MSTS očima Trainzáka (a naopak?)

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
... o tohleto se s vámi musím podělit :D , ať se vám to líbí, či nikoli.
Moje první zahraniční trať. Italia_6 - Neapol-Řím:

607557b395f4b95e5ea06b885dcd733a.jpg

Naposled editoval moderátor:
... a nutno podotknout, všechna čest česko - slovenským autorům tratí.
Že bych z té Itálie byl "odvázanej", to teda ne.
A zvláštní je, že se to jmenuje Italia6_Napoli-Roma, a přesto se používají australské semafory a auta jezdí vlevo. :roll:

nebulus napsal:
Keď tu začne každý nový užívateľ zverejnovať svoje úspechy pri inštalovaní tratí a vozidiel, tak to by sme pomaly mali založiť zodpovedajúcu rubriku, napr. "Úspechy a screeny". :D

Náhodou,mne se Churchillovi screenshoty líbí,jsou takovým zpestřením :lol:

No vidíš Churchille, vždyť mi dva vlastně děláme to samý, já sem do fóra taky dřív cpal screenshoty, ale rovnou s doprovodným textem a teď už mám na to pro jistotu svůj web a říkám tomu recenze... :D Prostě taková MSTS evoluce... :D

Lord napsal:
No vidíš Churchille, vždyť mi dva vlastně děláme to samý, já sem do fóra taky dřív cpal screenshoty, ale rovnou s doprovodným textem a teď už mám na to pro jistotu svůj web a říkám tomu recenze... :D Prostě taková MSTS evoluce... :D

Mělo mne to hned napadnout, abych Churchilovi dal tebe za vzor. Akorát s tím rozdílem, že ty děláš recenze tratí, které jsme my ještě neviděli, a Churchil dělá recenze tratí, které jsme my dávno zahodili..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Lord:
tak tobě opravdu "konkurovat" nehodlám :D

Miran:
Ty jsi zahodil ty krásné české tratě?? ..............chybu jsi udělal.

Churchill napsal:
Lord:
tak tobě opravdu "konkurovat" nehodlám :D

Miran:
Ty jsi zahodil ty krásné české tratě?? ..............chybu jsi udělal.

To o tom zahození jsem myslel velice obrazně jako narážku, a ty tomu určitě rozumíš..... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ChurchillDíky za toto vlákno,většinu z toho,na co jsem se chtěl na srazu MsTS v Praze zeptat,jsi tady rozebral i s obrázky.TRS jsem kupoval synovi,protože nemám místo pro model.kolejiště,MsTS jsem koupi po přečtení recensí na TRS fóru o realistickém provozu.Teď jen to taky zprovoznit-zatím tak daleko jako ty ještě nejsem.
Ostaní Msťáci jsem jeden z těch,které nemáte rádi-nic moc o železnici nevím,ale začíná se mi líbit,chci si hrát,ale nemám na to trpělivost,chci,aby mi to fungovalo,ale nevím,co dělám špatně já,můj PC nebo MsTS.Nebijte mě,ale líbí se mi obě hry-MsTS i TRS.Obě mají své přednosti,obě střídáme se synem podle nálady a podle toho,co se mi povede do nich stáhnout.Oba máme radši české vlaky-zatím na TRSu větší výběr,protože tady to ještě moc neumím.V Praze nashledanou.

pardal napsal:
Ostaní Msťáci jsem jeden z těch,které nemáte rádi-nic moc o železnici nevím,ale začíná se mi líbit,chci si hrát,ale nemám na to trpělivost,chci,aby mi to fungovalo,ale nevím,co dělám špatně já,můj PC nebo MsTS..
Není pravda, že takové lidi nemáme rádi. Naopak, na takových lidech se učíme, jak vylepšit instalace trati i aktualizací, atd.
Problém je jinde. Žádný uživatel neumí popsat co dělal od poslední funkční konfigurace a sem do fora napíše jednoduchou frázi, MSTS mi padá. Na tohle nelze odpovědět.

Jinak obecně, pokud je příčina pádu v nekompatibilních aktivitách, je to stále pro nás k zamyšlení, abychom spolu více spolupracovali a ne aby si hrál každý na svém písečku.
Nyní vyšel BIN 1.6, já si dal práci s přepracováním trainsetu, aby se v tomto binu dalo jezdit. Týden uplynul, ale ještě nikdo nebyl schopen spolupracovat , aby přepracoval některé své aktivity pro tento bin. Kdyby každý projel tu svou, vyměnil servisy 2, otestoval a poslal mi update, já bych je také otestoval a vystavil, věřte tomu, v našem pohledu přihlouplých dotazů by razantně ubylo.

Tak jsem laboroval s dvěmi tratěmi (německý Kolín a italská Formia-Gaeta), a vzhledem k dobré náladě jsem došel ke zdárnému výsledku, ke kterému bych za normálních okolností nedošel a praštil s tím.
Německá trať vyžadovala XTrack_3.17. Takže jsem si dosavadní GlobalX+RouteX zkopíroval do zálohy a ty, co jsem ponechal v hlavním adresáři MSTS, jsem přepsal staženým XTrack_3.17. Dobře jsem udělal, neboť trať Opava-Olomouc při ukončení hry vyhazovala chybovou hlášku (někomu by to možná nevadilo - hru to neovlivní - ale já jsem na tyto hlášky alergický a razím krédo, že PC musí makat bez hlášek onoho druhu).
Německý Kolín v pohodě. Přiinstaloval jsem si trať Formia-Gaeta (trať situovaná do předválečné Itálie, po silnici jezdí také auta z té doby). Jen tak mimochodem, oproti trati Italia_6 úplný opak - líbí se mi.
No jo, ale před spuštění to začalo vyhazovat "milion" chybových hlášení, že nelze najít v Global/Shapes soubory, začínající na "Y". Po odklikání (dlouhém) se trať normálně rozjela. A protože se mi líbí, tak jsem hledal příčinu. Nalezl ji v nenainstalovaném YTrack. (tak to už máme "normální" track, Xtrack a teď Ytrack - kdo vymyslí např. Ztrack??)
Tož jsme si stáhli z italských stránek YTrack, ale protože jsme prozíraví :) , tak jsme ho nainstalovali do připraveného sdresáře, nikoli do MSTS, kam se chtěl YTrack původně "vetřít". Dobře jsme udělali.
Do Global/Shapes jsem pouze dokopíroval ony "Y" soubory, přepsání tsection jsem nepovolil, a ............ ono to vše hezky funguje. :)
Takže již v adresáři máme:
D/GlobalBP, RoutesBP
D/GlobalX, RoutesX
D/GlobalX3.17, RoutesX3.17
a pěkně přepisujeme na Global a Routes, to podle toho, co zrovna chceme jezdit.
Takže jsem spokojený, ale kritiku si neodpustím. Najde se někdo, kdo bude schopen sjednotit skupinky, které si hrají na svém písečku a vymýšlí různá BP, X, Y, atd? (a to jsem se ještě nedostal k bin1.4, 1.5, 1.6 - to asi bude také hezký "pocuc", viďte?)

Churchil: Aby som ťa ukludnil, existuje aj Z-Tracks. Ináč poväčšine stačí do global s x-tracksom nakopírovať " chýbajúce modely ( *.s, shapes ) a textúry. a potom to pôjde OK. Tomu sa hovorí finta FŇ. Ja mám len global.BP a global.X A v globali X je dokopírované UZK od Tygyho, čož je prispôsobenie pre naše trate - betónové a drevené pražce.

Churchill napsal:
Takže jsem spokojený, ale kritiku si neodpustím. Najde se někdo, kdo bude schopen sjednotit skupinky, které si hrají na svém písečku a vymýšlí různá BP, X, Y, atd? (a to jsem se ještě nedostal k bin1.4, 1.5, 1.6 - to asi bude také hezký "pocuc", viďte?)
O sjednocení nelze hovořit. Ty rozdílné Globaly mají totiž i jiné funkční vlastnost krom samotných odlišných textur.
Já mám kupříkladu "ve sbírce" asi 27 různých Global ve všech možných i nemožných kombinacích ( BP, or, X, Y, Z, UZK,... ), tak jak vyšly a na to pak jeden "sloučený", který obsahuje vlastně vše ze všech.
Prosté sloučení je neproveditelné už kvůli tomu, že stejná jména mají koleje betonové i dřevěné ( ale i kolejová splítka široké s úzkou a zubačka ) a je třeba si zvolit napevno, které z nich tam budou. Betonové v historické trati asi nebudou to pravé ořechové a mít zubačku pod tramvají ve městě asi taky.
V takto skumulovaném Globalu je pak nutno správně přiřazovat odpovídající tsection.dat a zároveň se postarat o "znepřístupnění" tratí s tímto nekompatibilních. Naštěstí tuto správu umí TrainStore.
Existují i jednostranně zaměřené utilitky, které přepínají mezi 3 Globaly (MSTSGlob) nebo provádí výměnu textur uvnitř jediného Globalu (dynatrax), či prohazují jakékoliv volitelné adresáře (DAFC).

Děkuji za vysvětlení.
Teda, v životě mě nikdy nenapadlo, čím vším se ještě budu zabývat. :)

A tady jsou obrázky ze zmíněných tras:
Niederrheim:
dcd83d8090388aa07e858e0907f1004c.jpg

Formia-Gaeta: (ten motorák se tam opravdu nehodí. Zkoušel jsem trať)
0202b41134dd1712fd10c0c6bb9ac186.jpg

Trošku opravím Boba a Churchillovi zopakuji to, co jsem mu psal v obsáhlé sz:

Pokud jde o kolejivo X-Tracks, Z-Tracks (zubačka), N-Tracks (úzká) a další, ale třeba také NewRoad (silnice) ... jde vždy o kolejové prvky obsažené v tsection.dat X-Tracks ... proto je to tak objemný soubor ... tedy o prvky sjednotitelné v jednom globalu. Jde jen o to, že modely Z-Tracks atd. nejsou součástí základního balíku X-Tracks. Je tedy na staviteli trati, zda modely a jejich textury nad rámec základních kolejí a kolejí X-Tracks přidá do instalace své trati. Často to ale řeší tak, že do readme napíše, aby si je uživatel stáhl a doinstaloval sám. A věřím tomu, že třeba u prvků NewRoad se stane, že si je do globalu "přitáhl" s jinou tratí, použije je a ani si neuvědomí, že to mohou být prvky, které jiný uživatel nemusí ve svém globalu mít. Jindy si zjednoduší práci tak, že přibalí celý Global a uživatel tak získá pocit, že je nějaký extra.

Tygyho ÚZK je podle jeho informací také plně kompatibilní s X-Tracks. Je pravdou, že by se asi nejlépe on vyjádřil k tomu, zda nemůže dojít k nežádoucímu křížení mezi výše zmíněnými speciálními kolejemi. Ze své praxe mám ale pocit, že ne. Mám dva identické globaly a tsection.dat pod X-Tracks obsahující i většinu dalších rozšíření. A jeden jsem rozšířil ještě o Tygyho UZK. Všechny tratě deklarující použití X-Tracks mi zatím bez problému jezdí na Tygyho UZK.

Churchille, pokud jde o global, který vytvořili čeští šikulové pro trať Bratislava - Praha, je odlišný právě kvůli tomu, aby neobsahoval zbytečnosti, protože se zjistilo, že tsection.dat od X-Tracks omezuje počet objektů a bránil tak ve stavbě trati podle reality. Takže máme sice pro Zbyňkovu trať jiný global, ale je to minimální cena za věrnost tratě.

Opět také opravím příspěvek. Global BP vznikl jen proto, že se vše první dva roky stavělo jen ze základního kolejiva. Po té přejít na Xtracks bylo nemožné. Mohla za to definice dynamické koleje. Chtěl jsem vytvořit očesanou kompatibilní verzi s Xtracks, ale kvůli dynamické koleji to bylo nemožné. Na záloze jsem testoval, co by se stalo, kdybych vše převedl na kolejivo Xtracks. Nezůstal by kámen na kameni. všechny stanice bych musel postavit znovu. Za ten rok se sice tohle už stalo, ale čekali by jste na aktualizaci asi rok, čímž bych projekt pro uživatele pohřbil. Nevím, jestli při bourání ve velkém bych nezpůsobil nenávratné škody a tím se dostal do slepé uličky. Co se týká počtu objektů na čtverec, na to jsem přišel, když tato trať byla jen ze základního kolejiva a editor šel otevřít i s Global pod Xtracks. Velké stanice, jako například Brno, stačilo pootočit stromem a SAVE, okamžitě to bouchlo.

Nainstaloval jsem si trať Pobla. (tuším, že španělská) Vše pěkně funguje, pouze na začátku to po mě chce "model" Forli.s, který hledá v Global / Shapes. Já ho nemám, a netuším, kde ho hledat. Ani ho nepotřebuji - hra se v pohodě obejde bez něj. Ale ta protivná hláška ......
Tudíž se obracím na vás. Jestli někdo máte soubor Forli.s , prosím o zaslání na email. Děkuji.

Churchill napsal:
Nainstaloval jsem si trať Pobla. (tuším, že španělská) Vše pěkně funguje, pouze na začátku to po mě chce "model" Forli.s, který hledá v Global / Shapes. Já ho nemám, a netuším, kde ho hledat. Ani ho nepotřebuji - hra se v pohodě obejde bez něj. Ale ta protivná hláška ......
Tudíž se obracím na vás. Jestli někdo máte soubor Forli.s , prosím o zaslání na email. Děkuji.
Ten soubor tam máš v trati, akorát že je pod jiným jménem - konflikt diakritiky - přehlasované O.
Stačí udělat jeho kopii se správným jménem.
( A ještě douška - nejprve se objekty hledají v trati, pokud tam nejsou tak v Global a pokud nejsou nalezeny ani tam , tak to hlásí chybu v Globalu, přestože je to chyba trati. )

bob57_cz napsal:
Churchill napsal:
Ten soubor tam máš v trati, akorát že je pod jiným jménem - konflikt diakritiky - přehlasované O.
Stačí udělat jeho kopii se správným jménem.
( A ještě douška - nejprve se objekty hledají v trati, pokud tam nejsou tak v Global a pokud nejsou nalezeny ani tam , tak to hlásí chybu v Globalu, přestože je to chyba trati. )

Přesně tak, soubor Forli používají ve vícero freeware tratích a vždycky vyhazuje chybu kvůli diakritice, kolikrát už jsem to opravoval, stačí opravdu jen najít tento soubor v trati a to jedno špatné písmeno přepsat na "i" a je to. Jinak Forli je model italské nádražní budovy, takže si jí s oblibou vypůjčují i jiní stavitelé.

Back
Nahoře