Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Ano, “objezd” je jednosměrný.
Divím se, že ti to s 5 prom vyšlo, v reálu je tam 8.
Někde od km 2,5 (výhybka 85) začíná 6 promile a od km 4,5 (konec toho ostrýho oblouku) začíná 8 promile.
Od km 7,4 do 9,4 je 5 a pak zase 7.
Podklady pro “balkon” (kolej 57) bohužel nemám.

Divím se, že ti to s 5 prom vyšlo, v reálu je tam 8.
Překlep. Chtěl jsem napsat 5 až 8, protože od osobního nádraží za obloukem to jde 8 promile nahoru až nakonec. Napojování na hlavní trať mi vyšlo asi těch 5. Jenom 5 by to určitě nevyšlo.
To bude připomínek, až to vydám, co všude mám špatně. :)

Trochu nástin trati z Velkého Března do Zubrnice. I kdybych nechtěl, tak alespoň tento kousek tam musí být. Sklony jsou odhadem, ale asi by měly být větší, protože za zastávkou se už dost bořím do terénu. Naštěstí to lze přeskládat., až budu mít sklonové podklady. Tedy spíš jestli. :) Zlatý dynatrax, že mi rovnou spustí z kolejí náspy. 0403Zubrnice1.JPG
0403Zubrnice12.JPG
0403Zubrnice2.JPG

I tady povedou koleje. Lovosice - Litoměřice horní nádraží, proč ne. Tedy to vede ještě pár kilometrů do příští zastávky.
0403Litomericehn.JPG

Ještě upřesním. kde bude dočasný konec. Nechával jsem si to na konec. pokud zbude čas.
V Lovosicích ještě nemám ranžír, ale ten bude až v další fázi stavění.
Dál za Lovosice byl jen holý terén, tak jsem dnes koleje protáhl na konec vygenerovaného. Bohušovice nad Ohří a zastávka Hrdly.
Jinak tyto koridorové perony z počátků MSTS jsou zatím nepřekonané. Skládám z nich nově i široké perony. Tedy všude v této aktualizaci.
0503Bohusovice.JPG

0503Hrdly.JPG

Jelikož ctím práci modelářů a v tomto případě, který si dal tu piplačku a vytvořil domečky na nádraží Zubrnice, tedy poděkování Matesovi, tak jsem tam ty koleje z Velkého Března položil. Sklony naštěstí nemám, protože abych se dostal do správné výšky nádraží Zubrnice, tak bylo nutné trať přeskládat komplet do sklonů až 32 promile. A znovu přegenerovat terén od Leštiny do Zubrnice, protože jsem tam už byl s menšími sklony kolem 20 promile dost extrémně zabořený do terénu a těžko by to šlo vyhladit zpět.
A u hlavní trati do Děčína jsem musel dát kamenné zdi bez ohledu na to, jestli tam jsou či ne. Zatím jsem se nedíval. :)
Tak doufám, že na této trati někdo bude jezdit. :) Snad tam nějaký motoráček vyjede a zpět to ubrzdí. :)
0803Zubrnice1.JPG
0803Zubrnice2.JPG
0803Zubrnice3.JPG0803Zubrnice4.JPG

Tak se mi podařilo komplet všechny nové kolejové úseky zapojit do návěstidel včetně označení kolejí a tím je splněná první fáze stavění. Druhá fáze je osázení všech podjezdů a poté náspy pod koleje. A jelikož jaro už klepe na dveře, tak v této fázi asi brzy vydám aktualizaci. A vlastně už bude možné vymýšlet aktivity.
Třetí fáze bude doladění terénu a poslední bude osázení vegetace a budov.
Dva ilustrační obrázky. Terén doladím až v MSTS editoru.
0903Libechov1.JPG
0903Libechov2.JPG

Venku je stále ošklivo, tak traťovka a stavitelství jedou. :)
Já jsem stále nemohl najít vhodný most do Bohušovic nad Ohří a nakonec jsem našel. Jinak použito, co editor dal.
Koukám, když už to nejsou jen koleje nalepené na terénu, hned je to takové živější.
Za dnešek od Hrdly (začátek 090) a právě teď už vidím hrad Střekov. Tedy v TSRE5 to náspování a mostování jde celkem svižně.
1103Bohusovice.JPG
1103MZer1.JPG
1103MZer.JPG
1103tratovka.JPG
1103Prackovice.JPG

Pavle, už i tak je to bomba. Stejně se musí vše doladit ručně. I když uděláš přesnější terén, stejně do toho musíš umět hrábnout tak šetrně, aby jsi ty krásně vytvarované kopce nevyrušil. Protože terén zarovnat pod kolejemi musíš. Mě fascinuje, když mám puštěné video z lokomotivy, tak vidíš stejně vytvarované kopce v popředí jako ve hře.
Tohle je hnací síla. Jinak bych dál vůbec nestavěl.
Jinak ten obrázek mi připadá přesnější než je editor schopný vytvarovat detail. Proto modely náspů a zdí.
Ale další kapitola bude vše vysázet vegetací a budovami.

Kdo je Zdeněk? :)

Ps:
Prostě je mi líto, že musím dělit aktivity, třeba Brno - Třebová, 475.1 a zpět nemohu jet tendrem vpřed, to bych měl sekyru jako prase, to samé naopak. Není jen posunování v depu. Tyhle mašiny se obracely, stejně Brno - Přerov a zp., když vznikla v OR tahle možnost, myslel jsem, že se to konečně využije, toť vše.

Když vidím, jak je místy generovaný terén takovy hodně "zprůměrovaná" a musí se upravovat, napadlo mě, jestli by někdo šikovný nebo znalý věci neuměl použít data z Geoportálu, kde je přesnost až nevídaná, https://ags.cuzk.cz/av/ , https://geoportal.cuzk.cz/ .

Zobrazit přílohu 33772
Také jsem nad tím přemýšlel. Jenže vyvstávají dva problémy. 1. jedná se o data z leteckého laserového skenování (lidar) a to ve formátu ASCI X Y Z a to v podobě txt - řádkový zápis souřadnic jednotlivých bodů. 2. veškerá tyto data jsou v souřadnicovém systému JTSK, který má zcela odlišný systém projekčních souřadnic oproti UTM co využívá Google. Takže pokud by se dalo, a to nevím jak překlopit txt do prostředí OR, tak bude další potíž to přesně usadit do systému editoru tratí. Většina tratí je totiž takovým "hybridem" mezi fikcí a UTM souřadnicemi. Viděl bych to tak, že nová trať by se dala takto stavět a to za předpokladu konverze z TXT do OR. Převod z Jtsk do UTM je možný. S těmito data pracuji a některá i vlastním, takže v případě zájmu přes SZ.

Tohle je zbytečné téma, protože kolik tady máme dychtivých nových stavitelů tratí? Za posledních 10 let 0. Spíš to všichni ukončili. Já už nic dalšího generovat nebudu. Tedy někdy v budoucnu z Bohušovic do Prahy. Je také dobré vědět, že to není jen o vygenerování terénu, ale je nutné v nástrojích TSRE5 dělat výškové korekce. Já musím různě od -156 až po -190 a schody mezi rozdíly pečlivě vyhlazovat. Tedy prioritní je pečlivá ruční práce opracování terénu. Pokud se nějaký strmý kopec nevygeneruje jako strmý, tak se jednoduše ručně udělá víc strmý. Tedy nástroje, které nabízí TSRE5 plus MSTS editor (na doladění terénu je prioritní) jsou plně dostačující.

Taky ještě aby to vycházelo. Já stavím podle souřadnic z mapy.cz a vygenerovaný terén jsem musel posouvat asi o 100 m, protože to prostě nesedělo. Docela se bojím si dát do trati fotomapy jako texturu, aby to nebylo taky posunutý. :)

Na těch deformacích je opravdu kilometr 1100m a kus dál zase jenom 900m Už s tím nebojuji, protože vím, že jinde mám i větší rozptyl. Tady se člověk musí rozhodnout, jestli bude pedant na každém centimetru nebo upřednostní předlohu fototextury. Ale i tak dlouhé oblouky jsou vlastně šišojdy a za půlkruhem trati jsem mimo například o 50m než je předloha. Tedy pokud dodržím poloměr, který tedy dodržuji.
Ale jinak ta fotomapa na terénu je k nezaplacení pro osazování budov a jiných objektů. A vzdálené pozadí je lepší než nějaká kulisa.

Pavle nemohu. Skutečná Pálava je dál a když jí chci vidět, tak si musím dát dohlednost 10 km, což je problém ve velkých městech. Ale z Mikulova je krásný originál. Anebo tam vyrazit pěšky klávesou á . Mám to i otexturované. :)

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře