Topí si sám, ale bohužel úplně blbě!

Na druhou stranu se ho musím, zastat - ten AI topič je taky mimo, když klidně začne tahat vodu v plném tahu do stoupání.
Přesně tak! Ten AI topič je fakt totální vemeno! Nechat páře vyschnout kotel, takže se roztaví olovníky? Tohle kdyby mi udělal topič IRL na páře, tak dostane ode mně seřváno, že páru zničil, a po zastavení a vychladnutí páry bych ho donutil vlézt do dýmnice, aby omrkl trubky jestli nejsou natavené. Jinak, co se jedná o samostatné topení, to ještě musím dost potrénovat.
Pár dodatků k tvým odpovědím u mých popisů řešení krizových situací.
Pára do parního stroje se odebírá přes regulátor z parojemu, který je nahoře na kotli. Aby ti tudy přetékala voda, musel bys mít ten parojem té vody plný. Otázka: Kde je pára, která ti minimálně "pohání" ten injektor? A pokud by se ti tudy ta voda (které je nestlačitelná) dostala do válců (je to ale nesmysl), tak ti to nepojede. A kdyby by se to stalo během jízdy, tak by ta voda vyrazila víka válců.
Nevím o tom, že by páry pro MSTS/OR měly funkční odkalovač. Ten se používá pouze pro odstranění usazenin v kotli. Pravděpodobně myslíš odvodnění válců, pokud ano, tak ho stejně používáš blbě - slouží pouze pro odstranění případné vody ve válcích, která tam zkondenzuje, když se při delším pobytu válce ochladí (nebo pro radost šotoušů a filmařů). Při jeho použití ale opět přicházíš o páru, která ti vytváří tah v kotli, a ztrácíš tlak ve válcích.
Tohle byl popis situace, kdy mám měrku na vodoznaku úplně nahoře a Open Rails napíše: "Varování - kotel je přeplněný a přepouští vodu do páry!" Interpretoval jsem to tak, že v kotli je moc vody a ta přetéká do parojemu. A ano, v Open Rails je simulován odkalovací ventil, a mám vyzkoušeno, že když ho otevřu, hladina vody v kotli poklesne. Nicméně, nikdy, ale
nikdy, ho neotvírám za jízdy, vždycky ho otvírám jen při stání ve stanici! Když mám moc vody v kotli za jízdy (např. jedu z kopce a zapomenu vypnout injektor), jednoduše injektory vypnu a nechám kotel, aby přebytečnou vodu vyvařil.
Takže ti tlak v kotli klesá, a klesá, protože kromě spotřeby páry pro parní stroj spotřebováváš další pro injektory, a tím, jak do kotle pořád pereš studenou vodu, ochlazuješ obsah kotle, čímž výroba nové páry trvá déle, a déle.
Injektor, resp. napaječ, se používá vždy jen jeden , a to tak, jak už jsem ti psal poprvé.
Mno... tím, že je v kotli málo vody, jsem myslel situaci, kdy je hladina na vodoznaku kolem 15% nebo níže, což je nebezpečné. Je lepší kotel dost ochladit prudkým návalem studené vody, než ho nechat vyschnout. Když hladina na vodoznaku spadne na nulu, znamená to, že kotel vyschl. Tím se roztaví olovníky a pára je nepoužitelná. IRL se při roztavení olovníků musí okamžitě uhasit oheň, zastavit na vhodném místě a po vychladnutí páry se musí kotel prohlédnout, jestli není někde natavený, nebo děravý. Když je všechno v pořádku, olovníky se vymění a pára je nachystaná na roztopení.
Zastavit a "dělat páru" byla vždy největší ostuda strojvedoucího.
Od tý doby, cos mi poradil, abych si "vykládal" a stahoval rozvody, se situace, kdy jsem zastavil a dělal páru, značně zredukovaly. Stalo se mi to už jen jednou, když jsem omylem nechal zapnutý injektor moc dlouho po jízdě z kopce a kotel moc zchladl. Teď už si na injektory ale dávám pozor.
Ne. To znamená, že máš topeniště plné uhlí, a už se ti tam další nevejde. Protože imrvére přikládáš naprosto zbytečně, a naopak opět ochlazuješ kotel. Je to totéž, jako když v kamnech budeš mít dole žhavé a naložíš je plné. Zbytečně tepelnou energii spotřebováváš na zapálení té přiložené hromady uhlí. Bude to hulit, a než to začne hřát, tak si chvíli počkáš.
Aha. Tak to vysvětluje hodně věcí, např. proč se intenzita ohně nezvyšuje, když mám rychlost přikládání na maximum a proč je kouř z komína skoro černý, když mi Open Rails napíše "Limit roštu překročen."
Motáš dohromady rošt a popelníkové klapky. Rošt žádné klapky nemá. Ty klapky jsou z boku popelníku, a reguluješ jimi přívod vzduchu do topeniště.
Já to tušil! Další špatně interpretované popisky! Když totiž zmáčknu klávesu "M" nebo "Shift + M," tak se mi tam napíše "Klapky roštu: otevřít" resp. "Klapky roštu: zavřít"
Ideální chvíle pro to, abys do kotle napustil trochu vody, a tím ten kotel ochladil!
Ne, když máš na vodoznaku hladinu kolem 90% pak je v kotli moc vody. Jinak ale jo.