka Zadáš odkud a kam, najdeš si 776 nebo 768, klikneš na číslo vlaku a máš tam řazení! ;)
Takhle nějak jsem to udělal. Zadal jsem Plzeň hl. n. - Železná Ruda-Alžbětín, no a pak jsem se podíval na číslo vlaku a to vyhledal v ŽelPage, protože když klikneš na číslo vlaku na ofiko stránkách ČD, tak se ti ukáže, kde vlak začal, a kde končí, ale z čeho je složený, to ne. Navíc, když jsem psal to s tím počtem vagónů do Železné Rudy-Alžbětína, byl jsem nějaký mrzutý a na ŽelPage, jsem zapomněl. Naštěstí mi Martin S. připomněl, že ŽelPage stále existuje. Prostě odteďka, když mi někdo napíše, že někam jezdím s moc vagóny, tak si napřed vyhledám danou oblast na ofiko stránkách ČD (ZSSK pokud je daná oblast na Slovensku), podívám se jaké vlaky tam jezdí a ty si vyhledám v ŽelPage.
No nevím, jestli ho hned tlačit do Korefova diagramu. Pro jeho potřebu by mu stačil Doplněk s tabulkama. Navíc je tam i používání zátěžových tabulek podrobně rozepsané. ;)
Budu k tobě upřímný, vůbec nemám ponětí, co je Korefův diagram zač, a když jsem si ho vygooglil, tak mi jeho definice nedávala smysl.

Takhle nějak jsem to udělal. Zadal jsem Plzeň hl. n. - Železná Ruda-Alžbětín, no a pak jsem se podíval na číslo vlaku a to vyhledal v ŽelPage, protože když klikneš na číslo vlaku na ofiko stránkách ČD, tak se ti ukáže, kde vlak začal, a kde končí, ale z čeho je složený, to ne. ...
Řazení vlaků se zobrazuje u vlaků od kategorie R výše. Proto jsem ti psal, aby ses podíval na vlaky 776 nebo 768!!!

Řazení vlaků se zobrazuje u vlaků od kategorie R výše. Proto jsem ti psal, aby ses podíval na vlaky 776 nebo 768!!!
Tak to jsem si upřímně nevšiml, že na ofiko stránkách ČD ukazujou řazení vlaků R a vyšší. Ale i ŽelPage není k zahození. Nicméně to, jestli se podívám na ŽelPage nebo na ofiko stránky ČD, to už si ošéfuju po svým.

Back
Nahoře