Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Tak jsem zkusil poslední variantu. Koleje jsem vytvořil z dynamik v BP, převedl a použil originál zápis.
Například: ..\\..\\routes\\Breclav - Praha\\shapes\\DynaTrax-17349.s
Takto jsem přepsal několik kolejí z Jihlavy. Pustím hru, nejprve nadšení, první oblouk je bez lomů, pražce jsou koridorové. Ale dál to už nefunguje dokonce i zmizel násep pod kolejemi. Možná, když se použije stejný díl opakovaně. Netuším, jaké jsou zde zákonitosti, ale v tomto případě je jasné, že nemá smysl dělat verzi obloukových kolejí s náspy. Ty zmizí podobně jako u Bosche. Alespoň k něčemu byly tyto testy dobré, že jsem dělal práci, která nikam nevedla. :) Jedině použít šablony dynamik a nahradit klasické koleje. Tedy pokud chci použít koleje s náspy. Tedy vše musím promazat a ponechat jen varianty rovných kolejí. Ale je zajímavé, že ta kolej na prvním obrázku se zobrazuje správně. Ale jediná.
Jih1.jpg
Editor
JiBosch.JPG
A to samé ve hře.
Jih2.jpg

To je divný, nahrazené modely mám v trati prakticky všude a nic mi nemizí. Ten S soubor má kolik metrů viditelnost? Bacha, ta se počítá od pivotu a ten je u kolejí na konci, takže 500m dlouhá kolej při viditelnosti 500 m ti zmizí už na konci koleje.
Ale stávalo se mi, že model s viditelností zmizel ještě dřív než měl, není to tenhle případ?

Koleje nemizí, ale při naklopení oblouku ve hře se to přepne na default a tím zmizí nejen koridorová textura, ale násep pod ní. Tak jsem bouchl pěstí do stolu a celý tento pokusný úsek vyházel a nahradil dynamickými kolejemi, které jsem pak převedl v Dynatrax a tyto už ve hře nemizí.
Stejná fotka, dynamická kolej je pravá, autentická a ve hře se zobrazí i násep přilepený z Dynatrax. A tak to pěkně vypadá až do Dobronína. Žádné lomy. Tedy kromě jednoho dílu 3000r, který z dynamiky neudělám.
Tak mi to vysvětli, proč to přímo jde a nepřímo se to chová jako klasická kolej. Mizí textury při naklopení a koleje jsou polámané.
Jih3.jpg
Jih4.jpg

Jo, tak to netuším, v OR nejezdím. Náspy mám jako extra model s pivotem stejně jako koleje, aby se dal rychle v TSRE srovnat.

Náspy mám jako extra model s pivotem stejně jako koleje
Ideální řešení. Ale já měl vždy externí modeláře, jich tohle nenapadlo, protože koleje nepokládají a já byl i tak nadšený z toho co mám. Ostatně v té době žádný OR nebyl a zarovnávat se muselo jenom ve world.

Jinak zajímavost. Víkendové pokusy s dynamikami nepřinesly požadovaný efekt, tak jsem (nikde nepoužité) ze Shapes smazal. Chyba. V práci aktualizuji a při spouštění MSTS editoru to začalo řvát, že to chce tyto soubory. Tak jsem se podíval do tsection.dat a ony tam jsou komplet všechny zapsány. Tedy kdybych si soubory převedených kolejnic přejmenoval na názvy kolejí, tak to bude řvát také. Tak proto nechápu, že se to ve hře jako převedená dynamická kolej nechová a v naklopeném oblouku se koleje lámou a textura se přepne na defaultní pražce. A proč mi jen ta jedna kolej pod mostem v Jihlavě fungovala.
Anebo to bylo tím, že pro tuto kolej pod mostem jsem řetězec vepsal rovnou do world a zbytek jsem změnil editováním v TSRE5 ?

Zdravím,
záznamy z traťového úseku Moravské Budějovice - Znojmo a zpět jsou hotové a už je jen pošlu Zbyňkovi (vizte Zbyňku SZ).
Dohotovení tohoto úseku je tedy zase o krůček blíže. :D

... Anebo je příčina druhá, že je stále nějaká vazba do tsection.dat v trati. ...
Samozřejmě že ano! ;-)
Je to marné, je to marné, je to marné! Kolikrát jsem ti to už zde psal! Dynatrack ti pouze vyrobí podle DK model a přepíše v souboru konkrétního čtverce cestu k němu. Ale v žádném případě nepředělá dynamickou kolej na klasickou - v databázi tato kolej zůstává stále jako dynamická!!!
Tudíž se tedy nachází v tsection.dat v trati.

Je to marné, je to marné, je to marné! Kolikrát jsem ti to už zde psal!
Není to marný, jen rychleji reaguješ na nesprávně pochopený text. :) Já totiž řeším opak, předělání klasické koleje na dynamickou. Ale jestli máš nějaké zkušenosti, tak poraď.
Tedy znovu:
První pokus. V jiné jednoduché trati jsem si vyrobil z dynamik všechny koleje a ty vytvořené jsem přejmenoval na adekvátní klasické, ale jen s koncovkou například koridor násep či klasická trať násep. A takto překopírované do Global/Shapes už ve své trati bez vazby na tsection.dat. A pak v TSRE5 nebo ve world jen přepisovat klasické koleje na například A1t250r.s na A1t250r1N.s. (klasická trať násep) A vše krásně funguje i bez zápisů v tsection.dat. Kdybych tohle vyráběl ve své trati, tak by originály zápisů v Shapes musely zůstat kvůli vazbě na tsection.dat. Tedy je opravdu lepší je vyrábět mimo vlastní trať. O tom byla moje poznámka, kterou jsi citoval. Ale problém, obloukové koleje se chovají jako klasické a v Openrails při naklopení oblouku se zobrazí jako default bez přidaného náspu. Viz obrázky výše. Rozdíl mezi editorem a hrou (Jihlava Bosch.)

Druhý pokus.
Tak jsem jenom veškeré oblouky vyrobil ve své trati a využil originál vytvořených zápisů Dynatraxem v Shapes. Udělal jsem si převodní tabulku. Mám vše vyrobené dvakrát Koridor násep a běžná trať násep. (Při výrobě v externí trati stačí jenom jedna sada kolejí a ze stejné jinak vygenerované soubory se jen přepíší s jiným indexem. )
Tedy nyní mám platný zápis v tsection.dat, zápis koleje ve world mám jako vygenerovaný dynatraxem, stejný zápis, jen pro stejné koleje jsou zápisy stejné. Ale v databázi je stále původní kolej například ta A1t250r1.s. Asi proto se i v tomto případě tento kolejový díl jako originál dynamický nechová. Tedy v oblouku jen defaultní pražce a bez náspu, kolejnice se v přechodu do převýšení lámou.
Zkoušel jsem kolej odepnout a připnout nebo zrušit databázi nad kolejí a znovu obnovit a stejně je to stejné. Stále kvoká, stále kvoká. :)
Ale při jízdě ve hře jsem měl pocit, že někde to funguje. Jenomže tam si nejsem jistý jestli jedu po klasických nebo dynamických. :)
Poraď, jestli máš nějaké pokročilejší zkušenosti. Ale otázkou je, jestli není problém, že používám opakovaně stejně kolejové díly. Ale jinak, obávám se, že tohle je na tohle téma od tebe první reakce. Já totiž Dynatrax rozdejchal pro BP až loni na podzim, do té doby mne tato problematika nezajímala. Asi jsi to řešil s Martinem u 321.

Pokud zaměníš shape za shape, tak vlastnosti zůstávají původní. Dá se takhle třeba přepsat oblouk za výhybku a ta bude potom pouze atrapa. Nebo přepsat tunel za klasickou kolej a na ní se bude ztmavovat kabina.

... Já totiž řeším opak, předělání klasické koleje na dynamickou. ...
Jenže klasická kolej na dynamickou (ani obráceně) předělat nejde.

První pokus - neděláš nic jiného, než že pomocí Dynatraxu vyrobíš nové modely, kterými potom přepisem v World nahradíš původní modely kolejí. Ale databázově ta kolej zůstává stále stejná. Příklad - když nakopíruješ do Shapes v Globalu model zábradlí 100m, a přepíšeš nějakou A1t100mStrt.s na (dejme tomu) zabradli_100m.s, kolej se ti nahradí modelem toho zábradlí a ve hře po něm úplně v pohodě s vlakem pojedeš. Ty neděláš nic jiného, že model klasické koleje nahradíš modelem koleje s náspem.
Ale potom přijde problém při klopeném oblouku. Bohužel OR řeší naklápění oblouku tak, že ve hře oblouk (který vyhovuje podmínkám pro naklopení) převede nikoliv na klasickou, ale na dynamickou kolej! Proto tedy bude má tato kolej defaultní tvar a texturu.

Druhý pokus - jestli to dobře chápu, tak jsi ve své trati položil někde dynamickou kolej, Dynatraxem převedl a máš jí v Shapes. Pokud je to tak, v tom případě se ta dynamika samozřejmě objeví v tsection.dat v trati. Tak jí převeď Dynatraxem zpět, tím pádem by z tsection.dat měla zmizet, ale v Shapes (pokud se nepletu, nemám to teď jak ověřit) by měla zůstat. To s A1t250r1.s nechápu, nevím co tím myslíš ;-) Ale pokud převýšení nefunguje, hledal bych spíš v nastavení OR pro naklápění oblouku - tedy poloměr a úhel, nebo co se tam zadává.
V opakování stejných kolejových dílů bych problém nehledal - pokud je tedy dodržen správný zápis cesty k modelu.

Jaké je řešení? Úplně ideální by byla možnost řešit převýšení oblouků přímo v editoru trati, kdy by byly jasně stanovené hodnoty stavitelem trati.
Jenže zatím je důležitější otvíraní dveří různých typů, dopravní průzkum na zastávkách, apod., takže zatím je jediné řešení - v obloucích, které budou naklápěny nepoužívat kolejivo s náspem, ale vždy zvlášť násep, a zvlášť kolej, u které je nutno se smířit s defaultní texturou.
(Prosím , aby tento rejpanec byl vzat vývojáři všech různých verzí OR s humorem - jejich práce si velmi vážím a držím jim palce! ;-) )

PS: Komu a kdy jsem tu co psal rozvádět nebudu - stačí dát hledat "Dynatrack" a vyskočí to samo. :-) Ale není to důležité. ;-)

Ale potom přijde problém při klopeném oblouku. Bohužel OR řeší naklápění oblouku tak, že ve hře oblouk (který vyhovuje podmínkám pro naklopení) převede nikoliv na klasickou, ale na dynamickou kolej! Proto tedy bude má tato kolej defaultní tvar a texturu.
Díky za vyjádření. Ale i tak je to pokrok, kdy alespoň u rovných kolejí vyrobených z dynamických, mohu osazovat náspy jen dopsáním indexu za název u klasických kolejí . Ušetří to hodně práce a hlavně u velkých změn sklonu trati se špatně podnáspovává přechod například z roviny do 25 promile. A tímto je to naprosto plynule vyřešeno. Ale přechodové kolejnice musí být od 2 m. Jednometrovky jsem nevyráběl a ani vlastně nejdou, DK má minimální délku 2m.

Ale dynamické koleje převedené dynatraxem na koleje s například koridorovou texturou nebo i s náspem, tak tyto ve hře drží v obloucích jak texturu, tak násep. Proto mi to nějak hapruje s tím, co cituji. A navíc u přechodnic se netrhají ani nezkracují kolejnice jako u klasických kolejí. Proto jsem dělal ty pokusy, jak to vyřešit.
Ano, chtělo by to dokonalejší editor, kde by se naklopení mohlo zadávat. Ale pak se obávám, že by se ztratila kompatibilita s editorem MSTS a to by bylo větší zlo.

... Druhý pokus - jestli to dobře chápu, tak jsi ve své trati položil někde dynamickou kolej, Dynatraxem převedl a máš jí v Shapes. Pokud je to tak, v tom případě se ta dynamika samozřejmě objeví v tsection.dat v trati. Tak jí převeď Dynatraxem zpět,
zde mělo být ješte "smaž ji, a"
tím pádem by z tsection.dat měla zmizet, ale v Shapes (pokud se nepletu, nemám to teď jak ověřit) by měla zůstat. ...

... alespoň u rovných kolejí vyrobených z dynamických, mohu osazovat náspy jen dopsáním indexu za název u klasických kolejí . ... Ale přechodové kolejnice musí být od 2 m. Jednometrovky jsem nevyráběl a ani vlastně nejdou, DK má minimální délku 2m. ...
Jde to provést s jakoukoliv kolejí - nemusí být nutně převedena z dynamické. Takže přechod lze nalámat i z A1t1mStrt.
To že nejde udělat DK kratší než 2m není pravda - neumí to pouze editor. Libovolně dlouhou DK lze udělat přepsáním její délky v tsection.dat trati nebo tdb - teď si nejsem jistý.
... Ale dynamické koleje převedené dynatraxem na koleje s například koridorovou texturou nebo i s náspem, tak tyto ve hře drží v obloucích jak texturu, tak násep. ...
To je dobrá zpráva - OR tedy už jako DK dotyčný oblouk vidí, tím pádem nic nepřevádí.
... A navíc u přechodnic se netrhají ani nezkracují kolejnice jako u klasických kolejí. ...
Otázka je, co se potom u koleje s náspem děje. Buď k naklopení nedochází a ve hře se naklápí jen pohled z kabiny, nebo se naklápí kolej podle databáze a tím pádem dochází i k naklápění, nebo spíš deformaci náspu.

Otázka je, co se potom u koleje s náspem děje. Buď k naklopení nedochází a ve hře se naklápí jen pohled z kabiny
Co se děje je na fotkách o stránku vedle. Vylezl jsem z mašiny a stoupl jsem si s foťákem do roviny před oblouk. Je vidět, že oblouk je naklopený i se soupravou, násep je plynulý a nejsou lomy v kolejích. Jediné minus je, že pražce jsou v polovině default. A dokonce jsou rozdělené jako zip. Ale pořád lepší kompromis než polámané kolejnice.

Kdybych měl tyto zkušenosti od léta, tak jsem stavěl všechny oblouky z dynamik. Však jich moc na těch jednokolejkách nezbylo. Nyní klasiky vyměňovat za dynamiky je dost problematické. Trať v rovině není problém, ale oblouky se pak nepatrně rozchází a dost pracně přepisováním ve world (dopisování dalších desetinných míst do dynamických kolejí) je hodně zdlouhavé. Ale jde to.

Chtěl jsem začít pracovat od Znojma, otevřu MSTS editor a když se teleportuji, tak následoval pád. Nejprve jsem smazal rozhlas, ale stále to tam padalo, tak jsem opravil koleje k viaduktu, prověřil návěstidla a už to drží. Tak když už Znojmo, tak jsem tam natáhl také fototextury. Tenkrát jsem to ještě neuměl. :) Na to člověk přijde až v důchodu. :) Tady je to už celkem zastavěné, myslím, že to nevypadá špatně. Jenom na těch velkých polích je vodotisk Google 2022. :)
Znojmo3.JPG

Znojmo2.JPG

Znojmo1.JPG

Satov.JPG

OBB.JPG

Jojo, kdybych dělal do leteckého simulátoru, tak je to paráda. Ale mě se hlavně jedná o ta pole a vegetaci kolem. To poskládat ze stavebnice textur jen tak nelze. Ty rozmazanice budov hned u trati se budou muset překrýt. Ale hlavně by to chtělo trochu ztmavit do bližší zelené základní texturu terrain.ace. Tím pádem by vše lépe barevně ladilo. Já zkoušel změnit odstín ve Photoshopu a byla to hrůza a děs. Asi nemám v tomto tu praxi.

Ale jinak, pro ty, co občas potřebují odskočit do editorů tratí a kolikrát je nutný i editor MSTS, pak je dobré vědět, když máte upravené zvuky "Tichoxx.wav" pro Openrails, aby nádražní rozhlas mluvil normálním hlasem, tak se do stanice se zvukovým sloupem v MSTS editoru nedostanete. Okamžitě padne. Tedy je nutné přepsat zvuky ticho původními. Kdo má BP, tak záložní jsou ve složce Sound. Jak pro MSTS, tak pro OR.
Já jsem na tohle zapomněl a pak se divil, že se nemohu dostat do Znojma a rozbil jsem kvůli tomu v TSRE5 část nádraží. :) Ale už je to opravené.

Protože násep s původní kolejí se nehne
Myslím, že hne. Pozoroval jsem v editoru oblouk napojený na rovný úsek a okraj obloukového náspu byl na jedné straně výš a na druhé straně níž (nepatrně), podobně jako se chová kolej. Jinak menší zlo jsou ty občas zipové pražce. Já si nemohu vynachválit přechody velkých změn sklonu trati v oblouku, kdy nejmenší obloukové délky se hodně špatně podnáspovávají, vždy to byl kompromis. Nyní je to vyřešené.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře