Projekt MSTS Bin - Archiv #3

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Jacek napsal:
Martens napsal:
SKvělé - teď to převést nějak do cabu...nebo to už taky funguje?
No skvělé to je, ale jako zvukař se už od zmínky o 2. pantografu bojím přesně toho, co je slyšet na tom videu. Asi totiž nepůjde udělat, aby zvuk (trafo, apod.) "startl" při zvednutí kteréhokoliv sběrače a při zvednutí dalšího už ne. A totéž i při spuštění :?
Jacku, to zvládneš, navážeš to zase do kaskádových podmínek ( myslím, že by se to dalo ošidit "falešným" zvukem pro každý smeták zvlášť a křížovou verifikací podmínek, něco podobného jsi už zkoušel u ventilátorů na 350 ).

Pochopitelně jde pouze o presentaci prvního výsledku, spustil jsem animaci pantografů a spustil proces celé aktivace včetně souvisejicích zvuků.
A v tomto bodě bych potřeboval podrobnější informace o celém procesu aktivace loko po doteku sběrače s trakcí. Co nabíhá automaticky, co je ovládáno ručně a které zvuky to provázejí. Dnes je celý proces aktivován pouze vytažením sběrače a končí jeho stažením a tomu odpovídajícími Triggery. Ale jak je to v reále?
Přece jen jsem pouze cifršpion a na mašině jsem nikdy neseděl.
Díky předem za SZ.

Zdeněk Itterheim - dík
Martens - v cabu jsou dva samostatné vypínače na každej smeták.

Zatím mám nadefinovány Discrete_Triggers 66,67 a 68 (Up, Down a zvuk vypínače) pro ovladač druhého sběrače. Přibyde další trigger (dva) závislý na přítomnosti napájení, takže bude samostatně řízen zvuk náběhu, vrnění atd a měl by vyřešit i odpojení při přetížení, nebo podobných eventech. Otevírá se cesta pro další ovladače jako třeba starter a vypnutí motoru u diesela a časem snad i rychlé krokování do výkonu a z výkonu s digitální indikací.
Helper loko přebírají nastavení výkonu od řídicí loko a zvuk odpovídá definicím v SMS.
Scalibility_Group ( ) je vyhodnocován podle nastavení úrovně kvality zvuků v opšnech MSTS a to v celočíselném rozsahu 0 ÷ 5. Nastavená hodnota je uložena a čtena z regu z položky sound_quality. Je vyhodnocován "sezhora dolů", takže SG(5) musí být definován např. před SG(3). Jiný význam SG nemá, pouze SG(0), který je opravdu přiřazen AI vlakům, u kterých není nastavována proměnná Variable2. I to snad vyřeším časem. Podobně je maličko problém u konzistů tažených párou. Uvidíme co přinese víkend.

Petriik
Pokud jsi měl na mysli všetečnější otázku, tak:
MSTS má nadefinovány a pojmenovány funkce, např. Pantograph1Toggle a této funkci přiřadí klávesu dle definičního souboru *.iom z adresáře GLOBAL. Podobně této funkci přiřadí ovladací prvek z kabu ( *.cvf ) a přiřadí mu zvuk z odpovídajících souborů *.SMS.

Džordži. Do své testovací aktivity jsem zařadil Tvou 814 (Kdy se hráč v rámci vystřídání 5ti lokomotiv sveze i na této) Po přejití na druhou lokomotivu a následném odpojení se mi po odjezdu Tvá jednotka znovu připojila. Na druhý pokus se už rozpojení zdařilo. Může na to mít vliv zadání jiných hodnot spřáhel, než se používá v TBP?
V BP je:
Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Stiffness ( 7.5E6N/m 1E7N/m )
Damping ( 1E6N/m/s 2E6N/m/s )
Break ( 1.1E7N 5E7N )
r0 ( 30cm 60cm )
)
CouplingHasRigidConnection ( )
Velocity ( 0.01m/s )
)
Buffers (
Spring (
Stiffness ( 1E6N/m 5E6N/m )
Damping ( 1E6N/m/s 1E6N/m/s )
r0 ( 60cm 30cm )
)
Centre ( 0.5m )
Radius ( 1m )
Angle ( 0.5deg )
)
u Tebe:
Coupling (
Type ( Chain )
Spring (
Stiffness ( 7.5E6N/m 1E7N/m )
Damping ( 1E6N/m/s 2E6N/m/s )
Break ( 1.1E7N 5E7N )
r0 ( 30cm 30cm )
)
Velocity ( 0.01m/s )
)
Buffers (
Spring (
Stiffness ( 1E6N/m 5E6N/m )
Damping ( 1E6N/m/s 1E6N/m/s )
r0 ( 30cm 30cm )
)
Centre ( 0.5m )
Radius ( 1m )
Angle ( 0.5deg )
)
Buffers, jak mi bylo sdělováno MSTS zatím nepoužívá. Také jej mám většinou nezadán.
Přemýšlím, že to sjednotím. V aktualizaci TDB bude Tvá jednotka i se značením dle norem včetně consists.

Nemyslím, že by to bylo nastavením spřáhel, já jen používám minimální a maximální délku spřáhla stejnou. Výpočty MSTS nejsou ideální a stejně jsou vozy nárazník na nárazník.
Nedoladil jsem ale bounding boxy a délku v engu. Včera jsem si toho všiml, když jsem zkusil odpojit a připojit vůz 014.
Během týdne uveřejním aktualizaci, která už by měla být v souladu s trainsetem BP, ale chtělo by to asi něco udělat se zvuky. Asi oslovím Jacka, jestli by se toho neujal. Motor je nový Liaz, převodovka je taky jiná a údajně jsou vozy odhlučněné a v řídících vozech by měl být motor slyšet jen "z venku", tak by to oproti 810 asi chtělo razantnější úpravu.

Džordž napsal:
ale chtělo by to asi něco udělat se zvuky. Asi oslovím Jacka, jestli by se toho neujal. Motor je nový Liaz, převodovka je taky jiná a údajně jsou vozy odhlučněné a v řídících vozech by měl být motor slyšet jen "z venku", tak by to oproti 810 asi chtělo razantnější úpravu.
Zvuky by nebyly problém, ale u nás zatím nikde 814 nejezdí, takže nemám ani představu jak by to mělo znít. Mohl bych vyrobit zatím nějaké provizorium. Co třeba zvuk motoru ze 711?

Jacek napsal:
...Co třeba zvuk motoru ze 711?
Nečekal jsem tak rychlou odezvu. Rekonstruované 711 mají dokonce stejný motor Liaz M 640 C (nebo Caterpillar 6válec), zvuky znějí dobře.
Převodovka Voith má 1. stupeň hydrodynamický a ostatní mechanické s hydrodynamickým tlumením a uzávěrkou diferenciálu. Proto si myslím, že řazení bude téměř nehlučné. Ostatní zvuky asi budou standard.
Určitě budu rád, když se toho ujme někdo s bohatšími zkušenostmi

A teď dúležitý požadavek.
Abych mohl dodělat ovládání sběračů, potřebuji popis ovládání sběračů (jeden ovladač, dva, kolik poloh, doleva nebo doprava.....??) a v jakém pořadí, čím podrobněji tím lépe, nebo něco vymyslím sám a nebude to to, co očekáváte. Bohužel nepodařilo se mi najít jedinou použitelnou informaci někde jinde.
Třeba i na SZ ať neotravujeme ostatní

Džordž napsal:
Nečekal jsem tak rychlou odezvu. Rekonstruované 711 mají dokonce stejný motor Liaz M 640 C (nebo Caterpillar 6válec), zvuky znějí dobře.
Převodovka Voith má 1. stupeň hydrodynamický a ostatní mechanické s hydrodynamickým tlumením a uzávěrkou diferenciálu. Proto si myslím, že řazení bude téměř nehlučné. Ostatní zvuky asi budou standard.
Určitě budu rád, když se toho ujme někdo s bohatšími zkušenostmi
Toš já to zkusím. Nehlučné řazení - no určitě se tam nebude ozývat ta rána, akorát se bude měnit frekvence podle rychlosti a řazení.
Jakou má 814 houkačku, příp. píšťalu?

Ještě dodatek:
Už to zkouším, ale mám zásadní otázku. Při jakých rychlostech dochází k řazení jednotlivých stupňů?

Džordž napsal:
Abych mohl dodělat ovládání sběračů, potřebuji popis ovládání sběračů (jeden ovladač, dva, kolik poloh, doleva nebo doprava.....??) a v jakém pořadí, čím podrobněji tím lépe, nebo něco vymyslím sám a nebude to to, co očekáváte. Bohužel nepodařilo se mi najít jedinou použitelnou informaci někde jinde.

Na 263, 363, 350 (čo poznám) je jeden ovládač s polohami "0" (základná poloha smerom hore), o 90° doprava je hore zadný zberač. Na druhú stranu z "0" o 90° doľava je hore predný a o 180° sú hore oba. S prepínačom sa dá točiť kolom-dokola.

Na 240 je klasicky hore "0", o 45° doprava je zadný a o ďalších 45° sú oba. Ďalej sa točiť nedá. Z "0" o 45° doľava je predný a o ďalších 45° zas oba. A zas sa ďalej točiť nedá.

Dráčik napsal:
Džordž napsal:

Na 263, 363, 350 (čo poznám) je jeden ovládač s polohami "0" (základná poloha smerom hore), o 90° doprava je hore zadný zberač. Na druhú stranu z "0" o 90° doľava je hore predný a o 180° sú hore oba. S prepínačom sa dá točiť kolom-dokola.

Na 240 je klasicky hore "0", o 45° doprava je zadný a o ďalších 45° sú oba. Ďalej sa točiť nedá. Z "0" o 45° doľava je predný a o ďalších 45° zas oba. A zas sa ďalej točiť nedá.

Na cabu 151 na fotce jsou zase vidět polohy (zleva) : P+Z, P, 0, Z, P+Z (foceno vloni v Bráníku) - a je to dtto jako Tebou zmiňovaná 240.

Pak bude potřeba zohlednit ještě věžová stanoviště s jedním sběračem....tady by se asi v engu muselo definovat, kolik a které pantografy jsou osazeny ...

Totéž CityFrog 451/452 - jeden páčkový přepínač na sběrače - poloha nahoru, dolu .....

Nicméně ať je poloha přepínačů jakákoliv, stále mi to spíš hraje na to ovládat oba přepínače jednou klávesou cyklicky - to ostatní je otázka animace......a ikdyž jsem nad tím přemýšlel, tak bude docela ondatra animovat jeden přepínač na 2 klávesy a maskovat to dvěma ovladači ..... kdo animoval reverz na EDB u 240 nebo na shunty u 350, tak ví, o co jde....ale tam se maskoval jeden prvek jenom jedním dalším.....

Takže pokud to chápu správně, vychází mě z toho 3 typy ovladače:
PANTOGRAPH2 TWO_STATE
PANTOGRAPH2 FOUR_STATE
PANTOGRAPH2 FIVE_STATE
Pokud bude cab osazen 2x Two_state, bude každý ovládán zvlášť P a Shift+P
Pokud bude osazen vícepolohovým, P doprava, Shift+P doleva;
4 - polohový otočný dokola, 5-ti polohový pevné ktrajní polohy.

Džordž napsal:
Takže pokud to chápu správně, vychází mě z toho 3 typy ovladače:
PANTOGRAPH2 TWO_STATE
PANTOGRAPH2 FOUR_STATE
PANTOGRAPH2 FIVE_STATE
Pokud bude cab osazen 2x Two_state, bude každý ovládán zvlášť P a Shift+P
Pokud bude osazen vícepolohovým, P doprava, Shift+P doleva;
4 - polohový otočný dokola, 5-ti polohový pevné ktrajní polohy.

Jo, s tím by se dalo souhlasit.

Na 140 je páčkový 4 polohový s koncovými polohami . Pozice podle fotky jsou 0 (koncová) - Z - P+Z - P (koncová) - fotka z Vrutocké 140. Ale na toto určitě nesrovnatelně daleko líp odpoví Karel nebo Bob57_cz.

Naposled editoval moderátor:
Dráčik napsal:

Nechci být rebel, ale v dobách, kdy jsem kvedlal rajčák na 350, tak to bylo tak, jak popisuješ 240.......

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře