Projekt MSTS Bin - Archiv #3

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Dráčik napsal:
Bob: Ano bolo, na 350 019 to tak ešte je, ale pri rekonštrukciách na MIREL sa to prerobilo.
No jo, on se taky psal rok 1996...... Takže se omlouvám.

Naposled editoval moderátor:
Já Džordžovi poslal SZ, kde jsem ovladač na 150/1 popisoval také jako čtyřpolohový.
teď se mi podařilo vyhrabat foto 150 z listopadu a je tam jasně vidět,
že jsou na přepínači polohy, jak popisuje Martens - P+Z, P, 0, Z, P+Z.
Takže se omlouvám za mystifikaci.

To Bob a Pawlik : Ono i Palikowa verze mohla být správná.....je to jenom důsledek vývoje.....jde jenom o to určit si, z jaké epochy by to mělo být.....co třeba přepínače na 350 v době, kdy měly pro každý systém jiný sběrač? tehdy to celé bylo asi jinak..nebo ne?

Dráčik napsal:
Doteraz bol Džordž s toho trochu popletený a už sme ho dorazili úplne. :)
A proč? Zatím je to snad docela v poho.....stále je to v rámci, který Džordž navrhnul...a to ostatní je věcí cabviewmakera, co použije.....

Martens napsal:
Dráčik napsal:
Doteraz bol Džordž s toho trochu popletený a už sme ho dorazili úplne. :)
A proč? Zatím je to snad docela v poho.....stále je to v rámci, který Džordž navrhnul...a to ostatní je věcí cabviewmakera, co použije.....
Takže pro shrnutí .
V tuto chvíli není důležité, na které lokomotivě je konkrétně použit který typ přepínače, ale důležité je definovat, jaké typy potřebujeme všeobecně. ( Tučně vyznačena základní poloha.)
Necyklické s koncovými dorazy - vratné:
P+Z / P / 0 / Z / Z+P ( ES499.0/350, E499.2/150, /240,...,460 )
0 / Z / P+Z / P ( E499.0,1/140,1 a všechny se svislými tahovými )
0 / 1 ( S,E458.0,1/110,111,112,113,...žehličky, 451/2,.. )
Pro odklizovky/cs krokodily bude asi potřeba více přepínačů jednoduchých.

Samovratný - impulzní:
D / x / N
Přepínač je trvale v poloze x, natočením do polohy N se zadává příkaz ke zdvižení (Nahoru), natočením do D se stahuje (Dolů), uvolněním páčky se tato vrátí do polohy x .

Cyklický vratný:
0 / Z / Z+P / P / ( reko350,všechny peršingy,123,130,183,...)

Specialitka byla použita na českobudějovické 363116:
0 / Z / Z+Pa / Z+P / P+Za / P / ( přidány polohy pro automatické zdvižení druhého sběrače po zastavení na ss systému a automatické stažení při překročení rychlosti 10km/h ).Protože se však jednalo o jediný testovaný zlepšovák pro zapomnětlivé "bulhary", nemá cenu se touto anomálií v msts zabývat.

PS Martens: AC/DC u ES499.0 byla shodná první varianta, navíc měly polohy Z a P na každém pultu přílepku rovnítko/vlnovka podle konkrétního osazení lyžiny pro rychlejší orientaci. Pokud přílepky chyběly, řídil se fíra podle toho, z které kabiny jel podle pravidla, že na straně u střídavého vypínače je i střídavý sběrač a obráceně. Nicméně v nouzi (porucha jednoho) byl použitelný sběrač i nesprávného systému.

Než otevřu krám jsem ještě projel testovací aktivitu s 350 na Tišnovské trati.
Zatímco tady řešíte ovládání sběračů, myslím, že to vyřešil Michal Tuček s novým cab (viz 3. update Trainset v příslušném vláknu).
Nestačil jsem zírat. Po změně stanoviště vždy jedu na zadní sběrač!!!!!
Bomba.
A druhá bomba byla funkční led diody Mirelu na rychloměru. Také jsem nestačil zírat, jak se mi červené pole diod mění dle rychlostního omezení příštího návěstidla.
Michale, to nemá chybu.
(tady je vidět, jak laxně se stavíme k novinkám, které nestíháme testovat - tato práce je totiž z ledna)

A to jsem zrovna v noci zkoušel udělat krátké video z rychloměrem, který už ukazuje ledkami momentální traťovou rychlost. Ale po kompresi se mi nelíbilo, tak jsem ho ani nenahrával na web. Zkusím to odpoledne znovu.

Otázkou je Zbyňku, jestli se "laxně" stavět k novinkám a když se to pustí ven, šlape to na první pokus a nebo to pustit ven bezhlavě a pak se chyby vrací jako miliony malých bumerangů - a to platí kdekoliv ....

Dále - my tady řešíme ovládání obou sběračů nezávisle na sobě a ne jednoho - to Ti asi trošku uteklo v zápalu radosti ......jsou to 2 odlišné věci....až dokážeš s trainsetem a jeho 3.update zvednout i druhý sběrač, pak ano.... navíc si myslím, že to, že vždy jedeš na zadní je spíše práce Džordžova a že to v cvf dosáhnout nejde, ale budiž

Pravdu máš ale v tom, že už na konci ledna to bylo hotovo (přesněji 24.1. podle mailové korespondence s Michalem, kde psal, že Ti to pošle do update, pokud nebudou připomínky).

Džordž napsal:
A to jsem zrovna v noci zkoušel udělat krátké video z rychloměrem, který už ukazuje ledkami momentální traťovou rychlost. Ale po kompresi se mi nelíbilo, tak jsem ho ani nenahrával na web. Zkusím to odpoledne znovu.
Džordži musíš to udělat tak, že celé to mezikruží Ti bude svítit už v základu ve front pohledu a v masce to budeš jenom překrývat zhasnutými LED diodami a budeš to maskovat celé - ne jenom diody, protože v tom mizerném rozlišení to bude na houby - jinak to nemá valný smysl....

Martens napsal:
Otázkou je Zbyňku, jestli se "laxně" stavět k novinkám a když se to pustí ven, šlape to na první pokus a nebo to pustit ven bezhlavě a pak se chyby vrací jako miliony malých bumerangů - a to platí kdekoliv ....

Dále - my tady řešíme ovládání obou sběračů nezávisle na sobě a ne jednoho - to Ti asi trošku uteklo v zápalu radosti ......jsou to 2 odlišné věci....až dokážeš s trainsetem a jeho 3.update zvednout i druhý sběrač, pak ano.... navíc si myslím, že to, že vždy jedeš na zadní je spíše práce Džordžova a že to v cvf dosáhnout nejde, ale budiž

Pravdu máš ale v tom, že už na konci ledna to bylo hotovo (přesněji 24.1. podle mailové korespondence s Michalem, kde psal, že Ti to pošle do update, pokud nebudou připomínky).
Martine, pokud by jsi jezdil na lokomotivě, tak by jsi věděl, že se jezdí vždy na zadní sběrač. Přední se zvedá k zadnímu pro předtápění souprav, což v MSTS nepotřebujeme, nebo pro těžký rozjezd, což v MSTS také nehrozí. Dále na přední sběrač se jezdí když jsem přípřežná lokomotiva, ale to už současně také není nutnost (dle vyjádření současných strojvedoucích), takže jediný problém v MSTS byl, když objedu soupravu, tak jsem jel proti srsti na přední sběrač, což Michal právě vyřešil. Ovládání, co řešíte bude jen podobná hračička jako ovládání dveří. Nádherný efekt, přiblížení realitě, ale jinak dá se v MSTS bez toho žít. Spíš by stálo za námahu řešit postih při nestažení sběračů, tam kde jsou stahovačky. Nebo stržení brzdy při jízdě s otevřenými dveřmi, když už jsou funkční. Pak by to mělo svůj smysl.
Nekamenujte mne, řekl jsem jen svůl svobodný názor na věc.

Zbyněk Šemora napsal:
Martens napsal:

Martine, pokud by jsi jezdil na lokomotivě, tak by jsi věděl, že se jezdí vždy na zadní sběrač. Přední se zvedá k zadnímu pro předtápění souprav, což v MSTS nepotřebujeme, nebo pro těžký rozjezd, což v MSTS také nehrozí. Dále na přední sběrač se jezdí když jsem přípřežná lokomotiva, ale to už současně také není nutnost (dle vyjádření současných strojvedoucích), takže jediný problém v MSTS byl, když objedu soupravu, tak jsem jel proti srsti na přední sběrač, což Michal právě vyřešil. Ovládání, co řešíte bude jen podobná hračička jako ovládání dveří. Nádherný efekt, přiblížení realitě, ale jinak dá se v MSTS bez toho žít. Spíš by stálo za námahu řešit postih při nestažení sběračů, tam kde jsou stahovačky. Nebo stržení brzdy při jízdě s otevřenými dveřmi, když už jsou funkční. Pak by to mělo svůj smysl.
Nekamenujte mne, řekl jsem jen svůl svobodný názor na věc.

Na jaký sběrač se v reále jezdí zhruba vím, takže nic nového pod sluncem.

Mno, když jsi už nakousnul to otevírání dveří - pokud jsi četl správně, tak už je i indikace otevřených dveří v cabu, takže další posun k realitě a nikoliv hračička a kdo ví, co bude následovat.

V každém případě i tak Michal udělal kus práce na tom cabu.

Zvednutí smetáků řeší MSTS ve své režii a to správně již od původní verze. Jediná podmínka jsou animované oba, což do dnes není na všech loko. Přitom je to pro autora modelu práce na 5 minut.
Některé triggery jsou při startu aktivity resetovány. Zatím jsem uvolnil 45 a 46, takže při startu se zvedlým panto se tento zvedne a správně se spustí trigger i bez nutnosti Initial_Trigger. Pokud ještě některé důležité nechodí, ozvěte se.

Přesně tak, se zvedáním zadního smetáku nemám nic společného. To je práce Džordže.

Džordž napsal:
Zvednutí smetáků řeší MSTS ve své režii a to správně již od původní verze. Jediná podmínka jsou animované oba, což do dnes není na všech loko. Přitom je to pro autora modelu práce na 5 minut.
Některé triggery jsou při startu aktivity resetovány. Zatím jsem uvolnil 45 a 46, takže při startu se zvedlým panto se tento zvedne a správně se spustí trigger i bez nutnosti Initial_Trigger. Pokud ještě některé důležité nechodí, ozvěte se.
Nechodí u lokomotiv x6x. Po přechodu na druhé stanoviště jedu na přední smeták. Když jsem testoval minulou aktivitu se 151, tak jsem také v obráceném směru jel na přední sběrač. Až dnes ráno po testu Michalových úprav jsem koukal jak na jiříkovo vidění. To jsem opravdu ještě neviděl. Vždy zadní sběrač. "Tak kdo za to může?"

Může za to Džordž, že zprovoznil tuto vlastnost v MSTSBin a autor modelu lokomotivy, že rozanimoval oba sběrače. Já jsem v tom fakt nevinně. Přísahám. :D

Indikátor traťové rychlosti

Není to tak zcela košér, protože tento typ tacho toto nedovede ale pro demonstrování nové možnosti jsem udělal příklad. Video o rozumné velikosti mi vychází v mizerné kvalitě, tak jenom screeny:
0b1ae423f60aead909fb17410d6dc8f1.jpg 62278f4146b2117bcaf8f2c4d77323f1.jpg

Díky Martensovu tipu na maskování může tacho vypadat celkem slušně (měřítko 1:1):

dc78360f88417421d308151b5580fd34.jpg

Naposled editoval moderátor:
No neviem či je ten tachometer s LED až taký reálny prvok, nakoľko sa v reále tieto ledky rozsvecujú v podstate na základe signálov vlakového zabezpečovača. Čiže iba na kódovaných tratiach a hlavne pri jazde odbočkou, alebo na privolávaciu návesť ( čiže pri zmemách rýchlosti ktoré sú návestené na návestidlách ). Zmeny traťovej rýchlosti to nepozná......

Re: Indikátor traťové rychlosti

Džordži, vypadá to nááádherně.....teď ještě zreálnit ovládání a bude to numero uno ....

Jinak ten tip se už zkoušel používat před 2 roky na kabině 363.074 s Bobem57_cz, který zhasínal budíky na pultu a pak ho použil Michal u 350 na MIRELu......pokud někdo další, to nevim....takže spíš než tip to brát jako obecný postup.

BTW Džordži, PPoollll mi kdysi dávno napsal, že snad existuje jistá hypotetická možnost, jak upravit MSTS tak, aby i animované ovladače byly v rozlišení 1024x1024 - což by docela odstranilo kostičky.....údajně by to ale předělat všechny caby, bo by to bylo nekompatidebilní ..... až nebudeš mít v MSTS Bin do čeho píchnout :-D nechtěl by ses tomu kouknout na zoubek?

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře